داوری اردکانی: مردم باید به تلفات کرونا عادت کنند!
گفتگوی روزنامه اعتماد با دكتر رضا داوري اردكاني؛ رييس فرهنگستان علوم را بخوانید.
گفتگوی روزنامه اعتماد با دكتر رضا داوري اردكاني؛ رييس فرهنگستان علوم را بخوانید.
بخشی از این گفتگو را بخوانید:
برخي معتقدند شيوع كرونا در ايران، به تقويت مرجعيت علم در ايران كمك كرد. به نظر شما علم در ايران امروز چقدر مرجعيت دارد؟ مثلا تفاوت موضعگيري ترامپ و آنگلا مركل نشان داد كه علم براي مركل مرجعيت دارد و براي ترامپ نه.
جهان در برابر كرونا دو وضع دارد؛ يكي اينكه برنامههاي متصديان نظام بهداشت و درمان را اجرا كند كه رعايت آنها آسان نيست و نميتواند دوام چندان داشته باشد و مثلا دوام قرنطينهنشيني براي امريكا بسيار دشوار است. قرنطينه براي امريكا كشنده است. طي همين دو، سه ماه هم تعداد بيكاران در امريكا بسيار افزايش يافته است. جامعه امريكا تحمل اين بيكاري را ندارد.
ما تحملمان در اين زمينه بيشتر است، بنابراين اگر كرونا زحمت را كم نكند، بايد با او بسازيم يعني به افزايش تلفات كرونا عادت كنيم و آمار آن را در كنار آمار تلفات بيماريهاي قلبي، سرطاني و... قرار دهيم و كمكم با آن كنار آييم. اما در مورد مرجعيت علم و شدت و ضعف آن هم نكتهاي بگويم. آنچه من ميدانم اين است كه نظم بهداشتي و پزشكي شدن جامعهها در همه جهان و از جمله در كشور ما قوت ميگيرد. ممكن است كسي اين قوت را به مرجعيت علم بازگرداند. نكته مهمتر اين است كه اكنون مرجعيت اصلي در همه جا از آن تكنولوژي مخابرات و اطلاعات است.
در پيشامد هجوم كرونا توسل به اين تكنولوژي و خو كردن به فضاي مجازي شدت پيدا كرد. سفر به فضاي مجازي سفر بيبازگشت است، زيرا در اين فضا آزادي و اختيار وجود ندارد. فضاي مجازي جهان توهم و توهمزا و توهمپرور است و چون به اقتضاي طبع خود عمل ميكند و از هيچ جا و هيچ مرجعي فرمان نميبرد مسافران آنجا هم بايد تابع ضوابط و قواعدش باشند. پس مسافران فضاي مجازي بعد از كرونا هم همانجا كه رفتهاند، ميمانند.
شايد اينها وجهي از علميتر شدن زندگي باشد من هم اين تكنيكيتر شدن و پزشكيتر شدن و علميتر شدن را گرچه در شرايط بحراني مفيد و ضروري ميدانم در موافقت با بعضي صاحبنظران معاصر مايه كمال انسان و نزديك شدن او به آزادي نميدانم بلكه فكر ميكنم اين پيشامد مقتضاي تبديل انسان به موجود مصرفكننده و پديد آمدن و قوت گرفتن قيد و بندي است كه دست و پاي آدمي را بيشتر ميبندد و انضباطهاي تازهاي را تحميل ميكند و به درك و فهم جهت خاص ميدهد ولي باكي نيست. ارنست رنان به رومن رولان نويسنده جوان كه به او گفته بود كتاب «آينده علم» شما اميد و علايق آدمي را ناديده گرفته است با تلخي پاسخ داده بود، اميد و علايق مردمان به درك! علم بايد پيشرفت كند (با اينكه ميدانم نزد متوليان آزادي انديشه و بيان كه تعيين صلاحيت اشخاص براي اظهارنظر با آنان است، صلاحيت و حق هيچ درخواست و اظهارنظري ندارم جسارت ميكنم و مأيوسانه تقاضا دارم نام رومن رولان را به جرم پرسشي كه از رنان كرده است در فهرست علمستيزها و ممنوعالبيانها قرار ندهند.
او با اينكه دوستدار ويوكاناندا و گاندي بود چندان علمستيز و غربستيز نبود كه خواندن ژان كريستفش براي دفاع از حريم علم و آزادي ممنوع شود. قسم ميخورم كه هيدگري هم نبود. نويسنده بزرگ و صلحدوست بود. اميدوارم نقل سخن او را نشنيده انگارند و اين جسارت و گناه را بر او نگيرند) و سخن آخر اينكه اميدوارم علم پزشكي كه آن را علمي خاص و ممتاز و بالذات اخلاقي ميدانم بتواند بر بلاي كوويد19 فائق آيد. در آن صورت مسلما علم و بهخصوص پزشكي در خودآگاهي اشخاص هم اعتبار بيشتري پيدا ميكند. اهل نظر بايد به انضباطي شدن جامعه بينديشند اما دردهاي مردم را هم بايد درك كرد.
جامعه با همدردي قوام مييابد، نبايد با پناه بردن به مطالب صوري و حرفهاي انتزاعي آن دردها را بپوشانيم و به پستوي غفلت بسپاريم و مخصوصا مواظب باشيم كه مسائل و مشكلات جامعه باتوجه و تعلق خاطر و همدردي حل و رفع ميشوند و دستورالعمل از پيش تعيين شدهاي براي اصلاح امور وجود ندارد و متاسفانه نميتوان با يك فرمول همه مسائل را حل كرد. ممنونم و اگر در مواردي بيش از اندازه صريح و در جايي مجملگوي بودم، عذر ميخواهم.
نظر کاربران
بیشترکشورها کروناروکنترل کردندمگرمردم ایران چه گناهی کردند
که بایدکروناگرانی گشنگی و همه چیزوتحمل کنندوجدان هم هدیه ای
ازطرف خداونده که شماهاندارین
پاسخ ها
واقعا.بخدا همینجور شبا خواب نداریم از فکر کردن به همه چیز.دیروز به اندازه تمام عمر خبر بد شنیدم.ما هم آدمیم.
همه چیز و نندازید گردن دولت منم در کل با حرف شما موافقم اما خود مردم هم نقصرن وقتی هنوز دختر پسرها تور تفریحی میرن ارتفاعت گلستان وقتی با سفرهاشون به شمال و هرمزگان و همدان باعث تکثیر بیشترش میشن بعصی ناچارن برن بیرون واسه کار دکتر و ...ولی بعضیا واقعا ناچار نیستن انقدر از خوزستان بخاطر آب و هوای خوب همدان مسافر اهوازی و خوزستانی اومد همدان که همدان تو وضع هشدار قرار گرفت
انشالله قسمت خودتون و خانواده ها تون بشه تا فکری بحال این ملت درمانده بشه
آقای دکتر درباره زمینه کاری خودشون فلسفه اظهارنظر بفرمایند
همه جا هم تعداد مبتلاها هم تعداد مرگ زیاده.جاهایی هم که فعلا کنترل شده قرنطینه سفت و سخت دادند.مردمش هم نرفتند شمال عشق و حال
واقعا علت این مسافرتهای غیر ضرور رو توی ایام کرونایی متوجه نمی شم
ماشاالله نفسشون جای گرم در میاد.
پاسخ ها
متنو بخونین بعد نظر بدین. ...
مردم خیلی وقته به مردن عادت کردن
پاسخ ها
عادت نکردیم این خدا لعنت شدا ها عادت مون دادن
خجالت بکشید این چه حرفی آیاایتالیاوانگلیس همین حرف به ملتشون زدن یا مهار کردن بداد مردم برسید نه اینکه بگید بمیرید
والا ما به دیدن قیافه شما ها هم عادت داریم
باید خودش راهی آی سی یو شود تا مردم را درک کند
ممنون از پیشنهادتون !
ما مدت هاست داریم جون میکنیم
ولی این کرونا ی چیش خوب بود ک ما و شما نداره...
آقای به اصطلح دکتر چظور میشه که آمار مرگ و میر در شهر نیویورک از روزی 3500 فوتی به روزی 3 عدد فوتی رسیده ؟
اینقدر ناامیدی رو به جامعه تزریق نکنید. باید توان و امکانات پزشکی کشور را بالا برد و امید داشته باشیم که تا سال آینده واکسن یا دارویی موثر برای کرونا کشف میشه.
عادت کردن به بدبختی ،عادت مردم ایرانه همینه که شما اینقدر وقیح شدید
ایشون مثلا متفکر نخبه کشور هستند؟؟؟؟؟ آمریکا قرنطینه رو شکست آمار ابتلا رفت بالا ولی آمار فوتی ها خیلی اومده پایین و این یعنی کرونا خیلی هم ترسناک نیست به شرطی که راهش رو بلد باشیم. ایران که قرنطینه نکرد همینجوری گفتند تعطیلات عید هست نیایید بیرون. بعدش هم آمار ابتلا رفت بالا و هم آمار مرگ رفت بالا.
استعفا ،
تحصیلکرده رو ببین !!انگارماموریت داره مردم رو دق مرگ کنه
پاسخ ها
کدو م تحصیل؟
همین دکتر که بستن بهش
آره دیگه جون مردم براتون مهم نیست که.خداازتون نگذره
پاسخ ها
الهی آمین
شما استعفا بده و برو سبزی بکار لطفا
در سیستمی که رئیس فرهنگستان علومش اینقدر بی مایه ، وقیه و نان به نرخ روز خور باشد طبیعیه که جان انسانها پشیزی ارزش نخواهد داشت !
پاسخ ها
عالی بود
باریک الله دکتر
مراقب خودت باش
شما مطمئن باش خیالت راحت مردم ایران به همه چی عادت می کنن صدا شونم در نمیاد
خدایا معجزه معجزه معجزه
تروخدا اینارو نگاه کن ایتالیا گفته سال ها مردم برای دفاع از کشور جون دادن حالا وقتشه ایتالیا برای مردم اش فدا بشه بعد مسئولین ما در کمال پرویی میگن عادت کنید!
۱۱:۵۵باشه
انشاالله تو هم به مرگ عزیزانت عادت کنی
منظورازمردم رعیت که نیست
ان شاء الله این آقایی که مردم را به تحمل و عادت کردن به تلفات کرونا دعوت می کنند خودشان به کرونا مبتلا شوند و این بیماری و تحمل آن را شخصا درک کنند
گردن کلفتی داره ها یخچالش پره !!!
به خدا می سپارمتون و امیدوارم که خدا تقاص این ملت رو ازتون بگیره.. امین
این اقای رییس میدونن بیکاری چی هست از چند جا حقوق میگیرن امریکا تحمل بیکاری نداره ایران داره برای خودم متاسفم تو همچنین سیستمی عمرم و برای تحصیلات دانشگاهی تلف کردم چه زمان کنکور کارشناسی و ارشد و الان به خاطر کرونا بیکارم هیچ کس هم جوابگو نیست حتی برامون متاسف نیستن
واقعا كه !!!!ميگن باید به آین تعداد فوت در روز عادت کنیم یعنی عملا امیدی نیست قیامت شده
به بی عرضه هایی مثل شما عادت کردیم به کرونا عادت نکنیم !