هدی رستمی؛ دربارهات چگونه باید قضاوت کرد؟
فَم تریپ ( Fam Trip ) گونهای از سفر است که در آن فعالان حوزه گردشگری خودشان به مقصد سفر میکنند و تجربه دست اول کسب شده از مقصد را با مخاطبان به اشتراک میگذارند.
برترینها: فَم تریپ ( Fam Trip ) گونهای از سفر است که در آن فعالان حوزه گردشگری خودشان به مقصد سفر میکنند و تجربه دست اول کسب شده از مقصد را با مخاطبان به اشتراک میگذارند. Feel Iran یک فم تریپ ایرانی است که هدی رستمی یکی از فعالان عرصه گردشگری به راه انداخته و با دعوت از ۱۲ شخص اثرگذار و هنرمند فضای مجازی که به اینفلوئنسر مشهور هستند، از کشورهای مختلف از جمله ترکیه، روسیه، ایتالیا، اوکراین، هند و چین در برنامهای کوتاه مدت، تور ایران گردی راه انداخت و سعی کرد، محیطی فراهم کند تا آنها به عنوان سفیرانی از طرف طرفداران شان ابعاد گوناگون و متفاوتی از ایران را حس کنند و درباره آن بنویسند.
اما آیا ابعاد گوناگون و متفاوت ایران را فقط در کافی شاپها و فودکورتهای لوکس و سواحل خصوصی میشود حس کرد؟
رسول اسدزاده نوشت: انتقادی که این روزها به هدی رستمی وارد است نمایش یک چهره بزک شده از ایران است. ما در کشوری زندگی نمیکنیم که در سواحل آن یک خانم به راحتی شبیه به خانم رستمی لباس بپوشد ( البته شاید خیلیها بگویند تیپ و استایل نسل جدید در اماکن عمومی تفاوتی با آنچه که هدی رستمی نمایش میدهد ندارد ) ولی مساله اینجاست که توریست بیسواد و بیخبر از همه جا و دنبال کنندگان او نمیدانند این نوع لباس پوشیدن در کشور ما جرم محسوب میشود، شهروند خارجی بر خلاف ما ایرانیها صبح تا شب پای اخبار جهان نیست. بسیاری از مردم جهان اطلاع دقیقی از آنچه که در کشور ما جاری است ندارند و همین بی سوادی باعث میشود دنبال کننده اینفلوئنسرِ خارجی تصاویری که هدی رستمی از ایران ارائه میدهد را به عنوان یک تصویر نرمال از کشور ما بداند.
به نظر من چیزی که باعث میشود پروژه Feel iran و فم تریپ خانم رستمی به چشم منتقدین آزار دهنده دیده شود اوضاع عمومی کشورمان است. ما با فقر با کم آبی، با بحرانهای زیست محیطی، با هوای خاک آلود و نانِ گران زندگی میکنیم، مسافرت از سبد بسیاری از خانوارهای ایرانی پر کشیده است. غذاها و لباسهایی که رستمی به نمایش میگذارد در دسترس درصد کمی از جمعیت کشور خودش است. به همین دلایل است که پروژه فم تریپ در ایران عادی به نظر نمیرسد. البته که کارهای هدی رستمی در کنار منتقدین، طرفداران بسیاری هم دارد ولی آنچه که نمی شود انکار کرد این است که مهمانهای خانم رستمی هرگز با جنبههای متفاوت زندگی در ایران آشنا نمیشوند بلکه آنها بصورت برنامهریزی شده داخل آکواریومی لوکس از ایران قرار میگیرند. آکواریومی که حِرمان و حسرتِ مردم معمولیِ کشور از داخل آن دیده نمیشود.
بهروز حسینی نیز در یادداشتی در این باره نوشت: باز هم بر سر پروژه گردشگری هدی رستمی جنجال به پا شده است. رستمی با دعوت از اینفلوئنسرهای معروف به ایران، درصدد نشان دادن روی دیگری از جامعه و کشور ایران است. کشوری که میتوان از طبیعت و بناهای تاریخیاش لذت برد و احیانا عکسهای به یادگار گرفت.
طنز قضیه اینجاست که همین رستمی پس از دی 96 ابراز انزجار کرده بود از شرایط ایران! ولی طی مکاشفهای عرفانی فهمید اوضاع آنطور هم که فکر میکند بد نیست! در زمانی که جامعه فعلی با انواع محرومیتها دست و پنجه نرم میکند، مسائلی در انتخاب پوشش افراد از طرف برخی بیداد میکند، به گمان برخی سیاست خارجی کشور باعث اتلاف منابع بسیاری شده، کار امثال رستمیها و یا ریحانه طراوتیها ، عادی جلوه دادن شرایط ایران است. فراتر از آن، تبدیل کردن به ابژهای زیباشناختی است. در این پروژه پوشش زنان تبدیل به سوژه گردشگری فرنگیان میشود که در تلفیقی از نور و رنگ، بعدی زیباشناختی به چنین پدیدهای داده میشود و میتوان از آن برای سوژههای عکاسی استفاده نمود!
اگرچه رستمی مدعی است پروژه فم تریپ متعلق به وی است ولی زود مشخص شد کل قضیه احتمالا هدایت شده است. آن هم در شرایطی برخی نیاز دارند به اینکه به جهانیان نشان دهند همه چیز عادی است. رشد قارچ گونه آموزشگاههای گردشگری دراین سالها و تربیت چندهزار تورگاید بیسواد مطلق نسبت به تاریخ و فرهنگ این مرزو بوم ، نشان از آن دارد که گردشگران غربی، میتوانند سفیران فرهنگی خوبی برای برخی در کشورهای غربی باشند که بیان کنند:
مردم ایران بسیار خوشحالاند.
امین بزرگیان نیز در این زمینه نوشت: عکسها میتوانند راوى چیز خطرناکى باشند. حتى اگر طراح این نوع آثار از هرنوع زیباشناختى کردن مسالهای خاص باشد، کار خود را تبرئه کند، اما اقتضاى روح زمانه است. روح زمانه؟ جهان فرهنگى، دوستدار آن مساله است؟
دوستدار هرچیزى است که به سرمایه تبدیل شود؛ بفروشد. جذب شدن یک مو بور غربى هدف است. بایستد و بگوید: «خب چه جالب! چه تفاوت فرهنگى بامزهاى.» مهم تولید چیز متفاوت است.
حذف کردن تمام جنبههاى سیاسى و زیباشناختى کردن آن محصول شناخت ذائقهی مخاطب غربىِ اینجور کارهاست. او که در لحظه متمایز کردن خود از ما لذت مىبرد. افرادى نیز در این میان نشستهاند (تمایز-لذت) و اموراتشان مىگذرد. مثل هدی رستمیها و عکسهایشان.
نظام سرمایه توانایى فوق العادهاى دارد. میتواند چپ، پسا استعمارى، رادیکال، فمن و... را تبدیل به فرصتى براى بازار خود کند. آنها را نیز بفروشد. بیراه نیست که شیرین نشاط در مصاحبهای مىگوید: "من به عنوان زن مسلمان عاشق امکلثوم خواننده مصرىام." این خودْ مسلمانْ جا زدن بیدلیل نیست، جلب توجه مىکند، سرمایه و مشترى جذب مىکند.
مثل «منوتو» و کاری که با دوران پهلوی میکند: غیب کردن کاستیهای آن دوران با عکسهایی از زنان لب دریا برای امروز ما به قصد فروش سیاسی. مثل تمام اینفلوئنسرهای اینستگرامی که با عکسهایشان زندگی نداشتهشان را به دروغ به مخاطبان میفروشند.
نظر کاربران
کلیت کارش درسته
همه چيز رو سياه نبينيد. اگه باعث بشه توريست به ايران بياد كار ارزشمندي كرده. شما كه نميتونين منكر اين بشين كه يه عده دوست دارن سفر لاكچري داشته باشند.
در نهايت به سود همه مردم ايرانه
بحث و استدلال شما کاملا اشتباه هست
مگه هدی رستمی وظیفه و رسالتش اطلاع رسانی دقیق در مورد وضعیت فلاکت بار اقتصادی در ایران هست؟ آیا شما براشون چنین وظیفه ای تعریف کرده اید؟
ایشون هدفش معرفی جاذبه های گردشگری ایران به جذابترین شکل ممکن هست که قطعا به صنعت توریست فشل ایران کمک میکنه.
چرا ما فکر میکنیم که هر ایرانی، هرجای جهان باشه، وظیفه داره که به صورت دقیق و با جزئیات، اوج فلاکت و بدبختی ایرانی ها رو به رخ تمام دنیا بکشه؟ این کار وظیفه رسانه های خبری و ... هست. چه ارتباطی به یک فعال گردشگری داره؟
مثلا اونایی که دوبی میرن و عشق و حال میکنن باید حتما ۴واحد اوضاع اجتماعی و سیاسی امارات متحده عربی را هم پاس کنند وگرنه عشق و حالشون کامل نمیشه
والا شما برو تو چهار تا پاساژ و پارک نحوه خرید و پوشش رو ببین البته مناطق متوسط به بالا، اونموقع میفهمی که پر بیراه نگفته این خانم، کلی رستوران و مرکز خریدهای لاکچری هست همه مملو از آدم با پوشش های کاملا آزاد
من به چشم خيانتكار ميبينمش
درسته وضعیت مردم و مدیریت کشور خوب نیست. ولی این طور نیست. مردم هنوز زنده اند و ایرانی زنده ست و این فیلم زندگی عادی ایرانیها رو نشون میده
مردم از فیلمایی ک میره جشنواره خارجی جایزه میگیره انتقاد میکنن که تصویر سیاهی از ایران نشون میدن
از کسایی هم مثل خانم رستمی انتقاد میکنن که تصویر زیبایی از ایران نشون میده
من سنم زیاد نیست و نوجوانم،. لطفا یکی برا من توضیح بده که دقیقا باس چیکار کرد؟؟؟؟
خوبه بزارخارج نفهمه ماچه ناراحتی ود ردی داریم صورت باسیلی سرخ
حالا يه نفرم كه اومده قدمي برداشته ، هي بكوبيدش.
همه جا و برای همه کس باید مشکلات و مسائل داخلی ایران رو نمایش بدیم!!از یک نفر هم بخاطر صنعت توریسم زیبایی ها رو بشکل زیباتر نشان داده چرا باید ایراد گرفت'
اون توریست وقتی به ایران بیاد خودش میبینه چقدر این نوع پوشش و تبلیغات به واقعیات ایران نزدیکه یا نیست
در هر حال نباید هدف صنعت توریسم را با جامعه شناسی آکادمیک مخلوط کرد
سفر از سبد ایرانی ها پر نکشیده دوست عزیز، من اهل شمالم، تا دو روز تعطیل میشه شکر خدا کلی خانواده ایرانی میزنن بیرون واسه سفر و عشق و حال
زندگی عادی ایرانی ها مگه در ترکیه تایلند یا فرانسه فقیر نداریم از بدبختی گفتن باعث عادی شدن ان می شود پوشش ۹۰ درصد خانم ها حداقل در شمال که من هستم همینه
یعنی کشورهای دیگه که تور میزارن گردشگران رو میبرن حلبی آبادشون یا اماکن دیدنی و تاریخی؟! چه انتظار مسخره ای دارید!
پاسخ ها
تو ایران فرهنگ گردشگری نیست یه جا توریست زیاد بره مثل شمال حرف درمیارن بذارید همون توریست خارجی بره فرانسه و ترکیه ایران نیاد کشوری که هنوز بخاطر تحصیل و نبود بی حجاب حرف درمیارن پشت سر زن و دختر مردم از این بهتر نمیشه
چه تفکر عجیب و چه انگ هایی که به این دختر میزنن واقعا. مگر تایلند و ترکیه و فرانسه چهره واقعی شهر رو به توریست نشان میدن؟ اتفاقا از این تفکرات باید ترسید که چشم دیدن توریستو سرمایه ای که به کشوروارد میشه رو ندارن مباداکه کسی بیادو بره.
ایران من زنده وپابرجاست دایه دلسوز تر از مادر نمیخواد .دوستَش داریم چون جان ِشیرین .نه برای عشقمون ایران سوگواری کنید ونه بزکش کنید اوزیباست ...آی آدمهای به ظاهر خوب دست از اذیت کردنمادر ما بردارید ....بادنیا عوضت نمیکنیم ایران بانو قشنگ من.
مگه توریست یه فعال سیاسی یا چیزیه که دوست دارین بدبختی ها و سختی های مارو ببینن و کاری بکنن؟ کسی اگه قراره برای وضعیت ما کاری بکنه فقط خودمونیم و خودمون! توریست میاد و زیبایی های یه کشور و منطقه رو میبینه و لذت میبره و میره و به بقیه هم معرفی میکنه و تجربشو به اشتراک میزاره. قرار نیست وقتی خود شما به فرصتی پیش اومد بری پاریس و لندن بیان برات از نظام سرمایه داری کثیفشون یا فقیر فقرای تو خیابونشون بگن!
12:19 دم ایشان گرم . ابدا بحث این که فقیریم و مسافرت نمیتونیم بریم ( که دروغه و آمار مسافرت عید امسال 60% رشد داشت ) نیست چون کسانی که تیستر ( به رستوران و ساندویچی مراجعه میکنن و غذا رو تست میکنن ) هم در اختیار همه نیست ولی این همه عقده گشایی در موردش نمیشه . بحث اینه که چرا مثل اونا سعی نمیکنه بگه وای بدبختیم ، وای سیاهتر از ما وجود نداره . علتشم مشخصه : با بدبخت ترینیم و سیاه ترینیم گردشگر جذب نمیشه و هیچ کسی هم با زار زدن گردشگر جذب نمیکنه . مشکل اینه که مثل بقیه نق نمیزنه و فحش نمیده و به همین علت بهش فحش میدن ، نه چیزی که سعی میکنن نشون بدن .
13:03 عزیز شما فقط به هیاهوی دو طرف بی توجه باش و ابدا اجازه نده که حرفای این دو جماعت روی مغزت اثر بزاره و خودت مستقلا بررسی کن و هر نتیجه ای که گرفتی براش دلیل داشته باش و در آخر بدان که نظر شخصی خودت هست
13:11 شما خیلی خارج برات مهمه که فقط هم باید بدبختی ما رو بفهمه و فکر میکنی خارجی ها بیکارن که ببینن ما چطوریم و فقط هم با نق و ناله شما که به زبان خودشون نیست میفهمن
همین قضاوتها به خاک سیاه نشوندتون
حالا مگه اوضاع کشورهای دیگه گل وبلبله که اینجا نیست کمی خود باور باشیم کشورهایی که فکر میکنیم همه چیشون خوبه در واقع اوضاع بزک شده رو به مانشون میدن
مگه توریست های ایرانی که میرن ترکیه یا هرجای دیگه لزومی داره که به مناطق فقیر نشینش برن؟چه نگاه احمقانه دارن بعضی ها به مقوله توریسم
فقط باید مردم توبدبختی زندگی کنند وفقط حرف مفت میزنید تو عمل هیچی بارتون نیست
مگه توریست در پاریس یا نیویورک یا ... میره محلات فقیرنشین؟
الان مثلا گردشگر خارجی بدونه ما چه مشکلات داخلی داریم چی میشه ؟ چه کمکی میکنه ؟ چرا به همه چی گیر میدیم ما ؟
باس سماق بمکی
گذشت انزمانیکه توریست میامدایران.