غذاهای محلی استان خوزستان؛ تند و آتیشی
هر شهر و استانی برای خودش نشانههایی دارد که به نحوی شناسنامه آن شهر محسوب میشوند. از صنایع دستی گرفته تا مکانهای گردشگری و غذاهای محلی. در این مطلب میخواهیم غذاهای محلی معروف استان خوزستان را به شما معرفی کرده و طرز تهیه آنها را آموزش دهیم.
مواد اولیه:
- گوشت چرخ کرده 500 گرم
- پیاز درشت 1 عدد
- جعفری خرد شده 1 بسته
- فلفل دلمه ای 1 عدد
- فلفل قلمی 3 عدد
- رب گوجه 3 ق غ پر
- نان لواش 2 بسته
- روغن برای سرخ کردن
- نمک، فلفل، زردچوبه و پودر سیر به مقدار لازم
1. اول همه مواد را خرد می کنیم. پیاز را در تابه با کمی روغن سرخ میکنیم فلفل دلمه ای و فلفل قلمی را اضافه کرده و سه چهار دقیقه تفت می دهیم.
2. سپس گوشت را میریزیم و خوب سرخ میکنیم.
3. وقتی گوشت به روغن آمد ادویه ها، نمک و جعفری را اضافه میکنیم و 4 دقیقه تفت میدهیم سپس رب را ریخته و به مدت 5 دقیقه می پزیم و خاموش می کنیم.
4. مواد را می گذاریم سرد شود سپس نان ها را از وسط برش میزنیم.
5. و مقداری از مواد را میان نان ریخته و لوله میکنیم. در آخر هم در روغن سرخ میکنیم.
طرز تهیه سس سمبوسه:
اگر جنوب رفته باشید حتما می دانید که سمبوسه بدون سس انبه بی معنی است.
مواد لازم برای سس انبه:
- پودر انبه 2 قاشق غذاخوری
- سرکه قرمز نصف فنجان
- رب گوجه 4 ق غ پر
- فلفل قرمز و نمک به مقدار لازم
- آب یک فنجان
طرز تهیه سس انبه:
همه مواد به جز سرکه را در قابلمه کوچکی ریخته و خوب هم میزنیم و به مدت 30 دقیقه می جوشانیم، زمانی که غلظت آن به حد النصاب رسید سرکه را میریزیم و بعد از 3 دقیقه خاموش میکنیم و همراه سمبوسه نوش جان کنید.
(راستی فلفل قرمز را سخاوتمندانه بریزید که جنوبیه جنوبی شود)
امگشت غذای محلی استان خوزستان است. غذایی است که عربهای خوزستان با ماهی گباب (قباد) نمک سود شده درست میکنند.
دستور شماره یک
مواد اولیه:
- برنج ۴ پیمانه
- سبزی پلویی (شوید - گشنیز) به مقدار لازم
- نمک به مقدار لازم - ادویه و زردچوبه به مقدار لازم
- کشمش ۱ پیمانه
- پیاز یک عدد درشت
- روغن دوقاشق
طرز تهیه:
ابتدا برنج را بصورت چلویی مپزیم ولی 5 الی 7 دقیقه قبل از ابکش کردن ان سبزی پلویی را به اب برنج میا فزاییم و بعد ان را ابکش میکنی.
دستور شماره دو
ابتدا برنج را می خیسانند، ماهی آماده نمک پاشی میشود مقداری ادویه به آن افزوده و در آب گرم می جوشانند. بعد از پخت کامل، آب آنرا بطور کامل جدا میکنند، ماهی پخته شده را تکهتکه میکنند و سپس آن را درون یک ظرف مخصوص در روغن گرم سرخ میکنند و بعد از پخت مقداری پیاز و سیر را سرخ شدخ به آن اضافه میکنند و با سبزی مخصوص قلیه مخلوط ومجددا" با پیاز و کشمش و مقداری ادویه تفت میدهند. پس از آبگیری برنج و برگرداندن آن مواد آماده شده را بشکل لایه لایه درون آن قرار میدهند.
مواد اولیه:
- ماست ساده پر چرب 1 فنجان
- پیاز داغ عسلی 2 قاشق سوپخوری
- سیر 1 عدد
- باقلا 300 گرم
- گرد لیمو 1 قاشق مرباخوری
- شوید یا شبت 1 قاشق سوپخوری
- زردچوبه قدری
- فلفل قدری
- نمک قدری
1. ماست آبگرفته و کمی شل باشد، پیاز سرخ شده باشد، سیر خلال و سرخ شده باشد، باقلای سبز تازه باشد. باقلای سبز تازه را از دو پوست بیرون آورده و با مقداری نمک و آب داخل قابلمهای در باز میگذاریم تا پخته شود در آن را نمیزنیم تا رنگ سبز آن از بین نرود مواظبیم که له نشود.
قلیه تخم مرغ خوزستانی
مواد اولیه:
- تخم مرغ 5 عدد
- آرد گندم 1 استکان
- سبزی ماهی (گشنیز - شوید) نیم کیلو
- پیاز و سیر به میزان لازم
- تمرهندی 1 قاشق غذاخوری
- نمک و زردچوبه به میزان لازم
- گرد لیمو به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
۱. ابتدا سیر کوبیده شده را درون روغن سرخ کرده و پیاز خرد شده را نیز به آن اضافه می کنیم. سبزی ماهی خرد کرده را به سیر و پیاز سرخ شده اضافه کرده و خوب هم می زنیم تا تمام مواد سرخ شوند، آنگاه تخم مرغ های زده شده را نیز به آن اضافه نموده.
۲. به همراه رب گوجه فرنگی با مواد به خوبی هم زده و مخلوط می کنیم. در مرحله بعد تمرهندی را به مواد افزوده و آرد گندمی را که در اختیار داریم را در آب حل کرده و به مواداضافه می کنیم.
مواد اولیه:
- گوشت (چرخكرده) نیم كیلو
- آرد نخودچی نیم كیلو
- پیاز (بزرگ) پیاز ۴ عدد
- نمك به میزان لازم
- فلفل به میزان لازم
- زردچوبه به میزان لازم
- سركه ۱ فنجان
- شكر ۲ فنجان
- كره به میزان لازم
- نعنا (خشك) به میزان لازم
- آب ۵ پیمانه
۱. ابتدا ۲ عدد پیاز را رنده كنید و به همراه گوشت چرخكرده، آرد نخودچی، نمك، فلفل و زردچوبه مخلوط كرده و كم كم به آن آب اضافه كنید. توجه داشته باشید آب به میزانی باید اضافه شود كه مایه شل نشود و حالت انعطافی داشته باشد.
نكات:
1. بهتر است از سركه قرمز یا سركه سیب استفاده كنید.
۲. این غذا رب ندارد ولی در صورت تمایل میتوانید مقداری زعفران به آن اضافه كنید.
مواد اولیه:
- آرد نخود خام 200 گرم
- تره خرد کرده یک فنجان
- آب ولرم یک استکان
- تخممرغ 2 عدد
- زعفران سائیده آب کرده یک قاشق غذاخوری
- فلفل قرمز پودر شده نصف قاشق چایخوری
- نمک و فلفل و ادویه به قدر دلخواه
۱. آرد نخود و آب ولرم را مخلوط و با چنگال آن را به هم بزنید.
۲. زعفران حل شده و تره خرد شده را هم اضافه کنید.
3. سپس تخم مرغها، نمک، ادویه و فلفل را چند دقیقهای هم بزنید و به مواد قبلی اضافه کنید.
4. بعد از داغ شدن روغن در ماهیتابه، مواد مخلوط شده کوکو را با قاشق کم کم برداشته و در روغن سرخ کنید یا اینکه میتوان، تمام مواد را یکباره در ماهیتابه بریزید و دو طرف آن را سرخ کنید. سپس آن را در دیس چیده و با سس گوجه فرنگی آن را سرو کنید.
5. در صورت تمایل میتوانید، مقدار فلفل را بیشتر کنید.
مواد اولیه:
- سبزی قلیه را از قبل سرخ کنید و کنار بگذارید (جعفری و گشنیز و مقدار کمی شنبلیله) 500 گرم
- ماهی مخصوص قلیه (شیر، صُبیتی، سکن) 800 گرم. معمولا آبادانی ها برای قلیه" میش ماهی" استفاه می کنن.
- پیاز درشت 2 عدد
- سیر یک بوته
- رب گوجه 3 قاشق سوپخوری
- ادویه مخصوص ماهی که شامل: زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل قرمز، پودر لیمو عمانی
- آرد و نمک و ادویه برای سرخ کردن ماهی
- تمر هندی یک بسته 100 گرمی
- روغن به میزان لازم
۱. اول پیازها رو ریز ریز خورد کرده و سرخ می کنیم وقتی پیازها دارن خوب رنگ می گیرند،سیر های ریز خورد شده رو هم اضافه می کنیم و تفت می دیم.ادویه مخصوص ماهی رو به سیر و پیاز اضافه می کنیم و به تفت دادن ادامه می دیم و بوی سیر و پیاز که بلند شد و به مشامتون رسید رب گوجه رو اضافه کنید و مقداری دیگه تفت بدید تا رنگ رب گوجه باز بشه و به خوشرنگی برسه.
۲.حالا نوبت اضافه کردن سبزی قلیه ماهی می باشد که از قبل بطور جدا سرخ کرده ایم.
۳. ۳ تا ۴ دقیقه ای مواد رو با هم مخلوط کرده و تفت می دیم تا مواد در عین تفت دان با هم میکس شوند.
۴. تمر هندی رو با آب گرم مخلوط کرده و چنگ می زنیم تا شیره ی تمر با آب میکس بشه.
۵. تمر را که خوب با آب مخلوط کردیم از صافی یا پارچه ی تمیزی عبور میدیم.
۶. هسته و ریشه تمر گرفته بشه و آب تمر صاف شده رو به مواد تفت داده اضافه می کنیم و به مدت نیمساعتی صبر می کنیم تا بجوشد و جا بیافتد.
۷. توی یک دیس آرد و زردچوبه و نمک رو با هم مخلوط می کنیم.
۸. حالا ماهی ها رو که از قبلا شسته ایم و با روزنامه یا پارچه تمیزی خشک کرده و آب ماهی را گرفته ایم.
۹. قطعه به قطعه درون مخلوط آرد و زردچوبه و نمک زده و درون روغن داغ سرخ می کنیم
۱۰. و هر قطعه ماهی که کاملا سرخ شد به آرامی درون دیگ قلیه قرار می دیم.
۱۱. وقتی همه ی ماهی ها رو سرخ کردیم و درون دیگ قلیه جا دادیم زیر شعله ی اجاق گاز رو کم می کنیم (بصورت دم کشی) و درب دیگ قلیه رو نیمه باز میزاریم و می گذاریم تا به مدت یکساعت ردی شعله اجاق باشد تا قلیه جا بیفتد یعنی روغن قلیه بیاد بالا و روی قلیه بگیرد.
مواد لازم:
- ماهی صُبور 2 عدد
- سبزی پلویی 300 گرم
- سبزی ماهی گشنیز و شنبلیله کمی
- پیاز متوسط 2 عدد
- سیر یک حبه
- آب تمر هندی نصف لیوان
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- رب گوجهفرنگی یک قاشق غذا خوری
۱. ابتدا داخل شکم ماهی را تمیز میکنیم و میشوییم. فلس ماهی را لازم نیست جدا کنیم. بهتر است مقداری شیره خرما بر پوست ماهی بمالیم (ولی حتمی نیست) تا از سوختن آن به هنگام کباب کردن روی آتش، جلوگیری شود، چون پوست سوختهی آن باعث ایجاد مزه تلخ میشود.
۲. شکم ماهی را کاملا باز کرده و صاف میکنیم.
۳. مقداری آب تمرهندی روی شکم ماهیمیریزیم تا جذب ماهی شود.
۴. بهتر است مقدار شنبلیه خیلی کم باشد تا مزهی سبزی ماهی تلخ نشود. سپس سبزی ماهی و سبزی پلویی راشسته و خرد میکنیم.
۵. پیاز و سیر را نیز خرد میکنیم.
۶. سیر و پیاز خرد شده را سرخ میکنیم. سپس با سبزی ماهی، سبزی پلویی و مقداری تمرهندی سفت مخلوط میکنیم.
۷. در مرحله بعد فلفل، نمک و بقیه آبتمرهندی را به همراه ربگوجه فرنگی به بقیه مواد اضافه کرده و هم میزنیم و روی شکم ماهی میمالیم.
۸. مخلوط به دست آمده را که روی شکم ماهی میگذارند، به زبان محلی "حشو " میگویند.
۹. هدف از این کار، خوشمزه شدن ماهی و جلوگیری از سوختن گوشت آن است.
۱۰. سپس ماهیها را به پشت (یعنی شکم باز شدهی آن رو به بالا باشد) داخل توری قرار داده و آن را روی زغال کباب میکنیم، و یا میتوانیم آنها را درون فر گذاشته و کباب کنیم.
مواداولیه:
- نخود 300 گرم
- پیاز 1 عدد
- جعفری نصف استکان
- سیر 3 حبه
- آرد نخودچی 2 قاشق غذا خوری
- فلفل سیاه 1 قاشق چاای خوری
- زیره سبز 1 قاشق چاای خوری
- تخم گشنیز 1 قاشق چاای خوری
- تخم مرغ 1 عدد (در صورت تمایل)
- نمک به میزان لازم
۱. برای تهیه فلافل نخود را باید خیس کنیم. خیس خوردن نخود کمی طول می کشد، ولی اگر به نخود درحال خیس خوردن مقداری نمک اضافه کنیم زمان خیس خوردن نخود نصف می شود و در عرض دو سه ساعت نخود آب را به خودش جذب می کند. برای همه حبوبات می شود از این روش استفاده کرد.
۳. ولی اگر میکسر در دسترستان نبود می توانید نخود را چرخ کنید و به همراه سیر و پیاز رنده شده و جعفری خرد شده ورز دهید. برای میکس هم لازم نیست خیلی مواد را له کنیم. بعد از اینکه میکس کردید، آرد را اضافه می کنیم. تخم مرغ را هم به مواد اضافه می کنیم و مواد را خوب ورز می دهیم. بعد هم به شکل توپ در می آوریم و در روغن سرخ می کنیم .
نکات:
۱. برای طرز تهیه فلافل نخود به خاطر آن که نفاخی نخود گرفته شود، بهتر است که آن را چند روز قبل خیس کنید و هر بار آب آن را دور بریزید. حتی می توانید آن را چند بار بجوشانید و آبش را خالی کنید و سپس نخودها را چرخ کنید. به این ترتیب کمتر باعث نفخ می شوند.
۲. ادویه هایی که در مواد لازم فلافل گفته شد، ادویه های اصلی برای طرز تهیه فلافل هستند و پیشنهاد این است که حتما از همه ادویه ها برای تهیه فلافل استفاده کنید.
۳. بهترین ادویه برای پخت فلافل زیره است البته فرقی نمی کند که شما زیره سیاه اضافه میکنید یا سبز. افزودن زیره به فلافل به هضم بهتر آن کمک خواهد کرد. می توانید به مایه فلافل کمی هم نعناع خشک اضافه کنید به این ترتیب فلافل عطر بهتری پیدا خواهد کرد.
۴. هنگام تهیه فلافل دقت کنید که نخودها را زیاد چرخ نکنید تا له نشوند زیرا در این صورت مایه فلافل وا می رود. البته بهتر است خیلی هم نخودها درشت نباشند که زیر دندان احساس شوند بهتر است اندازه نخود های چرخ شده کمی از دانه های شکر درشتتر باشد.
۵. بعضی ها تخم مرغ را به فلافل اضافه نمی کنند و به تهیه فلافل تا همین مرحله بسنده می کنند ولی به نظر می رسد تخم مرغ حکم چسب را برای مواد دارد و باعث شکیل شدن فلافل می شود و به آن زیبایی می دهد. همچنین از خشک شدن فلافل جلوگیری می کند. درباره بیکینگپودر نیز باید بگویم که فقط مقدار کمی از آن را به مایه فلافل اضافه کنید تا باعث پف کردن آن ها شود.
۶. برای سرخ کردن فلافل، آن ها را در ظرفی نچسب و کوچک که روغن عمق پیدا کرده است، قرار دهید تا فلافلها بعد از افتادن در روغن داغ به کف ظرف برخورد کنند و به سطح بیایند. به این ترتیب فلافل خوشمزه و ترد خواهید داشت.
۷. برای سرخ کردن فلافلها از قالب های مخصوص استفاده کنید و بگذارید تا روغن کاملاً داغ شود، متاسفانه فلافل را باید در روغن زیاد سرخ کرد تا هم زیباتر شود و هم یکدست پخته شود. ولی می توانید در انتها با دستمال روغنش را بگیرید.
۸. چاشنی مناسب غذای فلافل فقط ترشی است، آن هم ترشی انبه، بادمجان یا میوه. البته شما می توانید فلافل را با کلم شور یا ترشی نیز میل کنید.
۹. بهتر است نان مناسب برای خوردن فلافل پیتا باشد که نوعی نان لبنانی است و کمی ضخیمتر از نان لواش است و دو لایه دارد.
۱۰. نوشیدنی پیشنهادی همراه فلافل نیز یک لیوان چای نعناع است. البته هندی ها با غذای فلافل نوشیدنی ای به نام لاسی مینوشند؛ «لاسی» دوغ شیرینی است که مواد تشکیل دهنده آن، میوه است.
- 4 تا پیمانه برنج
- 2 تا پیمانه ماش
- نمک کمتر ار معمول
- ارده تیره رنگ (همون کنجد ساییده) به مقدار دلخواه
نکات:
1. این همون ارده پلو یا اش ارده خوزستان هستش. شیره خرما رو توی کاسه ای می گذارن هر کس دوست داره موقع خوردن یکم روی برنج می ریزه و می خوره.
نظر کاربران
غذاهاي جنوب واقعاً خوشمزه هستند
وای صبور
پاسخ ها
ی بار خوردم و عالی بود واقعا خوشممزه بود
ایول به استانم، چقدر غذا داریم و من بیخبرم! البته بیشترش مال شهرهای جنوبی خوزستان بود.شهرهای شمالی استان که بیشتر بختیاریها و لرهای اندیمشک اونجا ساکن هستن هم غذاهای خوشمزه ای دارن.مثل کباب بختیاری:)
عالی بود
وای ماهی صبور ..قلیه ماهی ..فلافل ..سمبوسه ..البته سمبوسمون فرق میکنه با چیزی ک اینجا نوشته شده
مو قلیه ماهی میخوردم
خوزستان فقط عرب نیس که کل غذاهاروعربی گذاشتین مابختییارییا غذاهایی داریم که ازخوردنشون سیرنمیشین
پاسخ ها
همه اقوام و طوایف در خوزستان برادران وخواهرانی هستند که با آرامش وادب در کنار هم زندگی میکنیم.هم غذاهای عربهای عزیز خوشمزه هستند و هم غذاهای ما بختیاریها خوشمزه هستند.
البته در دستور اصلی فلافل تخم مرغ نمیزنن اینجوری مزه کتلت میگیره
عزیزم قلیه تخم مرغ مربوط به بوشهر هست غذای ماخوزستانیها نیست. عشقم روحم صبورجان
ناهار نخردمه
فلافل معمولأ بدون تخم مرغ آماده میشود.
جز فلافل هيچ كدومو نخوردم . ايكاش قسمت بشه يه سفر بريم ابادان
پاسخ ها
تشریف بیارید
درخدمت هستیم
واقعا باید بخوری عالی
واقعا باید بخورید عالیه
هيچيييييي ارده پلو خوزستانی نميشههههههه
با سلام
برترین های عزیز ما آبادانی ها برای قلیه فقط گشنیز و مقدار خیلی کم شنبلیله استفاد می کنیم.
نه جعفری
دستتون درد نكنه خيلي غذاهاي خوشمزه هستن
من خودم آبادانی رگه دارم و میدو نم غذا های آبادان خیییییییلی خوشمزه ،خوش لوک خوش گل مثل خود آبادانی ها هستند
برنج ارده غذای ما دزفولی هاست به به یادش بخیر
از همه خوشمزه تر میگوپلو با کشمش رو نگفتی بعد از سواحل شرقی مدیترانه،خوزستان خودمون خوشمزه ترین غذاهای دنیا رو داره
ولی سوالوم اینه ای آبادونی های با معرفت که میگن کوجان
چرا هر چی آدم کلاهبرداره ب پست مو میخوره؟
خیلی دلگیر شدوم از ای شهر
زنده باد ایران و ایرانی
منم قلیه و سمبوسه و فلافل و ماهی که خیلی دوست دارم
من هنوز درست نکردم میشه بگین تند هست یا نه