شیرینیهای خوشمزه قزوین؛ از شیرینی نان چرخی تا نان قندی
تنوع شیرینی و خوراکیهای سنتی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهنگ غذایی مردم این سرزمین است. انسانهایی خوشذوق و هنرمند که با انواع خوردنیهای بیهمتایشان، در سراسر ایران و جهان، شهرتی بههم زدهاند. از جملهی این شیرینیهای خوشمزه و وسوسهانگیز میتوان به شیرینی نان چرخی، کیک شربتی، نان چای، نان قندی و قرابیه اشاره کرد.
برترین ها: تنوع شیرینی و خوراکیهای سنتی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهنگ غذایی مردم این سرزمین است. انسانهایی خوشذوق و هنرمند که با انواع خوردنیهای بیهمتایشان، در سراسر ایران و جهان، شهرتی بههم زدهاند. از جملهی این شیرینیهای خوشمزه و وسوسهانگیز میتوان به شیرینی نان چرخی، کیک شربتی، نان چای، نان قندی و قرابیه اشاره کرد.
شیرینی نان چرخی
مواد لازم
آرد برنج ۷۵۰گرم
آرد سفید ۷۵۰گرم
روغن جامد ۷۵۰گرم
پودر قند ۳۷۵گرم
زرده تخم مرغ ۵عدد
ماست ۱لیوان
بکینگ پودر ۱ قاشق چایخوری
پودر هل ۱ قاشق چایخوری
طرز تهیه:
1. روغن، پودر قند رو با همزن میزنیم تا خوب با هم مخلوط بشوند.
2. بعد زردههای تخم مرغ رو همراه با پودر هل اضافه و دوباره با همزن میزنیم.
3. حالا بکینگ پودر رو به ماست اضافه و مخلوط میکنیم بعد به مواد دیگه مون اضافه میکنیم.
4. بعد از اینکه موادمون خوب با هم مخلوط و یکدست شدن همزن رو کنار میذاریم و آرد برنج، آرد سفید رو یکمرتبه اضافه میکنیم با دست شروع میکیم به مخلوط کردن و ورز دادن (البته نباید خیلی ورز بدهیم چون خمیر به روغن افتاده و سفت میشود)
5. خمیر رو به شکل گلوله در میآوریم و روی آن را با کیسه فریزر میپوشانیم و در جای خنک قرار میدهیم تا به مدت ۱۲ ساعت خمیر استراحت کنئ.
6. قالب نان چرخی را به چرخ گوشت نصب میکنیم.
7. خمیر را بعد از استراحت دوباره کمی ورز میدهیم تا نرم بشود حالا داخل چرخ گوشت میریزیم و از چرخ رد میکنیم بعد به اندازه دلخواه خمیر را برش میدیم.
8. در سینی فر میچینیم روی آن مقداری پودر پسته میریزیم بعد در طبقه وسط فر با حرارت ۱۷۵ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قرار میدهیم.
نکته:
1. یک ربع قبل فر رو روشن کنید تا گرم بشود.
2. برای تزیین روی شیرینیها به جای پودر پسته از خرفه هم میتوانید استفاده کنید.
3. آرد برنج و پودر قند رو از حریر رد کنید.
4. آرد سفید رو از الک رد کنید.
کیک شربتی
مواد لازم:
زعفران ۱ قاشق چایخوری
هل ۱/۴ قاشق چایخوری
گلاب ۱/۴ لیوان
شکر ۱ لیوان
آب ۱ لیوان
بیکینگ پودر ۲ قاشق چایخوری
هل ۱/۴ قاشق چایخوری
ماست شیرین ۱ پیمانه
روغن ۱ پیمانه
تخم مرغ ۴ عدد
شکر ۱ پیمانه
آرد سفید ۲ پیمانه
پودر نارگیل و پودر پسته برای تزئین به مقدار لازم
طرز تهیه:
۱. فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ دقیقه گرم کنید.
۲. روغن و شکر را خوب بزنید تا کاملاً با هم مخلوط و کرمی رنگ شود.(شکر باید در روغن حل شود).
۳. سپس تخم مرغها را دانهدانه اضافه کرده و با همزن خوب هم بزنید. پس از اضافه کردن هر عدد مایه را ۳۰ ثانیه بهم بزنید.
۴. هل و سپس ماست را به مخلوط اضافه کرده و خوب هم بزنید.
۵. آرد را با بیکینگ پودر ۲ مرتبه الک کنید تا گلولههای آردی از بین بروند اما زیاد از حد هم آنها را هم نزنید.
۶. درون قالب کاغذ روغنی انداخته و آن را چرب کنید.
۷. مواد را در قالب بریزید؛ و به مدت ۲۰ دقیقه در فر قرار دهید.
۸. از خلال دندان برای تست پخت کیک استفاده کنید و اگر مواد کیک به خلال دندان نچسبید، کیک آماده است. کیک را برش بزنید و در گوشهای قرار دهید تا خنک شود.
طرز تهیه شربت:
۱. برای تهیه شربت کیک، آب و شکر و زعفران را به مدت ۱۰ دقیقه در شیر جوش بجوشانید و بعد هل و در آخر گلاب را اضافه کنید.
۲. بعد از دو سه جوش، شربت را از روی حرارت بردارید و در گوشهای قرار دهید تا خنک شود.
۳. پس از خنک شدن شربت و کیک، شربت را روی کیک بریزید و اجازه دهید تا کیک خوب خیس شود.
۴. کیک را حداقل ۴ ساعت درون یخچال نگهداری کنید.
نکات:
بهتر است میزان شکر را نصف کنید تا شیرینی بیش از حد دلتان را نزند.
مایه این کیک کمی سفت است و هنگامیگه وارد قالب میشود باید آن را با قاشق پخش کنید. اما نیازی به صاف کردن روی مایه کیک نیست.
زودتر از ۲۰ دقیقه در فر را باز نکنید تا پف کیک نخوابد. گاهی متناسب با نوع فر ممکن است پخت تا ۵۰ دقیقه هم طول بکشد.
برای طلائی شدن رویه کیک میتوانید حدود ۳ دقیقه گریل را روشن کنید.
نان چای (مشترک با همدان)
مواد لازم
آرد به میزان لازم
کره ۱ پیمانه
تخم مرغ ۳ عدد
پودر قند ۱ پیمانه
ماست ۱ قاشق غذاخوری
بکینگ پودر ۱ دوم قاشق چایخوری
هل ۱ قاشق چایخوری
طرز تهیه
1. کره و پودر قند رو میزنیم تا کاملا یکدست بشه.
2. ۱ عدد تخم مرغ کامل و ۲ تا زرده و هل رو اضافه کرده و مجددا میزنیم (دو تا سفیده اضافه است).
3. ماست و بیکینگ پودر رو با هم مخلوط کرده و به مواد اضافه میکنیم.
4. در انتها آرد رو به تدریج اضافه میکنیم تا وقتی که خمیر نرم و یکدستی به دست بیاد.
5. خمیر رو به قطر یک سانت با وردنه باز کرده و با قالب دلخواه بهش شکل میدیم.
6. خمیرهای قالب زده رو داخل سینی فر میچینیم و روش رو زردهٔ تخم مرغ مالیده و کنجد میپاشیم و به مدت نیم ساعت داخل فر ۱۷۰ درجه قرار میدیم تا بپزد.
نان قندی
مواد لازم
شکر ۵۰ گرم
روغن مایع ۹۰ گرم
آب ۸۵ میلی لیتر
آرد ۴۰۰ گرم
نمک میوه ۲/۱ قاشق چای خوری
تخم مرغ برای رومال
طرز تهیه
۱. شکر، روغن، آب را مخلوط میکنیم وبا همزن دستی میزنیم نمک میوه را اضافه میکنیم و در آخر آرد را اضافه میکنیم تا به شکل خمیر یک دستی در بیاد.
۲. این خمیر نیاز به استراحت ندارد و سریع درست میشود.
۳. بعد خمیر را پهن میکنیم و با چنگال یا هر وسیلهٔ دیگر سوراخ ایجاد کنید تا پف نکند بعد روی آن زرده تخم مرغ بزنید.
۴. هر چه خمیر نازک تر باشد بهتر است. مدتی نانتان را در فر میگذارید تا طلایی شود.
قرابیه (مشترک با تبریز)
مواد لازم
بادام پوست گرفته خام ۱۵۰ گرم
شکر ۲۰۰ گرم
سفیده تخم مرغ ۳عدد
مخلوط مغز پسته و بادام و شکر به میزان لازم
طرز تهیه:
1. بادام را به صورت پودر درآوردید و همراه با شکر و سفیدهٔ تخم مرغ دو بار، با دنده ریز چرخ گوشت چرخ کنید.
2. اگر خمیر سفت بود، کمی سفیدهٔ تخم مرغ به آن اضافه کنید.
3. خمیر را ورز دهید تا سفید رنگ شود.
4. سپس داخل قیف پارچهای با سر ماسورهٔ ساده بریزید.
5. داخل سینی فر، کاغذ روغنی گذاشته و خمیر را توسط قیف به شکل دایره، با فاصله روی سینی بریزید.
6. سپس روی آنها پسته و بادام و شکر بریزید.
7. شیرینیها را در طبقه وسط فری که از قبل با حرارت ۳۵۰ درجه فارنهایت گرم شده، به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قرار دهید تا روی آنها طلایی شود.
8. بعد از سرد شدن، شیرینیها از کاغذ روغنی جدا کنید.
9. این شیرینیها در مجاورت هوا زود خشک میشوند، لذا آنها را در ظرف دردار یا کیسهٔ نایلونی دربستهای نگه دارید.
ارسال نظر