۱۲۰۵۶۵۷
۶۲ نظر
۱۲۲۰۵
۶۲ نظر
۱۲۲۰۵
پ

استثنائا در گرانی این یک قلم، دولت مقصر نیست

روزنامه اعتماد در گزارشی متفاوت از افزایش بی‌سابقه قیمت تریاک خبر داده است.

روزنامه اعتماد در گزارشی متفاوت از افزایش بی‌سابقه قیمت تریاک خبر داده است.

در همین رابطه لینک زیر را بخوانید:

واکنش بازار مواد مخدر ایران به دستور طالبان

استثنائا در گرانی این یک قلم، دولت مقصر نیست

در این گزارش می‌خوانیم:

* یک هفته بعد از فرمان ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان، قیمت تریاک در این کشور، 5 برابر گران شد.

* با گذشت یک هفته از صدور فرمان هیبت‌الله آخوندزاده (رهبر افراطیون طالبان) درباره ممنوعیت کشت خشخاش و تولید و تجارت مواد مخدر و سکرآور در افغانستان، قیمت خرید تریاک در ولایات غرب و جنوب غرب افغانستان بیش از سه برابر افزایش یافته است.

* کشتکاران خشخاش در ولایت هلمند (ولایتی که بیشترین مزارع خشخاش افغانستان را دارد) یک روز بعد از انتشار فرمان آخوندزاده، گفتند که تا قبل از سوم آوریل سال جاری میلادی، هر 4.5 کیلو تریاک را 430 دلار می‌فروخته‌اند و طی یک هفته گذشته، هر 4.5 کیلو تریاک، 2629 دلار خریدار داشته است. روایت دیگری از کشاورزان هلمند، این است که تا هفته گذشته و پیش از انتشار فرمان آخوندزاده، قیمت هر کیلو تریاک پای مزارع 57 دلار بوده که دو روز بعد از انتشار این فرمان، به 171 دلار افزایش یافته است.

* این افزایش قیمت، در حالی است که شهریور پارسال و حدود یک ماه بعد از استقرار طالبان در افغانستان و انتشار اولین خبرها درباره رویکرد جدید افراطیون برای مقابله با کشت خشخاش و تولید مواد مخدر هم، یک افزایش حبابی در قیمت تریاک خشک رقم خورد و هر کیلو تریاک در ولایات غربی افغانستان، حدود 90 تا 126 یورو معامله شد اما در ماه‌های بعد و تا پیش از برداشت بهاره محصول، قیمت فروش تریاک، باز هم به همان ارقام پیش از مرداد پارسال بازگشت.

* افزایش قیمت تریاک افغانستان بعد از صدور فرمان ممنوعیت کشت خشخاش، یک واکنش طبیعی بازار بومی افغانستان است اگرچه که هنوز تا آن روزگار رویایی سال‌های 2001 تا 2003 (بعد از خروج طالبان از این کشور و استقرار امریکا و نیروهای ناتو در خاک افغانستان) که قیمت هر کیلو تریاک در افغانستان تا 350 دلار هم رسید، فاصله زیادی است اما در هفته‌های آینده و به شرط بروز نشانه‌هایی از جدیت طالبان برای امحای مزارع خشخاش و معدوم کردن ذخایر چند هزار تنی تریاک در انبارها و نابودی آزمایشگاه‌های هرویین و مت آمفتامین و کارگاه‌های فرآوری حشیش، باید شاهد افزایش قیمت در بازارهای جهانی هم باشیم.

* در حالی که پیش‌بینی می‌شود که اقدام رهبر طالبان برای انتشار فرمان مکتوب ممنوعیت تجارت مواد مخدر، نمایشی با هدف جذب توجه جهانی و آخرین تلاش برای دستیابی به یک وجهه بین‌المللی بوده، به نظر می‌رسد روند افزایش قیمت محصولات افغانی در بازار جهانی، تا مدت کوتاهی ادامه خواهد داشت چون با فرض استواری افراطیون بر تداوم اجرای این فرمان در ماه‌ها و سال‌های آینده، بعد از فروکش کردن شوک اولیه و چند ماهه ناشی از کاهش عرضه جهانی مخدرهای افغانی، اتفاق دیگری بازار عرضه و تقاضای مواد اعتیادآور را متاثر خواهد کرد که تبعات آن بسیار مهم‌تر از رویکرد جدید افراطیون طالب است.

استثنائا در گرانی این یک قلم، دولت مقصر نیست

* منطقه خشک و کوهستانی خاورمیانه که همواره هم درگیر ناامنی داخلی و برون‌مرزی بوده، منطقه مناسبی برای کشت خشخاش و شاهدانه است به شرط آنکه میزان بارش در ارتفاعات کشورهای منطقه به حدی برسد که کشت دیم را پاسخگو باشد. با کناره‌گیری افغانستان از بازار تولید مخدرها، کشورهای پاکستان، عراق، سوریه و لبنان، می‌توانند جای خالی این برند 40 ساله را پر کنند.  

* بیش از دو دهه است که زمزمه کشت خشخاش در جنوب عراق -غرب بغداد- مطرح است اگرچه که دولت عراق هنوز شواهد متقنی درباره حجم بالای تولید تریاک از زمین‌هایی که در سایه ناآرامی در جنوب عراق، از شالیزار برنج به مزرعه خشخاش تغییر کاربری داده‌اند در دست ندارد.

* اما سال 2016، یک قاضی عراقی تایید کرد که شواهدی از تولید مت‌آمفتامین در آشپزخانه‌های سیار در جنوب عراق به دست آمده و طبق همین شواهد، پیش‌سازهای تولید مت آمفتامین، به صورت غیرقانونی از اقلیم کردستان به استان‌های بصره و میسان می‌رسد.

* در همان سال، یکی از نمایندگان مجلس عراق هم تایید کرد که شواهد روشنی درباره تولید حشیش و مزارع کوچک خشخاش در جنوب عراق و در منطقه تحت حمایت شبه نظامیان مخالف دولت مرکزی به دست آمده و به نظر می‌رسد که هدف از تامین امنیت این مناطق توسط گروه‌های مسلح، کسب انتفاع مشترک مخالفان دولت و داعشی‌های مستقر در خاک عراق از درآمد تجارت تریاک و حشیش باشد چنانکه خبرنگار «ال‌مانیتور» در گزارشی که سال 2016 منتشر کرد، در نقل صحبت‌های سرتیپ وزارت کشور عراق نوشت: «کشت و تولید مواد مخدر در مناطق تحت کنترل داعش در حال انجام است.»

* قابلیت‌های سوریه برای تبدیل شدن به تولید‌کننده مواد مخدر را نباید از یاد برد. دو سال قبل، پلیس ایتالیا از کشف محموله حجیم «کپتاگون» با ارزش حدود یک میلیارد دلار از سه کشتی باری از مبدا سوریه به سمت بنادر اروپا خبر داد. بنا به اعلام پلیس ایتالیا، این محموله شامل 84 میلیون عدد قرص کپتاگون بود که «بزرگ‌ترین کشفیات آمفتامین در جهان» لقب گرفت و گفته شد که مبدا کشتی‌های توقیف شده، بندر لاذقیه سوریه بوده است.

* حدود یک دهه است که اخباری درباره استقرار کارگاه‌های تولید آمفتامین و حشیش در خاک سوریه منتشر می‌شود اگرچه که تا امروز دولت مرکزی سوریه در این باره اظهارنظر دال بر تکذیب یا تایید این اخبار نداشته اما تقاضای بالای کپتاگون در منطقه خاورمیانه، منطقه مدیترانه شرقی و شمال آفریقا، این ظن را تقویت می‌کند که پایگاه مرکزی تولید این ماده صنعتی، جایی جز خاک ناامن سوریه نباید باشد.

* پاکستان هم از دیگر کشورهای منطقه است که می‌تواند جای خالی مخدرهای افغانستان را پر کند. اگرچه بیش از 3 دهه است که پاکستان کشت خشخاش و تولید تریاک را تا بیش از 80درصد کاهش داده و امروز جاده‌های شمالی، جنوب غربی و شرق این کشور، به مسیرهای ترانزیت مواد مخدر افغانی تبدیل شده اما 6 سال قبل، اعلام شد که شواهدی درباره افزایش وسعت مزارع خشخاش در حاشیه‌های پایتخت این کشور به دست آمده که البته دولت وقت پاکستان هم درباره این شواهد هیچ اظهارنظری نکرد.

* با توجه به گستردگی مرز مشترک افغانستان و پاکستان و همچنین با توجه به اینکه مرزنشینان غرب و شمال غرب پاکستان، پشتون و از هم طایفه‌ای‌های افراطیون طالبان هستند و سهم قابل توجهی از واسطه‌گری در تجارت و ترانزیت مخدرهای افغانستان به سمت آفریقا و شبه قاره هند و اروپا دارند، می‌توان این فرض را هم پذیرفت که در صورت کناره‌گیری افغانستان از عرصه تولید، طوایف پشتون و مرزنشین، در موضع انتقال قدرت قرار گرفته و مزارع کشت را به پاکستان منتقل کنند.

* اگرچه که تولیدکنندگان قدیمی تریاک در آسیای جنوب شرقی؛ میانمار، کامبوج و لائوس و همچنین مکزیک در قاره آمریکا را هم که همین امروز، از محل تولید مقادیر قابل توجه تریاک به دست آمده از مزارع خشخاش این کشورِ هم مرز با امریکای شمالی، مشغول به تامین هرویین مصرفی در ایالات متحده است، نباید از فهرست حاضران در عرصه تولید مخدرها (بعد از خروج قطعی افغانستان از بازار عرضه و تقاضا) از قلم انداخت، در این میان، ارتفاعات لبنان را نباید از یاد ببریم. سال‌هاست که اخباری در صحن نهادهای بین‌المللیِ رصد تجارت غیرقانونی مواد مخدر درباره حجم بالای تولید حشیش و هرویین در نواحی کوهستانی و دور افتاده لبنان شنیده می‌شود و حتی خبرهایی هم درباره تولید مقادیر اندک کوکایین در این کشور مطرح است.

* در حالی که بازار تولیدات غیرقانونی لبنان، همین حالا هم مشغول تغذیه مشتریانی معدود در مصر، اسراییل، اروپا و امریکای شمالی است و دولت‌های ایالات متحده، طی دهه گذشته بارها به شواهدی از خرید و فروش هرویین لبنانی در خیابان‌های این کشور دست پیدا کرده‌اند و مقامات اروپایی هم تایید می‌کنند که طی دو دهه اخیر، هرویین لبنانی عرضه شده در اتحادیه اروپا، در یک رقابت فشرده با هرویین افغانستان بوده، فعلا لبنان، سرآمد تولید حشیش برای تغذیه بازار اروپاست اما در صورت حذف قطعی افغانستان از بازار تولید مخدرها، لبنان از دیگر گزینه‌ها برای پر کردن این صندلی خالی خواهد بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • حسینی

    کشور عزیزمون ایران رو از قلم انداختید

    پاسخ ها

    • ناشناس

      در گرانیها لیبرالها و دلالهایشان مقصرند نه دولت مستقر

  • ناشناس

    بهتر بذارید گرون بشه کسی مصرف نکنه نابود کردن افغانستان جوانان ما رو با موادش

    پاسخ ها

    • ناشناس

      گرون بشه مصرف چندان کم نمیشه سرقت زیاد میشه

  • ق.ش

    چراخودایران نمیکاردوبه کارخانجات داروسازی داخلی وممالک غربی نمیفروشدوپولش راصرف عمران منطقه ورعیت کند

  • ناشناس

    اونها هم فهمیدند با ممنوع کردن یک چیز و انحصار دست خودشون قیمت را چندبرابر کنند.

  • نازنین مریم

    خدارو هزار مرتبه‌ شکر که تریاک گرون شد تا دیگه جوان ها به سمت تریاک کشیده نشن

    پاسخ ها

    • ناشناس

      افغانستان تو دنیا معروفه به کشور تریاک عمرا نمیتونن کار دیگه ای کنن

  • ناشناس

    مقصر اصلی خود طالبان از عمد گفت گرون کنه پول به جیب بزنه

  • ناشناس

    کاش مخدر بشه هزار برابر

  • ناشناس

    لعنت به طالبان قاتل

  • ناشناس

    به دستور پوتین قاتل دزد لباسشویی گرون کردن جنگش خرج داره

  • ناشناس

    خب اینم سیاست طالبانه برای افزایش قیمت تریاک

  • ناشناس

    بله دولت نیست ولی مافیا ....

  • مهران مصلح

    سلام در ایران اینقدر که مواد گیر میاید دارو وسرم در بازار نیست

  • ناشناس

    سنگ بزرگ نشونه نزدنه، افغانستان تریاک تولید نکنه میخواد چطور شکم چهل ملیون ساکنش رو پر کنه؟

    پاسخ ها

    • ناشناس

      شکم گشنه شون و تو ایران سیر میکنن ۸ میلیون جمعیتشون که الان ایرانن قاچاقی میان ایران

  • ناشناس

    مثل اینکه اعتماد بدجوری از بالارفتن قیمت تریاک و معدوم کردن ذخایر آن ناراحت است

    پاسخ ها

    • ناشناس

      از راینکه مواد مخدر کمتر میشه خوشحالیم ولی از اینکه با این کار قیمت 90 درصد داروهای جهانی هم افزایش پیدا میکنه و احتمال کمبود دارو در جهان وجود داره باعث ناراحتی هست.

  • ناشناس

    همه نقش دارند در کارتل مخدر کشورای همسایه

  • ناشناس

    میدونی چه پولی در میارن کشورا

  • ناشناس

    یه دلیل الان برجام دراوردن از لیست آمریکا برای آزادی عمل بیشتر و همینه

  • ناشناس

    معلوم نیست . اگه تهش رو در بیاری شاید مشخص بشه که خواست و دستور اینو هم ایران به طالبان داده . ممکنه بعضی نور چشمی ها و ژن برترها پای نفعشون باشه

  • ناشناس

    در این مورد مقصر طالبان است ....

  • مریم

    حالا ببینید قیمت دارو تو ایران چه غوغایی میشه

  • ماهک

    عجب

  • ناشناس

    بله به مواد صنعتی رو بیارن که هم ارزون تره هم در دسترس تر تا زبانم لال زودتر نابود بشن.

  • ناشناس

    این حرام اعلام کردن یک تاکتیک. اولا خود طالبان میخواد بازارش به دست بگیره. ثانیا با ممنوع کردن قیمتش چندین برابر میکنه و صاحب سودهای سرشاری میشه که کشاورزان فقیر افغانی خوابش هم نمیدیدن. این یه روش قدیمی که روسها مبتکرش هستند. کالاهای خارجی ممنوع میکردن و استفاده ازشون جرم بود. در عوض مافیای وابسته به قدرت کالای خارجی وارد میکرد و قاچاق میفروخت و دهها برابر سود میکرد. دولت هم در ظاهر با دهها سازمان عریض و طویل دائما به شکل صوری در حال مبارزه با قاچاق بود مثلا.

  • ناشناس

    دولت باید روی همین هم نظارت داشته باشد .هر آدم معتاد به تریاک روزی پنجاه هزار تومان به بالا خرجشه .اگر بخوای ترک کنی بالای دوملیون اگر جواب بدهد متادون که دست مافیاست برای تهیه باید کوچه و پس کوچه ها مثل خرید شیشه تهیه کنی .حداقل متادون که یه دارو بهدحساب میاد باید در داروخانه باشد .به هر حال معتاد متشخص هم داریم .این که جلوی کشت خشخاش گرفته میشود یه سیاسته برای گرانی .الان مردم مثل سکه و دلار این نوع جنس برای حفظ سرمایه روی آوردن.

  • خانم احمدی

    بنده خدا کدوم جوان را دیدی که تریاک بکشد.درسته تریاک معتادی دارد اما برای مردان و زنان بالای ۵۵ سال بسیار مفید است.اما جوانان ما از ماریجوانا و حشیش و بنگ شروع میکنند و میپرسند به مواد مخدر صنعتی مثل کاغذ شیشه هروئین آیس و در آخر هم تزریق و سنگکوب و آپردوز

  • ناشناس

    کسانیکه میگن خدارا شکر که تریاک گران شد خیلی خوشحال نشوید جوانان میرن دنبال بدتر از تریاک این کار کردند جوانان یه پله بالاتر برن

  • ناشناس

    تریاک دیگه کشیدنش کم شده ماشاالله گردوشیشه میکشنند

  • م

    بهتره ارزون بشه ! گرانی تریاک ، باعث افزایش مصرف هرویین و مواد صنعتی دیگر میشود ، که فاجعه آن به مراتب بالاتر است .

  • ناشناس

    بهتر اعتیاد کم میشه

  • یاسمن

    قربودن دهنتون بیچاره مصرف کننده ها

  • ایران مظلوم

    عمران لبنان و...

  • ناشناس

    همه که واسه حال نمیزنن من مشکل مادرزادی دارم نباس بار بیشتر از سه کیلو بلند کنم ولی مجبورم روزی ۵تن بار بکشم تو بگو با کمر درد چکار باس کرد

  • ضیا

    اینو گرون کنن به ضرر خودشونه باید گرون بخرن ودود کنن

  • ناشناس

    ما مصرف کننده هستیم مثل شما ها که هروز به چایی اعتیاد دارید یا قهوه یا هر چیز دیگه من که به زندگیم ضربه وارد نمیکنم بیشتر از روزی یک ساعتم نکشیدم چرا قیمت تریاک همش میره بالا دوستان اونا که میبینید کارتون خوابن شیشه میکشن و بقیه مواد های صنعتی تریاک آدمو کارتن خواب نمیکنه

    پاسخ ها

    • ناشناس

      دمت گرم

  • ناشناس

    آنها هم رواش رواش طعم پول رامی چشند

  • ناشناس

    بهر حال انهاییکه تریاک می کشیدند با این وضع رو به هروئین و شیشه میآورند و اینگونه شاهد اسیب های بیشتری خواهیم بود و اینکه دولت ما هم فقط تماشاچی است کم تقصیری نیست بهر حال مشکلی برای چند میلیون شهروند ایرانی درست شده

  • Hk

    این بازیه زمونه ست،آره همه میدونن😃

  • ناشناس

    فیلم تاراج ایرج قادری عزیز جواب معما راداده،تریاک گران شده که جوانها به سوی مواد مخدر نابود کننده جدید بروند

  • ناشناس

    کسی که مصرف میکنه کاری به قیمت نداره..شما اگه نان گرون بشه نمیخوری؟؟گرفتار نشدی که بفهمی..
    تف به ذات کثبف طالبان

  • ناشناس

    اگه تریاگ گرون بشه مردم میرن طرف مواد صنعتی

  • محسن

    گرون هم بشه بازم میخریم غمی نیست مارو خخخخخخ

  • ناشناس

    جوانان ما را وارد کنتدگان مواد و تولید کنندگان داخلی نابود کردند ،بیکاری و تورم و فساد حاکم جوانان را به سمت مواد میبرد

  • ناشناس

    اینجوری که راجع به افزایش این مواد خانمان سوز آشکارا صحبت می کنند شاید در آینده هم خرید این محصول کمر شکن را آزادش کنند . مثلا بری درب مغازه میوه فروشی و بگی لطفا یک کیلو تریاک تازه و خوب هم برام وزن کن .‌ خیلی ریلکس .

  • ناشناس

    خب نکشن زوری که مواد به کسی نمیدن بکشه!
    چرا من نمیکشم؟؟؟!!!

  • ناشناس

    داروو؟؟؟؟؟!!

  • ناشناس

    به زودی شاهد موج نعشه ها خاهیم بود!
    چی میگی

  • ناشناس

    اره داداش

  • ناشناس

    باشه چشم ارباب

  • @منصف@

    با قیمت قبل هنوز در پارک ها فروخته میشود
    پس بشتابید تا با خبر نشدن

  • ناشناس

    ميرن ب سمت مواد صنعتی مت آمفتامین

  • بهروز

    بدبختی هامون با همین یه قلم از یاد می بردیم خدا ازشون نگذره خخخ

  • اسی

    😕ب نظرم دستمزدا بره بالا تا بتونیم تریاک بخریم

  • ناشناس

    خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
    چیه تا دیروز میگفتید مواد مخدر بده حالا که افغانستان میخواد بازار رو تشنه نگه داره تبلیغ میکنید که کشورهای دیگه تولید میکنن یعنی اینکه نگران نیستیم حتما تجارت مخدرتان از سکه میوفته اره؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • اسیر دل

    ان شاالله که ریشه این مواد نابود بشه که چه جوان‌ها که آلوده شدند چه خانواده ها که از هم پاشیده شدن
    لعنت به مواد مخدر وهر که باعث وبانی پخش کردنشه روز خوش نبینن تو زندگیشون

  • ناشناس

    اینهافکرمردم ورعیت بودن که حال وروزمردم وکشور این نبود

  • ناشناس

    عوضش به سمت شیشه وهرویین میرن دقیقاجیزی که اونهامیخوان

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج