۱۰۱۲۹۶۶
۴۰ نظر
۵۰۲۲
۴۰ نظر
۵۰۲۲
پ

ردیف‌های عجیب بودجه شورای نگهبان

نامه سؤال از عملکرد رئیس‌جمهور ۲۰۰ امضا دارد. نمایندگان عزمشان را جزم کرده‌اند که اعضای دولت را برای پاسخ‌گویی به مجلس بکشانند تا دلیل وضعیت بد اقتصادی و عملکرد ضعیف را تشریح کنند؛ اما در همین شرایط بد که تحریم و کرونا نای اقتصاد را گرفته و در غیاب ارزهای نفتی، دولت با تورم عجیب قیمت ارز و سکه دست‌وپنجه نرم می‌کند، مجلس برای دولت ۸۷ هزار میلیارد تومان هزینه‌تراشی کرده است.

روزنامه شرق: نامه سؤال از عملکرد رئیس‌جمهور ۲۰۰ امضا دارد. نمایندگان عزمشان را جزم کرده‌اند که اعضای دولت را برای پاسخ‌گویی به مجلس بکشانند تا دلیل وضعیت بد اقتصادی و عملکرد ضعیف را تشریح کنند؛ اما در همین شرایط بد که تحریم و کرونا نای اقتصاد را گرفته و در غیاب ارزهای نفتی، دولت با تورم عجیب قیمت ارز و سکه دست‌وپنجه نرم می‌کند، مجلس برای دولت ۸۷ هزار میلیارد تومان هزینه‌تراشی کرده است.

در سال بدون نفت، دولت به‌سختی مملکت را اداره می‌کند. ارزی برای تأمین نیازهای کشور و پوشش هزینه‌ها به کشور نمی‌آید و دولت به عقیده برخی کارشناسان با ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه است. در این شرایط مجلس بودجه خود را از ۵۰۱ میلیارد تومان به ۵۷۱ میلیارد تومان افزایش داده است.‌ این نکته هم شایان ذکر است که بودجه سال ۹۹ برعکس بودجه سنوات گذشته، به‌دلیل شیوع کرونا در پارلمان به صحن علنی نرفت.

آنچه برای بودجه ۹۹ تصمیم‌گیری شد، از دل کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم بیرون آمد و در نهایت به قانون بودجه ۹۹ تبدیل شد.

باری هم که تصمیمات این کمیسیون به دولت اضافه کرده، برابر با ۸۷ هزار میلیارد تومان است. بعد از تصویب قانون بودجه، مجلس عوض شد و نمایندگان دور جدید به‌محض آغاز کار دعوت از مسئولان را شروع کردند تا آنها پای میز پاسخ‌گویی، عملکردشان را توضیح دهند؛ اما این پرسش اساسی مطرح است که آیا مجلس یازدهم به این هزینه‌تراشی‌های پارلمان در سال بدون ارز نفتی آگاه نیست؟ اگر آگاه است چرا به‌جای جمع‌کردن امضا برای نامه رئیس‌جمهور، بازبینی بودجه ۹۹ را در دستور کار قرار نمی‌دهد؟‌حال نگاهی داشته باشیم به برخی تغییراتی که در مجلس دهم در بودجه ۹۹ ایجاد شد.

مهم‌ترین این تغییرات را مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی که سال‌ها روی بودجه‌های سنواتی مطالعه داشته است، بیان می‌کند.

‌او در ابتدا رقم کلی بودجه عمومی را بیان کرده و می‌گوید: درحالی‌که بودجه عمومی کشور از سوی دولت ۴۸۴ هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده بود، مجلس رقم را به ۵۷۱ هزار میلیارد تومان افزایش داد.‌

پازوکی خاطرنشان می‌کند: در لایحه دولت بودجه عمرانی (تملک دارایی سرمایه‌ای) ۷۰ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده و رقم بودجه جاری ۳۶۷ هزار میلیارد تومان دیده شده بود؛ اما مجلس عدد بودجه عمرانی را به ۸۷ هزار میلیارد تومان و بودجه هزینه‌ای را به ۴۳۶ هزار میلیارد تومان افزایش داد که به نظر من تحقق پیدا نمی‌کند.‌

پازوکی تأکید می‌کند: جزئیات این اعداد را که بررسی می‌کنید، می‌بینید مجلس پروژه‌های کوچکی را به لایحه دولت اضافه کرده که اغلب با لحاظ حوزه‌های انتخابیه نمایندگان به فهرست هزینه‌ها اضافه شده است.‌

او در گفت‌وگو با «شرق» با تأکید بر اینکه ما کشور را گران اداره می‌کنیم، متذکر می‌شود: در سالی که فروش نفت ما به‌شدت کاهش یافته و برای تأمین هزینه‌ها دچار مشکل هستیم، این میزان افزایش هزینه از سوی کمیسیون برنامه مجلس دهم بر چه اساسی صورت می‌گیرد؟ ‌

او به برخی از تغییرات جزئی‌تر در بودجه ۹۹ اشاره می‌کند و می‌افزاید: در قانون بودجه ۹۹ می‌بینیم که بودجه نمایندگی ولی فقیه در حج و زیارت که در لایحه صفر بوده، مجلس دو میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته است. یا بودجه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از ۲۰ میلیارد تومان در لایحه به ۲۲ میلیارد تومان رسیده است. بودجه دانشگاه فرهنگیان در لایحه دولت ۴۷۱ میلیارد تومان بوده اما مجلس بودجه این دانشگاه را به ۵۷۱ میلیارد تومان تبدیل کرده است.

شورای نگهبان چه فعالیت عمرانی‌ای انجام می‌دهد؟

پازوکی اضافه می‌کند: بودجه جاری شورای نگهبان در لایحه ۱۲۵ میلیارد تومان بوده و ۱۸ میلیارد تومان هم بودجه عمرانی داشته است؛ اما مجلس بودجه شورای نگهبان را به ۱۵۰ میلیارد تومان با ۱۲ عضو رسانده و بودجه عمرانی آن را هم از ۱۸ میلیارد تومان به ۳۸ میلیارد تومان افزایش داده است. سؤال اینجاست که شورای نگهبان چه کار عمرانی‌ای انجام می‌دهد؟

بودجه 2 میلیارد تومانی برای کمک شورای نگهبان به افراد

این کارشناس اقتصادی تأکید می‌کند: نکته تأمل‌برانگیز ردیفی است که مجلس به بودجه شورای نگهبان اضافه کرده است. یک ردیف با عنوان کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته شده و برای این منظور هم دو میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده است؛ یعنی شورای نگهبان می‌تواند به صلاحدید خود به هر فردی که بخواهد کمک کند. باز این پرسش مطرح می‌شود که شورای نگهبان به چه کسانی باید کمک کند؟

شورای نگهبان برای نظارت بر انتخابات 99 مجلس 70 میلیارد تومان بودجه می‌گیرد

او تأکید می‌کند: نکته تأمل‌برانگیز دیگر این است که بودجه شورای نگهبان (نظارت بر انتخابات ۹۹) برای حدود ۳۰ نماینده باقی‌مانده از ۳۵ میلیارد تومان به ۷۰ میلیارد تومان افزایش یافته است.‌ به گفته پازوکی بررسی سنوات گذشته بودجه نشان می‌دهد بودجه شورای نگهبان از پنج میلیون تومان در سال ۶۴ به ۱۵۰ میلیارد تومان افزایش یافته است. این شورا امروز در ۳۱ استان کشور شعبه زده است. سؤال این است که شورای نگهبان مگر حزب سیاسی است که در هر استان باید دفتر داشته باشد؟ اگر حقوق هریک از ۱۲ عضو شورای نگهبان را یک میلیارد تومان در سال هم در نظر بگیریم، باید ۱۲ میلیارد تومان بودجه به این بخش بدهیم؛ چرا باید ۱۵۰ میلیارد تومان بودجه جاری داشته باشد؟
بودجه خبرگزاری خانه ملت 10 میلیارد، مجلس 70 میلیارد و مجمع تشخیص 30 میلیارد تومان افزایش یافت.

او در ادامه به برخی دیگر از تغییرات اشاره می‌کند و می‌گوید: مجلس از بودجه خبرگزاری خانه ملت هم نگذشته و اعتبار این خبرگزاری را که متعلق به مجلس است، از یک میلیارد تومان به 11 میلیارد تومان رسانده است. بودجه خود مجلس هم از 501 میلیارد تومان به 571 میلیارد تومان افزایش یافته.‌‌

پازوکی بیان می‌کند: بودجه مجمع تشخیص مصلحت نظام (افزایش بابت مرکز ارزیابی سیاست‌های کلی نظام) از 64 میلیارد تومان به 94 میلیارد تومان رسیده است. بودجه مرکز پژوهش‌ها از 79 میلیارد تومان به 99 میلیارد تومان افزایش پیدا کرده و بودجه کتابخانه مجلس از 25 میلیارد تومان به 45 میلیارد تومان رسیده است. بودجه فرهنگستان زبان و ادب فارسی در لایحه 26 میلیارد تومان بوده که کمیسیون برنامه آن را به 32 میلیارد تومان افزایش داده است.

ردیف‌هایی که مجلس به لایحه دولت اضافه کرده است

او به برخی پروژه‌ها که از اساس در لایحه وجود نداشته ولی مجلس آن را به بودجه اضافه کرده نیز اشاره می‌کند و می‌افزاید: احداث بیمارستان مرند در لایحه نبوده اما مجلس صد میلیارد ریال اعتبار برای آن در نظر گرفته است. مرکز خدمات حوزه‌های علمیه (حق بیمه طلاب و روحانیون غیرشاغل) در لایحه دولت صفر بوده اما مجلس 320 میلیارد تومان برای آن در نظر گرفته است. بودجه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان قم، دانشکده پزشکی قم (در صورت اخذ مجوز) که در لایحه دولت صفر بوده 10 میلیارد تومان در قانون اعتبار برای آن دیده شده است.

برای دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان شرقی پروژه‌ای تعریف ‌شده با عنوان مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب‌های حوادث جاده‌ای که در لایحه دیده نشده، ولی مجلس یک میلیارد تومان برای آن بودجه در نظر گرفته است.

بودجه دبیرخانه مجمع جهانی شهرهای اسلامی در لایحه دولت نبوده اما مجلس چهار میلیارد تومان بودجه برای آن در نظر گرفته است.

احداث فرودگاه شهید مدرس در لایحه نبوده اما مجلس 20 میلیارد تومان برای آن پیش‌بینی کرده، مطالعه و احداث فرودگاه سراب در لایحه نبوده ولی مجلس 20 میلیارد تومان برای آن اعتبار منظور کرده است. این در حالی است که همین الان از بیش از نیمی از فرودگاه‌هایی که بعد از انقلاب ساخته شده مانند فرودگاه اراک و زنجان استفاده نمی‌شود.‌‌

پازوکی در ادامه به برخی دیگر از ردیف‌هایی که بودجه‌ آنها افزایش یافته است، اشاره می‌کند: بودجه سازمان تبلیغات اسلامی از 200 میلیارد تومان به 270 میلیارد تومان، بودجه جامعه‌المصطفی للعالمیه از 308 میلیارد تومان به 348 میلیارد تومان، بودجه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از 20 میلیارد تومان به 22 میلیارد تومان، بودجه دانشگاه تربیت‌مدرس از 305 میلیارد تومان به 315 میلیارد تومان، بودجه دانشگاه پیام‌نور از 487 میلیارد تومان به 547 میلیارد تومان، بودجه دانشگاه فرهنگیان از 471 میلیارد تومان به 571 میلیارد تومان و بودجه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی- پژوهشکده سوانح طبیعی از 2.9 میلیارد تومان به 5.9 میلیارد تومان افزایش یافته است.‌

او با بیان اینکه در این شرایط مجلس باید مخارج دولت را پایین بیاورد، متذکر می‌شود: چرا مجلس فکر می‌کند دولت به‌تنهایی باید کشور را از بحران خارج کند؟ آیا نباید در هزینه‌های خود بازبینی کند؟ نباید کار اصلاح را از خودش آغاز کند؟

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    اینم از مجلسی که دوستان همیشه دلواپس سنگش رو به سینه میزدند! مشخص است که آقایان کیسه دوخته اند و فکر مردم نیستند.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      دلواپس؟؟؟ منظورت دلسوزه؟؟همونها که میگفتند اگر به روحانی رای بدید مشکلات بیشتر میشه؟
      همونها که میگفتند برجام کشور را نجات نمیده؟؟

    • بدون نام

      کاربر1125مثل اینکه خیلی عجله داری اول خبرروبخون بعدعوقده دلتو خالی کن قانون بودجه رومجلس گذشته تصویب کرده

    • حسین کرد شبستری

      نکته ی بسیار مهم این خبر تصویب بودجه خارج از صحن علنی است یعنی به عبارتی توسط آقای تاجگردون و دوستانشان در مجلس قبل است !

      نکته ی دوم عدم توجه مجلس فعلی به این سیگنال های بسیار جالب!

      یادآور : یکی از مسئولین جامعه المصطفی در مصاحبه گفته بود دولت به ما کمک نمیکنه!

      با در نظر گرفتن شیوه ی غلط مدیریت دولت ، این حجم از فشار بر بودجه دولت توسط مجلس همراه دولت! جالب توجه نیست؟

      آیا نباید نهادی برای نظارت بر عملکرد مجلس وجود داشته باشد؟
      که اتفاقا نفوذ ناپذیر باشد و ترجیحا خارج از مجلس؟

    • بدون نام

      کاربر یازده پنجاه ونه اول عوقده غلطه بعد تو فکر میکنی این مجلس بااین رای کم از قبلیها بهتره.

    • بدون نام

      دلواپسان مجلس جدید چرا اصلاح نمی کنن.

    • بدون نام

      یک نفر با امار توضیح بده مجلس قبلی ، اصولی یا اصلاحی بودن ، فارغ از خوب و بد / .

    • بدون نام

      عزیز دلکم این بودجه تو مجلس قبلی که توش پر بود فلاسفه و پرفسور بسته شده الان اگه تو انتقاد کنی میشی امیر کبیر ما میشیم دلواپس

    • م _ ه

      به چه کارهائی عمرانی می گویند!!؟

  • بدون نام

    آدرس غلط ندهید . مشکل مملکت این دو میلیارد و 20 میلیارد نیست. مشکل اصلی مملکت دولت میر و فشل است که میلیاردها دلار(نه تومان) را حیف و بیشتر میل کرده اند.
    دفاتر نظارت بر انتخابات با حداقل بودجه و بیشتر با فعالیت بدون مزد اداره می شوند.لطفا آدرس غلط ندهید.

  • بدون نام

    خیلی مطلب جالب و روشنی بود با این جور مسائل مردم بیشتر در جریان چگونگی اداره کشورشان قرار میگیرند.من که سردرد گرفتم.

  • ب آ

    پس رو این حساب برای بچاب بچاب دولتی ها چیزی نمانده !!!! ؟
    چرا از اختلاس های میلیاردی صحبتی به میان نمی آورید ؟ آیا این پول ها جزو بودجه نیست ؟؟؟؟

  • بدون نام

    بودجه همسان سازی تامین اجتماعی راکی خورد.

  • بدون نام

    اخه تو مملکت ما وقتی میخوان حقوق کارمندارو زیاد کنند 20 درصد خیلیه نمیتونن بدن اما بخوان حقوق خودشونو 10 برابر کنن مشکلی نیست پولشم هست

  • mk sh

    وزرای و مدیران دولتی بی لیاقت بیسواد باعث این ازهم گسیختگی اقتصادی شده

  • بدون نام

    دولت با تصمیمات آگاهانه کار رو به اینجا رسوند حالا به جای پاسخگویی دیگران رو میاره وسط لابد این وضعیت تقصیر مجلسه که تازه تشکیل شده،دولت وحامیانش استاد فرافکنی هستند،بعد هم چرا باید بودجه مراکز علمی واندیشکده ها کم بشه

  • ناشناس

    واقعا دردناک و اسفناک که این همه بودجه و ثروت بی زبان به جای هزینه شدن در تولید و پویایی اقتصاد و رفع بیکاری جوانان و مشکلات ریز و درشت این مردم بینوا صرف بنیادها و موسسات بی فایده که هیچ نفعی برای مردم فلک زده ندارند میشود . واقعا باید زار زار گریست

  • شهروند

    نگران نباشید مجلس جدید هم ۴ سال وقت دارن که کیس هاشون رو پر کنن. جالب اینجاست همین آقایان سینه چاک میکنن و فریاد سر میدهن که عملکرد دولت و وزرا باعث وضع موجود مملکته.نماینده ایی که دیروز با فریاد و ناسزا تو جلسه علنی خودنمایی میکنه امیدی بهش نیست.

  • بدون نام

    مجلسی ها چون خودشان پاسخگونیستند سعی می کنند همه رابجز دولت راضی نگه دارند تا به چشم مردم خوب دیده شوند!!!!!!

  • بدون نام

    این کار مجلس گذشته بوده مجلس کنونی می تواند بودجه را تصحیح کند.

  • بدون نام

    اینکه بودجه انها افزایش پیدا کرده را کاری ندارم نوش جونشون گوشت قربونیه
    اما سوالم از مردم اینه بنظر شما اگر تقریبا همه اون جاهایی که دراینجا اسم برده شده را ازبودجه کشور حذف کنیم کجای کار لنگ میشه

  • سید

    وای سرم گیج رفت از بس خوندم چند میلیارد پول بی زبون که از رنج من در این جامعه جمع میشه کجا داره بخور بخور میشه من نون شب ندارم مردم ایران غیرت از یاد بردن

  • فرهاد

    خدا به فریاد ما برسد به نماینده ها

  • بدون نام

    مجلس باید از خودش شروع کند و هزینه ها و مخارج را کم کند نه تلاش کند هزینه ها را بالا ببرد

  • بدون نام

    بخور و وردار برو

  • مهران

    خدایا در مملکت ما چه خبره ؟!! خدایا خودت به داد ما برس

  • مهران

    خدایا در مملکت ما چه خبره ؟!! خدایا خودت به داد ما برس

  • بدون نام

    چه فرقی میکنه دوستان شما اون بالا دارید دعوا می کنید باهم....
    خداوکیلی قوم مغول هم این قدر به ایران ضربه نزد و به تاراج و غارت نبرد... کما اینکه اون دشمن بود اینا مثلا دوست و هموطن...
    مردم واقعا نابود شدند رفت.......

  • علی

    پس این همه مجلسهای رنگارنگ که درست کردن واسه مردم و کشور نبوده توش پول قلمبه است

  • محمد

    شماهم به خبر دقت نکردی والکی ازمجلس به اصطلاح انقلابی حمایت می کنید.گفته بودجه رامجلس قبل تصویب نموده ولی مجلس جدیدفوری آن راپیگیری کرده ومسئولین مربوطه رابازخواست نموده !!!البته مجلس که نیست پادگان نظامی است وانتظار بیشترهم نبایدداشت!!!

  • فواد

    واقعا نمیدونم چی بگم

  • ایران

    همه فکر بخور بخور هستند کسری بودجه هم از گوشت تن ما کنده میشه نه از حقوق نماینده ها

  • بدون نام

    هیچی دیگه یکباره بگو تمام هیکل افتادن تو خمره عسل.

  • بدون نام

    مجلس قبل که اینهارااضافه کرده برای پشت گرمی دوستان متخلف بوده الان هم چیزی نشده چندتاازانهادردسترس هستندوگرفتاردردادگاه ازدسته نفرانهابگیرندتمام مصوبات رامیتوانندانجام بدهند

  • بدون نام

    یا خدااااا,با یه ذره تعقل و تفکر متوجه میشویم بسیاری از این بودجه ها بیجهت هزینه میشوند,و نیازی به این نهادها نمیباشد,مردم چه کسانی رو نماینده میکنند؟

  • ف

    نماینده ها چرت وپرت می گویند اگر راست میگن چرا بودجه مجلس را اول کار اضافه گردند.دعوا سر لحاف ملا است، دلشان به حال ملت نسوخته می‌خوان جیب خودشان را پرکنند.

  • بدون نام

    خوب اگر.ابن مجلس راست میگه چرا آن بوجه ها را اصلاح نمی کند

  • بدون نام

    واقعا این مجلس دارد به سرعت زیاد این کشور را به نابودی می کشاند همه اش هم بخاطر انتخابات ریاست جمهوری هست هر کاری می کنند که مردم بدبین کنند و در عوض به خودشان رای بدهند ولی محقق نمی شود و کشور را منزوی می کنند

  • امید

    چقدر مفت خور زیاد بوده نمیدونستیم

  • قالی سق

    چه خبر۲۰۰نصف مجلس باش بسته یا۱۰۰تا

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج