افزایش اعتیاد در میان زنان نسبت به مردان
رییس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اعلام کرد: میزان اعتیاد در زنان نسبت به آقایان از سال ۸۶ تا ۹۰ از ۵ درصد به ۹.۳ رصد افزایش یافته است.
دکتر علی فرهودیان در نشست هماندیشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بیان این مطلب افزود: مصرف سیگار، قلیان و حشیش در دختران به شدت در حال افزایش است. از سوی دیگر بیش از ۶۰ درصد از زنان زندانی جرایمی دارند که ارتباط مستقیم با مصرف مواد مخدر دارد.
وی با اشاره به ارتباط مصرف مواد صنعتی و روانگردان توسط دختران با مسائل اخلاقی افزود: مصرف مواد مخدرموجب پرکاری و اجبار جنسی میشود ودختران در مکانها، افراد و شرایط خطرناک اقدام به ارتباط جنسی میکنند. به همین دلیل بسیاری از رفتارهای جنسی از مصرف مواد محرک سرچشمه میگیرد و وضعیت به گونهای است که بیم آن میرود که فرهنگ کلی جامعه تحت تاثیر قرار گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی درباره انگیزه مردان برای معتاد کردن زنان اظهار کرد: علت اصلی مردان معتاد از بین بردن نگرش منفی نسبت به استفاده از مواد مخدر است. چرا که مرد با معتاد کردن همسرش موجب قطع شدن سرزنش های همسر شده و اینگونه براحتی می تواند مواد مخدر را مصرف کند. حتی در تحقیقات انجام شده مردان معتاد سعی می کنند با معتاد کردن همسر از او درآمدزایی داشته و او را وادار به تن فروشی کند.
رشد معضل اعتیاد سریع تر از مردان است
به گفته فرهودیان مصرف مواد مخدر بر زنان متفاوت از مردان است. در حال حاضر با پدیده تلسکوپی در اعتیاد مواجه هستیم یعنی رشد معضل اعتیاد در زنان بسیار سریعتر از مردان است.
وی به ارتباط اعتیاد با فقر و مشکلات جسمی اشاره کرد و گفت: گرایش افراد از جمله زنان به اعتیاد بیشتر با نشاط و تفریحات جامعه مرتبط است. ضمن آنکه در ایران تنفروشی با اعتیاد همسران ارتباط دارد و ممکن است در صورت اعتیاد مرد، زن علیرغم معتاد نبودن اقدام به تنفروشی کند.
فرهودیان با بیان اینکه زنان از ترس انگ جامعه سعی در استفاده از مواد مخدر به دور از دسترس و نگاه دیگران دارند، گفت: بیش از۵۰ درصد از زنان معتاد از نظر اقتصادی به یک مرد وابسته هستند. بیشتر این مردان معتاد هستند و به ازای مواد ارائه شده، از آنان بهرهبرداری جنسی میکنند که این مورد سبب بروز مشکلات بهداشتی، اجتماعی و... برای زنان میشود. از سوی دیگر بیش از ۶۰ درصد از مردان معتاد متاهل هستند و در برخی از موارد زن به علت وابستگی به مرد مجبور به ادامه اعتیاد خود میشود. بیشتر زنان و دختران توسط مرد یا پارتنر جنسی خود معتاد میشوند.
زنان دو برابر مردان افسرده هستند
رئیس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی هشدار داد: تعداد زنان افسرده نسبت به مردان دو برابر است که این مشکلات از عوامل خطر ابتلا به اعتیاد است. البته باید گفت که زنان برای درمان اعتیاد خود سختتر مراجعه میکنند و پس از مراجعه به جامعه دشوارتر بازمیگردند.
وی ادامه داد: متاسفانه زنان معتاد هنگامیکه برای درمان مراجعه می کنند به آنها انگ های زیادی زده می شود. به همین دلیل بسیاری از زنان معتاد حاضر به مراجعه برای درمان خود نیستند تا از طرف خانواده، جامعه و محیط کار خود طرد نشوند. از سوی دیگر بسیاری از زنان معتاد از اعتیاد خود درآمد کسب میکنند و پس از ترک، منبع درآمد خود را از دست میدهند.
وی با بیان اینکه مشکلاتی در سیستم درمانی زنان معتاد وجود دارد، گفت: در کلینیکها، زمانی که زنی برای درمان اعتیاد خود مراجعه میکند، حتی نگاه منشی و روانشناس مرکز نیز به او تغییر میکند ، این در حالیست که این افراد باید نگاه صحیحی به زن معتاد داشته باشند.
برنامه ای برای درمان زنان معتاد باردار وجود ندارد
فرهودیان با اعلام هشدارهایی نسبت به اعتیاد زنان باردار که خطراتی را نیز به نسل آینده منتقل می کند، گفت: زنان معتاد باردار علاوه بر آسیب رساندن به خود به جنین نیز آسیب وارد میکنند؛ اما برای حمایت از این دسته از زنان برنامه مشخصی وجود ندارد و متاسفانه بیشتر راهنماهای درمانی در دنیا براساس نیازهای مردانه تعیین شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مسائل رفاهی و اجتماعی در حوزه زنان جزو اسناد طبقهبندی شده است، اما لازم است یک بانک داده در این حوزه داشته باشیم .ما آماده ایجاد یک سیستم رصد مسائل رفاهی و اجتماعی در حوزه زنان هستیم و طرحهای پژوهشی بسیار زیادی است که میتوانیم آنها را در حوزه ملی انجام دهیم.
ارسال نظر