درمان زانو درد با ۱۱ روش موثر (خانگی، جراحی و غیرجراحی)
روشهای درمانی مختلفی برای درمان زانو درد به وجود آمدهاند، اما از نظر شما بهترین درمان زانو درد کدام است؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این باره با شما در میان بگذاریم.
یکی از رایجترین مشکلاتی که مردم در سراسر دنیا با آن مواجهند، زانو درد است. این درد بنا به دلایل مختلفی میتواند به وجود آید. افزایش سن میتواند یکی از مهمترین علل بوده و پارگی رباطهای زانو، آرتروز زانو، پارگی مینیسک زانو و زانوی پرانتزی از دیگر علل اصلی زانو درد به حساب میآیند. بسیاری از دردهای خفیف زانو، با جلسات فیزیوتراپی و روشهای بسیار ساده درمان میشود، اما در برخی موارد برای درمان زانو درد باید روشهای دیگری را امتحان کنید و حتی شاید مجبور به رفتن زیر تیغ جراحی باشید.
روشهای درمانی مختلفی برای درمان زانو درد به وجود آمدهاند، اما از نظر شما بهترین درمان زانو درد کدام است؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با زانو درد، علائم آن، روشهای تشخیص آن، روشهای درمانی آن و بهترین درمان زانو درد با شما در میان بگذاریم.
علت بروز درد زانو چیست؟
علل ابتلا به زانو درد بسیار زیاد است و از جمله مشکلات اصلی زانو درد عبارتند از:
- کشیدگی رباطها
- پارگی مینیسک
- التهاب تاندون
- سندروم زانوی دونده
- عود کردن آسیب قدیمی زانو که به درستی درمان نشده است
- التهاب کیسههای مفصلی کشکک زانو
- در رفتگی کاسه یا کشکک زانو
- سندروم ایلیوتیبیال (ایلیوتیبیال بافت سخت و محکمی است که از لگن به سمت قسمت خارجی زانو کشیده شده است)
- پارگی مینیسک
- بیماری ازگود اشلاتر
- آرتروز
- التهاب تاندون کاسه یا کشکک زانو
- سندرم درد پاتلوفمورال (این سندروم باعث درد زانو و قفل شدن آن میشود)
- انحراف زانو
- اضافه وزن
- آب آوردن زانو (حالتی است که مایع زانو البته مایعات اضافی اطراف مفصل زانو جمع میشود)
علائم زانو درد چیست؟
زانو درد میتواند به چند نوع خفیف، شدید، مزمن و حاد باشد. بدیهی است که هر یک از انواع زانو درد میتواند علائمی مختلفی داشته باشد، اما به طور کلی اصلیترین علائم زانو درد به شرح زیر میباشند:
- به وجود آمدن تورم در قسمت زانو و سفت شدن مفاصل زانو
- قرمز شدن مفاصل زانو به هنگام لمس این قسمت
- ضعف زانوها و عدم استحکام آنها به خصوص به هنگام راه رفتن
- ایجاد صدا در زانو به هنگام خم و راست کردن زانو در مفاصل این قسمت
- عدم توانایی در صاف کردن کامل زانوها
بسته به میزان جدی بودن زانو درد شما که ممکن است درد مزمن باشد یا خفیف، درمان شما نیز متفاوت خواهد بود. در صورتی که با بروز هر یک از علائم زیر مواجه گشتید، سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- به وجود آمدن ورم و برآمدگی زانو
- افزایش درد
- تغییر شکل زانو و ساق پا
- احساس درآمدگی زانو
- عدم توانایی در تحمل وزن بر روی زانو
انواع روش های درمان زانو درد
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، زانو درد میتواند درجه بندیهای مختلفی داشته باشد و درمان هر یک از این درجهها میتوانند متفاوت از دیگری باشند. بسیاری از زانو دردهای خفیف با درمانهای ساده بهبود مییابند، اما برخی دیگر ممکن است نیازمند درمانهای دیگری باشند. انتخاب روش درمان درد زانو همچنین به دلایل به وجود آمدن زانو درد نیز بستگی خواهد داشت. برخی از اصلیترین روشهای درمان زانو درد به شرح زیر میباشند:.
درمان درد زانو با روش های خانگی
زانو درد ناراحتی شایعی است که بر اثر مشکلات کوتاه مدت یا بلند مدت ایجاد میشود. خوشبختانه، بسیاری از مشکلات کوتاه مدت زانو نیازی به درمان پزشکی ندارند و میتوانید به تنهایی آن را تسکین دهید. اگر زانو درد نتیجه کار کشیدن بیش از حد یا مشکلات مربوط به مفاصل است برای کمک به تسکین زانو درد و تسریع ترمیم آن، می توانید از استراتژی ها و درمان های خانگی استفاده کنید.
1.رفع درد زانو با دارو های موضعی بدون نسخه
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و سایر داروها به درمان زانو درد ناشی از آرتریت کمک میکنند. بعضی از این موارد لازم است در مطب پزشک تجویز شود، اما بعضی از آنها در منزل، چه با نسخه و چه بدون نسخه قابل استفاده هستند. مانند:
- استامینوفن
- دیکلوفناک
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- سلکوکسیب
- کورتیکواستروئیدهای داخل مفصلی
- هیالورونیک اسید داخل مفصلی
محققان نتیجه گرفتند که همهی این داروها به جز استامینوفن مفیدند. اما، به نظر میرسد داروهای داخل مفصلی (که در مفصل تزریق میشوند)، از داروهای دیگر مؤثرترند.
علاوه بر انواع داروهای تسکین دهنده که بیان کردیم، برای درمان زانو درد میتوانید از محصولات موضعی که بدون نسخه به فروش میرسند، مانند انواع کرم ضد درد استفاده کنید. این محصولات، حاوی مواد موثره التیام بخش هستند که باعث بهبود گردش خون موضعی میشوند و میتوانند در تسکین انواع دردهای ماهیچهای و روماتیسمی موثر باشند مانند پماد پیروکسیکام.
2.رفع درد زانو با انجام حرکات اصلاحی
یکی دیگر از درمانهایی که برای زانو درد مورد تایید است، فیزیوتراپی و انجام حرکات اصلاحی است. این که ماهیچههای اطراف زانوی شما، استقامت کافی را داشته باشند، میتواند سبب گردد که مفاصل زانوهایتان مستحکمتر شوند. انجام تمرینات ورزشی میتواند به استقامت ماهیچههای شما کمک کند و از همین رو نیز بسیاری از پزشکان انجام حرکات فیزیکی خاصی را به شما توصیه میکنند تا با انجام آنها درد زانوهای خود را بهبود ببخشید.
برخی از حرکات ورزشی و اصلاحی که میتوانند برای شما و درمان زانو درد شما کاربردی باشند، به شرح زیر میباشند:
- اسکوات
- خوابیدن به پهلو و بالا بردن ساق پا
- بالا بردن پشت ساق پا
- کشش کمان کوتاه زانو
البته دقت داشته باشید که اگر زانو درد شما شدید و مزمن است، باید این حرکات را پس از تایید پزشک متخصص خود و با دقت لازم انجام دهید تا به نتیجه دلخواه خود برسید.
3.رفع درد زانو با رژیم غذایی
افراد چاق و کسانی که اضافه وزن دارند، ممکن است بیشتر به زانو درد دچار شوند، زیرا تحمل وزن اضافی، فشار بیشتری را به مفاصل وارد میکند به همین دلیل، کاهش وزن دردهای دراز مدت زانو از جمله درد ناشی از آرتریت (التهاب مفصل) را کاهش میدهد. همچنین اضافه وزن التهاب بدن مبتلایان آرتروز را افزایش میدهد، زانوها نیز از این التهاب تأثیر میگیرند.
خوب غذا خوردن و در عین حال کم کردن وزن به افراد دچار اضافه وزن کمک میکند. رژیم غذایی سالم به معنای رژیمی متعادل است که حاوی:
- میوه، سبزی و فیبر زیاد است.
- گوشت، چربی حیوانات و سایر چربی ها به میزان کمی در آن گنجانده میشود.
انجمن آرتریت آمریکا رژیم غذایی مدیترانهای را توصیه میکند زیرا این رژیم سرشار از محصولات تازه است. قبل از شروع هر رژیم غذاییای که ادعا می کند برای درمان زانو درد مفید است، باید حتماً با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید برای شما بی خطر است.
۴.رفع درد زانو با ماساژ
استفاده از ماساژ می تواند به خوبی درد زانو را تسکین دهد . این مورد یکی از روش های موثر در درمان خانگی زانو درد و بهترین درمان خانگی زانو درد است. انجمن ماساژ درمانی آمریکا (AMTA) موارد زیر را توصیه میکند:
- این حرکت ها را باید در حالت نشسته (روی صندلی) انجام دهید تا زانوهایتان به سمت جلو و پاهای شما روی زمین صاف باشد.
- دست های خود را مشت کنید، 10 مرتبه با هر دو دست به قسمت فوقانی، پایین و وسط ران خود ضربه بزنید. این کار را سه بار تکرار کنید.
- بنشینید و کف پاهای خود را صاف به زمین بچسبانید. کف دستتان را بالای ران خود قرار دهید و تا زانو آن را بلغزانید، سپس رها کنید. پنج بار این کار را تکرار کنید. همین حرکت را برای قسمت های بیرونی و داخلی ران نیز انجام دهید.
- چهار انگشت خود را به داخل زانو فشار دهید و پنج بار به بالا و پایین حرکت دهید. این حرکت را برای تمام اطراف زانویتان تکرار کنید.
- کف دست خود را روی قسمت بالای ران قرار دهید، آن را به سمت پایین ران و روی زانوی خود بلغزانید و از قسمت بیرونی ران به بالا بازگردید.
در واقع، ماساژ عضلات ران اثرات مفیدی بر زانوی شما خواهد داشت.
۵.رفع درد زانو با کمپرس یخ
کمپرس سرد روشی موثر برای درمان زانودرد است زیرا یخ تورم و التهاب را کاهش میدهد. اما تحقیقی نشان داده که کمپرس آب گرم و سرد هر دو به شکل مشابه ای مناسب هستند و بستگی به ترجیح بیمار دارند. کمپرس آب سرد می تواند رگ های خونی شما را منقبض کند و جریان خون را در محل آسیب کاهش دهد. بنابراین، می تواند به کاهش التهاب و تسکین زانو درد کمک کند. همچنین می توانید از کسیه یخ به جای کمپرس سرد استفاده کنید یا می توانید کمپرس سرد و گرم را برای درمان زانو درد در خانه انجام دهید.
درمان زانو درد شدید با عمل جراحی
یکی دیگر از مهمترین روشهای درمان زانو درد، انجام عمل جراحی است که باید توسط فوق تخصص جراحی زانو انجام شود. انجام جراحی زانو معمولا زمانی که درد زانو، مزمن و حاد شده باشد، توصیه میشود. در صورتی که قصد انجام جراحی برای درمان زانو درد را دارید، حتما پیش از تصمیمگیری تمام نکات در رابطه با آن را در نظر بگیرید و با آگاهی کامل تصمیم بگیرید. اگر تصمیم به انجام جراحی گرفتید، گزینههایی که پیش روی شما خواهند بود، به شرح زیر هستند:
۶.علاج زانو درد با جراحی آرتروسکوپی
این جراحی برای ترمیم و یا برداشتن غضروفهای آسیبدیده انجام میشود و میتواند تاثیر بسزایی بر بهبود و درمان زانو درد داشته باشد.
۷.علاج زانو درد با جراحی آرتروپلاستی
-
جراحی جایگزینی بخشی از مفصل
در این جراحی، پزشک جراح شما، تنها بخشی از زانویتان که آسیب دیده است را از بدن جدا کرده و به جای آن پلاستیک یا فلز قرار میدهد. -
جراحی جایگزینی تمام مفصل زانو
در این جراحی، جراح شما تمام استخوانها و غضروفهای آسیب دیده را از ران، ساق پا و یا زانو جدا میکند و مفصلی مصنوعی از آلیاژهای فلزی را جایگزین میکند به بیان دیگر د این روش تعویض مفصل صورت میگیرد.
8.علاج زانو درد با جراحی استئوتومی
در این جراحی برش استخوان انجام میشود، یعنی استخوان بیمار با عمل جراحی و به صورت کاملا کنترل شده، شکسته میشود و طول استخوان(بلندی و کوتاهی آن) تصحیح میگردد.
9.درمان درد زانو با تزریق
یکی دیگر از راههایی که امروزه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان یکی از بهترین درمان های زانو درد نیز شناخته میشود، تزریق مواد دارویی خاص به زانو و مفاصل آن میباشد. برخی از موادی که به زانو تزریق میشوند به شرح زیر هستند:
- کورتیکواستروئید
- تزریق ژل اسید هیالورونیک
- پلاسمای سرشار از پلاکت یا PRP
هر یک از تزریقات گفته شده برای درمان افراد خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال تزریق کورتیکواستروئید فقط برای چند ماه ماندگاری دارد و برای درمان همه افراد مورد تایید و استفاده نیست.
10.درمان زانو درد با استفاده از دارو
پزشک شما ممکن است برای درمان زانو درد شما، داروهایی را تجویز کند تا این داروها سبب درمان اختلالاتی که موجب زانو درد شدهاند گردند. مشکلاتی از قبیل نقرس و رماتیسم مفصلی میتوانند از اصلیترین دلایل زانو درد باشند و میتوان گفت این اختلالات تا حدودی با داروها قابل درمان هستند.
11.درمان زانو درد با طب سوزنی
از گذشته تاکنون برای درمان بسیاری از دردها و مشکلات از طب سوزنی استفاده میشده است. آرتروز را میتوانیم یکی از اختلالهای و دردهایی بدانیم که با طب سوزنی قابل درمان است. میتوانید برای درمان زانو درد خود به یک متخصص طب سوزنی مراجعه کنید و در صورت صلاحدید متخصص، درمان طب سوزنی را در پیش بگیرید. بدیهی است که میزان پاسخدهی و نتیجه گرفتن از این درمان، به میزان تخصص فردی که طب سوزنی را انجام میدهد و همچنین میزان خفیف یا شدید بودن زانو درد بستگی دارد.
بهترین روش درمان زانو درد کدام است؟
حال که با تمام راههای درمان زانو درد آشنا شدید، شاید برایتان سوال باشد که کدام روش بهترین روش درمان زانو درد است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بهترین درمان زانو درد برای هر فردی میتواند متفاوت از فرد دیگر باشد.
ممکن است یک روش درمانی برای فردی که به زانو درد خفیف دچار است، کارآمد بوده و برای فردی با زانو درد شدید و مزمن، به هیچ عنوان کارآمد نباشد و بالعکس در نتیجه بهترین روش درمان زانو درد با توجه به تشخیص پزشک و شرایط بیمار پس از معاینه مشخص میشود پس برای آگاهی از بهترین درمان زانو درد باید مورد معاینه یک متخصص زانو و آرتروز قرار گیرید. در ادامه از میان روشهای تشخیص زانو درد چند روش رایج را به شما معرفی خواهیم کرد.
پزشک برای تشخیص زانو درد چه کارهایی انجام میدهد؟
در یک جلسه معاینه، پزشک درمانگر شما، برای تشخیص زانو درد و انتخاب بهترین درمان زانو درد، اعمال زیر را انجام میدهد:
- زانوی شما را به خوبی ارزیابی و معاینه میکند تا از وجود یا عدم وجود تورم، درد، گرما و قرمزی روی زانوها اطمینان یابد.
- بررسی میکند که شما تا کجا قادر به تکان دادن زانوهایتان در جهات مختلف هستید.
- فشار دادن و یا کشیدن مفاصل زانو به منظور بررسی میزان استقامت آنها
اگرچه در برخی موارد، اختلال زانو درد میتواند با این روشهای ساده به خوبی تشخیص داده شود، اما در مواردی نیز برای تشخیص دقیق این اختلال لازم است تستها و آزمایشهای عکسبرداری انجام شود. برخی از اصلیترین آزمایشهای عکس برداری برای تشخیص زانو درد به شرح زیر میباشند:
- آزمایش اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- تست اولتراسوند
- رادیوگرافی یا ام آر آی
- آزمایش خون
چند توصیه مهم برای جلوگیری و کاهش درد زانو
با وجود فراگیر شدن این بیماری در میان افراد جامعه، بسیاری از افراد به دنبال پاسخ به این سوال هستند که چگونه از درد زانو پیشگیری کنیم؛ برای پیشگیری از زانو درد باید به عوامل خطرساز بیماری و علل تشدید کننده زانو درد آشنا شوید تا بتوانید از انجام آن امتناع کنید.
- وزن خود را متعادل نگه دارید
- عضلات و مفاصل های بدن را نرم و قوی نگه دارید
- وضعیت نشستن خود را اصلاح کنید
- انجام حرکات ورزشی مناسب
- گرم کردن بدن قبل از ورزش کردن
- پرهیز از انجام دادن ورزشهای پربرخورد یا ورزشهایی که به زانو صدمه و فشار میآورد
- اجسام سنگین را اصولی بلند کنید
- انتخاب کفش مناسب و تعویض دورهای آن
- خانم ها کمتر از کفش پاشنه بلند استفاده کنند
- بستن زانوبند برای کاهش خطر آسیبدیدگی زانو
آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟
آرتروز زانو که با نام استئوآرتریت یا سائیدگی زانو نیز شناخته میشود، از شایع ترین علل درد زانو در سنین بالا و حتی سنین میانسالی است. آرتروز بیماری است که طی آن بافت غضروفی بین مفاصل فرسایش می یابد. با فرسایش و تحلیل رفتن بافت غضروفی، استخوان ها به یکدیگر نزدیک شده و سایش پیدا می کنند، علاوه بر این مفصل خاصیت جذب فشار را نیز تا حدود زیادی از دست می دهد. ساییدگی استخوان ها به زانودرد، ورم مفصل، خشکی و بی حرکتی و کاهش توانایی حرکتی مفصل و گاهی تشکیل زائده های استخوانی و تغییر شکل مفصل منجر می شود.اکثر موارد زانو به شکل پرانتزی در می آید.
درمان بیماری آرتروز زانو با توجه به وضعیت جسمی بیمار و صلاح دید پزشک متفاوت می باشد. درمان های تجویز شده از سوی متخصص ارتوپدی به ترمیم غضروف زانو، تسکین درد و تورم ناشی از این اختلال، توانایی انجام کارهای روزانه و بهبود کیفیت زندگی کمک می کند. اقدامات درمانی با توجه به سوابق پزشکی بیمار، میزان درد و تاثیر این عارضه بر زندگی روزانه بیمار در نظر گرفته می شود.
ارسال نظر