ماجرای شکنجه زن ایرانی در مرز یونان
مقامات یونانی برای دور نگه داشتن پناهجویان از اروپا به ابزارهای وحشیانهای متوسل میشوند. پروین یک زن جوان ایرانی در گفتگو با مجله آلمانی اشپیگل از ضرب و شتم و کتک خوردن با چماقهای چوبی سخن گفته و از بدرفتاری مرزبانان یونانی به سازمان ملل شکایت کرده است.
روزنامه اینترنتی فراز: مقامات یونانی برای دور نگه داشتن پناهجویان از اروپا به ابزارهای وحشیانهای متوسل میشوند. یک زن جوان ایرانی در گفتگو با مجله آلمانی اشپیگل از ضرب و شتم و کتک خوردن با چماقهای چوبی سخن گفته و از بدرفتاری مرزبانان یونانی به سازمان ملل شکایت کرده است.
کمتر از دو ساعت طول کشید تا مرزبانان آنها را پیدا کنند. «پروین» عصر روز ۱۸ فوریه ۲۰۲۰، از جنگلی در نزدیکی مرز یونان و ترکیه به صورت قاچاقی عبور کرد. سیزده پناهجو که بیشتر آنها از ایران و افغانستان بودند، با او سفر میکردند. آنها از رودخانه مرزی عبور کردند و به یونان رفتند و تا در آنجا برای پناهندگی در اتحادیه اروپا درخواست بدهند. پروین به یاد میآورد که چگونه با عجله از پشت این درخت به آن درخت میرفت و در تاریکی پنهان میشد. آنها سپس به جای رسیدند که جنگل تمام میشد.
پروین هنوز نورافکنهایی را که ناگهان به آنها تابید به یاد دارد. همانطور که روی زمین دراز کشیده بود، میتوانست چکمههای مرزبانان را ببیند و صدای نفس نفس زدن سگها را بشنود. این افراد کوله پشتی پروین را به همراه پولهایش- هزاریورو - که در کیف کوچکی پیچیده بود ضبط کردند. پروین میگوید او را مجبورکردند ژاکت زمستانی و پاوربانک خود را تحویل دهد. تنها چیزی که نتوانستند از پروین بگیرند موبایلش بود که در سوتین و بعداً در کفشش پنهان کرده بود. این موبایل اکنون تنها مدرکی است که او با کمک آن میتواند آنچه را که بعداً برایش اتفاق افتاد ثابت کند.
یونان با ترکیه ۲۱۲ کیلومتر مرز مشترک دارد. این مرز خارجی اتحادیه اروپا و یک منطقه نظامی محدود است که خبرنگاران فقط با مجوز میتوانند واردش شوند. هر ساله دهها پناهنده در تلاش برای عبور از این مرز جان خود را از دست میدهند. اما با وود همه تدابیر، این مرز نفوذ ناپذیر نیست. در ماههای خشک، آب رودخانه فقط تا کمر انسان است. مرزبانان یونانی با دوربینهای حرارتی مرز را زیر نظر دارند اما آنها اغلب موفق نمیشوند بسیاری از پناهندگان را تا ساعتها یا روزها پس از عبور از مرز دستگیر کنند.
اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن قوانین دقیقی را برای این موارد تعیین کردهاند. حتی پس از عبور غیرقانونی از مرز، پناهندگان همچنان حق دارند روند قانونی درخواست پناهندگی داشته باشند و مرزبانان بدون طی شدن این روند قانونی مجاز به اخراج آنها نیستند. اشپیگل اما دریافته است که مرزبانان یونان به طور سیستماتیک این قوانین را با هدف جلوگیری از ورود مهاجران نقض میکنند. در رودخانه مرزی، آنها پناهجویان را به زور سوار قایقهای بادی کوچک میکنند و به سمت ترکیه ای رودخانه میبرند. در دریای اژه هم، مردم را به زور سوار قایقهای بادی می کنند، به داخل آبهای ترکیه میکشند و سپس در دریا رها میکنند.
اشپیگل هفتهها به همراه چند نهاد حقوق بشری، درباره پرونده پروین تحقیق کرد. گزارشگران، دادههای موقعیت مکانی، پیامهای صوتی و ویدئوهای ظبط شده در موبایل پروین را تجزیه و تحلیل کردند و آنها را با تصاویر ماهوارهای و اظهارات سایر پناهندگان تطبیق دادند و یک مدل سهبعدی از ایستگاه پلیسی که در آن نگهداری میشد ترسیم کردند. این تحقیق، نوری بر این تاریکخانه افکنده است: یونان سیستمی را در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا ایجاد کرده است که در آن نگهبانان ظاهراً میتوانند بدون ترس از مجازات، علیه پناهندگان خشونت انجام دهند و آنها را شکنجه کنند.
در سلول انفرادی همراه فاضلاب
پروین داستان خود را در یک روز خاکستری دسامبر در محله کروزبرگ برلین به خبرنگاران اشپیگل به اشتراک گذاشت. او که یک کوچکاندام زن ۳۰ساله است شش بار در بهار ۲۰۲۰ سعی کرد به اروپا بگریزد و هر شش بار توسط مرزبانان یونانی رهگیری و به ترکیه اخراج شد. او در هفتمین تلاش خوپ موفق شد بدون اینکه گرفتار شود به آلمان برود.
او اکنون در شهر شرقی درسدن در یک آپارتمان اشتراکی زندگی میکند. پروین از آن زمان درخواست پناهندگی داده است. و او اکنون در نظر دارد که علیه دولت یونان شکایت کند. پروین خاطرات روشنی از سلولی دارد که مرزبانان یونانی او را در آن زندانی کرده بودند؛ تشک آغشته به ادرار روی زمین بود. او و سایر پناهندگان برای فرار از کثیفی بالای تختهای دو طبقه نشستند. فاضلاب از توالت وارد اتاق شده بود. پروین میگوید: «خیلی کثیف و منزجر کننده بود.»
پروین با گوشی موبایلش، در دو ویدئو شرایط سلول را به تصویر کشید. او تنها پناهندهای بود که توانسته بود تلفن همراه را به سلول قاچاق کند. در ساعت ۲:۲۷ بامداد به وقت ترکیه، او فیلمها را فرستاد و موقعیت مکانی خود را با آشنایانش به اشتراک گذاشت. سیم کارت ترکیهای او هنوز در یونان آنتن میداد. دادههای موقعیت جغرافیایی پروین نشان میدهد که مرزبانان این گروه را به یک پاسگاه پلیس در روستای یونانی «نئو چیمونیو» بردهاند. این روستا تنها چند کیلومتر آن سوی مرز واقع شده است - و به نظر می رسد یکی از مکانهای کلیدی در سیستم اخراج پناهندگان توسط یونان در نزدیکی رودخانه مرزی «اروس» باشد.
پروین میگوید به او فرصتی برای درخواست پناهندگی در یونان داده نشده است. او ادعا میکند که افسران پلیس از او پرسیدهاند که اهل کجاست، اما حتی به خود زحمت نوشتن آن را نداده اند. او ادعا میکند که هر یک از شش باری که مورد بازپسگیری قرار گرفته، با او رفتار غیرانسانی شده است. او سلول کثیفی را توصیف میکند که در آنها به سختی هوای کافی برای تنفس داشت و مقاماتی که با پناهندگان مانند «گاو» رفتار می کردند. اما هیچ چیز بدتر از آنچه او در داخل ایستگاه پلیس نئو چیمونیو تجربه کرد، نبود.
اولین اخراج پروین در صبح روز ۱۹ فوریه ۲۰۲۰ انجام شد، زمانی که او در کامیونی با سایر پناهندگان به رودخانه اوروس منتقل شد. او میگوید مردانی که در کامیون بودند، لباسهای نظامی به تن داشتند. او میگوید که یکی از آنها گردن او را گرفته و تهدید کرده که اگر دوباره برگردد او را خواهد کشت. این مردان سپس او را با یک قایق بادی به سمت ترکیه ای رودخانه بردند. ادعاهای پروین در مورد رفتار مقامات با ویدئوهایی از منطقه رودخانه اوروس مطابقت دارد.
خشونت سیستماتیک
نه دولت و نه پلیس یونان به درخواست اشپیگل برای اظهار نظر پاسخ ندادند. گارد ساحلی یونان که تنها مسئولیت دریای اژه را بر عهده دارد، در بیانیهای اعلام کرد که «طبق سوابق ثبتشده دفتر ما، هیچ حادثهای که در درخواست روزنامهنگار آمده است، رخ نداده است». هیچ مدرک قطعی دال بر ادعای پروین مبنی بر بدرفتاری با او در کلانتری وجود ندارد - اگرچه شواهد قابل توجهی وجود دارد که او حقیقت را میگوید. پروین میتواند بازداشت خود را در کلانتری از طریق فیلم و دادههای موقعیت مکانی ثابت کند. او حتی از آسیبهای جسمی وارد شده به بدنش نیز عکس گرفت. در عکسها کبودی روی پاها و صورتش قابل مشاهده است.
ادعاهای پروین با اسناد سازمانهای کمکرسان به پناهندگان نیز مطابقت دارد. شبکه نظارت بر خشونت مرزی، سالهاست که اخراج اجباری پناهندگان در امتداد رودخانه اوروس را مستند کرده و با قربانیان مصاحبه میکند. اسناد نشان میدهد، تک تک مصاحبه شوندگان رفتار خشونت آمیز مرزبانان یونان را توصیف کردهاند. کسانی که گرفتار میشوند می دانند چه چیزی در انتظارشان است. پناهندگان مدتهاست که توصیه می کنند برای جلوگیری از تحریک افسران به چشمان آنها نگاه نکنید.
تا کنون، دولت یونان به سادگی شواهد عقب نشینی ها را نادیده گرفته است. کمیسیون اروپا و سایر کشورهای اروپایی به ندرت اظهارات انتقادی می کنند. اتحادیه اروپا حتی پرداخت میلیونها دلاری خود برای تلاشهای مدیریت مهاجرت یونان را متوقف نکرده است.
پروین نیز به نوبه خود حاضر نیست این ماجرا را بدون طرح دعوای حقوقی رها کند. پروین با کمک گروهی از وکیلان و نهادهای مدافع حقوق بشر، شکایتی را به کمیته حقوق بشر سازمان ملل ارائه کرده است. او دراین شکایت به ماده ۷ میثاق جهانی حقوق مدنی و سیاسی سازمان ملل استناد میکند که یونان نیز آن را امضا کرده است. از جمله، ممنوعیت شکنجه و رفتار غیرانسانی یا تحقیرآمیز.
حنا حکیکی، وکیل دادگاه حقوق بشر اروپا، میگوید: خشونتهایی که پروین در حین بازداشت خودسرانهاش توسط مقامات یونانی تجربه کرد، به وضوح در این دسته قرار میگیرد. او می گوید که نهادهای یونانی نشان دادهاند که هیچ تمایلی به پایان این روش برخورد با پناهندگان ندارند.
برای پروین، رسیدگی قضایی دارای یک جنبه شخصی نیز هست. او میگوید که چیزی در او در آن کلانتری شکسته است. او احساس بدبختی و ناتوانی را به یاد می آورد؛ «اما من هنوز زنده ام. من می خواهم صدایم شنیده شود و می خواهم زمانی که این مرکز برای همیشه بسته شود آنجا باشم.»
نظر کاربران
چه کردید با ما که به این وضع رضایت میدیم؟
پاسخ ها
قابل توجه زینب خانم
مگه بمباران بالا سرت هست
آره واقعا چیکار کردن با مغز ما که برای رسیدن به سراب حاضریم خفت و خواری بکشیم
کاربری که از سراب میگی شما شریک جرم هستین تمسخر کن
روبرو سراب ،پشت سر خراب
ای داد بیداد
واقعا ارزشش را دارد که اینهمه خطر و تحقیر و شکنجه و..... تحمل کنند؟
پاسخ ها
دقیقا ، مگه ایران چه اشکالی دارد ؟
آره داداش امروز برنج گرفتم ۹۵۰ هزار تومن واقعا ارزششو داره
لعنت برباعث وبانیانش. هموطن چرادرموردبچه های خودمسئولین حرفی نمیزنی که براحتی وباپول منوشمادربهترین کشورهاو باموقعیت عالی زندگی میکنند!!!؟؟؟
لعنت به پلیس یونان ترکیه
باعثش همونایی هستند که گفتن هر کی نمیتونه جمع کنه بره
پاسخ ها
عزت ایرانی و انسانی ماها به لطف حضرات پایمال شده ما ایرانیان در خارج از مرزها کوچکترین عزتی نداریم
زنده باد گل گفتی
دوربین اسلحه ادم های زنده
شنیدید میگن تهمت نزنید تو دنیا تاوان داره یا بدی کسی رو نگید بدیتون گفته میشه حالا حکایت ما ایرانیهاست انقدر بعضیمون با افغانهایی که بخاطر شرایط کشورشون قاچاقی میومدن بدرفتاری کردیم که خودمون گرفتار شدیم متاسفانه حتی الانم بعضیا از آزار و تحقیر افغانها دست برنمیدارن به خودمون بیایم
پاسخ ها
البته جنایتهایی که این برادران افغان تو در ایران کردن قابل شمارش نبوده
اصلا اینجوری نیست به خدا مردم ایران افغانیها را از خودشان بیشتر دوست دارند
ا همسرم داره ب یک جوان افغانستانی خواندن و نوشتن یاد میده ... همه ی ما بدرفتار نیستیم
ای زالو صفتان چه کردید بااین مردم که حاضرند به هرفلاکتی کشور پربرکتشونو رها کنن وبیفتن به دست هرناکسانی
طفلک مردم ایران هیچ کجا آرامش امنیت ندارند
پاسخ ها
داخل ایران بهترین و امن ترین است
پایان شب سیه سپید است پمپئو راست گفت
آخر تلاش موفقیته
دمت گرم با اینکه این همه سختی کشیدی ولی به تلاش خودت ادامه دادی
اىن هم از حقوق بشر اروپا.
براى خودشان مجاز است.
همین جا مثل هزاران شیرزن شرافتمند زحمتکش میموند
پاسخ ها
برو بابا تو دیگه چی میگی
اینها فکر کردند که انجا هم ایران است که فقرا، قاتلان، قاچاقچی های افغان و پاکستانی بی حساب وارد کشور و وارد پایتخت شوند و مشغول به گدایی، ماشین شویی و گاها دزدی و قتل بزنند. کاش ایران هم مانند انها سخت گیر بود. ایران شرایط بهتری پیدا می کرد.
پاسخ ها
این رفته آلمان شکایت کرده از یونان میدونی اگه افغانهایی که از ایران رفتن آلمان بخوان از ما شکایت کنن چی میشه ؟ انصافت و واقعا نگی حالا افغانی نه ایرانیم ولی خیلی بی انصافی
زندگی تو غرب به چه قیمتی؟
پاسخ ها
تحقیر
خوب نمیرفتی اینقدر توکشورت سختی کشیده بودی.
به نظرت جناب برترین ها، اگر پروین یک پناهجوی خارحی و قصد ورود به کشور ما را داشت، برخورد نیروهای امنیتی با او چگونه بود؟ به جرم جاسوسی برای عناصر بیگانه دستگیر نمیشد؟ محاکمه نمیشد؟ سالها در زندان نمی ماند؟ میتوانست از نیروهای ما بخاطر رفتارشون شکایت کند؟ موبایلش رو میتوانست آنگونه پنهان کند و پیدا نمی کردند؟
پاسخ ها
نمیتونست موبایلش را آنگونه پنهان کند چون احتمالا تا ته .. را هم میگشتند
نیروی امنیتی چه ربطی به پناهجو و انسانهای اواره ناشی از تبعیض و بیعدالتی سیستماتیک داره ... شکمت سیره و فقر و گرسنگی میلیونی انسانهارو نمیبینی ، بهتره توبه کنی و برگردی به راه حق
درسته که شرایط تو ایران واقعا سخت شده اما رفتن بهر قیمتی هم نمی ارزه
مملکت اگه مملکت باشه اسایش و رفاه و اینده خوب داشته باشه ایرانی جماعت برا چی باید به فکر پناهندگی و فرار از کشور خودش بهدیه کشور غریب باشه خدا لعنت کنه اقا زاده ها رو که یه جوری تو اینمملکت به خاک سیاه نشوندن مردم رو که همه به فکر فرار و پناهندگی به یه کشور دیگه و خودکشی و ...میافتن
عجب پشتکاری داشته که شش بار سعی کرده بره یونان و بالاخره هم رفته کارش درسته این خانم و این مشکلات هم حتما ارزشش رو داشته براش که اینقدر تلاش کرده بره پناهنده بشه
یعنی ایران اینقدر بد بود که شش مرحله حاضر شده خودشو به این همه زحمت بندازه
قاچاقی و غیرقانونی وارد یه کشور دیگه میشه انتظار داره ازش پذیرایی کنن و خوش آمدگویی کنن. خب اگر اینطور میخواست باید ویزا میگرفت و بصورت رسمی و قانونی وارد یونان میشد.
چراداخل ایران ازشون ثبت نام نمیکنید.تا برن
عزت ایرانی و انسانی ماها به لطف حضرات پایمال شده ما ایرانیان در خارج از مرزها کوچکترین عزتی نداریم
مقام انسانیت
یکی چرا سوال نمیکند ملت چرا اینگونه در حال فرار از وطن هستند؟
ایا خیال ندارید از این پناهجویان این چرای بزرگ را سوال کنید؟
اگه مملکت ما جای خوبی بود که به این روز نمیافتادیم اینها باعثش فقط مسئولان هستند خدا جزا بدهد
یه زمانی بود خارجیا برای اومدن به ایران دست و پا میشکستن،ببین حالا خود مردم ایران فراری شدن،واقعا که!!!!!
واقعا هیچ ارزشی ندارد.
این ذلته یک مملکت رو میرسونه، آخه چرا..... چرا؟
خوب این بنده خدایکجای کارش میلنگه....وگرنه ازطریق مزهای قانوتی میرفت..که بااین مشکلات روبرونمی شد..ضمن اینکه رفتارهای پلیس های مالکان سرزمین موعود...وکشورهای غربی هم واسه همه عیان شد....حالاهی بگیداونجابهشت است وخوبند.....
سوتین و خوب آمدی داریم پیشرفت میکنیم
توی ایران بیشتر عذاب میکشن