آماری تاسفبرانگیز از وضعیت خانوارهای مستاجر
بنابر اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حد فاصل سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱، تعداد خانوارهای مستأجر درگیر فقر در کشور رشدی ۴۸ درصدی داشته است.
خبرگزاری ایسنا: بنابر اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حد فاصل سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱، تعداد خانوارهای مستأجر درگیر فقر در کشور رشدی ۴۸ درصدی داشته است. در سال ۱۴۰۱، بیش از ۱ میلیون خانوار مستأجر درگیر فقر در مناطق شهری (۸۲ %)، درآمدی کمتر از خط فقر داشته و ۲۳۳ هزار خانوار (۱۸ %) با اضافه شدن هزینۀ تأمین مسکن استیجاری به سبد هزینۀ آنها، درگیر فقر شدهاند.
گزارش سیاستی سوم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با موضوع رفع فقر مسکن در کشور، لزوم اجرای ترکیبی از سیاستهای کوتاهمدت و بلندمدت با تأکید بر ویژگیهای مکانی و جمعیتی منتشر شد.
در این گزارش آمده است: در حد فاصل سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱، تعداد خانوارهای مستأجر درگیر فقر در کشور رشدی ۴۸ درصدی داشته است. در سال ۱۴۰۱، بیش از ۱ میلیون خانوار مستأجر درگیر فقر در مناطق شهری (۸۲ %)، درآمدی کمتر از خط فقر داشته و ۲۳۳ هزار خانوار (۱۸ %) با اضافه شدن هزینۀ تأمین مسکن استیجاری به سبد هزینۀ آنها، درگیر فقر شدهاند. در روستاها گروه اول معادل ۷۵ هزار خانوار (۷۱ %) و گروه دوم، معادل ۳۱ هزار خانوار (۲۹ %) بودهاند.
«فقر مستاجران» پدیده ای شهری
بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه تنها ۸ درصد از خانوارهای مستاجر درگیر فقر در روستاها سکونت دارند، فقر مستأجران را بیشتر میتوان پدیدهای شهری دانست؛ در مقابل، محرومیت مسکونی که با ویژگیهای کالبدی مسکن تعریف میشود، چهرهای روستایی دارد. بهطوریکه در سال ۱۴۰۱، ۴۸ درصد (۲ میلیون خانوار) از خانوارهای درگیر محرومیت مسکونی در مناطق شهری و ۵۲ درصد (۲/۲ میلیون خانوار) در مناطق روستایی سکونت داشتهاند.
۱۰۰ درصد مستاجران قم و البرزی فقیرند
اسکان بیشترین تعداد خانوارهای مستاجر درگیر فقر در استان تهران
وضعیت فقر و محرومیت مسکن در استانهای مختلف نیز متفاوت است. برای مثال، در استانهایی چون البرز و قم، ۱۰۰ درصد مستأجرین به دلیل درآمد نامکفی دچار فقراند، و در استانهای کردستان و آذربایجان غربی نرخ فقر ناشی از هزینههای تأمین مسکن استیجاری بالاست (۴۶ و ۳۸ درصد). همچنین با وجود اسکان بیشترین تعداد خانوار مستاجر درگیر فقر در استان تهران، نرخ محرومیت مسکونی در این استان پایین و تنها ۵ درصد است. درحالیکه این نرخ در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان نزدیک به ۶۰ درصد است.
سیاستهای طرح مسکن مهر و اعطای وام ودیعه مسکن، مشکل فقر مسکن در کشور را نتوانستند حل کنند
این گزارش با تاکید بر اینکه در ایران، تا کنون سیاستهای متعددی برای تأمین مسکن برای خانوارهای درگیر فقر اجرا شده است می افزاید: این سیاستها طیف متنوعی را از پروژههای پرهزینهای چون طرح مسکن مهر یا احداث شهرهای جدید تا طرحهایی چون تعیین سقف اجارهبها و اعطای وام ودیعۀ مسکن در سالهای اخیر در برمیگیرند. بااینحال نتایج بررسیها نشان میدهد که هیچ یک از این طرحها نتوانستهاند مشکل فقر مسکن در کشور را رفع کنند.
پیشنهادی برای رفع مشکل
گزارش حاضر با بررسی آمارها و ویژگیها فقر و محرومیت مسکن در کشور، پیشنهاد میدهد که اجرای هر نوع سیاستی در حوزۀ مسکن بایستی مبتنی بر نیازسنجی مسکونی خانوارهای درگیر فقر و محرومیت و ویژگیهای مکانی محل اسکان آنها باشد. بهعنوان مثال، برای رفع فقر مسکن در شهرها اولویت بایستی با اجرای سیاستهای کوتاهمدتی در زمینۀ تأمین هزینۀ مسکن استیجاری مانند کمکهای بلاعوض مسکن، کنترل اجارهبها و بستههای حمایتی برای تأمین اقلام ضروری باشد، در حالیکه در روستاها میتوان تمرکز را بر سیاستهای بلندمدتتری چون ساخت و بهسازی مسکن قرار داد.
همچنین با توجه به تفاوتهای استانی در زمینۀ فقر و محرومیت مسکن باید نگاهی اختصاصی به هر استان داشت. با ترسیم نقشۀ فقر و محرومیت مسکن در استانهای کشور به تفکیک شهرستان، میتوان این تفاوتها را در سیاستگذاریها لحاظ کرد.
نظر کاربران
ما ده میلیون حقوق بازنشستگی داریم هشت میلیون رو اجاره میدیم دو تومان هم قسط
ب هر ایرانی ی کانکس بدید
اینها رو اون بالا دستی ها نمی خونند که مملکت رابرای مردم تبدیل به جهنم کردن
همه جوره مردم را بدبخت کردید از خدا بترسید
برباعث بانیش لعنت لعنت لعنت لعنت لعنت لعنت لعنت
ان شاء الله، گناه همه ی ایرانی هایی که در فقر و گرسنگی و بیماری گرفتار هستند گریبانگیر آنهایی خواهند شد که بدون اجازه مردم پول آنها را خرج گروههای تند رو کردند
خودشون بچه هاشون خارجن اگه کم بیارن خودشونم بدو میرن اونطرف
واقعا مستاجر آن درشرایط بسیار اسفناکی زندگی میکنند کاش دلسوزی پیدا میشد که راهی برای نجاتشان کاراصولی انجام می داد حداقل وام مسکن که پرخورشان باشد به آنان بدهید
من یک مستاجر چهل ساله هستم الان شصدوهفت سالم کی باید یه خونه از خودم داشته باشم شما دولت مردان بگید
این تورم نقطه ای که برای مردم درست کردند هر هفته ای که تمام میشه 150تومن نسبت به هفته قبلی بابت موادغذایی بیشتر هزینه میکنم و چندسال اخیر یک ریال پس انداز هم ندارم مثلاً کاسب هستم درآمد فقط برای زنده ماندن است وای به حال مستاجر ها بااین گرانی های هفته ای
ودرامد های ثابت مگه میشه پس انداز کرد.
اینزمانه حقوقهاهم هرچقدرزیادکنن بازم به پس اندازنمیرسه .
که مردم بتونن یه زمین یاخونه نیم تمام هم که باشه بتونن بخرن.
نمیدانم آقا هستید یا خانم توکه چهل سال نتونستید ی آلونکی برای خودت بخرید الان تو این شرایت تورم چطور میتونید خانه بخرید خدا به داد مملکت برسد
وام ودیعه مسکن 1403من مستاجرباکلی هزینه برای کد رهگیری گرفتن .باامیدوارزو بانک ملت که بنده معرفی شدم ازبرج3سال1403تاکنون جندین باربه بانک مراجعه کردم.مثل سریال برره همینجور وعده سر خرمن میدهند خدایا پناه ببریم به کجا،