معاونانی در قامت رئیسجمهور
تحولات چند روز اخیر در ایالات متحده نگاهها را به سمت مناظره «مایک پنس» و «کامالا هریس»، دو معاون و یار انتخاباتی «دونالد ترامپ» و «جو بایدن»، نامزدهای نهایی حزب جمهوریخواه و دموكرات تغییر داده است.
روزنامه شرق: تحولات چند روز اخیر در ایالات متحده نگاهها را به سمت مناظره «مایک پنس» و «کامالا هریس»، دو معاون و یار انتخاباتی «دونالد ترامپ» و «جو بایدن»، نامزدهای نهایی حزب جمهوریخواه و دموكرات تغییر داده است.
با ابتلای رئیسجمهور آمریکا به کووید۱۹ و بستریشدن چندروزه ترامپ در بیمارستان، اهمیت مناظره پنس و هریس بیشتر شده و دو طرف میخواهند ثابت کنند که توانایی دراختیارگرفتن سمت ریاستجمهوری در صورت وقوع هر اتفاقی برای رئیسجمهوری را دارند.
تا قبل از ابتلای ترامپ به ویروس کرونا، جمهوریخواهان با اشاره به سن بالای بایدن دموکرات (۷۷ سال) و شرایط نامساعد جسمی و ذهنی او تأکید داشتند که بایدن فردی مناسب برای سمت ریاستجمهوری محسوب نمیشود و در صورت پیروزی این نامزد دموکراتها در انتخابات سوم نوامبر، در عمل کامالا هریس همهکاره کاخ سفید خواهد بود و او نیز شایسته این جایگاه نیست.
اکنون اما از این نظر شرایط دو طرف برابر شده و ابتلای ترامپ به ویروس کرونا، مایک پنس را هم در موقعیتی قرار داده که باید شایستگی و توانایی خود را برای تصدی احتمالی مسئولیتهای رئیسجمهوری اثبات کند.
این موضوع میتواند استراتژی دو طرف در مناظره امشب (ساعت ۴:۳۰ بامداد پنجشنبه به وقت تهران) در «سالت لیکسیتی» ایالت «یوتا» را تغییر دهد.
بر همین اساس، خلاف دیگر مناظرههای معاونان نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری که بهطور معمول تأثیر چندانی در نتیجه رقابتهای ریاستجمهوری ندارد، مناظره هریس و پنس از اهمیت خاصی برخوردار است و توجه بیشتری را جلب خواهد کرد. «کارن فینی» که به عنوان مشاور ارشد در کمپین انتخاباتی «هیلاری کلینتون» رقیب ترامپ در سال 2016 حضور داشت، میگوید: شاهد مناظرهای بیسابقه در سالی بیسابقه خواهیم بود.
در چنین شرایطی، هریس نخستین زن رنگینپوست و هندیتبار است که میتواند به عنوان معاوناول رئیسجمهور وارد کاخ سفید شود». علاوه بر بیماری رئیسجمهور آمریکا، تبعات اولین مناظره ترامپ و بایدن هم در مناظره امشب پنس و هریس اثرگذار خواهد بود.
فضای حاکم بر اولین مناظره بایدن و ترامپ کاملا متشنج و آشفته بود و دو طرف در جریان برنامه بارها به هم توهین کردند و ترامپ هم بارها صحبتهای رقیب خود را قطع کرد. به نوشته «والاستریتژورنال» برخی از نزدیکان رئیسجمهور آمریکا بهطور خصوصی گفتهاند که او در مناظره اول بیش از حد پرخاشگر بوده و این نگرانی وجود دارد که برخی از رأیدهندگان از ترامپ رویگردان شوند.
بایدن و ترامپ هنوز دو مناظره دیگر در پیش دارند و هنوز مشخص نیست که بیماری ترامپ تا چه اندازه میتواند بر شیوه برگزاری این دو مناظره تأثیرگذار باشد. «فرانک کارنپاف» رئیس کمیسیون مناظرههای انتخاباتی میگوید در مناظره هریس و پنس تغییراتی رخ خواهد داد.
نامزدهای سمت معاونت ریاستجمهوری در فاصلهای دورتر از هم قرار میگیرند و همچنین به درخواست کمپین دموکراتها قرار است دیواری شیشهای بین این دو نامزد نصب شود.
مناظره امشب کامالا هریس و مایک پنس به نوعی رویارویی و آزمونی برای این دو چهره سیاسی آمریکا هم محسوب میشود. مایک پنس در سال 2016 یکی از چهرههای جمهوریخواهی بود که در ابتدا قصد نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری را داشت اما منصرف شد.
در طرف مقابل هم کامالا هریس سناتور ایالات کالیفرنیا در ماه دسامبر 2019 از انتخابات مقدماتی حزب دموکرات کنارهگیری کرد. به نظر میرسد هر دو میتوانند در آینده از نامزدهای سمت ریاستجمهوری باشند؛ بهویژه خانم هریس که از او بهعنوان یک رهبر بالقوه برای نسل جوان حزب دموکرات یاد میشود.
جو بایدن وعده داده که دولت او میتواند پلی برای انتقال رهبری حزب دموکرات به نسل جوانتر باشد. به گفته اطرافیان مایک پنس، «اسکات واکر» فرماندار سابق ویسکانسین که در سال 2016 هم به پنس کمک کرد تا برای مناظره معاونان ریاستجمهوری آماده شود، این بار نیز مشاور ارشد پنس محسوب میشود و «پام بوندی»، دادستان كل سابق فلوریدا هم دیگر مشاور پنس برای این مناظره خواهد بود.
موضعگیریهای اخیر پنس در قبال هریس این احتمال را تقویت کرده که در مناظره امشب این دو، شاهد تنشهایی کموبیش مشابه مناظره بایدن و ترامپ باشیم. مایک پنس، معاون برگزیده جو بایدن را یک «چپ رادیکال» خوانده و بایدن را هم «اسب تروای چپ رادیکال» توصیف کرده و انتظار میرود که ادامه چنین موضعگیریهایی را در مناظره امشب شاهد باشیم.
بحث درباره گرایش این حزب به سمت چپگرایان در ماههای اخیر درون حزب دموکرات هم جریان داشته و با وجود اختلافهایی که در این مورد میان دموکراتها بروز کرده، نزدیکی به زمان انتخابات باعث مسکوتماندن بحث شده و انتظار میرود با پیروزی احتمالی بایدن در انتخابات این تنشها در حزب دموکرات بالا بگیرد.
هریس در رقابتهای درونحزبی بارها تلاش کرد تا اختلاف دموکراتها را بهخصوص درباره طرح درمانی خود کاهش دهد و چپگرایانی مانند «برنی سندرز» رقیب درونحزبیاش را به اتخاذ موضعی متعادل و منطقی ترغیب کند. هریس در هفتههای اخیر تلاش کرده تا موضع خود را بیش از گذشته به بایدن نزدیک کند و تمریناتی هم در استودیوهای مجازی دانشگاه هاروارد برای شرکت در مناظره امشب انجام داده است.
نزدیکان هریس میگویند او قصد دارد در مناظره امشب بیش از هر چیز روی موضوعاتی مانند همهگیری ویروس کرونا و دسترسی به مراقبتهای بهداشتی تمرکز کند و سیاستها و اقدامات دولت ترامپ و شخص مایک پنس که ریاست کارگروه مقابله با کرونا را در اختیار دارد، به چالش بکشد.
«رابرت بارنت» یکی از مدیران مؤسسه مشاوره «ویلیامز و کانلی» که در سالهای گذشته به بسیاری از نامزدهای ریاستجمهوری و معاونان ریاستجمهوری از حزب دموکرات مشاوره داده، میگوید: «کامالا هریس با تمرکز روی موضوع همهگیری ویروس کرونا و سوءمدیریت دولت ترامپ میتواند نشان دهد که سیاستهای متناقض دولت چالش بیشتری برای مردم آمریکا ایجاد کرده است.
این مناظرهها بهترین فرصت برای بایدن و هریس است که برنامههای خود برای آمریکا را به صورت کاملا شفاف و بدون واسطه برای مردم بیان کنند. من برخلاف برخی که توصیه میکنند بایدن به دلیل ملاحظات بهداشتی یا اعتراض به عملکرد ترامپ در مناظره اول، در مناظرههای بعدی حضور نیابد، اعتقاد دارم که هم بایدن و هم هریس باید از هر فرصتی برای صحبت با مردم استفاده کنند و این مناظرهها بهترین فرصت محسوب میشوند».
ارسال نظر