۱۰۶۳۸۴۰
۵۰۰۸
۵۰۰۸
پ

نقش سامانه تجارت در مبارزه با قاچاق

روز گذشته سامانه جامع تجارت عملیاتی شد، این سامانه چه تاثیری بر زندگی مردم خواهد داشت

خراسان: بالاخره بعد از مدت ها و بعد از وعده رئیس جمهور در جلسه ۲۳ مهر هیئت دولت اعلام شد که سامانه جامع تجارت عملیاتی شد.

سامانه ای که قرار است با اژدهای هفت سر فساد از طریق جلوگیری از قاچاق کالا و احتکار مبارزه کند همچنین می تواند با شفافیت آمار تجارت و تسهیل در ارائه خدمات به بازرگانان کمک های شایانی داشته باشد. سامانه ای که با توجه به کارایی که دارد می تواند نورافکنی باشد بر تاریکخانه انبارهایی که کالاهای وارداتی را احتکارمی کنند.

خب همین اول کار شاید فکر کنید این بحث مربوط به اقتصاد کلان می شود و لازم نیست شما درباره آن آگاهی داشته باشید اما در این گزارش سعی کرده ایم در کنار بررسی تاریخچه ایجاد این سامانه از تاثیر آن بر اقتصاد خرد هم بنویسیم. پس توصیه می کنیم که برای آشنایی با سامانه جامع تجارت این گزارش را بخوانید.

تصویب طرحی مهم در 92 ، اجرا در 99

وعده عملیاتی شدن سامانه جامع تجارت را رئیس جمهور در جلسه ۲۳ مهر هیئت دولت داده بود. او در آن جلسه راجع به این سامانه گفته: «سامانه‌ای که در نهم آذر افتتاح می‌شود، سامانه جامع تجارت خواهد بود. ماه‌ها و سال‌هاست که این سامانه را دنبال می‌کنم تا از روزی که ثبت سفارش می‌شود تا مغازه‌ای که آن جنس به فروش می‌رسد، ما آن را ببینیم.

دیگر بحث گمرک، انبار و احتکار در کار نیست و همه بخش‌ها باید زیر نظر این سامانه باشد و همه اقدامات بانک مرکزی زیر نظر این سامانه قرار بگیرد.»همین ابتدای کار بنویسیم که این سامانه مهمی که رئیس جمهور ۲۳ مهر وعده اجرای آن در ۹/۹/۹۹ را داده هفت سال پیش یعنی سال ۱۳۹۲ با تصویب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مجلس به تصویب رسیده است.

نقش سامانه تجارت در مبارزه با قاچاق

قانون گذار در این قانون بر اساس ماده 6 بند الف وزارت صمت را مکلف می کند تا «سامانه یکپارچه سازی بر فرایند تجاری» را با هدف شفاف سازی فرایند تجارت داخلی و خارجی و جلوگیری از فساد راه اندازی کند. اما اولین بار سال 95 بود که بخش خارجی سامانه جامع تجارت فقط با چند گروه کالایی آغاز به کار کرد اما در مسائل اجرایی به طور کامل به بهره برداری نرسیده بود. البته روز گذشته وزیر ارتباطات خبر از عملیاتی شدن این سامانه داد که باید دید در آینده وضعیت آن به چه شکل خواهد بود.

اهمیت اجرای این سامانه برای مردم

در این قسمت از گزارش قرار است از اهمیت این سامانه بر زندگی مردم بنویسیم. حتما شما هم این روزها خبرهای کمبود روغن را شنیده اید یا از گرانی افسار گسیخته قیمت مرغ خبر دارید و اخبار کشف انبارهایی را که در آن کالاها دپو شده اند،خوانده اید. یکی از مزیت های این سامانه همین است که در صورت اجرای درست آن دیگر شاهد این موارد نخواهیم بود.

مدیر سامانه جامع تجارت ایران هم پیش از این گفته است که یکی از اهداف این سامانه ایجاد درگاه واحد برای بازرگانان و فعالان تجاری است که با رصد و رهگیری کالاها در این سامانه، دیگر شاهد عرضه خارج از شبکه، افزایش بی‌رویه قیمت‌ها و کمبود کالا در سطح عرضه نخواهیم بود.

یعنی این سامانه مانند نورافکنی، تاریکخانه انبارهای کالاهای وارداتی را روشن می کند و پس از این هر کالایی از زمانی که توسط بازرگان خریداری می شود تا لحظه ای که به دست مصرف کننده می رسد در این سامانه قابل ردیابی است و دیگر شاهد گران فروشی، احتکار، کم فروشی و ... نخواهیم بود.

در واقع دیگر بازرگانی که نهاده دامی با ارز دولتی وارد کرده نمی تواند آن را در بازار آزاد به فروش برساند یا تاجری که روغن با ارز دولتی وارد کرده نمی تواند برای سوء استفاده و گران تر فروختن، کالا را احتکار کند. البته هنوز این سامانه شروع به کار نکرده تا ببینیم چقدر کارایی آن با آن چه می گویند مطابقت دارد و سودجوها چطور می توانند آن را دور بزنند.

نقش سامانه تجارت در مبارزه با قاچاق

یکی از موانع اصلی مبارزه با قاچاق کالا در ایران شفاف نبودن مسیر ورود کالا به کشور است. در سال‌های اخیر سامانه‌هایی مانند سامانه گمرک راه اندازی شده که نقش آن الکترونیکی کردن فرایند تجارت خارجی در کشور است. اما این سامانه به تنهایی نتوانسته قاچاق را در کشور کنترل کند و میزان قاچاق ورودی به کشور به همان میزان گذشته باقی ماند. براساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ،وزارت صنعت ،معدن و تجارت مکلف شد تا سامانه تجارت را برای بهره‌برداری از سامانه نرم افزاری جامع یکپارچه‌سازی و نظارت بر فرایند تجارت اجرا کند.

اگر موضوع ردیابی به طور جدی حل و فصل شود، مشکل قاچاق نیز از بین خواهد رفت، چرا که کالاهای قاچاق چون در سامانه جامع قرار ندارند، در فرایند ترخیص کالاها وارد نمی‌شوند. چه این که هم اکنون برخی کالاهای قاچاق از مبادی رسمی و به طور علنی وارد کشور می‌ شوند.

دیگر مزایای سامانه جامع تجارت

قطعا شفافیت با خود مزایای زیادی را به همراه دارد که تعدادی از آن ها را پیش از این نوشته ایم اما یکی دیگر از مزایای این شفافیت باید به جلوگیری از فرار مالیاتی برخی از تاجران بزرگی که شاید پیش از این از پرداخت مالیات امتناع می کردند اشاره کرد. با اجرای این سامانه تمامی اجناس وارد شده هر بازرگان ثبت و مشخص می شود آن ها را به چه کسانی فروخته اند که این خود یک قدم بزرگ برای شفافیت های مالی است و دیگر مودی مالیاتی با کم اظهاری نمی تواند از پرداخت مالیات شانه خالی کند.

به عمل کار برآید به راه اندازی سامانه نیست

البته زود است درباره عملکرد سامانه ای که هنوز 24 ساعت از عملیاتی شدن آن نگذشته صحبت کرد اما حق بدهید به سامانه ای که هفت سال از مصوبه قانونی آن و چهار سال از فاز ابتدایی آن گذشته کمی خوش بین نباشیم. سامانه ای که پیش از این به دلیل ناهماهنگی ها کارایی چندانی نداشت و باید دید که در آینده و بعد از عملیاتی شدن سامانه جامع تجارت آیا تمامی واردات و صادرات از طریق همین سامانه آن هم با همین روند پیگیری از مبدا تا مقصد شکل می گیرد یا نه. امیدواریم این اتفاق در همین دولت رخ دهد و از این به بعد شاهد کمبود، گرانی، احتکار و ... در کالاهای مختلف نباشیم.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج