واکنش وطن امروز به سخنان روحانی درباره ترور
روزنامه وطن امروز به سخنان روحانی درباره ترور شهید فخری زاده واکنش نشان داد.
روزنامه وطن امروز به سخنان روحانی درباره ترور شهید فخری زاده واکنش نشان داد.
اظهارات حسن روحانی در واکنش به ترور شهید محسن فخریزاده چند نکته قابل تامل داشت. حسن روحانی اشاره کرده در ۷ هفته باقیمانده تا آغاز به کار بایدن، دولت ترامپ و رژیم صهیونیستی به دنبال فشار و ضربه وارد آوردن به ایران هستند.
روحانی سپس به صورت تلویحی اشاره میکند که دولت وی به دنبال پاسخگویی به رژیم صهیونیستی حداقل تا مدت زمان باقیمانده تا آغاز به کار دولت بایدن نیست؛ آنجا که وی از انجام اقدام متقابل در برابر رژیم صهیونیستی به عنوان «آشوب و بلوا» یاد میکند و میگوید: آنها در فکر یک آشوب و بلوا بودند و بدانند ما دست آنها را از پیش خواندیم و آنها موفق نخواهند شد به اهداف خبیثانه خودشان دست پیدا کنند.
البته این رفتار روحان ریشه در سیاست «تساهل و تسامح» آنان نسبت به کشورهای غربی دارد؛ آنچه از سوی روحانی و کارشناسان و رسانههای نزدیک به دولت سیاست «صبر استراتژیک» نام گرفت. سیاستی که از بدو روی کار آمدن روحانی در سال ۹۲ خود را در مذاکرات هستهای و سپس در تعهدات برجامی نشان داد و با انفعال و بیواکنشی نسبت به عدم اجرای تعهدات توافق هستهای از سوی کشورهای غربی ادامه پیدا کرد و پس از خروج آمریکا از برجام به اوج خود رسید.
بر مبنای همین استراتژی بود که اقدامات خرابکارانه چند ماه گذشته در ایران که یکی از آخرین نمونههای آن حمله به تاسیسات نطنز بود بدون واکنش متناسب از سوی دولت رها شد. توجیه عراقچی ۴ روز بعد از حادثه خرابکارانه نطنز حاوی گزاره محوری سیاست صبر استراتژیک است: «نباید اجازه دهیم آمریکا ایران را مجددا به عنوان یک تهدید امنیتی معرفی کند. هر حرکتی که ایران را در عرصه بینالمللی به عنوان یک تهدید معرفی کند، بازی در زمین آمریکاست. تحولات اخیر آمریکا وضعیت ترامپ را دشوار کرده و در چنین شرایطی هر اقدامی ممکن است، بنابراین نباید بهانهای به آمریکا بدهیم که ایران را به وجهالمصالحه رقابتهای انتخاباتی آمریکا تبدیل کند».
بنابراین رویکرد ۷ سال اخیر حسن روحانی در مواجهه با کشورهای غربی را میتوان در این جمله خلاصه کرد: برای جلوگیری از چالش بیشتر با کشورهای غربی باید سیاست مدارا و تنشزدایی را در پیش گرفت، به این صورت که پاسخ رفتار یا اقدام چالشی طرف مقابل را نباید با چالش داد، چرا که چنین رفتاری مولد چالش بیشتر در رفتار کشورهای غربی با ایران میشود.
بر اساس آنچه حسن روحانی گفته است در هفتههای پایانی دولت ترامپ، رژیم صهیونیستی با هماهنگی دولت فعلی آمریکا به دنبال ضربه زدن به منافع ایران است. این بخش از اظهارات روحانی را بار دیگر بخوانید:«این ترور وحشیانه نشان میدهد دشمنان ما در هفتههای پراضطرابی هستند؛ هفتههایی که احساس میکنند دوران فشار آنها کم میشود و شرایط جهانی تغییر میکند و برای آنها مهم است از این چند هفته حداکثر استفاده را ببرند».
تالی منطقی چنین اظهاراتی یعنی اینکه در هفتههای آتی نیز باید منتظر ضربه وارد آمدن به منافع ایران از سوی کشورهای متخاصم بود، چرا که آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال وارد کردن ایران به «درگیری گسترده» هستند و برای همین از انجام اقدامات خرابکارانه به عنوان تلهای برای به دام انداختن ایران یا به بیان دیگر به عنوان حربهای برای مجبور کردن ایران به پاسخگویی بهره میبرند و اینگونه میخواهند ایران را وارد «مارپیچ تنش و درگیری» کنند.
این اظهارات روحانی خواسته یا ناخواسته بیانگر شکست راهبرد صبر استراتژیک است؛ راهبردی که قرار بود مانع از ایجاد چالش برای ایران شود، در عمل چالشهای متنوع و معتبری را متوجه ایران کرده است و در لایه مردم، بیاعتمادی به ابزار قدرت جمهوری اسلامی را به دنبال داشته است.
ارسال نظر