تکرار بحران موسسات مالی این بار در بازار بورس؟
روزنامه جهان صنعت در گزارشی به سقوط بیسابقه شاخص بورس و اعترضات سهامداران بازار سرمایه پرداخته است.
روزنامه جهان صنعت در گزارشی به سقوط بیسابقه شاخص بورس و اعترضات سهامداران بازار سرمایه پرداخته است.
در این گزارش می خوانید:
* سهامداران عصبانی این روزها مدام جلوی مجلس و ساختمان بورس تجمع میکنند و خواهان پاسخگویی در قبال سرمایه از دست رفتهشان میشوند و البته مسئولان و متولیان هم یک پاسخ مشخص دارند و آن اینکه سهامداران خودشان ریسک بازار را پذیرفتهاند. ریسکی که البته به عقیده برخی کارشناسان ریسک بزرگی است و با سیاستهای نادرست به مردم تحمیل شده است.
* ریزش هفتههای اخیر بازار سرمایه، مجددا سهامداران خرد را به تجمعات اعتراضی کشانده است. در حالی که روز گذشته نیز سهام شرکتهای بورسی با افت شدید مواجه بودند، سهامداران معترض برای چندمین بار طی ماه گذشته مقابل سازمان بورس و اوراق بهادار گرد هم آمدند و خواستار استعفای مسوولان شدند.
* در پی افزایش اعتراضها، امیرحامد رضایی- مدیر روابط عمومی و امور بینالملل بورس تهران- در میان تجمعکنندگان حاضر شد و به برخی از سوالات آنها پاسخ داد. سهامداران خرد بازار سرمایه که با مانور تبلیغاتی دولت، مجلس و بانک مرکزی وارد بازار سرمایه شده بودند، به ویژه از ابتدای سال جاری تاکنون با زیان قابل توجهی مواجه شده و بعضا سرمایه خود را از دست دادهاند.
* از همین رو به نظر نمیرسد مادامی که اقدام عملی ملموسی برای تعدیل شرایط بازار و جبران خسارت مردم صورت نگرفته است، پاسخگویی مدیران میانی سازمان بورس به معترضان، دردی را دوا کند. سهامداران خرد به این باور رسیدهاند که دولت دوازدهم در سال پایانی استقرار در پاستور، طرف خود را از بازار سرمایه بسته و تامین مالی عمدهای را از محل سرمایههای مردم در بورس انجام داده و اکنون که نیازی به نقدینگی بازار ندارد آن را به حال خود رها کرده است. در همین حال نمایندگان مجلس نیز بیش از آنکه به فکر منافع رایدهندگان یعنی مردم باشند، درگیر اختلافات سیاسی با دولت هستند و این بازار سرمایه و سهامداران خرد آن است که در آتش اختلافات میان دولت و مجلس میسوزد.
* بورس اوراق بهادار تهران بعد از رشد ۳۰۰ درصدی نسبت به ابتدای سال، در مردادماه، سقف دو میلیون و ۷۰ هزار واحدی را درنوردیده بود. با این حال این بازار از نیمههای مرداد روند نزولی را پیش گرفت. در آن زمان تحلیلگران بازار سرمایه این روند را کوتاهمدت ارزیابی میکردند و نام اصلاح را بر آن نهاده بودند. با این حال نهتنها روند کاهشی شاخص کل بازار سرمایه و قیمت سهام در کوتاهمدت پایان نیافت بلکه به پاییز هم کشیده شد تا بیش از سه ماه متوالی ریزش را تجربه کند. بر اساس بررسیها در حال حاضر شاخص بازار سرمایه ریزش حدود ۴۰ درصدی را نسبت به سقف گذشته خود تجربه میکند. با این حال همچنان ۱۴۰ درصد بازدهی نسبت به ابتدای سال را ثبت کرده است.
* بازار سرمایه در حالی مجددا در فاز ریزشی فرو رفته است که تحلیلگران با عبور از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، روند صعودی را برای آن پیشبینی میکردند. با این حال شاخص کل نیمه دوم فصل پاییز را هم با نوسانات بسیار پشت سر گذاشت تا سود چندانی از رشد نرخ سهام نصیب سرمایهگذاران خرد نشود. اکنون یک ماه است که شاخص کل بازار سرمایه بیش از آنکه به سمت بالا میل کند، ریزش را تجربه کرده است. این شاخص در حالی که مجددا موفق به فتح کانال ۴/۱ میلیون واحدی شده بود با ورود به فاز کاهشی، به کانال ۱/۱ میلیونی سقوط کرده است؛ روند نزولی پرشتابی که گریبان سهام ارزنده بازار را نیز گرفته و سهامداران آنها را در زیان فرو برده است. تا پیش از دو هفته گذشته و افزایش شتاب کاهشی شاخص، دستکم شرکتهای کوچکتر بازار سرمایه وضعیت بهتری را تجربه میکردند و شاهد معاملاتی در رنج مثبت بودند. اما فشارهای بیرونی بر بازار و افزایش هیجانات منفی که سیگنالهای آن توسط دولت و نماینگان مجلس صادر میشد در نهایت همبستگی تاریخی سهام حاضر در بازار سرمایه را احیا کرد تا شاهد ریزش دستهجمعی نمادها طی دو هفته گذشته باشیم.
ریلگذاری برای بهرهبرداری از سرمایههای مردم
* دولت از سال گذشته ریل دخالت در بازار سرمایه را برای بهرهبرداری حداکثری از سرمایههای خرد و کلان مردم از محل بورس به دقت چیده بود. دولت از این مسیر میتوانست کسری بودجه سالانه که به ویژه به دلیل فربهی بیش از اندازه دولت و تعدد شرکتهای وابسته به آن ایجاد شده بود را پوشش دهد. از همین رو ابتدا مانور تبلیغاتی گستردهای را برای ورود مردم به این بازار برگزار کرد. به این ترتیب بازار سرمایه با رونق بیسابقهای روبهرو شد و اکنون زمان ورود دولت به این بازار بود تا سهام شرکتهای ارزنده و غیرارزنده خود را به سهامداران تازهوارد بفروشد. با افزایش دخالتهای دولت در بازار سرمایه، رییس وقت سازمان بورس استعفای اعتراضی خود را به وزیر اقتصاد تقدیم کرد تا حسن قالیبافاصل که مقاومت کمتری در برابر دخالتهای دولت نشان میداد، بر جای او تکیه زند. گفته میشود شاپور محمدی پیش از آن نیز دو بار دیگر استعفا داده بود که با مخالفت فرهاد دژپسند مواجه شده بود. با روی کار آمدن قالیبافاصل، فرمان بازار سرمایه عملا به دست دولت افتاد تا با فشار بر ارکان این بازار هر روز ساز تازهای را کوک کند و نهایت بهرهبرداری از بستر بازار سرمایه را صورت دهد.
* بدین ترتیب دولت به سرعت سهام خود را برای عرضه در سال ۹۹ آماده ورود به بازار سرمایه کرد. حتی رییسجمهوری از «هر هفته یک عرضه اولیه» سخن گفت تا سهامداران تازهوارد به حمایت دولت از این بازار امیدوارتر شوند. بدین ترتیب صندوقهای دولتی و شرکتهای تابعه دولت پیاپی وارد بازار سرمایه شده و نقدینگی سرمایهگذاران خرد را جذب کردند تا به گفته وزیر اقتصاد، دولت در شش ماهه نخست سال جاری از محل واگذاری سهام خود در بازار سرمایه ۳۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند. گفتنی است دولت در سال گذشته هم ۲۶۰ هزار میلیارد تومان از بورس تامین مالی کرده بود که بخش عمده آن به شش ماهه دوم اختصاص دارد. در کنار دولت البته نمیتوان از نقش پررنگ دیگر مسوولان اقتصادی و سیاسی در تبلیغات و امیدبخشی به سهامداران خرد چشم پوشی کرد. رییس مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس، اعضای دفتر رییسجمهوری و برخی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در کنار رییسجمهوری و تیم اقتصادی دولت، در معرض بیاعتمادی مردم قرار گرفتهاند.
گزیدهای از اظهارات مسوولان در رابطه با دعوت مردم به سرمایهگذاری در بورس
روحانی:
* در سال جهش تولید بازار سرمایه یکی از راههای حرکت اقتصادی ماست.
* اگرچه بورس از فراز و نشیب برخوردار است اما مدیریت هم میشود.
* با شرایطی که بورس نشان میدهد اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند.
* فضای بورس را برای مردم آماده کردیم. مردم نباید به بورس کوتاهمدت نگاه کنند.
همتی، رییس کل بانک مرکزی:
* ما هم مردم را تشویق میکنیم وارد بورس شوند و به عنوان مسوول بانک مرکزی هر اقدامی برای رونق بورس خواهم کرد.
فرهاد دژپسند:
* بازار سرمایه میتواند راه نجات اقتصاد ما باشد. ما باید به انتخاب مردم پاسخی دهیم که پایدار باشد.
* تحلیلگران وضعیت بازار سرمایه را به طور دقیق رصد میکنند و از این رو معتقدند شرایط در این بازار مثبت خواهد بود.
* بازار سرمایه از نظر عملکردی به مرحلهای رسیده که میتوان به آن اعتماد کرد.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس:
* به زودی شاهد تحول در حوزه بورس خواهیم بود. ما کمکهای لازم به دولت برای تثبیت بورس را انجام میدهیم.
* مطمئن هستیم شاهد تثبیت در بازار بورس و ادامه روند کاهشی قیمت دلار خواهیم بود.
خیانت به اعتماد مردم
* تبلیغات گسترده دولت برای ورود مردم به بازار سرمایه و زیان کنونی آنها از سرمایهگذاری بر اساس سیاستهای ناپایدار دولت، بحران موسسات مالی و اعتباری دولت دهم که با مجوزهای بانک مرکزی تاسیس شده بودند را یادآوری میکند. در آن زمان نیز در پوشش شعار خروج بانکداری از عرصه دولتی و اعطای مجوز به بخش خصوصی برای افزایش فعالیت در بازارهای مالی، شاهد رشد قارچگونه موسسات مالی و اعتباری مجوزداری بودیم که اغلب آنها با عنوان کلاهبرداری یا محاکمه و جریمه شدند یا آنکه به علت ورشکستگی نتوانستند جوابگوی سرمایه برباد رفته سپردهگذاران باشند.
* این بحران تا به امروز نیز ادامه یافته و همچنان بخشی از سپردهگذاران موفق به احیای سرمایه خود نشدهاند. این بار نیز در میان سهامداران خرد بازار سرمایه این احیا ایجاد شده است که دولت و حقوقیهای بزرگ بازار که عمدتا وابستگی دولتی دارند، سرمایههای آنان را در بازار سهام چپاول کردهاند و اکنون نیز نه حاضر به حمایت از بازار هستند و نه خسارتهای آنان را جبران میکنند. هر بار که اعتراضی به نحوه عملکرد حقوقیها در بازار سرمایه مطرح شده است با این پاسخ که روند معاملات آنان طبیعی و بر اساس ذات بازار سرمایه و هزینه- فایده در معاملات سهام بوده است، روبهرو شدهاند.
* اگرچه در این میان برخوردهای نمایشی با حقوقیها هم صورت گرفته، اما در نهایت نتیجه پایداری در تغییر رفتار حقوقیهای بازار که موکدا به بخشهای دولتی وابسته هستند، نداشته است. در همین زمان سیاستهای مخرب دولت در بهرهگیری حداکثری از سرمایههای موجود در بازار سرمایه و سپس رها کردن آن خشم سهامداران خرد را برانگیخته است؛ سهامدارانی که با اعتماد به گفتههای مسوولان دولت و مجلس سرمایههای خود را به بورس سپردهاند اما زیان برداشت کردهاند. نمونه نتایج منفی این اعتماد نیز عملکرد و بازدهی منفی دو صندوق دولتی دارایکم و پالایش یکم و نیز سبد سهام عدالت بوده است.
سیاستهای مخرب دلاری
* نرخ دلار که همواره به عنوان یکی از اثرگذارترین متغیرهای بازار سرمایه شناخته میشد طی روزهای گذشته به صورت دستوری کاهش یافته است. پس از آنکه نایبرییس مجلس از دلار ۱۱ هزار تومانی در دوره بایدن سخن گفت و رییسجمهوری نیز دلار ۱۵ هزار تومانی در صورت آزادسازی منابع ارزی در خارج از کشور را مطرح کرد، سیگنال کاهش نرخ ارز به بازار سرمایه ارسال شد. بازار سرمایه که به تازگی از سندرم قیمتگذاری دستوری دولت رهایی یافته و پس از جلسه معاون اولی رییسجمهوری با حقوقیهای بازار برای یک روز روند صعودی را به خود دیده بود، با ضربه کاهش نرخ دلار مجددا ریزش کرد. پس از این روند ریزشی بسیاری از فعالان بر این باور بودند که مسوولان دولتی و نمایندگان مجلس بدون آگاهی از عواقب سخنان خود و آثار آن در بازار سرمایه، مواردی را مطرح میکنند اما اقدامات بعدی بانک مرکزی این گمانه را به کل رد کرد.
* طی روزهای گذشته و پس از سخنان رییسجمهوری و نایبرییس مجلس، بانک مرکزی به تدریج نرخ دلار صرافی ملی را کاهش داده و قیمت را از کانال ۲۳ هزار تومانی در هفته گذشته به کانال ۲۱ هزار تومانی در روز دوشنبه رسانده است. این روند کاهش برای نرخ دلار، خوشبینیها به رشد ارزش سهام شرکتهای صادراتمحور را به شدت کاهش داد و نرخ سهم در گروههای صادراتی را با ریزش ملموسی مواجه کرد. به حدی که برخی از نمادهای این گروه به تدریج به قیمتهای زمان عرضه خود نزدیک میشوند. به گفته وحید حسنپوردبیر عضو هیاتمدیره کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار- در حال حاضر حدود ۲۰ درصد کل بورس کشور را شرکتهای گروه پتروشیمی و شیمیایی تشکیل میدهند، پنج درصد آن را محصولات نفتی، ۱۳ درصد آن را محصولات فلزی، هفت درصد معدنیها و حدودا ۱۰ درصد کل بورس نیز مربوط به هلدینگهایی است که صنایع فوق در آن نقش محوریت را دارند. بدین ترتیب حدود ۵۵ درصد بورس کشور وابستگی مستقیم به قیمتهای جهانی و نرخ ارز دارد و تصمیمگیریهای ارزی مجموعه اقتصادی دولت بر روند معاملات آنها اثرگذار است.
نظر کاربران
وقتی آدمارو در جاهای غیر تخصصی آنها بکار میگیریم انتظار بیش از این نباید داشت. خود کرده را تدبیر نیست.
پاسخ ها
اتفاقا تخصص هم دارن
قرار بود کسری بودجه جور بشه که شد تخصص از این بالاتر میخوای
از تک تک این افراد همون موقع که میخواستن سهام بخرن سوال میپرسیدی که چقد به روحانی اعتماد داری بهتون قول میدم همشون میزدن زیر خنده مسخره میکردن که بر بابا کی به دولت اعتماد داره
چقد کارشناسان گفتن نکنید خطریه
خو
چقد اطرافیانم پیشنهاد دادن ولی میدونستم اینطور میشه
حالا اعتراضتون به چیه؟
میخواید از جیب ملت ضررتونو بگیرید؟
قشنگ مشخص بود این بورس نیست که سود بلکه بی ارزش شدن پول حباب درست کرده بود
کدوم صنعت روبه پیشرفت که سود ده بشه تو اون دوران؟؟
پاسخ ها
تازه الان داره همه چی برمیگرده به دوران دلار۱۸ تومنی
اگر دولت سود بانکی را تک رقمی کند وپایین بیاورد نقدینگی بازار به سمت بورس خواهد رفت. چون بازار های موازی بورس مانند بازار مسکن واملاک واتومبیل قادر به رشد وجذب نقدینگی وافزایش قیمت نیستند
پاسخ ها
بعنی با تورم چهل درصدی سود بانکی را کمتر کند که کسانی که علی رغم همه هشدارها به امید یک شبه چند برابرشدن پولشان وارد بورس شدند،ضرر نکنند؟
جالبه این قضیه رشدسریع وسقوط شدید بورس در دوره همه رییس جمهورها یک دفعه تکرار شده و اصولگرا واصلاح طلب هم نداشته فقط این دفعه بخاطر فضای مجازی وشبکه های اجتماعی هجوم افراد ناآگاه بیشتر بوده ،ولی ایرانی جماعت کلا حافظه تعطیل است.
صندوق پالايش يكم نمونه بارز دزدي دولت
توزيع ثروت نخواستيم پول خودمان را برگردانيد ...........
دولت بايد پول مردم را در پالايش يكم برگرداند
بجاي موسسات مالي اين بار با بورس جيب مردم را زدند
اینا همون که باعث تورم شدن دولت چیکار کنه تو پولتو بردی گذاشتی تو بورس مگع کسی زورت کرده که بدهکارشی.الان اگه سود هزار برابر سود میکردی میومدی اعتراض کنی یا ماشین شاسی بلند میخردی میافتادی تو خیابونا؟
قرار بود با پالايش يكم بين اقشار ضعيف توزيع ثروت شود ولي برعكس جيب يه مشت كارمند و كارگر و بازنشسته را با پالايش يكم زدند ...!!!!!
متاسفانه تو روز روشن جيب يه مشت مردم ضعيف و با حقه و ترفند بورس ميزنند و هيچكسم پاسخگو نيست ...!!!!!
جالبه همه سكوت اختيار كردند !!!!!!!
خدانابودتان کند وریشه تان رابهشکاند که چی به روز مردم آوردید مملکت یکسره شده رباه وقمار خوته ونیزنگ وریا چی میخواهید از جون مردم خدالعنتتلن کند شرم کنید از روی مردم
.. مردم رابدبخت کردند
پاسخ ها
البته مردم خودشان تصمیم گرفتند
همه چیز را نباید گردن دولت انداخت
خیلی ها این کار را نکردند
امیدوارم ضررهای این عزیزان جبران بشه
همه هموطنان ما هستند همه را دوست داریم
مردم کلا دوست دارن سرشون کلا بره چقدر کارشناس ها اومدن گفتن شاخص بورس حبابه و احتمال ریزش شدید داره هیچکس گوشش بدهکار نبود
جیگرم حال اومد تنبل های دلال ضرر کردن
وقتی که هی می گفتن سبز و پرسود و شارپ باشید بهشون گفتیم اقتصاد ایران در رکوده و بورسش هم جواب نخواهد داد
باشه میخای سود تورم بگیری تورم اندازه رشد دلار نهایتا بالا میره ابتدا شاخص 90 هزار بود و دلار نزدیک 4 هزار دلار شد 15 هزار یعنی 4 برابر شده بود بورس نهایتا باید 400 هزار میشد ولی 2 میلیون شده بود هر چه گفتیم حبابه گوش نکردن مدام اومدن به بحث و دعوا با ما انگار ما دشمنشون هستیم نتیجه هم این شده
باز هم میان به بحث حرف گوش نمی کنن
پاسخ ها
سهامداران خودشون مقصرند همان موقع مسئولین میگفتند بورس ریسکش بالا رفته ولی اینا برای طمعورزی و در آوردن پول مفت سر و دست میشکستند و هر سهمی را میخریدند سهمی که بعضا وجود خارجی نداشت....حالا که داره قیمتها به سمت واقعی شدن میره تاوان نادانی خودشون را مطالبه میکنند!
این جماعت طماع حقشونه.و همچنین کسانی که پول میزارن بانک نزول میخورن
....این جماعت حقشون همین ..خیالتون راحت انقدر دارن که دولت هر چقدر بکنه باز دارن
اینا همون ادمهایی هستن که تو خودرو ..سکه..دلار..اونجا هم هستن ..
پاسخ ها
باشه خو گناه دارن
درسته گول خوردن
ولی دیگه زندگیشون که سر یه
بی فکری نباید خراب بشه
الان آدم هست میگه 10 میلیون ضرر کردم
همین 10 میلیون خودش دو برج حقوقه
امیدوارم با صبر این وضعیت مدیریت شود
مسئولان هم به این افراد مال از دست داده کمک بفرمایند
که بتونن زندگی شان را ادامه دهند
خیلی ناراحت شدم
تو از اون دسته ادمهایی هستی که میگی مرگ خوبه واسه همسایه انصاف داشته باش اگر از اون دسته ادمهایی هم باشن که تو میگی دارن واسه رفاه زندگیشون تلاش میکنند واین خواسته هر انسانیه حالا اگر تو نداری یا نمی تونی نباید از به فلاکت افتادن ادمها خوشحال بشی و بگی حقشونه برای ادمهای حسودی مثل تو متاسفم
بنده خودم از اول سال وارد بورس شدم دولت اومد تبلیغ کرد دارا یکم اون هم به هر کد ملی بدون نیاز به کد بورسی یعنی سهمیه هر ایرانی سرمایه که طی سالها جمع کرده بودم به زور ۱۰۰میلون شده بود که هر روز اجناس گرون میشد از طرفی هم با۱۰۰تومن کاری نمیشد کرد خیلی هم مثل من بودند این ادما به خاطر اینکه سهم دولتی هست وحمایت دولت رو در بر داره سرمایه گذاری کردند الان هم که خودتون میبینید قضاوت با شما
وقتی بیش از نیمی از سرمایه های بورس وابسته به نرخ دلار در داخل و تجارت جهانی است چگونه باید انتظار رشد آنرا داشت و مگر کاهش نرخ ارز و بالا رفتن پول ملی خواست عموم مردم نبود چطور میشود که هم نرخ ارز پایین بیاید و هم ارزش سهام بالا رود یک بام و دو هوا که نمیشود.
من نمیدانم کشوری که در رکود اقتصادی است رشد منفی اقتصادی دارد چطور در بورس سود می داد؟ قاعدتا باید 20 درصد هم در 3 سال کوچکتر شود رو چه قاعده ای یک سری هموطنان این طور هجومی رفتند در بورس من متعجبم!
بورس یعنی خرید سهام شرکت ها به امید اینکه موفق و پررونق باشند و سود دهند
اعدادی رو من راجع به ضرر سهامدارن شنیدم که تعجب میاره
طرف می گفت بخش بزرگی از اصل پولم را از دست دادم
تو را خدا بداد این مردم بدبخت برسید
ما در شهرستانیم کاری از دستمان برنمی آید
تهرانی ها تجمع در مقابل بورس را ادامه دهند
ما هم حمایت می کنیم
بعضی از خانواده ها ی کم در امد هست و نیستشون را اوردند که وسیله خیر زندگیشون بشه تا بلکه اونا هم یه چیزی گیرشون بیاد از این بورس لعنتی یکیش خود من پول ناچیزی که گذاشتم همه دارایی من بود تازه از روی علمش هم جلو رفتم با دوتا استاد این کار هم مشورت داشتم به خدا دلم واسه مردم میسوزه خدا خودش حقمون رو بگیره ازشون
حقشونه
نه والا ما میخواستیم یکمون دو بشه از یکم افتادیم دیگه به خاک سیاه نشستیم .چی میشد اگه زمان به عقب بر میگشت
ملت ایران و مخصوصا دلالان نا محترم باید بفهمند که دوران پول مفت خوردن تمام شده!
قمار بردو باخت دار
بازاربورس گاهی سود داره گاهی زیان ..واینوخوده این افرادهم بخوبی میدونند..اگرسودمیکردید بازهم این حرف هارومیزدید
پاسخ ها
بله ولي دولت نبايد سهم پالايشي كه ارزش 5 هزار تومان طبق نظر كارشناسان بورس داشت را به قيمت سهمي 10 هزار بكنه تو پاچه مردم
حتما از دار و دسته همین دولتین ک مردم بدبخت کرده ک میگی حق مردم همینه
خجالت بکش
تا دیگه این مردم فوری به دولت اعتماد نکنن باعث گرانی وبدبختی مردم همین کسانی هستن که هرروز تجمع میکنن دندتون نرم چشمتون کور بکشید
صدا و سیمای میلی چقد مقصره؟!
پاسخ ها
شما مسئولین بیت المال راغارت کردیدبردید خوردیدحالا سرمایه مردم راچپاول میکنیدچقدردزدی مزه میدهد که سرمایه مردم راتوی جیبتان بزنید برویدکیف کنیدنوش جانتان علی برکت الله خداازتان نگذرد
وقتی قمار میکنین همینه آخر و عاقبتش
یه روز پول مفت به دست میاری یه روز هم از دست میدی
دلال بازی و قمار همینه
ناظر برترین ها چرا باید ده تا پیام ارسال کنیم تا یکیش چاپ کنی نکنه اینم رانتی شده
اينهمه تجربه در اين كشور داريم از فضاي مختلف ؛من نمي دانم چرا اين مردم اينقدر ساده لوح هستند و با هر موجي همراه مي شوند
متاسفانه تمام ارکان حکومتی در این خیانت سهیم هستند و الان همه سکون مرگ گرفتند
بورس ورشکسته را فقط خدا می تواند نجات دهد.