تصمیمات ترامپ باعث بیثباتی در دنیا خواهد شد
یک اقتصاددان معتقد است اثر تصمیمات ترامپ میتواند منجر به بیثباتی در دنیا و هرج و مرج شود اما از سوی دیگر در شرایط به وجود آمده همه کشورها به دنبال این هستند که از فضای نامناسبی که ترامپ ایجاد کرده استفاده و ارتباطشان را با بقیه کشورها مستحکمتر کنند.
ایسنا: یک اقتصاددان معتقد است اثر تصمیمات ترامپ میتواند منجر به بیثباتی در دنیا و هرج و مرج شود اما از سوی دیگر در شرایط به وجود آمده همه کشورها به دنبال این هستند که از فضای نامناسبی که ترامپ ایجاد کرده استفاده و ارتباطشان را با بقیه کشورها مستحکمتر کنند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بهتازگی برنامههایی برای اعمال تعرفههای جدید بر واردات از مکزیک، کانادا و چین اعلام کرده است. بر اساس این طرح، تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا و ۱۰ درصدی بر واردات از چین اعمال خواهد شد. ترامپ تأکید کرده است که هیچ اقدامی از سوی این کشورها نمیتواند مانع از اجرای این تعرفهها شود.
وی همچنین به احتمال استثناء قائل شدن برای نفت کانادا اشاره کرده و گفته است که نرخ تعرفه نفت ۱۰ درصد خواهد بود، در مقایسه با نرخ ۲۵ درصدی برای سایر کالاهای کانادا. علاوه بر این، ترامپ اظهار داشته که تعرفههای گستردهتری بر نفت و گاز طبیعی در اواسط فوریه اعمال میشود که باعث افزایش قیمت نفت شده است.
این تصمیمات با واکنشهای تندی از سوی کشورهای هدف مواجه شده است. جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، اعلام کرده که این کشور فوراً با اقدامات متقابل قهرآمیز به این تعرفهها پاسخ خواهد داد و افزوده که کاناداییها ممکن است در روزها و هفتههای آینده با روزهای دشواری روبهرو شوند. کلودیا شینبائوم، رئیسجمهور مکزیک، نیز اظهار داشته که با خونسردی منتظر تصمیم ترامپ برای تعرفه خواهد بود و آماده ادامه گفتوگوهای مرزی است. وی قبلاً نیز گفته بود مکزیک تلافی خواهد کرد و استدلال کرده بود که تعرفههای ترامپ به قیمت ۴۰۰ هزار شغل در ایالاتمتحده تمام میشود و قیمتها را برای مصرفکنندگان آمریکایی افزایش میدهد.
سخنگوی سفارت چین در واشنگتن نیز با انتقاد از تعرفههای جدید گفته است که در جنگ تجاری یا جنگ تعرفهای که به نفع هیچیک از طرفین و جهان نیست، برندهای وجود ندارد.
تحلیلگران اقتصادی هشدار دادهاند که این تعرفهها میتواند به افزایش قیمت کالاهای مصرفی در آمریکا منجر شود و مصرفکنندگان آمریکایی ممکن است با افزایش قیمت مواد غذایی از جمله گوشت و محصولات لبنی تا میوه و سبزیهای تازه مواجه شوند. همچنین، پیشبینی میشود که تصمیم ترامپ برای اعمال تعرفههای جدید، اقدامات تلافیجویانه را به همراه داشته باشد و بهطور بالقوه بیش از ۲.۱ تریلیون دلار تجارت سالانه ایالاتمتحده با کانادا، مکزیک و چین را مختل کند.
در مجموع، این اقدامات میتواند به تشدید تنشهای تجاری بین آمریکا و شرکای تجاریاش منجر شود و تأثیرات گستردهای بر اقتصاد جهانی داشته باشد. که در ادامه این مطلب به تاثیرات این تصمیمات بر تجارت و اقتصاد ایران پرداخته شده است.
علی قنبری - کارشناس اقتصادی - درباره تاثیرات این تصمیمگیریها بر تجارت جهان و ایران اظهار کرد: تصمیماتی که ترامپ در خصوص تعرفهها و مسائل اقتصادی جهان و همچنین مسائلی مانند گرینلند، پاناما، خلیج مکزیک و خروج آمریکا از قراردادهای جهانی گرفته است، باعث بیثباتی در دنیا و موجب میشود که در بازارهای دنیا هرج و مرج ایجاد شود.
وی افزود: این تصمیمات باعث خواهد شد که روابط کشورهای اروپایی با آمریکا، کشورهای آمریکای مرکزی با آمریکا، آسیای میانه و همچنین خاورمیانه نیز بهم بریزید و در این شرایط کشورهایی که دارای ارتباط قویتر باهم هستند و با یکدیگر ارتباطات بینالمللی دارند میتوانند از این شرایط برای ثبات اقتصادی خودشان استفاده کنند و آمریکا را به انزوا بکشانند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: ترامپ متاسفانه تعادل روحی و فکری ندارد و میخواهد دنیا را با قلدرمآبی و یکهتازی آمریکا به ضعف بکشاند و طبیعی است که در چنین شرایطی روابط اقتصادی، روابط بین الملل و روابط بین کشورها خدشهدار می شود. همچنین کشور ما به عنوان کشوری که در شرایط حساسی به سر میبرد دچار مشکلاتی در قیمت دلار، سکه و پایداری بازارهای داخلی خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه آیا ایران میتواند شرایط پیش آمده را به چشم یک فرصت نگاه کند، گفت: شرایط به وجود آمده میتواند باعث شود ایران با کشورهایی که روابط شان با آمریکا دچار تزلزل است ارتباط سریعتری پیدا کند. در حقیقت همه کشورها به دنبال این هستند که از فضای نامناسبی که ترامپ ایجاد کرده استفاده و ارتباطشان را با بقیه کشورها مستحکمتر کنند.
قنبری در پایان گفت: میشود با دیپلماسی فعال ارتباط قویتر و نزدیکتری با همسایگان، کشورهای دوست، کشورهای همپیمان و با کشورهای عضو پیمان بریکس و مشابه آنها داشته باشیم.
ارسال نظر