افشاگری از پیشنهاد ترکمنچای روسها به ایران
عبدالناصر همتی رییس کل پیشین بانک مرکزی میگوید: سال ۱۳۹۹ که همزمان با پایان دولت ترامپ و اوج فشار آن بر ایران بود، ما مشکل ارزی پیدا کردیم. با مسئولان روسیه صحبت کردیم که خط اعتباری برای واردات گندم و ذرت به ما بدهند که آنها هم قبول کردند. البته، بر اساس قوانین آنها نمیتوانستند به دولت وام دهند مگر در زمینه پروژه، پس قرار شد به بانکهای خصوصی اعلام کنند که به ما اعتبار بدهند و دو سال بعد که شرایط بهتر شد، آن را بازپس دهیم. این بانکها گفتند بهره ارزی ۱۴ درصد است که یکجور ترکمانچای بود. هم من و هم آقای روحانی مخالفت کردیم.
هفته نامه صدا: عبدالناصر همتی رییس کل پیشین بانک مرکز ی می گوید: سال ۱۳۹۹ که همزمان با پایان دولت ترامپ و اوج فشار آن بر ایران بود، ما مشکل ارزی پیدا کردیم. با مسئولان روسیه صحبت کردیم که خط اعتباری برای واردات گندم و ذرت به ما بدهند که آنها هم قبول کردند. البته، بر اساس قوانین آنها نمیتوانستند به دولت وام دهند مگر در زمینه پروژه، پس قرار شد به بانکهای خصوصی اعلام کنند که به ما اعتبار بدهند و دو سال بعد که شرایط بهتر شد، آن را بازپس دهیم. این بانکها گفتند بهره ارزی ۱۴درصد است که یکجور ترکمانچای بود. هم من و هم آقای روحانی مخالفت کردیم.
مهمترین بخش های گفتگو با همتی به شرح زیر است:
*من در انتخابات بر حکمرانی اقتصادی و رفع تحریمها تاکید کردم؛ اگر این سیاست را پیش میبردند، وضعیت کشور متفاوت از امروز بود.
* آقای رئیسی و مقامات دولت بارها و بارها گفتهاند که سفره مردم را به تحریمها گره نزدهاند؛ وقتی تحریمها نمیگذارد درآمد صادرات داشته باشید و واردات با قیمت مناسب انجام گیرد، خودبهخود تحریم به سفره مردم وصل میشود.
* اگر میخواهند به دنیا سیگنال بدهند که باوجود تحریمها محکم ایستادهاند، حذف ارز 4200 تومانی که سیگنال معکوس بود! آنچه رخ داد و اعتراضات اجتماعی که صورت میگیرد، سیگنال بسیار بدی بود که تبدیل به نقطهضعف مذاکرهکنندگان شد.
* اگر مبادلات آزاد خارجی و امکان کسب درآمد ارزی را اصلاح نکنیم، اصلا مهم نیست رئیسجمهوری چه کسی باشد. هرکس در این سمت قرار گیرد، مشکلات ادامه مییابد. البته، این به معنی تفاوت نداشتن دولتها نیست.
* در مناظرههای انتخاباتی، آقای رئیسی گفت که من همه اقتصاددانان را به خط میکنم و نظراتشان را میگیرم و اجرایی میکنم. من همانجا پاسخ دادم که حتی اگر چنین کنید، بینش اقتصادی برای جمعبندی ندارید.
* همهکسانی که در جریان اصولگرا نبودند و میخواستند در انتخابات رأی دهند، به من رأی دادند و بقیه اصلا پای صندوق نیامدند. 15میلیون نفر کمتر از سال1396 در انتخابات 1400 رأی دادند. بنابراین، اگر چهرههای شناختهشدهتر هم تایید میشدند، همین حدود رای میآوردند.
* من معتقدم اگر در گفتوگوها، مکاتبات و جلسات با رهبری و مسئولان عالی نظام درست مسایل تبیین شود و واقعیتها و پیامدها با نگاه کارشناسی گفته شود، همراهی خواهند کرد. درباره برجام هم، وضعیت همین است.
* چگونه است در دولت هاشمی این سیاستها را تعدیل ساختاری و دستور صندوق بینالمللی پول میدانستند و حالا که خودشان اجرا میکنند، اسمش را گذاشتهاند جراحی اقتصادی؟
* اینکه دولت انتظار دارد همه افزایش 57درصدی حقوق کارگران را از جیب کارفرما تامین کند، در این شرایط رکود اقتصادی منطقی نیست، خود دولت هم باید نقشی داشته باشد.
* من در تلاشم وظیفهام در برابر آن دوونیممیلیون نفری که به من رأی دادهاند، ایفا کنم و با توییتها و موضعگیریهایم توضیح دهم که اگر من مسئولیت داشتم، چه میکردم و بهنوعی، تریبون رایدهندگان به خودم هم هستم.
*عدهای میگویند فلانی از الان برای انتخابات بعدی فعال شده، درحالیکه من اصلا به این موضوع فکر نکردهام.
* من نمیدانم علت ردصلاحیت افراد شناختهشده مخصوصا آقایان لاریجانی و جهانگیری چه بود و هیچکس هم بهطور دقیق این موضوع را توضیح نداد. بارها گفتهام متأسفم که بخشی از جامعه که قصد شرکت در انتخابات را داشتند، با این ردصلاحیتها گزینه خود را از دست دادند. البته، بر این باورم که تائیدصلاحیت این افراد هم نمیتوانست تأثیر چندانی در نتیجه انتخابات داشته باشد.
*همانطور که حرکت یکبعدی به سمت غرب اشتباه است، حرکت یکبعدی به سمت شرق هم اشکال دارد.
* اگر خروجی عملکرد دولت در بهبود معیشت و رفاه مردم مثبت باشد، اینکه قرارداد با چه کشوری بسته شود، مهم نیست؛ از جمله با چین و روسیه.
*بر این باور نیستم که مذاکرات وین به نتیجه نرسد، تصورم میکنم اختلافات نهایتا حل شود و توافق صورت میگیرد.
*بانکهای روسی میخواستند برای واردات گندم اعتبار با بهره 14درصد به ما بدهند که قرارداد ترکمانچای بود؛ هم من و هم آقای روحانی مخالفت کردیم و نپذیرفتیم.
*اگر قدرت خرید مردم بالا نرود و مشکلات اقتصادی رفع نشود، در عرصه خارجی هم بهمرور درگیر مشکلات و گرفتاریهای همهجانبه میشویم.
نظر کاربران
اقای همتی خودت با۲۵ درصد به مردم وام میدادی لطفا بخواب
بایدبه همه دنیاتعامل کنیم ولغوتحریم کنیم،برجام راه معقول وکم هزینه ترهست!!!!البته فعلاکالای چینی برای ماارج وقرب دتره وماهم نفت می دهیم!!!!
الکی شعار نده خسر دنیا والعقبا
همتی تو این اوضاع خراب تو دگه کاسه داغتر نشو
خواهشا شکر زیادی نخور تو و روحانی مملکت را به فنا دادید ارزش پول کشور را یک دهم کردید ازر 2800 تحویل گرفتید 35هزار تومان تحویل داد پراید 18 میلیون را 220 میلیون تحویل دادید. از رو هم نمیری
قربون شکل ماهت حق رو بگو اگه به ضررت باشه اگه نسبت به رای احساس وطیفه میکنی بگو که با وجود عدم توافق داریم نفت رو میفروشیم!! بگو که غرب به جای ترکمانچای میخواد ما به کلی برده و نوکرش بشیم و در اخر هم لیبی و سوریه....
چه اشکالی داره مگه شما واسه موقعیت خودتون با بهره ۱۸ نمیدین با کلی پول ملت که دستتونه
آفرین خرس کوچولو.چقدرشماهاخوب بودید.
تو که لالائی بلدی در زمان تصدی گری خودتان مرتب حواله می دادی به حباب داره،بیچاره حباب را دستخوش حوادث وعده و وعید کردی .صلاح در این است که به استراحت طولانی نیاز فوری داری...برو برا همیشه استراحت ، نگران نباش
شما مخالفت کردید ولی دیروز اون ن موافقت را گرفتن رفتن
سیگنال منفی هست که پوتین هم میخواد بیاد و چند روز گذشته چند رییس جمهور همسایه اومدن و رفتن و رییسی تو بریکس صحبت داشت
حرف مفت!
نه شرقیارو میخواییم نه غربیا پس چرا شرقیارو رابطشوونو قطع نمیکنید بخصوص چینووووووووووو
قیمت دست مال کاغذی را نمی تونند کنترل کنند چه برسه. مرغ. تخم مرغ. ماشین. قیمت بیست برابر شده
برو بابا کارای شما هم دیدیم. همتون عین همید. خوب پیدا نمیشه
تو و دار و دستتون فقط خاموش
به درک
کو گوش شنوا
آقای همتی وام می داد هیجده درصد ولی بازپرداخت که می شد می شد پنجاه در درصد الان هم البته همین طور هست
شما دولتیها همتون مثل هم هستید
فقط بلدید مردم رو بدبخت کنید
ما که از تون فقط بلا و فلاکت دیدیم
یه ضرب المثل هست که میگه کشک وکدومثل هم هستن اماکشک داره طعریف بدی کدو،رومیکنه ،باباهمتون مثل هم هستین دست بردارین مردم فهمیدن
کاش رییسجمهور میشد
اگر میدانستی که نباید حرف بزنی بالاترین توفیق را بدست می آوردی اما متاسفانه نمیدانی و این بدبختی کوچکی نیست .