«کلیرنس» بهانه ای برای رد درخواست ویزا
این پروسه توسط وزارت امور خارجه آمریکا صورت می گیرد و همه چیز به فرد مصاحبه کننده در سفارت این کشور بستگی دارد. این فرد اگر نسبت به موضوعی در درخواست شما تردید داشته باشد آن را برای بررسی بیشتر وارد پروسه کلیرنس می کند.
روزنامه هفت صبح: این پروسه توسط وزارت امور خارجه آمریکا صورت می گیرد و همه چیز به فرد مصاحبه کننده در سفارت این کشور بستگی دارد. این فرد اگر نسبت به موضوعی در درخواست شما تردید داشته باشد آن را برای بررسی بیشتر وارد پروسه کلیرنس می کند.
کلیرنس چیست؟
این پروسه توسط وزارت امور خارجه آمریکا صورت می گیرد و همه چیز به فرد مصاحبه کننده در سفارت این کشور بستگی دارد. این فرد اگر نسبت به موضوعی در درخواست شما تردید داشته باشد آن را برای بررسی بیشتر وارد پروسه کلیرنس می کند. البته برای ایرانی ها در 99 درصد مواقع این اتفاق رخ می دهد و دانشجویان بخت برگشته وارد پروسه عجیب و غریبی می شوند.
در این پروسه شرایط لازم برای رد یا قبول برخی از متقاضیان ویژه ویزا مورد بررسی قرار می گیرد. این فرآیند شامل ارسال درخواست برای صدور ویزا به مقر وزارت امور خارجه در واشنگتن جهت تحقیق در مورد احتمال اتهام به جاسوسی، تروریسم و صادرات غیرقانونی فناوری به خارج از ایالات متحده آمریکا است. در واقع این پروسه وظیفه دارد تا آمریکا را از خطرات احتمالی ناشی از نفوذ نیروهای بیگانه به داخل خاک این کشور و سوءاستفاده این نیروها از تکنولوژی و علم حاضر در آمریکا یا عملیات خرابکارانه جهت مقابله با منافع آمریکا و دیگر ملت ها و همچنین سلب آرامش و صلح در امان نگاه دارد.
این پروسه پس از سپتامبر 2001 شدت بیشتری گرفت و همواره ملاحظاتی در انجام این پروسه مطابق با آخرین تغییرات نظام امنیتی جهان صورت می گیرد.
سازمان های مرتبط با بررسی سوابق
علاوه بر وزارت امور خارجه آمریکا، سایر سازمان ها و آژانس های مرتبط مخصوصا نهادهای تحت نظارت وزارت امنیت خارجی آمریکا نیز به بررسی شرایط اخذ ویزا ورود می کنند. برخی از این نهادها عبارتند از: FBI، CIA، آژانس اجرای قانون مبارزه با مواد مخدر، وزارت بازرگانی، گروه دفتر خزانه داری کنترل دارایی های خارجی، اینترپل و وزارت دفتر امور امنیت بین المللی و منع گسترش سلاح های هسته ای.
زمان لازم برای بررسی پروسه
وزارت امور خارجه ادعا می کند که در سرتاسر جهان 80 درصد متقاضیان ویزا واجد شرایط بررسی در پروسه کلیرنس در کمتر از دو هفته کلیر می شوند اما همچنان زمان دقیقی برای این پروسه اعلام نمی کند. نکته مهم آن است که این زمان اعلام شده حداقل برای ایرانی ها چندان صدق نمی کند و حداقل 3 ماه و حداکثر 2 سال جزو مواردی بوده که بررسی درخواست دانشجویان ایرانی طول کشیده است. بنابراین میزان این درصد به طور کل برای تمام کشورهای واجد شرایط ورود به پروسه کلیرنس اعلام شده و مسلما از کشوری به کشوری دیگر قطعا تفاوت خواهد کرد.
دسته بندی ملیت ها
کشور آمریکا ملیت های مختلف را در دسته بندی های متفاوتی قرار داده و پروسه بررسی مدارک آنها با توجه به این دسته بندی های صورت می گیرد. ایرانی ها در دسته ویزای Eagle قرار گرفته اند. دسته ای که فقط 5 ملیت شامل آن می شود: روسیه، چین، کوبا و ویتنام! خودتان می توانید تصور کنیدکه قرار گرفتن ملیت ایرانی در این دسته چه معنایی دارد و به چه دلیل ایرادهای عجیب و غریب از متقاضیان گرفته می شود.
بررسی ها چگونه صورت می گیرد؟
مسئول سفارتی که با متقاضیان مصاحبه می کند در واقع اولین و مهمترین مسئول پرونده است. این فرد با ارزیابی که از پرونده و مصاحبه انجام می دهد بنا به دلایلی که اکثر مواقع هیچگاه روشن نمی شود، تصمیم می گیرد که فردی را در مصاحبه رد یا قبول کند.
اگر در مصاحبه اولیه قبول شوید دو حالت به وجود می آید. فرد مسئول در هنگام مصاحبه و همچنین بررسی مدارک شما قبل یا بعد از مصاحبه در مورد پروسه کلیرنس شما تصمیم می گیرد. آفیسر موظف است تا هر یک از چک های امنیتی را بسنجد و تعداد این لایه های امنیتی لازم را برای شما چک کند که کدام یک نیاز هست و کدام یک نیاز نیست.
از اینجا به بعد با دو جواب روبرو می شوید.اگر آفیسر تشخیص دهد هیچ کدام از لایه های امنیتی برای شما نیاز به بررسی ندارد به شما می گوید پروسه AP یا کلیرنس برای شما نیاز نیست و شما می توانید ظرف چند روز آینده برای اخذ ویزا به سفارت مراجعه کنید اما در صورتی که آفیسر تشخیص دهد چک کردن برخی از لایه ها ضروری است به شما می گوید که مرحله AP یا کلیرنس در مورد پرونده شما الزامی است. دراین مواقع پروسه بیش از حدود سه روز و گاهی بیش از یک سال نیز احتمال دارد طول بکشد و این زمان بستگی مستقیمی به تعداد لایه های امنیتی لازم در مورد پرونده شما دارد.
پس از بررسی های لازم نتیجه به شما اعلام می شود. اگر شما در این پروسه رد شده باشید باید تمامی مراحل را از ابتدا آغاز کنید. افراد بسیاری بوده اند که پس از یک سال رفت و آمد و بررسی، در نهایت واجد شرایط شناخته نشده اند. اگر هم در این پروسه قبول شوید معمولا نتایج آن تا سه سال اعتبار دارد اما اگر در همین زمان تغییر مهمی در وضعیت کاری و اجتماعی شما به وجود آمده باشد باید تمامی مراحل را دوباره طی کنید.
هزاران مورد عجیب
همانطور که گفته شد دلایل رد شدن صلاحیت ها بسیار متعدد هستند و هیچ گاه نیز به صورت دقیق به متقاضیان اعلام نمی شود. با گشت و گذار در اینترنت و میان افرادی که متقاضی بودند به مواردی برخواهید خورد که بسیار عجیب و غیرمنطقی به نظر می رسند. در ادامه برخی از آنها را مرور می کنیم.
1- سربازی: یکی از مواردی که موجب رد درخواست بسیاری از متقاضیان شده همین مورد است. با وجود آن که سربازان نقشی در تعیین یگان خدمتی خود ندارند اما آمریکایی ها بر روی نام برخی یگان ها حساس هستند و به همین دلیل با درخواست افرادی که در این محل ها خدمت کرده اند موافقت نمی کنند.حتی نوع معافیت ها نیز مهم است و برخی معافیت ها باعث رد شدن درخواست ها می شود.
2- رشته تحصیلی: آمریکایی ها در این مورد بسیار حساس هستند و بسیاری از رشته های با ربط و بی ربط را زیر ذره بین خود قرار می دهند. جالب است بدانید که دانشجویان رشته هایی مانند پروتز دندان، مهندسی مواد، مکانیک و روباتیک نیز در بسیاری از مواقع با مشکل روبرو شده اند! همچنین افراد زیادی که در زمینه کنترل مکانیک یا برق تحصیل کرده اند نیز در پایان موفق به اخذ ویزا نشده اند.
3- موضوع پایان نامه: بررسی دقیق موضوع پایان نامه یکی از موارد مهم در تایید درخواست ها است و بسیاری از موارد تحقیقی از نظر آنها مورددار در نظر گرفته می شود. همچنین آنها روی نام استادان راهنما نیز حساس هستند و درج نام برخی از استادان موجب مشکلاتی برای دانشجویان می شود.
4- تدریس در دانشگاه: شاید خنده دار به نظر برسد اما برخلاف تصور عامه، استادان دانشگاه ها با مشکلات بسیاری روبرو هستند. پروسه بررسی امنیتی برخی از آنها مدت زمان بسیاری به طول خواهد انجامید.
5- سوابق کاری: گاهی اوقات اشتغال حتی چند ماهه در یک محل خاص موجب رد درخواست می شود. این موضوع نیز از قاعده و قانون خاصی پیروی نمی کند و برخی اوقات کار کردن در یک بیمارستان نیز موجب رد درخواست می شود! در این ماجرا حتی پیمانکارهای یک پروژه نیز مهم هستند و آنها نیز بررسی می شوند. در این موارد رتبه سازمانی نیز مهم نیست و یک کارآموزی که دو ماه در یک شرکت کار کرده نیز ممکن است رد درخواست شود!
6- فیس بوک: شاید خنده دارتر از این نباشد که برخی افراد به دلیل فیس بوک رد درخواست شده اند. افسرهای مصاحبه کننده نسبت به برخی افرادی که پیج فیس بوک ندارند شک می کنند و پروسه آنها وارد مراحل امنیتی می شود!
نظر کاربران
در لاتاری برنده شدم پانزده میلیون خرج کردم آخرش هم به موقع کلیر نشدم ونتوانستم بروم لعنت بر امریکا ودولت مسخره اش
همسر من برنده شد به او و بچه هایم ویزا دادند اما بدون من نرفتند خیلی متضرر شدیم کلی پول خرج کردیم آخرش هیچ.
پاسخ ها
دلیل کلیرینس چی بود؟کیس نامبرتون بطور تقریبی چند بود؟
دولت ایران کارهای در کشورهای دیگر انجام داده که حیثیت و اعتبار اتباع خود را نزد همگان به باد داده است چرا اتباع ایران باید در زمره اتباع چین و کوبا برای ورود به امریکا باشند ؟ میلیاردها دلار از پول ایران بدینگونه هدر می شود . برای گرفتن یک ویزای معمولی اتباع ایران باید راهی کشورهای درجه دهم دنیا شوندخنده دار نیست ؟
وزارت خارجه ایران باید از دولت امریکا توضیح بخواهد افراد معمولی را با کدام دلیل در مرحله کلیرنس مردود می کند و بدین روش باعث وارد آمدن خسارات مالی فراوانی به اتباع ایرانی می شود درحالی که دلیل محکمه پسندی هم ازطرف افسر کنسولی ارائه نمی شود صرف نگاه یک افسر به صورت شخص متقاضی و صرف انجام خدمت نظام یک متقاضی مثلا در ارگان سپاه باسداران نمی تواند دلیل موجه ای برای رد کردن مهاجرت یک متقاضی باشد مسئولین امریکایی متوجه ضرر وزیانی که به متقاضیان مهاجرتی وارد می کنند نیستند. باید کسی پیدا شود و تحولی درکلیرنس اتباع ایرانی ایجاد کند بعضی از متقاضیان ویزای امریکا پس از گذشت 5 سال هنوز کلیر نشده اند در حالی که مسئولیتی هم در سازمانها و ادارات مهم دولتی ایران نداشته اند این ضایع کردن حق ایرانیان برای وزارت خارجه گویا اصلا مهم نیست !!!!!