تغییر چهره ایران با بحران بسیار جدی و خطرناک
روزنامه توسعه ایرانی در گزارشی بررسی کرده است که هجوم ساکنان جنوب و جنوب شرق به شهرهای شمالی آغازگر یک بحران بسیار خطرناک خواهد بود.
روزنامه توسعه ایرانی در گزارشی بررسی کرده است که هجوم ساکنان جنوب و جنوب شرق به شهرهای شمالی آغازگر یک بحران بسیار خطرناک خواهد بود.
در این گزارش آمده:
خشکسالی و بحران آب، آلودگی هوا، ریزگردها، خشکیدن تالابها و دریاچهها بحرانهای محیطزیستی چند ساله اخیر در ایران هستند که زمینهساز مهاجرتهای اقلیمی شده است.
تبعات این اتفاقات و نبود مدیریت صحیح این عوامل را بحرانساز کرده و بر اقتصاد و زیست بوم مناطق مختلف ایران آثار منفی گذاشته است. بر اساس مشاهدات و آمارها مهاجرتهای اقلیمی در ایران افزایش قابل توجهی داشته است و فاجعههای محیطزیستی که بعضاً محصول عملکرد انسانها هستند، عامل اصلی مهاجرتهای داخلیاند.
آغاز یک بحران با نام مهاجرت اقلیمی
مهاجرتهای اقلیمی از روستاهای ایران از دهه ۴۰ شروع شد و با اصلاحات ارضی و توسعه شهری و اختلافات بسیار زیاد بین شهر و روستا شدت بیشتری یافت. عدم امکانات کافی رفاهی در روستا حتی کشاورزان متمول را راهی شهرها کرد و به این شکل جمعیت کشاورزان غایب (کشاورزانی که محل زندگی آنها شهرهاست) روزبهروز بیشتر، و روستاها خالی از سکنه شد.
آمارها حاکی از آن است که از سال ۱۳۳۵ تا دهه ۹۰، حدود ۴۰ هزار روستا کاملاً از سکنه خالی و متروکه شدهاند؛ به طوری که سهم جمعیت روستایی از ٣٩ درصد در سال ١٣٧۵ به ٢٩ درصد در سال ١٣٩۵ کاهش یافته است.
مدتی پیش، محمدرضا محبوبفر، پژوهشگر مسائل اجتماعی درباره این مسئله که مهاجرتهای اقلیمی در ایران چه وضعیتی دارد و اکنون از کدام مناطق و به چه مقصدی است گفته بود که مهاجرتهای اقلیمی بیشتر متوجه مناطقی است که با بحران آب و آلودگی هوا روبرو هستند و حتی بارندگیهای چند سال اخیر نیز نتوانسته از این مهاجرتها جلوگیری کند. بنابراین افراد بسیاری از استانهای خوزستان، اصفهان، کرمان، یزد و سیستان و بلوچستان در چند سال اخیر مهاجرت کردند.بیشتر مهاجرتها در قدیم به صورت کوچ نشینی بوده است. یعنی مبدأ مهاجرت در هیچ زمانی خالی از سکنه نشده است اما به گفته محبوب فر، مهاجرتهای فعلی که با آن در داخل کشور روبرو هستیم نزدیک ۱۰ برابر در ۲۰ سال اخیر افزایش داشته است.
از طرفی بر اساس یک مطالعه آماری در سال 97 افراد زیادی از استانهای جنوبی کشور به دلیل مسائل زیستمحیطی از جمله آلودگی هوا به کرج مهاجرت کردهاند.
مهاجرت ساکنان شهرهای جنوبی به شمال کشور
در همین رابطه روز گذشته رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی نیز هشدار داد که بسیاری از ساکنان جنوب و جنوب شرق و کویر مرکزی ایران به دلیل تغییر اقلیم مهاجرت کردهاند.
احد وظیفه تأثیر تغییرات اقلیمی بر مهاجرت اقلیمی در ایران را بسیار جدی دانست و گفت: مقایسه آمار بارندگی ۵۰ سال اخیر کشور نشان میدهد که ایران گرمتر شده است. تابستانها بلندتر شده و از خرداد آغاز و در مهرماه به اتمام میرسد و گاه ایران بهجای ۳ ماه تا ۵ ماه تابستان دارد. زمستانها هم گرمتر شدهاند. اینها تغییراتی است که رخ داده و بهتدریج شرایط محیطی را نامتعادل کرده و اکوسیستم را بر هم زده است.
او افزود: طی ۵۰ سال گذشته و بر اساس آمارها هر سال ۰/۹ میلیمتر بارش در کشور کم شده است. اگر این عدد را در ۵۰ سال ضرب کنیم میشود معادل ۴۵ میلیمتر که اگر در بیش از یکمیلیون و۶۰۰ هزار کیلومتر وسعت ایران ضرب شود، متوجه خواهیم شد چند میلیارد مترمکعب آب قابل دسترس را از دست دادهایم.
به گفته وظیفه، میزان بارندگیها کاهشی است و وقتی دما افزایش پیدا میکند، میزان بارش برف کم میشود، ذخیره برفی کوهها کاهش مییابد، دبی رودخانهها کم میشود و سدها دیگر آبگیری نمیشوند. در نتیجه محیطزیست تخریب و منجر به آغاز مهاجرت اقلیمی میشود. کمااینکه همین حالا هجوم ساکنان مناطق جنوب و جنوب شرق و کویر مرکزی ایران به سمت سواحل شمالی کشور به دلیل فراوانی آب و هوای بهتر نشانه آغاز مهاجرت اقلیمی در ایران است.
ایران برای همیشه خالی از سکنه میشود؟
مهاجرت گسترده از شهرهای جنوبی ایران به مناطق شمالی کشور مسئلهای است که از مدتها قبل پیشبینیشده بود؛ چرا که آنچه در این مهاجرتها حرف اول را میزند دسترسی به آب است. کارشناسان از قبل هشدار داده بودند که بحران آب در ایران بحرانی بسیار جدی است و از آن بهعنوان یک « بحران اجتماعی بزرگ» نام برده بودند. بحرانی که در آیندهای نهچندان دور میتواند چهره ایران را بهکلی تغییر دهد.
عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیطزیست در دوره روحانی نیز هشدار داده بود که در صورت ادامه وضعیت فعلی تا ۲۵ سال دیگر شرق و جنوب کشور «کاملاً خالی از سکنه خواهد شد». او همچنین گفته بود که این بحران ممکن است به مهاجرت ۵۰ میلیون نفر از ایران منجر شود، «تا جایی که شاید چیزی به نام ایران دیگر وجود نداشته باشد».
مهاجرتهای اقلیمی و افزایش آسیبهای اجتماعی
اما مهاجرت کردن برای افرادی که در یک منطقه با شرایط، فرهنگ و آداب و رسوم خاص آن منطقه خو گرفتهاند چندان کار راحتی نیست و بیشک تبعاتی با خود به همراه دارد. مقصد مهاجرتهای اقلیمی بیشتر تهران و استانهای شمالی کشور است. همین عامل باعث تغییر فرهنگها میشود؛ یعنی افراد از یک منطقه با فرهنگی متفاوت به منطقهای وارد میشوند که مشکلات مبدأ مهاجرت را ندارد. این نوع مهاجرت باعث تقابل فرهنگی بین مردم مبدأ و مقصد میشود که همین عامل به صورت آسیبهای اجتماعی خود را نشان میدهد.
روز گذشته رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، تأثیر تغییرات اقلیمی بر مهاجرت اقلیمی در ایران را بسیار جدی دانست و هشدار داد که بسیاری از ساکنان جنوب و جنوب شرق و کویر مرکزی ایران به دلیل تغییر اقلیم مهاجرت کردهاند
بسیاری از آسیبشناسان با بیان اینکه تکثر قومیتی در یک مقصد مهاجرتی، خود باعث ایجاد آسیبهای اجتماعی میشود بر این باورند که مهاجرت اقلیمی جدای از بروز آسیبهایی در مقصد، آن منطقه را از حالت یکپارچگی و انسجام خارج میکند.
موضوع دیگر اینکه بسیاری از مهاجران که از روستاها به شهر میآیند توان خرید یا اجاره خانه در شهر را نداشته و مجبور میشوند در حاشیه شهرها زندگی کنند. در نتیجه انباشت جمعیتی در حاشیه شهرهایی به وجود میآید که نه به اندازه کافی پررونق هستند و نه مهاجران توانایی آنچنانی برای هضم خود در اقتصاد شهرها را دارند. بنابراین با گسترش حلبیآبادها تکدیگری و آسیبهای اجتماعی پیرامون افزایش مییابد و از سویی زمینهای برای بروز تنشهای شهری و شورشهای اجتماعی است.
یکی دیگر از موضوعات مهم در مهاجرتهای اقلیمی به این صورت بوده است که مسافران از مبدأ خارج و به مقصدی رفتهاند اما به مبدأ مهاجرت بازنگشتهاند و هماکنون مبدأ زندگی این افراد خالی از نیروی کار متخصص شده که مشکلاتی را متوجه این مناطق کرده است. این عدم بازگشت به مبدأ مهاجر به حدی بوده است که بسیاری از مناطق دیگر خالی از سکنه شده و دیگر نیروی جوان و متخصص در آنها دیده نمیشود.
همدستی ترکیه و خشکسالی در مهاجرت مردم
بر اساس گفتههای اخیر رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، مناطق بیابانی دنیا با توجه بهشدت وزش باد بهویژه در سرزمینهایی که سطحشان رسی و ماسهای و ترکیبی از این دو است، منشأ گردوغبار هستند. البته در مناطقی مثل سطح دریاچههای خشکشده یا کناره رودخانهها که زمانی آب داشتند و حالا بافت نرم خاکدارند حتی وزش باد با سرعت کمتر نیز میتواند توفان گردوغبار در گسترهای وسیع ایجاد کند؛ مثلاً سیستان و بلوچستان همیشه با موضوع گردوغبار مواجه بود، اما قبل از خشک شدن دریاچه هامون، تعداد و وسعت گردوخاک آن کمتر بود. الآن با توجه به وزش بادهای ۱۲۰روزه سیستان و بلوچستان که سرعت آنگاه به ۳۶ کیلومتر بر ساعت میرسد، هامون تبدیل به منشأ اصلی تولید گردوغبار شده است؛ درحالیکه پیش از این، وزش باد با سرعت ۱۰متر بر ثانیه هم نمیتوانست منجر به برخاستن گردوغبار عظیم در سیستان و بلوچستان شود.
رئیس سازمان محیطزیست در دوره روحانی هشدار داده بود که «تا ۲۵ سال دیگر شرق و جنوب کشور کاملاً خالی از سکنه خواهد شد. بحران ممکن است به مهاجرت ۵۰ میلیون نفر از ایران منجر شود تا جایی که شاید دیگر چیزی به نام ایران وجود نداشته باشد»
احد وظیفه میگوید: کاری که ترکیه با سدسازیهای گسترده انجام داد، موجب شد رودخانههای مهم بینالنهرین که برخیشان از سوریه وارد عراق میشدند یا مثلاً دجله که از شرق وارد عراق میشد و به منطقه میآمد، دیگر دبی سابق را نداشته باشند و در نتیجه رودخانهها کمتر طغیان کنند؛ بنابراین ورودی رودخانهها به دلیل مدیریت آب در ترکیه کم شد. خشکسالیهای ممتد نیز موجب شد با کاهش طغیان رودخانهها تالابها و آبگیرها پرآب نشوند بستر خشکیده رودخانهها تبدیل به کانونهای گردوغبار شود. با تداوم خشکسالی کار به جایی رسیده است که حتی وزش باد با سرعت ۱۰متر بر ثانیه توفان گردوخاک به هوا بلند کند و بر تعداد و گستره وقوع توفانهای گردوغبار در ایران و کشورهای عراق و سوریه افزوده شود؛ بنابراین اقدام ترکیه در سدسازیهای اخیر بر تشدید و افزایش تعداد وقوع پدیده گردوغبار در منطقه بیتأثیر نبوده است.
کارشناسان بر این عقیدهاند که توجه به محیطزیست و منابع آب و مدیریت بهینه در این زمینه و نیز ایجاد اشتغال و کارآفرینی میتواند تاحدی مانع از مهاجرتهای اقلیمی شود.
نظر کاربران
عوضش امنیت داریم البته از نوع زیست محیطی
پاسخ ها
می تونی بری افغانستان
شمالو اول با مابودی جنگلهاش از بین بردند حالا پر شده از قیافه ها و لهجه های عجیب.معلوم نیست برای چی میان اینجا وقتی هیچ زیرساختی وجود نداره و خود شمالیهام بیکارند
بوی ویرانی سراسر کشور را فرا گرفته است کشورهای کویری شبه جزیره عربستان سر سبز شدند و کشور اباد ایران به کویر تبدیل شد خشکسالی فقط برای ایران است
پاسخ ها
اشکال ندارد قرار نیست که همه پیشرفتها رو کشور ما داشته باشه ، یکم تغییر ایراد ندارد
با مسئولین فعلی نمیشه این بحران ها رو مدیریت کرد. دلسوز کشور نیستند
پس طرح جوانی جمعیت چی میشه
فقط همین وکم داریم .
دروغ و خشکسالی وطن را نابود کرد😢
پاسخ ها
خشکسالی هم در اثر فاجعه مدیریتی همون دروغگوها به وجود اومده
خیر بی حجابی و فساد ایران رو نابود کرد
اول سگ وگربه دوم صیانت سوم حجاب ..مجلس ودولت وقتی واسه درست کردن اوضاع نداره .
لایک
هیچ خشکسالی وجود نداره
همه اش ایجاد بحران کاذب در ایران توسط خارجی هاست
پاسخ ها
چرند نگو پشت هم
اینا رو ول کن. از سیسمونی چه خبر
اگربشهرهاوروستاهارسیدگی بشه ودررفع مشکلاتشون کارانجام بدین هیچوقت مهاجرت نخواهندکرد.
چراترکیه انقدر به فکره ولی شمانیستین
درستش همینه جنوب اصلا امکانات نیست شمال با اون زمین های ارثی هکتاری جا برای همه هست
پاسخ ها
شمال رو شبیه سرزمینهای بیابانیتون کردید دیگه فرقی نداره
جنوب و همه شهر ها در حال خشک شدن ایران تا ده سال دیگه گفتن خشک میشه
کارخانه های آب شیرین کن در جنوب و انتقال آب شیرین به فلات ایران دیگه نه یک گزینه،بلکه تنها راه نجات ایران هست
سرزمین کشور آمریکا را بدهید دست این مسولین ایرانی بعد از دو دهه کشوری مثل سودان خشک و برهوت تحویل بگیرید
پاسخ ها
امریکا بره مصیبتهای آب و هوایی خودشو از آتش سوزی تا گردبادهاش جمع کنه نمیخواد مال ما رو ....
فقط سد سازی ترکیه بد نیست در ایران هم بسیاری از سد سدهای ساخته شده همین بلا را بر سر مردم و کشاورزان آورده است!!!!!!!!!!!
به نفع چین که بیاد هرجا خواست چاه نفت بزنه و ببره
همه چی هم خورده داخل خیابان ک میری متوجه نمیشی داخل شهرخودتی یارفتی مسافرت اصلا لحچه ها هم خورده گیج میشی کجایی بایدحرف بزنی
ترکیه باعث ورود ریزگرد به ایران میشه.
پاسخ ها
عراق دستگاه عمدی خرید فیلمش هست آدرس غلط نده خخخخخ
با تدبیر مسولین مشکلات حل می شود
اگه مردم نمیخوان برن شما با این شایعه ها بفرستید برن خالی کنن برا چینیها بیان تاراج ،نفت و گاز و معادن جنوب رو با خیال راحت بدون اینکه کسی بفهمه ببرند خوشبحالتون
درقدیم خمس وزکات وصداقت ویکرنگی ودورهمی وصادق بودندحالاهرکسی سازخودش میزنددعاوعبادت وروزه خوانی ومنبرونمازفراموش شده
وقتی بهای اشتراک گاز.برق.اب.وغیره باشهری یکی باشد چرا که مهاجرت نکنن.وقتی اب بها.گاز.برق.برای روستایی که بدون امکانات نجومی میشه نتیجه اش غیر مهاجرت چیزی نمیشه بی تدبیری وبی سوادی مسولین یعنی اینه😔💔😔
به آقایون چه مربوط اونا فکر تهیه سیسمونی هستن
میتونستیم سالیان قبل آبهای جنوب به این مناطق هدایت کرد هم توریستی میشد هم حاصل خیز و هم از گردغبار خبری نبود نخواستیم پدرجان
بیسوادی و عدم مدیریت
جوون ها خونه ندارن و شغل ندارن نمی تونن ازدواج کنن فساد مملکت رو برداشته فکری بحال جوون ها دولت بکنه
هیچی.با این اوضاعی که ایران داره دنبال جوانسازی کشوری؟؟؟
دقیقا.سیاست خودشونه.دستکاری در اقلیم آب و هوایی.
خخخخخخخخخخخخخخخخخ
کشورهای عربی نه برف دارند و نه باران پس چطور مشگل آب و محیط زیست ندارن حداقل برید از رو دست اونا کپی کنید و در فکر ساختن دوباره چزخ نباشید
تا قطره اخر ابو تبدیل به میوه و سبزیجات میکنیم و مفت میدیم به برادران دوست و همسایه عراق و لبنان و یمن
اب در هاون کوبیدن یعنی چه؟
اینا مهم نیست، از نوار غزه چه خبر
در عوض چینی ها میرن اونجا با خیال راحت نفت و میبرن
از قدیم با همین افکار گول خوردیم .
سیاستمدار نداشتیم .کشور به این روز افتاد .
فقط به فکر غارت منابع که راحت ترین کار شده براشون.
آفرین چرا ترکیه اینقدر به فکر ذخیره آب وسد سازی هست .ولی کشور ما بسنده کرده به گفتن اخبار تاسف بار واین که ایرانی ها بزودی مهاجرت می کنند ،به کجا ،ترکیه همون کشوری که درفکر آینده مردمش هست.به عمل کار براید،به سخندانی نیست.
گل گفتی
کشورهای عربی جمعیتشون کمه و درآمد زیادی دارن چون تحریم نیستن حداکثر جمعیت بین کشورهای خلیجی رو عربستان داره که تقریبا ۳۰ میلیونه
سیسمونی دختر رئیس مجلس رو نگفتی
روبروی بلوچستان امارات قرار دارد که با مدیریت درست بر بحران اب غلبه کرده هم سالیانه سی میلیون توریسم داره اگه تو چهل سال اندی مدیریت اشتغال درست بود هرگز این مهاجرت اتفاق نمی افتاد
ما اهوازیم هیچ مشکلی جز گاهی گرد خاک نیست جنوبه وگرماش.
پس اتباع کجا برند
به خدا هر روز که بگذرد فلاکت بیشتر میشود
والله مسولین تا بجنبن دختراشونرو شوهر بدند پسراشونرو داماد کنند سیسمونیه ترکیه ای بیارند هنر کردند دیگه ازشون انتظار رحم به ملت و کشور نیست
شنبه ای که مسولین از خواب بیدار خواهند شد، مشخص نیست...
ولی چه دیر خواهد شد، چه افسوس، چه غمناک...
فقط ازسگ و گربه حرف می زنند اختلاص پروندها در دادگاه سرهمه گرمه ببین اینا اصلا از خشکسالی و از آینده می تونند نحلیل داشته باشند ..کارمون اخبارمون شده فلسطین افغانستان اسراییل امریکا ...تابحال دیدید از مشکلات اصفهان یزد خوزستان اساسی و راهکار ارائه دهند؟؟
کشورای عربی حاضرن ماشین خارجی را با گوجه ایرانی تاخت بزنند اما مسئولان ما مفت میدن بره
راه حل افزایش جمعیت و تکثیر نسل هرچه بیشتر است
ترکیه از ده سال پیش مدیریت آبهای کشورش را شروع کرده ولی ایران متاسفانه همیشه در تمام کارها دقیقه نود کار میکنه این شده که ایران عزیزم همراه با مردم نجیبش داره یواش یواش از بین میره
رسیدگی چی بشه داره میگه آب ندارن و پر از گرد و غبار میشه اونجا روستا یا شهر و تبدیل به لاس وگاسم کنن کسیاونجا نمیمونه وقتی تغییرات زیست محیطی باعث میشه نشه زندگی کرد
سیسمونی رو هستم
همه دست به دست هم داده تا ایرانی شود ویران که در تاریخ ثبت خواهد شد
مهم نیست مسیولا که تو اروپا مکان دارند جهنم سر ملت بدبخت
پس چرا ابر بارور نمیکنن
مدیریت غلط همینه
با این مسولین بی کفایت تاحالاشم زنده موندیم معجزه خداوند
هههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههه
واقعا باید تاسف خورد فقط و فقط تاسف همیشه میگفتن ایران یه کشور ۴ فصله ولی حالا البته فعلا اولشه تا چند سال دیگه قشنگ متوجه میشیم که کل محیط زیست این
کشور نابود شده مسئولین همیشه مسئول تا وقتی اولویت
چیزی غیر از منافع کشور باشه معلومه که همه چیز نابود میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
چی شد قرار بود آب از خلیج فارس داخل کویرهای ایران شود شروع شده بوددوباره تعطیل شد اگر آب به کویرها وارد شود بی آبی بر طرف میشود هوا خوب مشود وشغل وکار زیاد میشود ونعمت فراوان میشود
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
حالا هی بشینید کشورای حوزه خلیج فارس رو مسخره کنید
شماها که خوب بلدید بگید بقیه کشورا نوکر هستند و فقط ما خوبیم پس چرا عربستان و امارات و قطر و بحرین عمان و بقیه مشکلی ندارن فقط ما مشکل داریم چون اونا مسئول دارن ما هم مسئول داریم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
وقتی دولتی تمام هزینه ودرامدش از نفت وگاز
ومیوه های جنوب وپسته کرمان وخرمای بم و
انواع واقسام تولیدات جنوب است وفقط درامد
را خرج امکانات اتوبان مترو زیر گذر روگذر وووو
درتهران وساخت مسجد در ترکیه وبنا های
متعدد درعراق وخرج سوریه ویمن ولبنان می
کند وفقر وبدبختی دستاورد ش برای جنوب
است چه انتظاری غیر از مهاجرت دارید
شاه برنج وذرت وگندم وبیشتر چیزها را وارد
میکرد تامنابع آبی کشور کم نشود شما 75
کیلو آب صرف تولید یک کیلو هندوانه میکنید
آنرا هم به عراقیها میدهید نفهمی که شاخ و
دم ندارد وزير بیسواد
عامل اصلی خشکسالی کشور کاشت میوه های آب بر مثل خیار و هندوانه وسبزیجات و گوجه فرنگی است ،کشور ما یه کشور خشک و نیمه خشک باید یک کشورصنعتی می شد نه یک کشور کشاورزی
اگه به بی حجابی بود که اروپا الان قاره سبز نبود!!!
البته ترتیب اولویتش از سوم به اول
اره انصافا همش کار غربی هاست و داد و قال اونهاست...
(پ.ن:زیر گرد و غبار دفن شد!)
بحران کاذب چیه سرتو از زیر برفا بیار بیرون
حیف این همه پول و سرمایه مملکت ک خرج بیهوده شد برا کشورهای دیگه.ما اگر آب را ازخلیج فارس شیرینش کرده بودیم و ب تمام این مملکت میرسوندیم ایران میشد قطب کشاورزی ی جهان
حجاب چه ربطی داره .باعثش غیبت کنندگانند.
مسولین خیالشون ازبابت خودشون راحته اگراتفاقی هم بیفته بی ابی که خوبه ویران ترازاینم بشه همشون درکشورهای خارج خانه وامکانات دارن میرن باپولهایکه جمع کردن خوش میگذرونن.
خوبه بشین زندگیت بکن
در اگر و اما و ولی نتوان نشست مدیران نالایق ووووو
مردم با این اعمال منتظر بلاهایی بدتر از اینها باشند ...