طرز تهیه خورش شامی گیلانی؛ بسیار خوشمزه
آموزش طرز تهیه خورش شامی ترش سنتی گیلانی یا همان تورشه شامی گیلان را در این مطلب بخوانید.
مجله افقکوروش: در آشپزی گیلان خورش شامی ترش سنتی گیلان یا به قول خود اهالی گیلانی تورشه شامی و تورشه آب یکی از قدیمیترین و اصیلترین خورشهای ایرانی است. یک خورش ساده و سریع و فوری که هم با رب گوجه و هم با رب انار طبخ میشود. اگر هم گیاهخوار هست شامی ترش را گیاهی درست کنید. در لیست غذاهای محلی رشتی و گیلانی شامی ترش رودباری و ماسوله بسیار مشهور هستند، اما تمام دستورهای پخت شامی ترش جزییات یکسانی دارند. آموزش طرز تهیه خورش شامی ترش سنتی گیلانی یا همان تورشه شامی گیلان را در این مطلب بخوانید.
مواد لازم برای ۶ نفر
- گوشت چرخ کرده مخلوط: ۴۰۰ گرم
- رب گوجه فرنگی: ۵ قاش غذاخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار دلخواه
- سیر: ۱ حبه رنده شده
- جعفری ساطوری خرد شده: ۱ قاشق غذاخوری
- اگر سبزی چوچاق یا سبزی انار بیجه دارید: ۱ قاشق غذاخوری
- آرد برنج: ۱ قاشق مرباخوری
- تخم مرغ: ۱ عدد
- رب انار ترش: ۱ قاشق مرباخوری
- زعفران دم کرده غلیظ: ۱ قاشق مرباخوری
- پیازه رنده شده: ۱ عدد بزرگ
- سیب زمینی: ۱ عدد کوچک
- آب غوره یا آب نارنج: ½ لیوان فرانسوی دستهدار
- آب جوش: ۲ لیوان فرانسوی دستهدار
- گلپر: ½ قاشق چایخوری
طرز تهیه
مرحله اول: در طرز تهیه خورش شامی ترش یا تورشه شامی خوشمزه گیلانی ابتدا باید سس غذا را درست کنید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و رب گوجه فرنگی را در آن تفت دهید تا رنگ رب باز شده و طعم خامی آن گرفته شود. وقتی رب خوب تفت خورد، رب انار، آب غوره یا آب نارنج و دو لیوان آب جوش را به آن اضافه کنید. صبر کنید تا سس روی شعله ملایم گاز غلیظ شود.
مرحله دوم: در یک کاسه مناسب پیاز را رنده کنید و آب آن را خوب بگیرید. سیب زمینی را هم ریز رنده کنید و آب آن را بگیرید. سیر ریز رنده شده، تخم مرغ، گوشت، زعفران، نمک و فلفل سیاه و قرمز و زردچوبه، آرد برنج، گلپر، جعفری ساطوری خرد شده و اگر چوچاق دارید اضافه کنید و تمام مواد را خوب با هم مخلوط کنید و ورز دهید.
مرحله سوم: هر عدد شامی را به اندازه یک نارنگی بردارید و گردالی کنید (میتوانید مثل کتلت و شامی کباب کف دست هم پهن کنید) در یک تابه جداگانه مقداری روغن بریزید و وقتی روغن داغ شد گردالیهای ترشه شامی را در روغن سرخ کنید. وقتی ترشه شامیها سرخ شدند در سس بریزید و اجازه بدهید کمی در آن قل بخورند. حین قل خوردن سس مرتب از آن روی شامیها بریزید. شامی ترش را برای وعده شام یا ناهار با نان یا برنج و سیب زمینی سرخ کرده سرو کنید.
طرز تهیه شامی ترش خوشمزه رودباری و ترشه شامی ماسوله هم به همین ترتیب است. اگر میخواهید شامی ترش را به صورت گیاهی درست کنید از سویا به جای گوشت استفاده کنید. سویا را ۲۰ دقیقه خیس کنید و سپس آبکش کرده، آب آن را خوب بگیرید و به جای گوشت در مواد شامی ترش بگذارید.
بد نیست بدانید لرستانیها هم غذای شامی ترش را درست میکنند. در واقع شامی ترش لرستانیها که به همین ترتیب با رب انار پخته میشود به «شامی کوو» مشهور است و به نحوی طرز تهیه شامی کباب لرستانیهاست.
نظر کاربران
انقد که این غذا خوشمزه س یعنی خدا بدونه
وای چقدر زیباست
غذای ایرانی به لعنت خدا هم نمی ارزه فقط برنج همین دیگه همه مریضی دارن مثل خوک میشن یا نون یا برنج مواد خورشتها هم پر گوشت که کلا برای بدن مضر
پاسخ ها
خب تو نخور
آره برو چین خفاش دریایی بخور لیافتت همونه
تو کجایی هستی که به خودت اجازه میدی اینجوری حرف بزنی
شما عصبانی نشو! برای پوستت خوب نیست
شما فست فود خارجی بخور
چه قیافش هوس انگیزه
منم همینطور درست میکنم، فقط شامی ها رو قبلش سرخ نمیکنم، توی سس میپزم، کم کالری تر است و خیلی خوشمزه.
این ماه حقوق بگیرم میرم گوشت چرخ کرده میخرم و درست میکنم به به
پاسخ ها
عزیزم
خدا حقتو از باعث و باني اين اوضاع بگيره !
بگو آمين ............
من یکی از عاشقان شامی هستم
ترش میشه؟ چون اگر ترش بشه برا شوهرم ضرر داره درست نکنم لطفا اگه امتحان کردید بگید
پاسخ ها
با سلام،
فکر میکنم بستگی به رب انارش دارد؛ اگر رب انار ملس بریزید و بجای آبغوره حتما از آب نارنج استفاده کنید اصلا ترش نمی شود..