۱۰۸۴۰۲۹
۵۵ نظر
۵۰۱۳
۵۵ نظر
۵۰۱۳
پ

ظریف: کاندیدای ریاست‌جمهوری نمی‌شوم

دکتر محمد جواد ظریف وزیرخارجه درگفتگو با روزنامه اطلاعات، مسائل سیاست خارجی ایران را مورد بررسی قرار داده است.

دکتر محمد جواد ظریف وزیرخارجه درگفتگو با روزنامه اطلاعات، مسائل سیاست خارجی ایران را مورد بررسی قرار داده است.

بخشهایی از اظهارات ظریف را می خوانید:

*من آقای ترامپ را نتیجه یک روند طولانی در آمریکا می‌بینم که با به قدرت رسیدنش این شکاف را متبلور کرد و در چشم و منظر جهانیان قرار داد. آنچه که آقای ترامپ نمایندگی می‌کرد، بخش قابل توجهی از جامعه آمریکاست که در بطن آن جامعه حضور بسیار جدی و ریشه‌ای داشت، اما در سلسله مراتب حزبی هیچ‌گاه نمی‌توانست چنین قدرتی را در اختیار بگیرد و ترامپ توانست این به اصطلاح سدهای حزبی را بشکند و وارد صحنه سیاسی شود.

*در سال ۲۰۱۶ که آقای ترامپ به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه مطرح شد، بعید می‌دانم هیچیک از سردمداران و متنفذین حزب جمهوری‌خواه علاقه‌ای داشتند که وی از این روند انتخابات مقدماتی حزب موفق بیرون بیاید. البته سرمایه‌گذاری‌هایی روی ایشان توسط صهیونیست‌ها و برخی دیگر از عناصر افراطی صورت گرفته بود، اما در واقع ترامپ نماینده بخشی از جامعه آمریکا بود که توانسته است آن را حفظ کند. آن بخش الزاماً اکثریت جامعه آمریکا نیست، اما به این راحتی هم جابجا نمی‌شود و بخشی است که دیدگاه‌های نژادپرستانه دارد، دیدگاه‌های خارجی ستیزانه دارد، دیدگاه‌های مخالف با فن‌آوری و علم دارد و نماینده اقتصاد کهنه به جای اقتصادی نو و دانش بنیان است.

* درداخل آمریکا هم برخی‌ها این نگرانی‌ را اعلام می‌کنند که اگرآمریکا نتواند با شکاف داخلی به شکلی تعامل کند، می‌تواند به مراحل بحرانی‌تر هم برسد.اتفاقی که درهفته‌های گذشته در واشنگتن افتاد و وضعیتی که کنگره آمریکا و شهر واشنگتن در زمان تحلیف بایدن پیدا کرد، بی‌سابقه است و این شرایط نشانه جامعه‌ای است که آبستن حوادث غیرقابل پیش‌بینی است

*کسانی که اطراف ترامپ بودند، بسیار تلاش کردند او را قانع کنند که نظام ایران را می‌توان با فشار فرو پاشاند و ترامپ این تصور را شاید تا سال آخر دوران ریاست جمهوری‌اش داشت. شکل و شیوه‌ای که ترامپ از برجام خارج شد ناشی ازهمین تصور است و الا می‌توانست روش عاقلانه‌تری را انتخاب کند که به نفع آمریکا هم بود؛ ولی روش ضربتی را انتخاب کرد و یکی از دلایل آن این بود که قانع شده بود، آن هم به خاطر تحلیل‌های آقای بولتون که ارائه می‌داد. تحلیل‌های بولتون هم متأثر از اپوزیسیون برانداز نزدیک به او بود که برخی وقتها از آنها ارتزاق‌ هم می‌کرد و حقوق هم می‌گرفت. تلقی او این بود که جمهوری اسلامی در حال فروپاشی است. خروج ترامپ از برجام هم با فاصله کمی از اغتشاشات دی سال ۹۶ اتفاق افتاد و آنان از این اغتشاشات و ناآرامی‌هایی که در آبان و آذر سال ۹۸ به وجود آمد هم حداکثر بهره‌برداری را کردند که بگویند تحلیل ما درست بود، لذا ترامپ را به پیگیری این سیاست بیشتر آماده کردند و مبنای این سیاست این بود که با فشار، حکومت ایران سقوط می‌کند و احتمالا نیاز به استفاده از ابزار نظامی هم نیست.

* آقای بایدن برای یکی دو سال آینده بیشتر تمرکز بر داخل آمریکا خواهد کرد؛ به این خاطر که اکنون بیشترین چالش برای آمریکا، مسائل داخلی است. یک رشته چالش‌هایی مثل مسائل اقتصادی و کووید۱۹ از قبل بوده و یک رشته‌ چالش‌هایی اکنون بروز کرده است. با اتفاقاتی که در کنگره افتاد و حملاتی که شد، این یک موضوع ریشه‌دار در آمریکاست اما بالاخره جامعه سیاسی آمریکا گرچه اطلاع از این حوادث داشت، اما در صحنه و منظر جهانیان قرار نگرفته بود، لیکن اکنون در نظر عام قرار گرفته است و آقای بایدن چالش بسیاری هم دارد و آن این‌که بتواند با شکاف به وجود آمده، تعامل کند. به نظرم مشکل اصلی آقای بایدن این خواهد بود، لذا برداشت من است که تا مجبور نباشد، به صحنه خارجی وارد نمی‌شود. با مسائل خارجی هم در حد اضطرار برخورد می‌کند، ضمن این‌که سیاست خارجی آقای بایدن تفاوت اساسی با سیاست خارجی دوره ترامپ دارد؛ براین اساس که دنبال ائتلاف‌سازی و اجماع‌سازی جهانی است. همه کسانی را هم که از دوران اوباما با خودش همراه کرده است، افرادی هستند که در اجماع‌سازی جهانی نقش قابل توجهی داشتند، لذا باید این نقش را هم در دولت آقای بایدن دید.

* احساس بنده این است که کماکان اولویت سیاسی خارجی آمریکا از نظر محتوایی چین خواهد بود؛ گرچه در دوره آقای ترامپ اولویت چین با امنیتی سازی ایران همراه شد و ما تبدیل به موضوع اول سیاست خارجی آمریکا شدیم؛ اما فکر می‌کنم دولت آقای بایدن به روند اجماع‌ داخل جامعه نخبگی آمریکا برگردد. چین و برآمدن چین که تا سال ۲۰۲۴ اقتصاد اول دنیا می‌شود هم مورد توجه دولت بایدن خواهد بود. روسیه اولویت بعدی آمریکاست. آقای بایدن تلاش خیلی زیادی خواهد کرد که روابط آمریکا با اروپا را اصلاح کند، چون این روابط در دوران ترامپ بسیار متشنج شد، در عین حال اروپاییان هیچگاه این توان را هم پیدا نکردند که در مقابل آمریکا بایستند و شرکت‌های اروپایی بیش از این که شنوای حرف دولت خود باشند، به حرف دولت آمریکا گوش می‌کردند. اروپا هیچوقت این جسارت را نداشت که در برابر ترامپ بایستد و ترامپ با تندروی شدید باعث شد که اروپا واقعاً عقب‌نشینی کند، اما احساس واگرایی در اروپا نسبت به آمریکا، واقعی است.

* اگر سیاست خارجی معقول با تکیه بر امکانات و قدرت ملی را دنبال کنیم، می‌توانیم به عنوان یک کنشگر نقش‌آفرین باشیم. بله، در حوزه‌هایی هست که احتمال نزدیک شدن بیشتر اروپا به آمریکا یا شاید برعکس آن (آمریکا به اروپا) را شاهد خواهیم بود، اما این‌که به چه میزان از این اتفاق متضرر شویم یا بتوانیم در این شرایط نقش خود را ایفا کنیم ـ متغیرهای متعددی وجود دارد مانند رفتار نابخردانه برخی کشورهای منطقه یا اشتباهاتی که اروپاییان و دیگر کشورها کردند ـ همه اینها می‌تواند زمینه‌های کنشگری جدی برای جمهوری اسلامی فراهم کند. اما اگر بخواهید این‌گونه تلقی کنید که آیا نزدیک شدن بایدن و اروپا به نفع جمهوری اسلامی است،‌ معلوم نیست این‌گونه باشد.

*اگر درست بازی نکنیم ممکن است بتوانند اتحادی ایجاد کنند که در زمان ترامپ نبود و شکافی ایجاد شده بود. جمهوری اسلامی باید تلاش کند پل عبور از این شکاف نشود و این کاملاً شدنی است و بستگی به نوع کنشگری ما دارد. ما در یک یا دو مورد پل عبور از شکاف شدیم. از جمله در سال ۸۴ که قبل از آن اروپا و آمریکا به ویژه آمریکا و آلمان و فرانسه در مورد جنگ سوم خلیج‌فارس ـ از نظر ما ـ خیلی از هم دور شده بودند؛ اما مناقشه هسته‌ای ایران و ارجاع پرونده آن به شورای امنیت توانست این شکاف را پر کند، در صورتی که قبل از ارجاع پرونده مناقشه به شورای امنیت و در دوران ریاست جمهوری جناب آقای خاتمی، سه کشور اروپایی در مقابل آمریکا بودند. آن زمان آمریکا در مقابل ۳ کشور اروپایی،‌ گروه ۴ را تشکیل داده بود و در آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای با یکدیگر برخورد داشتند ولی سیاست دولت نهم و دهم به شکلی پیش رفت که این شکاف از ایران عبور داده شد. بدون این‌که در اینجا بخواهم کسی را نقد بکنم می‌گویم که این جمهوری اسلامی است که کنشگر است و می‌تواند با کنش خود باعث شود این دو با یکدیگر متحد نشوند و فضای جدیدی را ایجاد کنند، کما این‌که در سال ۹۲ با مقاومت مردم و حضورشان در پای صندوق‌های رأی توانستیم این شرایط را ایجاد کنیم و آمریکا و اروپا هر دو همداستان برای به نتیجه رسیدن برجام شوند.

* صریح بگویم که از زمان انتخاب بایدن تا این لحظه هیچ مذاکره‌ای بین ایران و آمریکا نبوده است و تا زمانی که آمریکا شرایط بازگشت به ۱+۵ را پیدا نکند، مذاکره چند جانبه‌ای هم در کار نخواهد بود.

* من تخصص اقتصادی ندارم اما اقتصاد دانان می‌گویند که بالا رفتن نرخ ارز بیشتر جنبه روانی داشته و نبود امید به آینده هم از دیگر عوامل آن است و این بیشتر از داخل دامن زده می‌شد. یعنی عده‌ای در داخل فکر می‌کردند کاری که دارند می‌کنند بی‌اعتمادی نسبت به دولت ایجاد خواهد کرد، در صورتی که بی‌ اعتمادی متوجه ساختار سیاسی و حاکمیت کشور است و قاعدتاً این مسأله باعث ناامیدی مردم و هجوم آنان به بازارهای ارز و مسکن و غیره می‌شود. تا آنجا که اطلاع دارم وضع ارز در اثر فهم بازار و فهم فعالان اقتصادی از افق آینده است نه اقدامی توسط دولت یا آنچه که می‌گویند دولت می‌خواهد ارز را تثبیت کند و بازار به دنبال کاهش قیمت ارز است. بعید می‌دانم چنین مسائلی از مخیله دوستان و همکاران من در دولت و بانک مرکزی اصلاً عبور کرده باشد.

*تفکر بسیار اشتباهی در کشور وجود دارد و آن این که وزارت خارجه و شخص بنده تا رسیدن به برجام به منطقه توجه نکرده‌ایم. این هم خلاف واقعیات علی‌الارض است. به فاصله یکی دوماه بعد از وزارت اولین مقاله‌ای که در خارج از ایران چاپ کردم، در روزنامه «الشرق الاوسط» در مورد روابط همسایگان بود. مهمتر از آن، اولین طرح منطقه‌ای که دادم حدود ۳ هفته بعد از وزارتم بود که به عربستان ارائه کردم. خداوند درجات شهید سلیمانی را عالی کند. ما از قبل با هم رفیق بودیم و وقتی وزیر شدم قرار گذاشتیم هفته‌ای یک‌بار با هم دیدار کنیم. در این دیدارها اولین بحث مطرح این بود که چگونه می‌توانیم روابط‌مان را با سعودی‌ها اصلاح کنیم. به شهید سلیمانی گفتم در روابط دوجانبه با عربستان اختلافی نداریم ولی در ۴ حوزه با این کشور دچار اختلاف هستیم، لذا باید بنشینیم و به نفع مردم منطقه همکاری کنیم که لبنان، سوریه، عراق و بحرین این ۴ محور است. توجه کنید این بحث مربوط به مرداد و شهریور سال ۹۲ است. شهید سلیمانی گفت: موضوع پنجمی هم وجود دارد و آن مسأله یمن است .آن زمان هیچ خبری در مورد یمن نبود.

* من دنبال عافیت طلبی نیستم که مانع از آن ‌شود که مسئولیتی را قبول کنم، کما این که دوست نداشتم وزارت خارجه را قبول کنم اما تلاش کردم عافیت طلب نباشم...احساس می‌کنم انتخابات سال ۱۴۰۰ برای برخی دوستان آنقدر مهم است و انتخابات آمریکا آنقدر معادلاتشان را برای سال ۱۴۰۰ به هم ریخته است که می‌خواهند مانع شوند. واقعا دلم نمی‌خواهد که باعث اختلاف در کشور شوم، چون احساس می‌کنم بیش از هر زمان دیگر، کشور نیازمند اجماع است. ما اکنون داریم بودجه کشور را سیاسی می‌کنیم و این برای کشور سم مهلک است. همه نیروهای کشور باید کنار هم بیایند. من اصلا این شرایط را مفید به حال کشور نمی‌دانم و برای همین همواره گفتم که دنبال این کار نیستم و علاقه‌ام به تدریس است و کاری که بلدم سیاست خارجی است. من نه با مردم قهرم و نه از انتقاد و فشار می‌ترسم. من فشارها را ذخیره آخرتم می‌دانم. وقتی توهین می‌کنند و حتی به پدرم و پدربزرگم تهمت‌هایی زده می‌شود می‌گویم ان شاء‌الله که از بار گناهانم کم می‌کند. آنچه که برای من مشکل و نگران کننده است این است که این موضوع ماهها قبل از انتخابات، مساله یک عده شود که فلانی می‌آید یا نمی‌آید. این به نظرم برای روابط خارجی بسیار بسیار مخرب است و به همین دلیل است که بارها گفته‌ام که در این میدان نیستم و کماکان همین نظر را دارم.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    التماس

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اگه اونطرف منفی باشه اینور باید مثبت باشه
      الان که اونطرف مثبته قطعا اینور منفیه وکسی میاد که ...

    • بدون نام

      نمیام نمیام راه انداخته ولی میاد

    • بدون نام

      اتفاقا بد نیست که بیای تا مشخص بشه چند نفر با سیاستهای هفت ساله شما موافقه

    • بدون نام

      آقای ظریف تو رو خدا بیا و ما رو نجات بده

    • ناصر

      بابا این بنده خدا الان چندین بار تکرار مکنه من نمی کاندید نمی شوم.ولی ول کن نیستند!میگن با صاحب خرمن میشه کنار آمد .اما کاه بند را نمی تونی راضی کنی.
      آقا شمارو سر جدتون ولش کنید.

  • ایرانی

    اقای ظریف ن مردم بشما رای میدن ن حاکمیت اجاز میده شماوارد صحنه انتخابات شوید

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اگه بیاد رای میاره
      انشالله که بیاد
      واسه آینده بهتر

    • فینگیلی

      از قول کدوم مردم صحبت می‌کنید. اگه مردم رای دادن شما بحساب ظریف بذارید...

  • بدون نام

    فرقیم نمیکنه بیای یا نه

  • بدون نام

    توروخدانیا

    پاسخ ها

    • بدون نام

      مردم هیچ دل خوشی از شما ندارند خدا خیرت بده که رفتی کنار

    • بدون نام

      درود به آقای ظریف وزبر امور خارجه مردی دوست داشتنی مهربان کاربلد خدا قوت کسانی که توهین می کنند فقط واگذارشان کن بخدا خدای مهربان به موقع به حساب همه می رسد پرونده های همه ما در آنجا میباشد

  • بدون نام

    تو رو خدا بیا زمخت ببخشید ظریف.
    یا تو یا هیچکس

  • بدون نام

    کی به این رای میده

  • بدون نام

    ای بابا تا زمانی که سیاست ایران این باشد چه فرقی می کند که کی باشد یا نباشد

  • مسعود

    به درک بشی هم کسی دیگه رای نمیده جز اون ۲۶ درصد مجلس میلی ، حتی اگه موسوی رو از حصر بیارن بیرون کسی رای نمیده

  • وانک لا علا خلق عظیم

    حالا کی التماست کرد

  • سیبو

    قربون آدم چیز فهم شما عاقل بودین

  • فانیان

    کسی که سواد داشته باشد مطمعنا وارد عرصه انتخابات نخواهدشد مگراینگه ازحال وهوای اندرونی کاملا بی خبر باشد که آنهم مثل xغیر گریه هیچ کاری نخواهد توانست.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      یعنی الان که اقای روحانی اومدن بی سوادن؟!
      اقای ظریف هم که وزارت رو قبول کردن چطور؟
      یا اینکه حرف جنابعالی از حالا به بعد صادقه...

  • بدون نام

    آقای ظریف آیا تابحال نام نیکی از خودت در تاریخ سیاسی ایران باقی گذاشته ای تو عروسک خیمه شب بازی کس دیگری هستی جز بدنام و.ننگ چیز دیگری در تاریخ معاصر ایران نداری و بهتر است که کلاً از سیاست دست برداری و بقیه عمر خودت را در سوریه بگذرانی

    پاسخ ها

    • بدون نام

      مردم هیچ دل خوشی از شما ندارند دیگر نمی تونی کاری کنی که می روی کنار برو که مردم از دستت راحت باشن

    • بدون نام

      مثلا تا الان تو این نظام کی از خودش نام نیک گذاشته ک شما دنبال نام نیک ایشونی؟؟!!کمال خرازی جلیلی ولایتی..چ کار خاصی انجام دادن ک ظریف نداده

    • بدون نام

      به۹/۴۵اخه شما ومن از سیاست چه می‌دانیم بیخود حرف نزنیم نسبت به آقای ظریف

  • بدون نام

    جزو شایسته ترین مسئولانه
    ایراد و انتقادی ام بهش هست بنظرم باید در نظر بگیریم که بالاخره وزیر امور خارجه جمهوری اسلامیه

  • Saeed

    نه تو رو بخدا بیا کاندید بشو.اگه کاندید نشی من یکی دق مرگ میشم.

  • بدون نام

    تو یا هر کس دیگه بیاد با این وضع اقتصادیِ و دینی مردم و جامعه‌ رای دادن اشتباهه

  • بدون نام

    کسی بهت رای نمیده متوهم

  • بدون نام

    بهتر

  • بدون نام

    خودتم می دونی اومدنت بی فایده است روحانی و دارو دسته شا کسی نمی خواد

  • ایرانی کاربر قدیمی

    رای بی رای . کی از شما خیر دیده ؟ همش فقرو بدبختی برامون اوردین برو امریکا زندگیت رو بکن

  • حرفی حق را باید زد

    رای نمدهیم رای مان احمدنژاد وقالیباف وریسی

    پاسخ ها

    • ماوشما

      عقل بایددرمغزباشد نه درچشم.

  • ح

    هیچ فرقی نمیکنه کدومتون بیاد یا نیاد چون مردم اصلا برای شما اهمیت نداره مثل مجلس فعلی رای مردم را ندارن به خودشون میگن مجلس انقلابی خجالت م نمیکشن

  • بدون نام

    چطوری مصدق

  • بدون نام

    شما وزیر بودی‌ برا هفت پشتمون بسه

    پاسخ ها

    • بچه‌ نظام‌ اباد‌ تهران‌

      نه‌ تو رو خدا‌ بیا‌ و بشو ضمنا‌ رای‌ بی‌ رای

  • کل من علیها فان

    ما تا زمانی که لج کنیم و از پیش تعیین شده را انتخاب نکنیم ،هرروز بدتر از دیروز خواهدشد.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      احسنت
      آفرین
      بارکلا

  • بی نام

    اخه کی می خواد به تو رای بدهکه خودتو تحویل گرفتی فرصت طلب

  • بدون نام

    یکی از کسانیکه کشور و مردم را به اینروز انداخته تو هستی کاندید نمیشی چون میدونی مردم رای نخواهند داد و مثل مجلس یک اصولگرا با حداقل رای رئیس جمهور میشه

  • علی

    بشی هم‌ رای نمیاری

  • بدون نام

    ترابخدا قبول کن

  • ناهید آزاد

    مطمئن باش کسی هم به تو رای نخواهد داد ما پدرمون دراومد از دست روحانی و کابینه ش

  • بدون نام

    اگرنیایی گریه میکنم مردم توصف ایستادن بهت رای بدن حتی اونایی که. ازبرکات کارهای شماهاسکته کردن مردن هم رای میدن بیانازنکن

  • بدون نام

    کی به تو رای میده

  • جعفر

    نه توروخدابیا جورچین گندهاتوتکمیل بفرماآنهم باظرافت پرفسوریت

  • حمید

    جان من آقای ظریف بیایید اگر نیایید برجام مرده زنده نمیشود، این جنازه را فقط خودت بلدی دفتش کنی

  • بدون نام

    نه نه نه نگو بیا بشو مردم بهت اعتماد دارن

  • بدون نام

    خب خدارو صد هزار مرتبه شکر

  • بدون نام

    نه تو رو خدا بیا، انگلیسی هم که بلدی دیگه جنسمون جوره

  • بدون نام

    خخخ مردم خودشون رو تحویل میگیرن.. تو رو خدا میومدی حالا

  • بدون نام

    باز خداروشکر خبر دادید اقای ظریف... ما تو فکر بودیم فرش قرمزمون رو کجا پهن کنیم که الحمدلله منتفی شد

  • بدون نام

    میدونه رای نمیاره و ضایع میشه به خاطر این شرکت نمیکنه!

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج