راز اساطیری ادویه
ادویه ها، وجه زنانگی آشپزی اند!
طعم زعفران برای من طعم ایران است، چنان که شنیدن نغمه دلکش موسیقی ایرانی، نظر افکندن به نقش و نگارهای قالی و کاشیکاری های ایرانی، طعم ایران دارد.
رایحه ای که از دکان های عطاری بیرون می زند، آمیزه ای است از داروهای گیاهی و ادویه هایی که مشام را می نوازد و به اندرون می رود و هزار خاطره به جا مانده از قرن ها زندگی طولانی ایرانیان را در دل و جان زنده می کند. ایرانیان از دیرباز ادویه ها را در خوراک های خود به کار می برده اند و بسته به جغرافیا و مواد به کار رفته در غذاهای شان، ترکیبات عالی بی نظیری می ساختند که طعم خوراک را صد چندان بهتر و کام نوازتر می کرد. البته در این میان زعفران اعلای ایران، پادشاه ادویه های جهان، طعمی بی همتا دارد. زعفران گرانبهای گرانقدر که از خراسان عزیز به دست می آید و به همه جهان نظیر و تالی ندارد.
طعم زعفران برای من طعم ایران است، چندان که شنیدن نغمه دلکش موسیقی ایرانی، نظر افکندن به نقش و نگارهای قالی و کاشیکاری های ایرانی، طعم ایران دارد. زعفران البته با کاری طاقت فرسا به دست می آید.
پیازهای زعفران را از زمین در می آورند و از خرداد تا شهریور در جایی که روی آفتاب نبیند، انبار می کنند. زمین دیگری را آماده می کنند و باز کشت زعفران آغاز می شود، چنان که هزاران سال است در این سرزمین بی مانند کشت می شود.
زعفران ایران محبوبیتی تام نزد ملل دیگر دارد و ارج و قدر فراوانی به آن می نهند. خولیگران بسیار معروف با گذاشتن یکی، دو رشته زعفران ایرانی بر سر خوراک ظریف و لطیفی که در ظرف نهاده اند، کار را تمام می کنند و خوراک مذکور را به بهایی گران جلوی خورنده می گذارند. یعنی نهادن چند رشته زعفران بر سر خوراک، دلیل بی چون و چرای گرانبهایی و کم نظیری خوراک شان است. اگر مثقالی زعفران ایران به خولیگری اروپایی که طباخی را می شناسد به رسم سوغاتی بدهید، خوشحال و هیجان زده می شود و از آن چون گنجی بی بدیل حفاظت می کند.
ادویه ها به راستی وجه زنانگی آشپزی هستند. اگر به کار بردن گوشت و قصابی کردن و شگستن استخوان، دلی سنگین می خواهد و قوت بازو و کاری است مردانه، ساختن ادویه از برگ گل و پوست نازک درخت و دانه های خوشبو و ریشه های خوش رنگِ خوش طعم به لطافت و شاعرانگی زنانه، بستگی تمام دارد. زنان شرقی که در اساطیر نسبتی سخت با زمین و کشت و گیاه و رویش دارند، ادویه ها را یافته اند و در خوراک های شان به کار برده اند و مردان را شیفته و پاگیر و شیدا کرده اند. از این رو ادویه وجهی عاشقانه و اساطیری و رازآلود نیز دارد.
در ایران کنونی ادویه های پلویی و خورشی تبریزی محبوبیت دارند. زنان هنرمند خولیگر تبریزی، نسبتی جادویی از برگ گل سرخ و دارچین و زیره و زنجبیل و هل سبز و میخک و جوز هندی را کشف کرده اند. این ادویه را در پلوهاشان به کار می برند و طعمی دلکش و بی نظیر به آنها می دهند.
حال پلویی بپزید ادویه دار و حظ ببرید. دو، سه سیب زمینی را نگینی خرد فرمایید، در تابه با روغن حیوانی تفتی دهید، هر چه می خواهید ادویه پلویی به آن بیفزایید و پیش از آن که نیم پز شود بردارید. پنج، شش مشت برنج ایرانی را به طریق ساختن چلو آبکش کنید، خورش سیب زمینی را لابلایش بریزید و دم کنید.
ارسال نظر