تلخترین میوه دنیا که مزهاش از اسپرسو تلختر است
کارلا (Bitter Melon) یا بیتر ملون تلخترین میوهی خوراکی دنیاست که طعمی شدید و ماندگار دارد.
راز بقا: کارلا (Bitter Melon) یا بیتر ملون تلخترین میوهی خوراکی دنیاست که طعمی شدید و ماندگار دارد. این میوه سبز و چروکدار در طب سنتی آسیایی برای کاهش قند خون و تقویت سیستم ایمنی استفاده میشود. در این نوشته با تاریخچه، ترکیبات تلخ و روشهای کاهش تلخی کارلا آشنا شوید؛ میوهای که با وجود طعم زنندهاش، فوایدی شگفتانگیز دارد.
در دنیای میوهها، معمولاً طعم شیرین، ترش یا حتی گس را تجربه میکنیم. اما گاهی طبیعت، چهرهای متفاوت از خود نشان میدهد؛ میوهای میروید که آنقدر تلخ است که طعمش تا مدتها در دهان میماند.
کارلا یا ملون تلخ (Bitter Melon) یکی از همین شگفتیهاست. میوهای سبز، کشیده و چروکدار که در طب سنتی شرقی جایگاه مهمی دارد، اما بهجرئت میتوان گفت از نظر طعم، دشمن شماره یک کسانیست که از تلخی بیزارند.
کارِلا چیست و چرا اینقدر تلخ است؟
کارلا با نام علمی Momordica charantia)) گیاهی است از خانوادهی کدوئیان که بیشتر در کشورهای آسیایی مانند هند، چین، بنگلادش و فیلیپین رشد میکند. این میوه از دیرباز در طب آیورودا و طب سنتی چین برای درمان بیماریهایی، چون دیابت، مشکلات گوارشی و تبهای عفونی مورد استفاده قرار گرفته است.
راز تلخی این میوه در ترکیبات شیمیاییای، چون موموردیسین (momordicin) و کوکوربیتاسین (cucurbitacin) نهفته است؛ دو مادهی فعال که خاصیت ضدالتهابی، ضدسرطانی و ضدقند دارند، اما مزهای بهشدت تلخ و تند ایجاد میکنند. جالب است بدانید که این ترکیبات حتی پس از پختن هم تا حدی در میوه باقی میمانند.
تلخی کارلا بهقدری شدید است که بسیاری آن را با داروهای گیاهی سنتی مقایسه میکنند. برخی میگویند: «کارلا طعم یک اسپرسوی بسیار غلیظ و بدون شکر را دارد... ولی بدتر!»
دیگران آن را با پوست تلخ گریپفروت یا عصارهی پوست گردو خام مقایسه میکنند؛ اما حتی آنها هم از شدت طعم این میوه جا میمانند. تلخی کارلا «زبانگیر» است؛ یعنی وقتی یک تکهی کوچک از آن را بخورید، تلخیاش ممکن است تا نیمساعت در دهانتان باقی بماند.
آیا کسی واقعاً این میوه را دوست دارد؟
درست است که برای خیلیها این میوه غیرقابل تحمل است، اما کارلا در بسیاری از فرهنگها یک خوراک دارویی و ارزشمند به شمار میرود. در هند، تایلند، ویتنام و حتی بخشهایی از ایران، غذاهایی با آن تهیه میشود که ترکیب آن با ادویهها، پیاز و رب گوجه تلخیاش را کمتر محسوس میکند.
با این حال، هنوز هم بسیاری از کودکان در آسیا با ترس و اکراه از غذاهایی که با کارلا تهیه شده فرار میکنند! حتی برخی بزرگسالان هم، پیش از خوردن آن، کارلا را چند ساعت در آب نمک میخوابانند یا با سرکه و شکر ترکیب میکنند تا طعمش را رام کنند.
کارلا شاید از نظر مزه در نقطهی مقابل میوههای خوشمزه قرار داشته باشد، اما از دیدگاه تغذیهای و درمانی، گنجینهای تلخ است. این میوه با تلخیاش بدن را سمزدایی میکند، قند خون را پایین میآورد و سیستم ایمنی را تقویت میکند. شاید تلخ باشد، اما اگر بگذارید طبیعت با زبان خودش با شما صحبت کند، در این تلخی حکمت عجیبی نهفته است.
ارسال نظر