میزان فوق العاده شغل کارمندان در سال ۹۳
با تصویب هیئت دولت، فوق العاده شغل کارکنان کلیه دستگاه های اجرایی متناسب با سطح تخصص و مهارتها برای مشاغل تعیین شد.
هیئت وزیران به پیشنهاد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (۵ (ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری-مصوب ۱۳۸۶- و بند(الف) ماده (۵۰) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران-مصوب ۱۳۸۹- تصویب کرد؛ فوق العاده شغل کارکنان کلیه دستگاه های اجرایی متناسب با سطح تخصص و مهارتها برای مشاغل تعیین شود.
بر این اساس دستگاه های اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمانهای تابع و وابسته که تا زمان ابلاغ این تصویب نامه از فوق العاده موضوع بند (۵) ماده (۶۸) قانون یاد شده برخوردار نشده اند مجازند با توجه به اصلاحات ساختاری و ساماندهی نیروهای انسانی نسبت به برقراری فوق العاده شغل متناسب با سطح تخصص و مهارتها برای مشاغل تا سطح کاردانی (۷۰۰ امتیاز)، مشاغل همسطح کارشناسی (۱۵۰۰امتیاز)، و مشاغل بالاتر (۲۰۰۰ امتیاز) اقدام و از محل منابع حاصل از صرفه جویی با رعایت مقررات مربوط پرداخت کنند.
این مصوبه از سوی اسحاق جهانگیری؛ معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.
بند (۵) ماده(۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری
فوقالعاده شغل برای مشاغل تخصصی، متناسب با سطح تخصص و مهارتها، پیچیدگی وظایف و مسئولیتها و شرایط بازار کار با پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران برای مشاغل تا سطح کاردانی حداکثر (۷۰۰) امتیاز و برای مشاغل همسطح کارشناسی حداکثر (۱۵۰۰) امتیاز و برای مشاغل بالاتر حداکثر (۲۰۰۰) امتیاز تعیین می شود. این فوقالعاده با رعایت تبصره این ماده قابل پرداخت است.
بند(الف) ماده (۵۰) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه
هیئت وزیران به عنوان مرجع تصویب افزایش سالانه ضریب حقوق کارکنان مشمول و غیرمشمول قانون مدیریت خدمات کشوری (به نحوی که درج تفاوت تطبیق موضوع فصل دهم قانون مذکور مانع افزایش نباشد) و تصویب افزایش جداول و امتیازات و میزان فوقالعادههای موضوع فصل دهم قانون مذکور از جمله تسری فوقالعاده ایثارگری در مورد فرزندان شهدا حداکثر تا پنجاه درصد (۵۰%) و تعیین عیدی و پاداش ششماهه فقط برای کارکنانی که به تشخیص دستگاه مربوط خدمات برجسته انجام دادهاند و تعیین موارد و سقف کمکهای رفاهی مستقیم و غیرمستقیم با رعایت ماده (۱۲۵) قانون مدیریت خدمات کشوری، تعیین میشود. مصوبات هیئت وزیران، شورای حقوق و دستمزد و شورای توسعه مدیریت در سقف اعتبارات مصوب مندرج در بودجههای سنواتی است.
نظر کاربران
با سلام
برای معلمان فقط 800امتیاز دادن یعنی 700 امتیاز ما را آقایون خوردند و صدای کسی هم در نمی آید لطفا پیگیری نمایید.
پاسخ ها
براي بنده هم با مدرك فوق ليسانس 800 امتياز زدند. همكاران بيگيري كنيد. هل من ناصر ينصرني؟؟؟؟؟؟؟؟؟
معلمان عزيز لطفا حقتون رو بگيريد!!!!!
سلام.مال ما هنوز نداده اند .لطفا اطلاع رسانی کنید.شکوهی از کرمانشاه
سلام
اینفوق العاد شغل کی اجرایییییییییییییییییییی میشه
آیافوق العاده شغل براساس تخصص است یامدرک درمصوبه هیئت محترم دولت گفته شده برقراری فوق العاده شغل متناسب باسطح تخصص ومهارتها برای مشاغل تاسطح کاردانی (700)امتیازومشاغل همسح کارشناسی(1500) امتیاز...ونه فقط داشتن مدرک مع الاسف هیئت مدیره محترم شرکت نفت مشاغل همسطح مدارک دانشگاهی رابامدرک اشتباه گرفته ومتاسفانه صرفا"فوق العاده مذکوررابراساس مدرک محاسبه نموده اند. ماکارمندان دیپلمه ازاین طریق اعتراض خود رااعلام میداریم.
چرابه دبیران ومعاونین که بیشترین زحمت را می کشند فوق العاده افزوده نمی شود.
با سلام ببخشید این بخشنامه به دیپلمهای کارمند رسمی هم میخوره یا نه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
منم دبیرم با فوق لیسانس 800
آقاب وزير خواب موندي
بخشنامه رو اجرا كني؟؟؟؟؟؟؟
من هم دبيرم با مدرك فوق ليسانس800
وزير خواب مونده يا رفته گل بچينه
• برخی دستگاه های اجرایی نظیر سازمان پزشکی قانونی، سازمان انتقال خون، سازمان دامپزشکی و سازمان زندان ها براساس مصوبات مجلس شورای اسلامی از پرداخت های قابل توجهی حتی تا میزان سه برابر حقوق و مزایای دریافتی تحت عنوان فوق العاده جذب برخوردار شدند.
• بند ب ماده (۲۰) قانون برنامه پنجم نیز بسیاری از کارمندان دستگاه های اجرایی مشمول قانون نظیر دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی و صندوق رفاه دانشجویان را از شمول قانون مدیریت خدمات کشوری خارج کرد که نتیجتاً ضوابط پرداخت جدیدی را اجرا می کنند.
• قوه قضاییه نیز با مصوبه ای که به استناد بند الف ماده (۵۰) قانون برنامه پنجم توسعه از هیات وزیران گرفت، حقوق کارمندان خود را حداقل به میزان ۵۰ درصد افزایش داده است.
• وزارت کشور نیز براساس تصویبنامه شماره ۶۳۱۳۲/ت ۴۸۷۵۳ ه مورخ ۲۰/۳/۱۳۹۲ حقوق کارمندان خود را تا ۳۵% افزایش داد.
• سازمان ها و نهادهای عمومی غیر دولتی نیز که بعضاً دارای وابستگی سازمانی و مالی به دولت هستند غالباً از مکانیزم های بخش خصوصی تبعیت می کنند و وجوهی خارج از قاعده را به کارکنان و مدیران خود پرداخت می کنند.
از جمله این سازمان ها می توان به سازمان تامین اجتماعی که صاحبان اصلی آن کارگران و کارکنان کشور هستند و صدا و سیما که بخشی از حاکمیت محسوب می شود اشاره کرد که قواعد پرداخت مخصوص به خود دارند.