آشپزخونه ی نوروزی برترین ها
این کتلت ها را هرجایی پیدا نمی کنی! (۲)
کتلت و شامی از جمله غذاهای نانی است که تقریبا همه آن را دوست دارند و اتفاقا جزو محبوب ترین ها هم به شمار می رود.
در قسمت اول چندین دستور متنوع کتلت برایتان نوشتیم و این قسمت را به انواع شامی اختصاص داده ایم.
شامی کشمشی
مواد لازم (۸ تا ۱۰ نفر)
• گوشت گوسفند یا گوساله بی استخوان: ۳۰۰ گرم
• کشمش: 1 لیوان
• نخود خیس کرده: ۲ لیوان
• برنج: 1 لیوان
• ترخون خرد شده: ۲ قاشق غذاخوری
• پیاز داغ: 2 قاشق غذاخوری
• تخم مرغ: ۲ تا ۳ عدد
• زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
• آرد گندم یا سیب زمینی: ۲ قاشق غذاخوری
• پیاز متوسط: 1 عدد
• پودر کاری به دلخواه: ۱ قاشق مرباخوری
• نمک و فلفل: به میزان لازم
• روغن: به اندازه کافی برای سرخ کردن
طرز پخت
۱. گوشت، نخود، پیاز و برنج را با کمی زردچوبه و فلفل می پزیم. (گوشت را با پیاز درسته و نخود و برنج آب پز می کنیم) لازم نیست که گوشت کاملاً پخته شود فقط نیم پز باشد کافی است.
۲. گوشت و نخود را چرخ می کنیم. سپس برنج را له کرده یا چرخ می کنیم (اگر از غذاساز استفاده شد می توان گوشت و نخود و برنج را با هم چرخ کرد.) پیاز را کنار می گذاریم.
۳. کشمش را شسته و با آرد مخلوط می کنیم. مواد چرخ شده، کشمش، آرد، پیاز داغ، نمک، فلفل، پودر کاری و ترخون خرد شده را همراه با تخم مرغها مخلوط می کنیم. اگر لازم بود تخم مرغ سوم را نیز اضافه می کنیم تا مایع شل نباشد. روغن را داغ کرده از مایع به اندازه ۱ قاشق غذاخوری در روغن داغ ریخته و سرخ می کنیم. غذا را به دلخواه تزئین کرده و سرو می کنیم. اگر مایع زیادی شل شد می توان از کمی آرد سیب زمینی استفاده کرد.
شامی کباب رشتی
مواد لازم
• گوشت بدون چربی گوسفند: ۴۰۰ گرم
• تخم مرغ: ۵ عدد
• لپه: ۴۰۰ گرم
• پیاز: دو عدد متوسط
• زردچوبه: یک دوم قاشق چایخوری
• نمک و فلفل
طرز تهیه
1. گوشت را قطعه قطعه کرده و آن را بشویید. پیاز را خرد کرده و با گوشت و زردچوبه و دو لیوان آب روی آتش بار کنید و وقتی که گوشت پخت، لپه را به آن بیفزایید و به پختن ادامه بدهید.
2. وقتی که لپه هم پخت گوشت و لپه را باهم چرخ کنید و سپس تخم مرغ را در آن شکسته و نمک و فلفل اضافه کرده و در ماهی تابه چند قاشق روغن ریخته کباب ها را با حرارت کم سرخ کنید.
شامی بادمجان
مواد لازم
• تره، مرزه و جعفری ساطوری شده ۱۵۰ گرم
• بادمجان پنج عدد
• برنج پخته شده نصف پیمانه
• پنیر پارمزان نصف پیمانه
• گوشت چرخکرده ۲۵۰ گرم
• تخممرغ دو عدد
• پیاز رنده شده یک عدد
• نمک، فلفل و روغن مایع
طرز تهیه
1. بادمجانها را در مقداری آب و نمک به مدت یک ساعت قرار میدهیم تا تلخی آن گرفته شود، سپس در آبکش ریخته، شسته و با پارچه تمیز خشک میکنیم.
2. بادمجانها را از وسط دو نیم کرده و در روغن سرخ مینماییم و روی دستمال کاغذی قرار میدهیم تا روغن اضافی آن گرفته شود، سپس با گوشتکوب، کوبیده و با برنج، گوشت چرخکرده، تخممرغها، پیاز، سبزیها، نمک، فلفل و پنیر پارمزان مخلوط کرده و ورز میدهیم.
3. کف دست را چرب کرده از مایه به اندازه دلخواه بر میداریم و پس از فرم دادن یا قالب زدن در روغن داغ سرخ میکنیم.
شامی (کال شامی)
مواد لازم
• گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
• سیب زمینی بزرگ ۱ عدد
• پیاز بزرگ ۱ عدد
• تخم مرغ ۳ عدد
• آب غوره نصف پیمانه پلوپز
• آب ۱ لیتر
• کره ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
• نمک ، زردچوبه ، فلفل و دارچین به میزان لازم
• رب گوجه ۲ تا ۳ قاشق
• برنج برای سرو ۵ پیمانه پلوپز
طرز تهیه
1. ابتدا پیاز و سیب زمینی را رنده کرده و به گوشت چرخ کرده اضافه کرده سپس تخم مرغها و نمک و فلفل و دارچین و زردچوبه را نیز افزوده و خوب ورز می دهیم از مواد بصورت کتلت برداشته و در ظرف مورد نظر سرخ می کنیم سپس در ظرف دیگری کمی کره ریخته و رب را در آن تفت داده و آب غوره و آب را اضافه کرده و می گذاریم تا بجوشد.
2. بعد کتلت ها را به آن افزوده و می گذاریم تا سس بخورد کتلت رود. در انتها با سیب زمینی سرخ شده آن را تزئین کرده و با برنج سرو می کنیم.
شامی سویا
مواد لازم
• سویا -۱ پیمانه
• سیب زمینی - 4عدد
• فلفل دلمه ای - ۱عدد
• رب گوجه - 1قاشق چایخوری
• پیاز- ۱عدد
• پودر سوخاری
• نمک فلفل. زرد چوبه
طرزتهیه
۱. ابتدا سیب زمینی ها را گذاشته تا آب پز شود بعد در ظرفی پیاز را سرخ می کنیم و سویا خیس خورده را درون آن تفت میدهیم و فلفل دلمه ای نگینی خرد شده را اضافه و تفت میدهیم.
۲. سپس ادویه ها و رب را می ریزیم بعد از مدتی مواد آماده است سیب زمینی را پوست گرفته و رنده می کنیم کمی که سرد شد مقداری از آن را بر میداریم و داخل آن کمی از مواد را میریزیم و روی مواد را با سیب زمینی به صورت کوفته می پوشانیم آنگاه در تخم مرغ می غلتانیم و داخل پودر سوخاری فرو برده و سپس آن را در ماهی تابه سرخ می کنیم.
شامی بلغور
مواد لازم
• بلغور جو یا گندم و یا مخلوط هر دوک ۲۵۰ گرم
• پیاز بزرگ: 1 عدد
• موسیر خرد شده: ۱ تا ۲ قاشق غذا خوری (تازه یا خیس خورده و خرد شده)
• جعفری ریز شده: 2 قاشق غذاخوری
• پنیر سفید صبحانۀ رنده شده: ۱۰۰ گرم
• تخم مرغ: 3 عدد
• آب مرغ: ۱ لیوان
• روغن مایع: به میزان کافی
• نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز پخت
۱. بلغور را پاک کرده، شسته و خیس می کنیم. پس از چند ساعت آب آن را خالی می کنیم و با یک لیوان آب مرغ و کمی نمک حدود نیم ساعت روی حرارت کم می پزیم تا آب آن خوب کشیده شود. سپس می گذاریم بلغور سرد شود. بعد پیاز را رنده می کنیم و موسیر و جعفری را ریز خرد می کنیم و به بلغور می افزاییم. سپس پنیر رنده شده را هم می ریزیم و تخم مرغ ها را داخل آن می شکنیم و با مواد مخلوط می کنیم و خوب هم می زنیم. از مواد کم کم بر می داریم و داخل روغن سرخ می کنیم.
شامی با سبزی
مواد لازم
• گوشت مغزران بی استخوان گوسفندی نیم کیلوگرم
• سبزی شامل: جعفری، تره، گشنیز، نعناع و ترخان 750گرم
• تخم مرغ ۴-۳ عدد
• پیاز متوسط 2عدد
• ما ست ۱قاشق سوپخوری
• جوش شیرین 1 قاشق چایخوری
• نمک و فلفل
طرز تهیه
۱. گوشت را با پیاز و ۲ لیوان آب می گذاریم با شعله ملایم پخته شود. سبزی خرد شده را به گوشت تقریباً پخته اضافه می کنیم تا سبزی همراه با گوشت پخته و آب آنها کشیده شود. مخلوط گوشت و سبزی را پس از کمی خنک شدن چرخ می کنیم. سپس تخم مرغ، ماست، جوش شیرین، نمک و فلفل را به مایه گوشت اضافه کرده و مایه شامی را خوب ورز می دهیم تا مایه خاصیت چسبندگی پیدا کند.
۲. بعد خمیر را به شکل گلوله های کوچک در آورده، سپس آنها را در کف دست پهن کرده و در روغن تقریباً زیاد سرخ می کنیم و در دیس می چینیم و دور دیس را با گوجه فرنگی و سبزیجات تزیین می کنیم.
ارسال نظر