صفر تا صد نحوه دهکبندی برای یارانه جدید
معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سؤالات خانوادهها درباره نحوه دهکبندی خانوارها، پرداخت یارانههای نقدی، جداسازی یارانهها، اعتراضات جاماندگان و ... پاسخ داد.
تسنیم: معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سؤالات خانوادهها درباره نحوه دهکبندی خانوارها، پرداخت یارانههای نقدی، جداسازی یارانهها، اعتراضات جاماندگان و ... پاسخ داد.
در پی اجرای طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها توسط دولت و پرداخت یارانههای نقدی (300 و 400 هزار تومانی) به حساب سرپرستان خانوار و اعتراضات برخی از خانوادهها نسبت به عدم پرداخت این مبالغ، گفتوگویی با "داریوش ابوحمزه" معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره آخرین وضعیت حذف دهکهای درآمدی، فرایند رسیدگی به اعتراضات و... داشتیم که در ادامه مشرح این گفتوگو آمده است:
مبنای قانونی حذف دهک دهم د رآمدی چیست؟
مجلس شورای اسلامی در ماده (13) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب 1400/08/19 و هم در بند (ب) تبصره (14) قانون بودجه 1401 مصوب کرده که یارانه و کمک معیشتی دهکهای پردرآمد حذف و منابع مالی حاصل از حذف دهکهای پردرآمد برای افزایش یارانه فرزندان خانوارهای دهکهای پایین درآمدی و همچنین پرداخت یارانه به کسانی که پیش از این یارانه دریافت نمیکردند (جاماندگان یارانه) استفاده شود.
مراحل ثبت و رسیدگی به اعتراض کسانی که یارانه دریافت نمیکنند، چگونه است؟
گروه اول خانوارهایی هستند که در طرح اخیر دولت از دریافت یارانه محروم شدهاند؛ این افراد در دهک دهم درآمدی قرار دارند و برای اعتراض به دهکبندی خود باید به سامانه hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت کنند یا از طریق تماس با شماره 6369 یا تلفن گویای 09200006369 اعتراض خود نسبت به قرار گرفتن در دهک دهم درآمدی را ثبت کنند.
این اعتراضات در اسرع وقت از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بررسی شده و نتیجه آن اعلام خواهد شد.
گروه دوم خانوارهایی هستند که پیش از این به هر دلیلی یارانه دریافت نمیکردند یا در سال 1393 به صورت داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف داده بودند؛ این افراد جاماندگان از یارانه محسوب میشوند و در صورت تقاضای دریافت یارانه باید برای کسب اطلاع از آخرین وضعیت ثبتنام خود کد دستوری #کد ملی*43857*4* را شمارهگیری کنند و پس از آن برای ثبتنام به آدرس اینترنتی my.gov.ir مراجعه کرده و درخواست برقراری یارانه خانوار خود را ثبت کنند.
دهکبندی که تا به امروز انجام شده است، طبق چه اطلاعات و شاخصههایی بوده است؟
دهکبندی درآمدی خانوارها بر اساس یک سری اطلاعات مربوط به درآمد و دارایی افراد صورت میگیرد. بدین صورت که گردش تمامی حسابهای فرد، تراکنشهای کارتی و اینترنتی، اطلاعات مربوط به حقوق، مالیات و بیمه و همچنین داراییهایی از قبیل خودروهای فرد مورد نظر هستند؛ خانوارهای هموطنان بر اساس درآمد و داراییهای ذکر شده در طول چندین سال رتبهبندی شده و در آخر تعداد اعضای خانوار نیز مد نظر قرار میگیرد.
ما برای دهکبندی دو نکته مهم را لحاظ میکنیم؛ یکی اینکه درآمد و دارایی خانوار در طول چند سال ملاک دهکبندی قرار میگیرد تا برآورد وضعیت اقتصادی خانوار دقیق باشد یعنی کسی که به هر دلیل طی یک مدت کوتاه گردش حساب بالایی داشته نباید در دهک بالای درآمدی قرار گیرد و در نظر گرفتن گردش حسابهای این فرد در طی چند سال باعث پایین آمد میانگین گردش حساب و قرار گرفتن وی در دهکهای پایین تر خواهد شد.
اینگونه نیست که اگر به عنوان مثال یک کشاورزی، در یک ماه از سال، درآمد و گردش حسابی داشته باشد، بهخاطر یک ماه گردش مالی یارانهاش حذف و یا دهکبندی وی تغییر کند؛ چرا که گردش مالی یا درآمدها در طول چند سال مورد بررسی قرار میگیرد.
دیگر اینکه تعداد اعضای خانوار نیز بر دهکبندی اثرگذار است؛ به عبارتی در حالتی که درآمد و دارایی دو خانوار با همدیگر برابر باشد، خانوار با جمعیت کمتر در دهک بالاتری نسبت به خانوار پرجمعیت قرار میگیرد همچنین به دلیل ناقص بودن اطلاعات املاک، اطلاعات ملکی افراد در طرح اخیر معیار دهکبندی درآمدی قرار نگرفته است.
بیشترین اعتراضها به دهکبندیها مربوط به چه مواردی است؟
بررسی کارشناسان ما از طریق رصد سامانههای وزارتخانه و پاسخگویی حضوری به مردم، نشان میدهد که بیشترین اعتراض به دهکبندی درآمدی مربوط به ساختار خانوار افراد است؛ پیش از افزایش مبلغ یارانه، به دلیل پایین بودن مبلغ 45 هزار تومانی و عدم تاثیر این مبلغ در پوشش قدرت خرید خانوار باعث عدم تفکیک یارانه فرزندان پس از ازدواج شده بود.
افراد زیادی نیز عدم امکان قانونی برای تفکیک اعضای مجرد خانوار که خود صاحب شغل و در آمد مستقل هستند را به عنوان عامل قرار گرفتن خانوار خود در دهک دهم درآمدی ذکر کرده و تقاضای تفکیک این اعضای مجرد از ساختار خانوار خود را داشتند همچنین استفاده اشخاص دیگر از حساب فرد یا واریز مبالغ متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی دیگر به حساب فرد که باعث افزایش گردش حساب فرد و به تبع آن قرار گرفتن خانوار در دهک دهم درآمدی شده است از دلایل دیگر ابهامات مردم در خصوص دهکبندی درآمدی مربوط به خانوار خود است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابهام و اعتراض مردم درباره ساختار خانوار را بررسی و پیشنهاداتی در خصوص رفع این مشکل به دولت و سازمان هدفمندی یارانه ها ارائه داده است که امیدواریم با اعمال این پیشنهادات مشکل اصلاح ساختار خانوار برای پرداخت یارانه به افراد رفع شود.
اما در خصوص ابهام دوم باید گفت که مردم نباید به هیچ وجه اجازه استفاده از حساب خود را به شخص دیگری بدهند و همچنین از واریز مبالغ متعلق به دیگران به حساب خود جلوگیری کنند تا مانع از افزایش گردش حساب خود شوند؛ از آنجا که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت دورهای دهکبندی تمامی خانوارهای کشور را بررسی و به سازمان هدفمندی یارانه ها اعلام میکند این امر منجر به کاهش گردش حسابهای فرد در دورههای بعد و پایین آمدن دهک بندی درآمدی وی خواهد شد.
به دلیل وجود ابهامهای مردم و سؤالهای آنان درباره دهکبندی خانوارها، قرار شد که مبلغ یارانه جدید به افراد در دهک دهم که جدیدا یارانه آنها حذف شده و درخواست بازنگری داشتند، نیز واریز شود؛ تاکنون برای تعداد زیادی از افرادی که در سامانههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدام به ثبت اعتراض کردهاند، مبلغ یارانه واریز شده و این مبلغ برای تعدادی دیگر از هموطنان که کمی دیرتر اقدام به ثبت اعتراض کردهاند نیز در روزهای گذشته مرحله دوم واریز شده است؛ البته تا زمان رسیدگی دقیق به اعتراضات این مبلغ مسدود است.
افراد برای جداسازی یارانه خود چگونه باید اقدام کنند؟
دهکبندی بر اساس مجموع درآمد و دارایی همه اعضای خانوار انجام شده است و عدم تفکیک فرزندان برخی خانوارها که صاحب شغل و درآمد مستقل از پدر و مادر هستند، باعث برآورد بالای درآمد کل خانوار و قرار گرفتن خانوار در دهک دهم درآمدی شده است. در حال حاضر این امکان برای اعضای خانوادهها و افرادی که ازدواج کردهاند، وجود دارد تا به مراکز پلیس +10 مراجعه و اقدام به ثبت درخواست جداسازی و تفکیک یارانه خود از والدین کنند که این درخواستها توسط سازمان هدفمندی یارانهها بررسی و نتیجه به افراد اعلام خواهد شد.
در صورت تایید سازمان هدفمندی یارانهها و تفکیک یارانه این افراد از یارانه والدین، یارانه پدر و مادر پس از آزمون وسع خانوار و در صورت دارا بودن شرایط به طور خودکار برقرار میشود و نیازی به مراجعه افراد به سامانهها نیست همچنین افراد مجرد یا کسانی که طلاق گرفتهاند میتوانند با ارائه مدارک به مراکز پلیس +10 و طی فرایند قانونی درخواست دریافت یارانه خود را ثبت کنند تا درصورتیکه واجد شرایط باشند مشمول دریافت یارانه قرار گیرند.
فرایند بررسی اعتراضها چگونه است؟
از همان ابتدای اجرای طرح، فرایند بررسی اعتراضات به دهکبندی درآمدی خانوارها با فراهم کردن امکان ارائه اعتراض مردم به دهکبندی خود شروع شده است. همکاران ما در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت مداوم در حال دریافت اطلاعات درآمد و دارایی افراد از نهادهای مربوطه و بروزرسانی این اطلاعات در بانک اطلاعاتی پایگاه رفاه ایرانیان هستند.
لذا در هفتههای آینده بررسی درخواستهای مردم برای بازنگری دهکها به طور کامل انجام میشود و در صورت تایید دولت و نهادهای مربوطه، اطلاعات بیشتری از درآمد و دارایی افراد را برای مشاهده در سامانه حمایت قرار خواهیم داد تا مردم از این طریق نسبت به اطلاعات ثبت شده خود در سیستم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آگاه شوند.
بانکهای اطلاعاتی متعددی وجود دارد که باید وضعیت اقتصادی افراد را اعلام کنند تا مجدد به درخواستها رسیدگی شود و با اعلام درآمد و دارایی افراد بهصورت جزییتر در سامانه حمایت، هموطنان میتوانند ابهامات خود را به صورت دقیق تر مطرح کنند.
همچنین در فرایند رسیدگی به اعتراض دهکبندی خانوارها، پیامک برای سرپرست خانوار ارسال میشود تا مجدد به سایت مراجعه و جزئیات شناسنامه اقتصادی خانوار خود را مشاهده کنند و در صورت اعتراض مجدد، اطلاعات بررسی شده و در نهایت جمعبندی میشود که جزو چه دهک درآمدی هستند.
آیا برخورداری از شفافیت مالی به ضرر خانوارها و دهکبندی آنها میشود؟!
موراد زیادی وجود دارد که یکی از اعضای خانواده، حساب خود را به دیگری واگذار کرده که شخص دیگر با آن تجارت و یا کسب درآمد میکند یا بعضیها، خودرو و داراییها را قولنامهای خرید و فروش میکنند که این عدم انتقال سند مالکیت در دهکبندی نهایی به زیان فروشنده تمام خواهد شد چرا که سند مالکیت خودرو هنوز به اسم فروشنده است.
هموطنان بدانند که شفافیت مالی باعث برآورد دقیق از اموال آنهاست لذا باید شفافسازی صورت بگیرد و افراد حسابهای خود را برای تجارت و کسب و کار در اختیار دیگران قرار ندهند همچنین در صورت خرید یا فروش، داراییهای خود را بهصورت رسمی منتقل کنند.
همچنین اگر فردی، حساب شخصی خود را برای تنخواه شرکتی قرار دهد به دلیل گردش حساب بالا، جزو دهک دهم قرار میگیرد و یارانهاش حذف میشود و مردم از انجام این کار نیز خودداری کنند.
نظر کاربران
روغن پنج کیلویی چهارصدوپنجاه تومان شدگرانی اجناس وزندبگورشدن آبادان
من مستاجر دو سال بیکار با اسنپ با یه پراید دارم کار میکنم آخه یکی نیست بپزسه بر چه اساسی منو گذاشتید دهک ۱۰ برنامه ای تدوین کنید تا مدارک بارگذاری شود تا از خودتون دهک بندی نکنید اینم شد فرآیند رسیدگی آخه مدارک بخواهید بعد دهک بندی کنید
مگر دولت از جیب باباش میده هر شهروند ایرانی از مجموع درآمدهای دولت سهمی دارد، در پرداخت باید تبعیض قائل شد
همه اش چرت هست مثل دهک من که دهم زدن