چراغ قرمز تورم در ایران روشن شد
این روزها قیمتها در بازار ایران لحظه به لحظه جابهجا میشود. جابهجایی و چهبسا افزایش لحظه به لحظه قیمتها فقط به دلار و طلا محدود نمیشود و حالا قیمت هیچ کالایی از نوسان روزانه در امان نمانده است از لوازم خانگی و موبایل گرفته تا تنقلات و خوراکیها. این ماجرا باعث شده است که مردم برای حفظ ارزش دارایی خود در بازارهای مختلف سرگردان شوند.
روزنامه توسعه ایرانی: این روزها قیمتها در بازار ایران لحظه به لحظه جابهجا میشود. جابهجایی و چهبسا افزایش لحظه به لحظه قیمتها فقط به دلار و طلا محدود نمیشود و حالا قیمت هیچ کالایی از نوسان روزانه در امان نمانده است از لوازم خانگی و موبایل گرفته تا تنقلات و خوراکیها. این ماجرا باعث شده است که مردم برای حفظ ارزش دارایی خود در بازارهای مختلف سرگردان شوند.
بعضی به دنبال خرید طلای آب شده و دلار باشند و بعضی دیگر خانه و بورس. در این میان نگرانی برای رشد افسارگسیخته قیمتها، به مرکز آمار ایران هم رسیده است.
ایوب فرامرزی، معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که قیمت ۴۷۵ کالا با نرخ تورم میانگین 26 درصد در حال صعود است و این پدیده ایران را در فهرست چهار کشور پر تورم جهان قرار میدهد.
او هشدار داده است که در ماه مرداد به دلیل نوسان قیمت کالاهای مختلف، نرخ تورم ماهانه به 6.4 درصد رسیده است و درصورت پیشروی با همین روند، این عدد تا پایان سال میتواند بسیار بزرگ شود. مدیران اقتصادی اما در واکنش به اخبار تورم گاهی توپ را به زمین کرونا و تحریمها میاندازند و گاهی به زمین دلالها. واکنش عمده آنها به گرانی کنترل دستوری قیمتها بوده است اما شهروندان ایرانی در تمام این سالها شاید به ندرت به یاد آورند که کالایی با نرخ دستوری یا در اصطلاح نرخ مصوب خریده باشند.
کارشناسان اقتصاد در مقابل، بهانهجوییهای مدیران دولتی برای کنترل نرخ تورم را چندان قبول ندارند و معتقدند که نه تنها کشورهای تحریمزده که حتی کشورهای جنگزده هم توانستهاند نرخ تورم را کنترل کنند.
سال سخت معیشت
کولر گازی 60 میلیون تومانی، پژو 200 میلیون تومانی، کیسه برنج هندی 150 هزار تومانی و ... روایتهای ناباورانه و هر روز مردم ایران از رشد غریب قیمتهاست. این اتفاق در حالی رخ میدهد که عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی اواخر پارسال گفته بود که در سال 99 نرخ تورم به زیر 20 درصد میرسد. در عین حال حسن روحانی، رئیسجمهوری و فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد گفته بودند که سال پیش رو سال بسیار دشواری است. آنها به سقوط فروش نفت اشاره کرده و گفتهاند که شیوع کرونا و افزایش هزینههای درمانی همزمان با تعطیلی کسب و کارها موجب شده است که امید درآمدهای مالیاتی کم فروغ شود. دولت حالا برای تامین بخشی از کسری بودجهاش دست به دامن بورس شده است اما حداکثر سرمایهای که از این بخش به دست میآید چیزی نزدیک به 50 تا 60 هزار میلیارد تومان است که فقط یک نهم بودجه عمومی حدود 450 هزار میلیارد تومانی است. سرمایهای که احتمالا صرف پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان میشود.
با این وجود هنوز رقم کسری بودجه بسیار سنگین است و طبق روال 50 سال گذشته تصور میشود که کسری بودجه با چاپ پول و در نتیجه ایجاد تورم جبران شود.
این راهکارها اما از نظر کارشناسان اقتصاد راهکارهای اصولی و علمی نیست. آنها میگویند که نقدینگی به دست آمده از بورس باید صرف رشد و توسعه تولید شود و برای کسری بودجه دولت به هیچ عنوان نباید به استقراض از بانک مرکزی روی آورد. آنها در عین حال اعتقاد دارند که نه تحریم و نه کرونا هیچ کدام بهانههای خوبی برای تورم افسارگسیخته نیستند.
نرخ تورم همسایگان ایران
در شرایطی که نرخ تورم ایران وضعیت بحرانی را پشت سر میگذراند، این شاخص در کشورهای همسایه و حتی کشورهای جنگزده به کنترل درآمده است. سال گذشته نرخ تورم بسیاری از همسایگان منفی و نزدیک به صفر بود. بر اساس گزارش تریدینگ اکونومیس پارسال نرخ تورم امارات منفی 1.5 درصد، عربستان منفی 0.9 درصد، قطر 0.3 درصد، عراق 0.4 درصد و افغانستان 1.7 درصد بوده است. بیشترین نرخ تورم همسایگان ایران مربوط به سوریه با 24.1 درصد، ترکیه 15.3 درصد و پاکستان 9.8 درصد بوده است.
نرخ تورم در کشورهای پیشرفته جهان از کمتر از یک تا 2.5 درصد نوسان میکند. سال گذشته نرخ تورم سوئیس 0.7 درصد، فرانسه 1.1 درصد، آلمان 1.6 درصد، امریکا 1.8 درصد، انگلیس 1.9 درصد و چین 2.6 درصد بوده است.
گره تورم کور شده است
داوود سوری، اقتصاددان گفته است که تا وقتی رشد نقدینگی وجود دارد سخن گفتن از مهار تورم عملی نخواهد بود و اگر دولت به دنبال مهار تورم است این کنترل نمیتواند بدون متوقف کردن رشد نقدینگی ممکن شود. او همچنین تاکید دارد که دخل و خرج دولت با هم نمیخواند و اگر دولت به دنبال پایین آوردن نرخ تورم است راهی ندارد جز این که انضباط مالی و پولی را بپذیرد و از هر اقدامی که در جهت افزایش و تشدید پدیده افزایش نقدینگی است بپرهیزد.
علی سعدوندی، اقتصاددان هم گفته است که حتی کشورهای تحریم زده مانند روسیه و جنگ زده مانند عراق توانسته اند تورم را کنترل کنند. او معتقد است که دولت باید به جای استقراض از بانک مرکزی با انتشار اوراق بدهی از مردم قرض کند و سپس با عملیات بازار باز نرخ سود اوراق و تورم را کنترل کند.
ونزوئلا با 2431 درصد، زیمباوه با 766 درصد، سودان با 81.6 درصد، آرژانتین با 44.4 درصد بیشترین نرخ تورم جهان را به نام خود ثبت کردهاند. ایران، آنگولا، هائیتی و لیبریا سایر کشورهایی هستند که تورم بالا را تجربه میکنند
اقتصاد ایران همزمان با بحران کرونا با مشکل تورم هم مواجه است. در کشورهای دیگر مشکل تورم وجود نداشته ولی بحران کرونا رکود عمیق و شدیدی را در آن کشورها ایجاد کرد و به نوعی میتوان گفت در اثر رکود، رشد قیمتها که در آن کشورها پایین بود بیشتر افت کرد. او توضیح میدهد که در این شرایط بانکهای مرکزی سیاست انبساطی در پیش میگیرند چون صرفا با رکود مواجهاند و تورم وجود ندارد. این سیاست کمک میکند که رکود به تدریج از بین برود.
در مورد ایران یک مقدار داستان متفاوت است چون ایران به طور میانگین با تورم بالا مواجه است.در این شرایط باید تصمیم گرفته شود که آیا سیاست انبساطی در نظر گرفته شود که میتواند تورم را بیشتر کند، ولی تا حدودی به تولید کمک میکند و جلوی افت تولید را میگیرد و یا اینکه به این جمعبندی برسند که با توجه به تورم بالا، کمک به تولید باید از منابع دیگری باشد.
در مجموع اینکه تورم بالا بیماری مزمن اقتصاد ایران است و حالا با همزمانی تحریم و کرونا، تلنبار مشکلات حل نشده اقتصاد موجب شده است که دولت برای حل عارضه ابرتورم گرفتار گرههای کور شود.
نظر کاربران
به لطف بی عرضگی محض مسئولین حراف
پاسخ ها
نگو،همه دنیا داره به چوخ میره،فقط ما خوبیم
تنها راه کنترل و کاهش تورم ایجاد روابط دوستانه با تمام کشورهای جهانه نه اینکه با نود درصد جهان مشکل داشته باشیم بعدشم بخواهیم اقتصاد شکوفا داشته باشیم شدنی نیست برادرا
تنها راه نجات اینه که یا متحد غرب بشیم
یا متحد شرق
نتیجه اعتماد به آمریکای فریب کار و قلدر و بی قانون و قول و قرار جان کری و بی اعتمادی به توانایی داخلی و بی اعتمادی به ملت ایران جز این نمیشه
بعد مسئولان ما مخصوصاً رئیس جمهور چنان از وضع موجود تعریف می کنند آدم یه لحظه تصور می کنه تو کشور سوئیس داره زندگی می کنه
والا چراغ تورم خیلی وقته روشن شده از مرز قرمز ی هم گذشته خدا بداد مردم برسه با این تورم وگرونی افسار گسیخته جیکار کنیم زیر فشار گرانی کمرمون شکست
تا زمانیکه که کشورتوسط افرادی که سواد اقتصادی سیاسی و روابط بین الملل ندارن و اداره میشه وضع از ازاین بهتر نخواهد شد.
مسولین اصلا سواد کاری ندارن جالبش اینجا هستش همشون دکتر هستن ودرس خوانده هستن اینشده روزگارمون وای بحال اینکه اگر سواد نداشتن چون عرضه هم ندارن ه
پاسخ ها
همشون دکتر قلابین مدارکش ن قلابی بخدا سیکل هم ندارن
همیشه گفتن دندونی ک درد می کنه را باید کشید انتخابات زود هنگام بلد نیست خودشم گفته دیگه چ اتفاقی باید بیفته
پاسخ ها
مگه رئیس جمهور کارئه ای هست که این و آنش به حال وضع ملت اثری بگذاره، کل سیستم طوری است که هرسال و هر دوره دریغ از پارساله
گره تورم کورنشده عقل مسئولین و...خالی ازهمه چیزشده است
قابل توجه اینکه این چراغ قرمز خیلی سال هست که تو ایران روشنه!!
چنین نمانده و چنین نیز نخواهد ماند
تورم ایران هیچ ربطی به کرونا ندارد . کرونا همه جای دنیا هست چرا اونا اینقد تورم ندارن . مشکل دزدی مسولین است.
پاسخ ها
خیلی وقته روشن شده ۴۰ ساله کجای کاری بابا
احسنت تحریمها هم ربطی نداره آخه تحریم چه ربطی به قیمت مسکن داره همه چی مسکن تو کشور تولید میشه ازآهن وسیمان کچ وخاک ولی افسار گسیخته شده پس باید قبول کرد اینا بهونه ای بیش نیست کل کشور دست مافیاست نوشابه ازشب عید تا الان قیمتش دوبرابر شده شیرولبنیاتی که داخل تولید میشه یه برابرشده اینا راچی میگین
تا دیروز که تحریم اقتصاد مارو فلج کرده بود حالا شد کرونا؟قرار نیست که مسئولای بی لیاقت این مملکت یه خونه تکونی بشن؟
پاسخ ها
با این اوضاع و احوال خدا به داد همه برسه انشا الله تعالی
وقتی همه دنیارادشمن خود کردیم باید ینجور شود خداراشکر امروز چهارم هستیم
پاسخ ها
یعنی چی؟
خدا رو شکر میکنی که ملت به این بدبختی و فلاکت افتادن؟
وقتی بادل خوش بنزین به کشورونزوئلا تقدیم می کنیدبایدفکرتحریم آمریکاهم میشدیددولت خسته
بخدا اقای روحانی اگه به همه ایرانی هاسم داده بودی راحتر میمردیم چرا خودتومارواذیت میکنی
بیچاره نسلی که الان در مرز بزرگسالی هست نه کاری نه درآمدی فقط سیاهی و تباهی
پاسخ ها
آره بخدا من نوعی 55 سالمه مستاجر فاقدبیمه بیکارم شدم هرچی هم داشتم خوردم باسه تا بچه واقعا نمیدونم چیکارکنم بعضی وقتها میزنه بسرم قید زندگیمو بزنم ودست به اقدامی بزنم که صداش مانند بمب اتم به کل دنیا برسه ازبس خشمگین وعصبی هستم این اجاره خونه کمرمان راشکسته لعنت به این سیستم بی لیاقت که بااین همه منابع وزمین قابلیت میانگین سالانه 500 هزار واحد را ی این 40 ساله نداشت که طی این 40 سال 20 میلیون واحد تولید کرده
لطفا از اینگونه اخبار اقتصادی پرهیز کنید روحیه ما را خراب کرده و اعتماد ما را کم و کمتر میکند
فقط تا می تونن پول بدون پشتوانه چاپ میکنن که مشکل خودشون راحل کنن بخاطراینکه پولی ندارند یعنی منبع درآمدندارند.بخداقسم اگه بخش کشاورزی اعلام کنه مازمین دراختیارمردم قرارمیدهیم ومردم فقط گندم بکارند،کشورمابه صادرکننده اول گندم دردنیاتبدیل خواهدشدواین یعنی منبع درآمد.این فقط یک نمونه ازکارهائی هست که می تونسته انجام بده ونداده.
پاسخ ها
کاربر منتقد ؛ شما اگر تمام گندم دنیا را هم تولید کنید ولی هیچ کشوری بخاطر تحریم جرات خرید از ما را نداشته باشد به چه درد میخورد ؟ پس مشکل اساسی ما تحریم های آمریکا است . اول باید مشکل تحریم حل شود که تصمیم گیرندگان اصلی کشور فعلا همچنین خیالی ندارند
به لطف دولت آقای کلید ساز
علی برکت ا....
کلا قرمزه...مگه رنگه دیگه ای هم داریم!؟ خیلی وقته قرمزه
تا زمانی که در ایران در هر وزارتخانه کار به کاردان و نیروهای جوان و با انگیزه سپرده نشود روز به روز وضع را از این بدتر خواهد شد
علت گرانی مسولین ودولت است یکی آینکه باحقوق ودرامد بالا گرانی ونداری را حس نمیکنن ویکی در مورد گرانی ورانت واختلاس قاطع نیستن قانون اجرا نمیشود یعنی نمیخواهن اجرا شودویکی هم روز قیامت باید جواب بدهند
پاسخ ها
واقعا اعتقاد داری به روز قیامت خخخخ
خیلی وقته روشنه ، چندبار هم سوخته
حیف شد بااین چهارم شدن هیچ مدالی به ما نمیدهند اقایون مسولین بی عرضه منتخب مردم یه زوری بزنیدشاید برنزی یا نقره ای یه چیزی دادنداز ونوزیلا که کمتر نیستید؟
خدا ازمسعولین بی لیاقت
نگذره
....
آخه ملت ازدست شما باید به کجا پناه ببردهر. روزیک قالب پنیر می خریم بادیروزش فرق دارد خجالت نمی کشید پیش جهانیان بااین کشور داری تان.
به خدا راضی هستیم شهاب سنگی بمبی بیاد مارا ازاین نگرانی نجات دهد.
خيلي وقته روشن شده چشم آقايان ضعيف بوده كه تازه ديدند.
ما از عراق و افغانستان و سوریه هم بدبخت تریم.اینا چکار کردن با کشوری که یه روزی داشت با قدرتهای اقتصادی بزرگ دنیا رقابت میکرد؟؟؟؟؟
خداازشون نگذره پدرجدمردمودراوردن
فقط به ساختار سیاسی ما و سایر کشورها توجه کنید مشکل اصلی رو پیدا میکنید
ملت بی عرضه تا حرفی میشه بهانه کرونا و امریکا رو رو میکنن باورم نمیشه این ملت انقلاب کرده باشن اصلا نمیشه یاور کرد.
چراغ که از اول روشن بود الان تبدیل شده به پرژکتور ورزشگاهها ! اونقدر نور شدیده که همه مون کور شدیم !
پاسخ ها
هزاران هزار آفرین
خیلی وقته روشن شده مسئولین در خوابند ....
یک عده افراد نادان و کوته بین در مصادر امور هستند عجب انکه بعضا پاکدستی هم ندارند فقط ادعا ادعا خوب بیایند در همین رسانه ملی بگویند چرا مملکت به این روز در امد چرا کشورهای همسایه در اداره امور بسیار از ما جلو ترند
چند سال است خانواده من گوشت قرمز نخوردند ولا راست میگم اخه چهخبره گرانی بیداد میکنه لطفا رسیدگی کنید با گران فروشان
پاسخ ها
متاسفم
منه رزمنده سی سال خدمت تورم امثال منوکمرشوشکسته دردمان رابه کی بگیم
41سال هست که چراغ روشنه....
پاسخ ها
به قول یکی : ما خودمون انتخاب کردیم که اینطور زندگی کنیم
خیلی وقته تورم و گرونی شده
مسعولین عمدن ملت گرسنه نگه میدارن
تازه این اول راه است به مقام اول هم میرسیم
عجیبه که هیچکدوم از گرونی افسار گسیخته حرفی نمیزنن هیچکدوم اظهار بی دانشی نمیکنن ...
شب بخیر!!!!
تازه یادتون اومده وضعیت تورم در ایران قرمزه!!!!!!
خسته نباشید دیگه توانی برا مردم مونده؟؟؟؟؟
سوریه همسایه ایران نیست.
مقصر اصلي اين نابساماني فقط و فقط مسئولين هستن بي برنامه بي مسئوليت هر كي به هركي شده
ابرقدرتمندترین اقتصادهای دنیا هم اگه رابطشون با سایر کشورها از دست بدن دچار مشکل میشن حالا ما که جایه خود داریم
مسولین فکرکنم تازه ازخواب بیدارشدن
قرمزسالهاست که قرمزه
چشماتون وبازکنید
حقوق ودرامد های معمولی کفاف هزینه زنذگی رانمیده
هورا.هورا.هورا
شکر خدا ما هنوز چهارم هستیم
هنوز تا اولی راه بسیار است.
موفق باشی هم وطن
تورم افسار گسیخته را دولت بی لیاقت به وجود آورده است کجای دنیا دیدهاید در طول سال در چند نوبت قیمت ماشین را افزایش دهند تازه علم کردهاند قیمت لاستیک را مجددا افزایش دهند وقتی دولت اینطور با قیمت ها بازی می کند ازاخلاق گران بازار چه توقعی دارید ....
اصلا خاصیت این تعزیرات ۱۲۴ صنعت معدن بی عرضه چیه!؟
مشتی حقوق بگیر بی خاصیت مثل خود دولت
در عوض جیب مسولین پر از دلاره
این دولت سال آخرش در دولتهای قبلی هم سابقه داشته بدبخت ملت که دارند رنج می کشند
در دنیا به روی ما بسته ست،هیچ کس از داخل نمیتونه نجاتمون بده
خوشبحال مسئولان ، که بجای حل مشکل معیشتی مردم دنبال عزاداری محرم هستنند،
کلید حل معما دس حسن کلید ساز و بس...
چنان قحط سالی شده اندر دمشق
که یاران فراموش کردند عشق
خدا زیر و روش کن به همین زودی تا لاقل از گرسنگی همدیگه را نخوریم
چراغ قرمز که خیلی وقته روشن بود الان سوخت بسکه روشن موند.کجای کاری داداش
کلنگ زنی ویرانی کشور دیر وقتی است زده شده است کشور بدست چپاول گران افتاده است و هیچ کس هم قادر به مهار انها نیست رییس جمهور هم الت دست انهاست او را هم بازی می دهند کشور عراق از زمان جنگ با ایران با انواع مشکلات درگیر است چرا عراق مثل ایران نشده است انجا تورم کنترل میشود ولی در ایران بیماری بدون علاج شده است اینجا نظم و نظام قانونی وجود ندارد تنها غم جنگ قدرت برای چپاول کشور است خدا بر مسببین لعنت کند
امسال سال جهش دوزدی است نه جهش تولید
اقایی که داری امار میدی توهم اتو کشی می کنی برنج هندی 180هزار معلومه برنج هندی نمی خوری
خیلی وقته که روشنه
چقدر ايران خجالت زدست كه اقتصادي ضعيف تر از عراق داره و غيرقابل مقايسه با امارات
دقيقا چرا لياقت ما كمتره؟
چقدر ايران خجالت زدست كه اقتصادي ضعيف تر از عراق داره و غيرقابل مقايسه با امارات
دقيقا چرا لياقت ما كمتره؟
سال هاست که روشنه؟
با این حرفهای شما مردم می ترسند و دو باره شروع به خرید اضافه می کنند و اجناس کم یاب میشود و گران میشوند