واکسن کرونا و همه امیدواریهای سال ۱۴۰۰
واقعيت اين است که در ارتباط با تهيه واکسن کرونا و اينکه چرا براي سهميه هشت ميليون دوز ايران سر وقت اقدام نشد، ابهامات زيادي وجود دارد و هنوز به شکل رسمي پاسخي داده نشده است.
آرمان ملی: واقعيت اين است که در ارتباط با تهيه واکسن کرونا و اينکه چرا براي سهميه هشت ميليون دوز ايران سر وقت اقدام نشد، ابهامات زيادي وجود دارد و هنوز به شکل رسمي پاسخي داده نشده است.
برخي بر اين باورند که با توجه به اينکه در تحريم بانکي هستيم، و مساله انتقال پول مطرح است، اين اتفاق نيفتاده. هرچند طبق آنچه آمريکاييها عنوان کردهاند دسترسي به غذا و دارو به خاطر مسائل انساندوستانه مستثنا شده و ما مشکلي نداريم، اما از طرف ديگر عدم تصويب لوايح مربوط به افايتياف که امکان ارتباط مالي با جهان خارج را نداريم نيز مطرح است.
بههرحال تهيه هشتميليون دوز، ۵۰ميليون دلار هزينه داشته که بهخاطر محدوديتهاي انتقال مالي، پرداخت نشده است. اين نگراني وجود دارد که به خاطر عدم تصويب اين لوايح عملا نتوانستيم با وجود رفع تحريمها ارتباط مالي مناسبي با جهان خارج داشته باشيم. اخيرا بحث توليد واکسن در داخل کشور مطرح شده است.
هرچند اين آرزويي است براي هر ايراني که به مرحله توليد واکسن کرونا برسيم اما واقعيات موجود، خوشبينيهاي خاصي را که در اين زمينه هست تقويت نميکند. مساله اصلي در شرايط فعلي در ارتباط با تهيه واکسن از خارج، موضوع تصويب لوايح افايتياف است که در اين زمينه بايد اقدامات لازم صورت بگيرد.
اينکه رئيسجمهور صريحا نامهاي نوشتند و رهبري هم پاسخ لازم را دادند که مجددا اين لوايح مورد بررسي قرار بگيرد به نظر ميرسد که بيارتباط با مساله تهيه واکسن کرونا نباشد و هم براي رفع تحريمها با توجه به تغييراتي که در آمريکا صورت گرفته و اميدواريهايي که دراين زمينه هست، نياز به تعيين تکليف هرچه سريعتر لوايح مربوط به افايتياف است تا بتوانيم به شکل مناسبي ارتباط موثرتري به لحاظ مالي با جهان خارج برقرار کنيم.
متاسفانه واقعيتهاي حاکم را کمي خيلي دير متوجه ميشويم و اين باعث آسيب به منافع ملي ميشود. رئيسجمهور نسبت به سال آينده خوشبين است و اين خوشبيني از زماني که تغييرات در آمريکا اتفاق افتاد، شکل گرفته هرچند تمام مشکلات ما با يک تغيير خاص سياسي که در آمريکا اتفاق افتاده، حل نميشود ولي در کل شرايط عاديتري پيدا ميکنيم، حدقل ميتوانيم نفت بفروشيم، روابط تجاري را به زماني که برجام به تصويب رسيد، برگردانيم و منتظر ايجاد گشايش در وضعيت اقتصادي مردم باشيم.
سال ۱۴۰۰ سالي متفاوت است و بسياري از سختيهايي را که امسال بود نخواهيم داشت. بحث رفع تحريمها، اميد خاصي است که وجود دارد و از طرف ديگر سايه کرونا هم خوشبختانه دارد تضعيف و کمرنگ ميشود و با واکسني که توليد شده اين اميدواري هست که سال آينده شاهد از بين رفتن وضعيت خاص ناشي ازبيماري کرونا هم باشيم. بحث ارتباطات ما با جهان خارج هم تقويت خواهد شد و همه اينها باعث اين ميشود اميدواريها براي سال ۱۴۰۰ بيشتر شود.
داریوش قنبری استاد دانشگاه
ارسال نظر