۱۱۱۴۳۰۴
۱ نظر
۵۰۲۲
۱ نظر
۵۰۲۲
پ

دو نکته در باره عذرخواهی ظریف

دکتر صلاح‌الدین هرسنی؛ کارشناس مسائل بین‌الملل در روزنامه همدلی نوشت: بازخوانی از گفته‌ها و اظهارات دکتر ظریف در فایل منتشر شده او، اگر چه انعکاس برخی از واقعیات در پشت سازوکار‌های مربوط به دیپلماسی و سیاست خارجی به‌ویژه سیاست‌های منطقه‌ای بوده است.

دکتر صلاح‌الدین هرسنی؛ کارشناس مسائل بین‌الملل در روزنامه همدلی نوشت: بازخوانی از گفته‌ها و اظهارات دکتر ظریف در فایل منتشر شده او، اگر چه انعکاس برخی از واقعیات در پشت سازوکار‌های مربوط به دیپلماسی و سیاست خارجی به‌ویژه سیاست‌های منطقه‌ای بوده است.

اما اندکی بازبینی انتقادی از این فایل صوتی به ما کمک می‌کند که بدانیم او در مجموع مخالفتی با غلبه سیاست میدانی در اخلاق دیپلماتیک نداشته است؛ چراکه تعقیب سیاست میدانی و ورود چنین سیاستی به حوزه دیپلماسی مسئله‌ای بود که نه دکتر ظریف در ورود آن نقش داشت و نه می‌توانست با آن مخالفت کند. در واقع حضور و غلبه سیاست‌های میدانی در سیاست‌های منطقه‌ای، مسئله‌ای ورای تصمیمات دکتر ظریف بود و بیشتر از سوی تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران اصلی سیاست‌های منطقه‌ای ایران اتخاذ و اعمال می‌شد. خود ظریف در این باره گفته است که: من در فن دیپلماسی مجتهدم اما در سیاست میدانی مقلد.

به این‌‌ترتیب وقتی پای مسئله‌ای چون تقلید و تسلیم در مسائل مربوط به دیپلماسی و سیاست خارجی به میان می‌آید، جای هیچ‌گونه عذرخواهی نیست، چرا که بیان و اظهارات دکتر ظریف در آن فایل صوتی بخشی از واقعیت‌ها و سازوکار‌های جاری مرتبط با امور دیپلماسی و سیاست‌های خارجی منطقه‌ای بوده است و ظریف نیز ناچار به پذیرش آن. با این همه او حاضر شده است که عذرخواهی کند. در عذرخواهی‌اش دو نکته حائز اهمیت است.

نکته اول این‌که اگر ظریف به جهت تمدید حیات سیاسی خود و تداوم حضور در فضای سیاسی حاضر به این عذرخواهی شده باشد، قطعا عذرخواهی او تصنعی و بیشتر از روی برخی ملاحظاتی است که از بیرون به او تحمیل شده و احتمالا غیرواقعی و دور از صداقت است. قابل پیش‌بینی است که چندان از سوی افکار عمومی پذیرفته نشود و حتی موجبات ریزش پایگاه اجتماعی او را فراهم ‌کند.

نکته دوم آنکه اگر این عذرخواهی با انگیزه عاطفی در احترام به مقام پر ارج سردار شهید سلیمانی باشد، قطعا عین شجاعت و افتخار و بلکه خود بخشی از دیپلماسی است.

این وجه از عذرخواهی دکتر ظریف نشان می‌دهد که او در کنار اخلاق راهبردی و دیپلماتیک به سیاست میدان نیز برای پیشبرد سیاست خارجی منطقه‌ای وفادار بوده است.

با این همه مشکل اصلی ظریف نه سیاست‌های میدانی، بلکه فقط انتشار نابهنگام آن فایل صوتی است که پس‌لرزه‌های آن قرار است از یک طرف موجب گسترش بحران اعتمادسازی در سپهر سیاسی حاضر کشور و از طرف دیگر موجب مانع‌سازی، تعلیق و در نتیجه عقیم‌سازی مذاکرات و نشست‌های اخیر وین شود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    آدمهای صادق و درست خیلی راحت عذرخواهی میکنند با این که حرفاش درست و منطقی بودمثل بعضی ها سواستفاده گر نیست برداشت از نام سردار کنن وتبلیغ برای پست و مقام

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج