طرز تهیه خورش قورمه سبزیِ تبریزی
قورمه سبزی غذای خوشمزه و پر طرفدار ما ایرانیهاست، اصل این غذا آذری است، ” قورماق” (ghormagh) نوعی سرخ کردن است که در آن از روغن استفاده نمی شود، ” قورمه” به گوشتی گفته می شود که بدون روغن و با چربی خود گوشت سرخ می شود، قدیم از این نوع گوشت خیلی در منطقه آذربایجان استفاده می شد که معروفترین آن ها شوربای قورمه و قورمه سبزی است.
چون این روش سرخ کردن گوشت کمی وقت گیر و مشکل است به مرور روش طبخ گوشت قورمه سبزی فرق کرده و شده آن چیزی که امروزه باهاش قورمه سبزی پخته می شود، قورمه سبزی در مناطق مختلف ایران با تغییراتی پخته می شود و روش های طبخ آن هم متفاوت است سبزیجات و چاشنی هایی که استفاده می شود و حتی نوع گوشت آن هم فرق می کند.
- لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز (ترجیحا لوبیا چیتی) یک پیمانه
- سبزی خرد شده شامل دو سهم تره و یک سهم جعفری: تقریبا ۵۰۰ گرم
- پودر شنبلیله دو قاشق غذاخوری
- گوشت ران گوسفند یا راسته گوساله ۵۰۰ گرم
- پیاز ۲ عدد
- لیمو عمانی ۴ عدد
- روغن ، نمک و زعفران مقداری
طرز تهیه:
۱- لوبیا را از یک ساعت قبل خیس کنید.
۲- سبزی را شسته و خشک کنید بعد بدون روغن آن را تفت بدهید و آن را مداوم هم بزنید، هرچقدر بیشتر سبزی را تفت بدهید رنگ خورش شما تیره تر می شود و به همان اندازه هم ویتامین های آن کمتر می شود!
۳- پیاز را ریز خرد کنید و تفت بدهید تا طلائی شود بعد گوشت را اضافه کنید و تفت بدهید تا جائی که رنگ گوشت تغییرکند ( بستگی به سلیقه خودتان دارد که گوشت را چقدر تفت بدهید من معمولا زیاد تفت می دهم تا کمی سرخ شود ) آب لوبیا را خالی کنید و به همراه سبزی سرخ شده به گوشت اضافه کنید، لیمو عمانی ها را هم بشوئید و روی آن ها چند تا سوراخ ایجاد کنید و بیندازید در قابلمه خورش، حدود ۴ لیوان آب اضافه کنید، حرارت را زیاد کنید تا بجوشد، وقتی جوشید حرارت را کم کنید و اجازه بدهید غذا بپزد، در حین پخت اگر آب آن کم بود آب جوش اضافه کنید، وقتی لوبیا و گوشت هر دو پخته شدند، سپس شنبلیه، نمک و زعفران را اضافه کنید و اجازه بدهید جابیفتد.
۳- زعفران قابل حذف است ولی توصیه می کنم آن را حذف نکنید چون خورش را خوشمزه می کند.
۴- شما می توانید به جای پودر شنبلیله از خود شنبلیله استفاده کنید به این صورت که داخل ۵۰۰ گرم سبزی این خورش حدود ۱۰۰ گرم شنبلیله استفاده کرده و به همراه سایر سبزیجات سرخ کنید اما به نظر من استفاده از پودر شنبلیه عطر خورش را بهتر می کند، بعضی ها مخصوصا" آذری ها عطر شنبلیه را دوست ندارند در این صورت می شود این سبزی را حذف کرد.
۵- نمک را به هیچ وجه اول به خورش اضافه نکنید چون گوشت را دیر پز می کند.
۶- در تبریز سبزی این خورش فقط جعفری و تره هست اما در سایر مناطق گشنیز و اسفناج هم اضافه می کنند.
۷- تبریزی ها سبزی را ساطوری نمی کنند بلکه ریز خرد می کنیم.
۸- می توانید از لوبیا چشم بلبلی یا لوبیا سفید هم استفاده کنید.
نظر کاربران
این عناوین به نظرم درست نیست..خورشت تبریزی نه خورشت ترکی
اگر هرکسی یکبار در در همان تبریز خورشت قورمه سبزی خورده باشد بخوبی میداند که ترک ها به خورشت قورمه رب می زنند و سبزی هایشان را بسیار درشت خرد می کنند ... این دستورالعمل مال فارس هاست.
پاسخ ها
کلمه قورمه یا قورما خودش ترکی است ، یعنی خرد شده و نیز طبخ و سرخ شده است
من تا حالا تو خود تبریزم مهمون بودم ندیدم رب بزنن.حالا بزنن چه اشکالی داره اخه.فارس ترک میکنی
اصلا درست نیس
ترکها به هیچ وجه شنبلیله نمیزنن و دوست ندارن.اصلا تو ذائقه غذاییشون نیست.
رب میزنن
و سبزی رو درشت خرد میکنن
این دستور قرمه سیزی ترکها نیس
ممنون بابت آموزش غذای خوب و خوشمزتون، من که عاشق قرمه سبزی هستم ولی اینکه قرمه سبزی یه شهر دیگه رو یادبگیری درست کنی خیلی عالیه.ممنون ازتون بابت سایت خوبتون
ما شیرازی ها شنبلیله می زنیم ولی نه نیم کیلو. تلخ می شه. حداکثر یکی دو قاشق شمبلیله خشک برای عطرش. لوبیا حتما چیتی می زنیم. رب اصلا نمی زنیم. و تعریف از خود نباشه خورشت سبزیمون عالی می شه. راستی تو شیراز به شنبلیله می گیم شملیز
ببخشیدا اما اصل این غذا ترکی نیست و از زمانهای بسیار قدیم که هنوز پای ترکها به این سرزمینها نرسیده بود..عشایر بختیاری اون رو پخت میکردن