موافقت ۱۲کشور برای عبور پناهجویان افغان
با تسریع روند خروج از افغانستان به دنبال قدرت گرفتن طالبان، ۱۲ کشور از اروپا، غرب آسیا و آسیای مرکزی مجوز عبور از قلمروهایشان برای انتقال پناهجویان به یک کشور ثالث را صادر کردهاند.
فارس: در حالیکه تلاشها برای تخلیه شهروندان آمریکایی و کشورهای دیگر از افغانستان تسریع بخشیده شده است، دولت ایالات متحده روز گذشته (جمعه) اعلام کرد که ۱۲ کشور از اروپا، غرب آسیا و آسیای مرکزی اجازه میدهند که شهروندان آمریکایی و کشورهای دیگر که از کابل خارج شدهاند از قلمرو آنها عبور کنند.
بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، «ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که بحرین، دانمارک، آلمان، ایتالیا، قزاقستان، کویت، قطر، تاجیکستان، ترکیه، امارات عربی متحده، انگلیس و ازبکستان ترانزیت آمریکاییها و در برخی شرایط شهروندان کشورهای دیگر را از طریق قلمروهایشان آغاز کردهاند یا به زودی آغاز میکنند.
رویترز پیش از این گزارش کرده بود که آلمان و کشورهای دیگر غرب آسیا موافقت کردهاند به طور موقت میزبانی افرادی که از کابل خارج شدهاند را بپذیرد.
رویترز در گزارش خود نوشت که در پی انتشار اخباری مبنی بر تلاش طالبان برای انتقامجویی از آن دسته از افغانهایی که برای نیروهای تحت رهبری آمریکا در افغانستان کار میکردند، ایالات متحده در صدد خارج کردن هزاران نفر از افغانستان بود اما مقامهای واشنگتن تصریح کرده بودند که روز گذشته (جمعه) به مدت ۶ ساعت به دلیل ازدحام جمعیت در پایگاه هوایی «العدید» در قطر، هیچ پروازی از کابل خارج نشد. قطر پیش از این هشت هزار پناهجوی افغان را پناه داده بود.
طبق این گزارش، هماکنون پروازها از فرودگاه کابل به سمت خارج از این کشور از سرگرفته شده است.
روز گذشته ائتلاف ناتو اعلام کرد که از یکشنبه هفته گذشته تا روز جمعه، بیش از ۱۸ هزار نفر را از کابل خارج کردهاند.
پرایس اعلام کرد که اکثر پروازها از کابل به قطر و کشورهای نامبرده صورت میگیرد و در ادامه افزود که ۱۲ کشور مذکور همچنین در خصوص اسکان افغانهایی که در معرض خطر هستند، پیشنهادات سخاوتمندانهای مطرح کردهاند.
وزارت خارجه امارات عربی متحده اعلام کرده است که به درخواست ایالات متحده آمریکا برای میزبانی آمادگی دارند به مدت ۱۰ روز از پنج هزار پناهجوی افغان که عازم یک کشور سوم هستند، میزبانی کنند.
یکی از مقامهای دولت بایدن گفته است که واشنگتن به شدت در تلاش است تا توافقات بیشتری را با کشورها در زمینه پناهجویان افغان حاصل آورد.
«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان در بیانیهای اعلام کرد که برلین با واشنگتن به توافق رسیده است تا به طور موقت پناهجویان را در پایگاه هوایی «راسمتین» پناه دهد اما هنوز مشخص نیست که آیا دیگر کشورهای اروپایی حاضر به میزبانی از پناهجویان افغانس هستند یا خیر.
پنتاگون روز گذشته اعلام کرد که اولین پروازها از کابل اواخر روز گذشته وارد آلمان خواهند شد.
بر اساس این گزارش، واشنگتن در صدد است تا قبل از فرارسیدن ضربالاجل ۳۱ آگوست که زمان خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان است، افراد را از کابل خارج کند.
پیش از این «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده بود، آن دسته از نظامیان آمریکایی که برای تأمین امنیت تخلیه افراد و نیروها در افغانستان هستند، در صورت لزوم، حضور خود را تمدید خواهند کرد.
افرادی که با اوضاع پایگاه هوایی العدید در قطر آشنا هستند، از بدتر شدن اوضاع این پایگاه خبر می دهند به طوریکه پناهجویان افغان در یک محوطه پرجمعیت بدون تهویه مطبوع با سرویس بهداشتیهای اندک و آب و غذای بسیار کم، اسکان داده شدهاند.
یک منبع گفته است که مقامهای آمریکایی به شدت نگران مشکلات احتمالی لجستیکی در آن جا است زیرا احتمالاً غذای کافی برای آن دسته از پناهجویان افغان که از این پس وارد پایگاه هوایی العدید میشوند، وجود نخواهد داشت.
گروه طالبان یکشنبه (۱۵ اوت/۲۴ مردادماه) بعد از خروج «اشرف غنی»، رئیسجمهور سابق افغانستان وارد شهر کابل شد. والاستریتژورنال، ورود نیروهای طالبان را به منزله خاتمه تلاشهای ۲۰ ساله آمریکا و دیگر کشورهای غربی برای «بازسازی افغانستان به شکل یک دموکراسی مدرن» دانسته است.
ارسال نظر