۱۴۷۹۸۶۷
۱۷ نظر
۳۶۴۹
۱۷ نظر
۳۶۴۹
پ

هشدار به پزشکیان: این آخرین فرصت است

«هیچ چیز به اندازه وفای به عهد و پیمان موجب اعتماد به فرد یا قدرت نمی‌شود و هیچ چیز نیز به اندازه نقض آن موجب بی‌اعتباری و بی‌اعتمادی به فرد یا قدرت نمی‌شود.»

عباس عبدی در روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «نقض عهد» به بررسی عهد و پیمان دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ و چرایی اجرایی نشدن آن پرداخت و نوشت: دولت پزشکیان برای باز کردن راه یک فرصت و شاید آخرین فرصت است. پس چرا تاکنون این راه باز نشده؟

257075

علت در فقدان پیش‌شرط‌های سیاستگذاری است. این پیش‌شرط‌ها شامل وحدت یا اتحاد سیاستگذاران، تحلیل مشترک از شرایط، تعیین اهداف مورد توافق، سازمان اجرایی تحت فرمان سیاستگذار و نظارت موثر و مستقل و بی‌طرف است.

تقریبا می‌توان گفت که شکاف موجود در ساخت قدرت در دوره دوم روحانی در این مقطع زمانی نیز وجود دارد، گرچه آقای پزشکیان می‌کوشد که با شعار وفاق و ادبیات سازنده آن را حل کند. ولی نه در هدف، نه در ابزار و منطق سیاستگذاری، نه در سازمان اجرا و نه در تحلیل شرایط کنونی و نه وحدت سیاستگذار هیچ کدام در حد مطلوب وجود ندارند. چرا با این وضع مواجهیم؟

اگر بخواهیم مهم‌ترین قاعده و اصل اخلاقی که پایداری و پیشرفت جامعه مستلزم وجود آن است را نام ببریم، وفای به عهد و پیمان است. بدون وفای به عهد، هیچ سنگی روی سنگ دیگر بند نمی‌شود. به ویژه در حوزه داخلی کشور‌ها این امر مهم‌تر است.

تجربه دولت خاتمی و به‌طور مشخص‌تر دولت روحانی نشان داد که با وجود شکاف درون قدرت نمی‌توان مشکلات و مسائل گوناگون کشور را به صورت پایدار حل کرد. مسائلی که هم‌اکنون در ایران هم گستره فراوانی و هم عمق و ژرفای زیادی دارند. تقریبا در همه حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خارجی، امنیتی، نظامی و دینی با یک یا چند چالش عمیق مواجه هستیم که حل هر کدام پیچیدگی‌های خاص خود را دارد، ولی شرط اول حل آنها، رسیدن به تفاهمی همه‌جانبه در ساخت قدرت است. هم از حیث تحلیل مساله و شرایط، هم اهداف و هم اجرا.

شاید پرسیده شود که اگر تجربه دولت روحانی پیش روی ما بود پس چرا از پزشکیان حمایت کردیم که همچنان با این دوگانه مواجه باشیم؟ من سعی می‌کنم علل اصلی آن را از دیدگاه خود برشمارم:

اول اینکه تجربه دولت رییسی نشان داد که کارایی و یکدستی در جناح اصولگرایان تندرو یک سراب فریبنده بود، چون علم‌محور نبودند و اهداف آنها تامین خیر عمومی نیست و تابع ملاحظات ایدئولوژیک فراواقعی و خیالی است، پس کارآمدی نخواهند داشت و به تبع آن یکدستی آنان نیز به سرعت تجزیه می‌شود، همچنان‌که در انتخابات اخیر هم دیدیم، شد.

دوم اینکه حضور آنان جز تشدید آگاهانه بحران ایران هیچ ثمر دیگری نداشت و این قطعی بود.

ولی سومین علت که مهم‌تر است، پذیرش این فرض بود که سیستم سیاسی ایران پیشاپیش برای انتخاب شدن پزشکیان آماده شده است. البته دلایل دیگری هم هست که فعلا جای بحث آنها نیست. معنای این آمادگی برای حضور پزشکیان پذیرش یک پیمان روشن بود. یک سوی این پیمان مردم بودند که بپذیرند و بیایند پای صندوق و به کسی که می‌خواهند رای دهند. به کسی که افکارش را می‌پسندند، و این رای بالطبع پشتوانه سیاسی نظام سیاسی خواهد بود.

مابه‌ازای این رای به‌طور طبیعی پذیرش افکار و عقاید و ارزش‌های اعلامی نامزد مورد تایید مردم و در اینجا پزشکیان بود. ارزش‌ها و رویکرد‌هایی که هم قبلا گفته است و هم در طول انتخابات اعلام کرده و هیچ کدام نیز مطلقا مورد رد ساختار سیاسی نبوده است. این یک پیمان آشکار بود میان مردم و پزشکیان از یک سو و میان پزشکیان و حکومت.

حتی اگر نوشته هم نشده باشد، مساله‌ای نیست. آن را می‌توان ذیل عقد فضولی تعریف کرد که پزشکیان یا هر نامزد دیگری (فرقی نمی‌کند) از طرف حکومت به مردم وعده داده است که اگر به او رای دهید این وعده‌ها را با نیرو‌هایی که نزدیک به او هستند، انجام می‌دهد. عدم مخالفت حکومت با اظهار این وعده‌ها به منزله تایید آنهاست در نتیجه حکومت باید به این عهد خود عمل کند، در غیر این صورت مصداق نقض پیمان خواهد شد. البته از سوی دیگر هم می‌توان این نتیجه را گرفت. صرف تایید پزشکیان مستلزم پذیرش تبعات حضور او نیز بود. این تبعات نیز پذیرش و تمکین به شعار‌های او و نیز حضور نیرو‌های حامی او در ساختار اجرایی و قدرت است.

هیچ چیز به اندازه وفای به عهد و پیمان موجب اعتماد به فرد یا قدرت نمی‌شود و هیچ چیز نیز به اندازه نقض آن موجب بی‌اعتباری و بی‌اعتمادی به فرد یا قدرت نمی‌شود.

البته باید پذیرفت که وفای به عهد و پیمان، حداقل در سطح سیاسی و حکومتی، قدری پیچیده‌تر از پیمان‌های فردی و مکتوب است، ولی اینکه پس از ۵ ماه از آمدن دولت هنوز در برابر رفع فیلترینگ مقاومت می‌شود یا چند نفر از بقایای تندرو‌ها که بیشتر به درد موزه‌های سیاسی می‌خورند را به جان دولت بیندازند و مرغ رسانه فراگیر نیز همچنان یک پا داشته باشد و بر مدار پایداریون بچرخد یا بخواهند که مصوبه حجاب را ابلاغ کنند، هیچ چیزی جز نقض پیمان را نشان نمی‌دهد.

به علاوه این رفتار معرف اشتباهی تاریخی است که متاسفانه در حال تکرار است. ادامه این وضع نه تنها هیچ شانسی برای برون‌رفت از وضع کنونی در اختیار صاحبان قدرت نمی‌گذارد، بلکه این آخرین شانس برای کشور است که پزشکیان را فرصت پایانی دانسته و آن را از دست ندهد. زمان به سرعت در حال گذشتن است. مشکلات به نهایت ظرفیت‌های قابل تحمل رسیده است.

شاید این روز‌ها ناترازی‌های برق و گاز برای همه برجسته باشد، ولی به نظر من ناترازی‌های سیاسی اعم از داخلی و خارجی و نیز شکاف‌های اجتماعی، وضعیت به مراتب بدتری دارند. از همه بدتر پیشی گرفتن روند فرسودگی بر روند نوزایی و سرمایه‌گذاری یا به تعبیری روند پیری بر جوانی، بیماری بر سلامت است.

پس این اصل را فراموش نکنیم: «اوفوا بالعهد، انّ العهد کان مسوولا» به پیمان خود وفا کنید که به‌طور قطع درباره آن مورد پرسش واقع خواهید شد.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

نظر کاربران

  • ahvaz

    شعاری بیش نیست

  • بی نام

    باز دخالت کرد

  • ناشناس

    ای عبدی حیله گر
    مشکل مملکت فیلترینگ نیست
    تقریبا همه ب ابزار لازمش، دسترسی دارن

    فیلترینگ فریبی بیش نیست

    بحث اصلی قیمت دلار هست
    با این اراجیف ذهن مردم رو منحرف نکنید

  • بی نام

    تحلیل‌های آبکی

  • محمد

    اینهمه وراجی کرد که بگه مشکل کشور فیلترینگه؟؟؟؟
    کشور به گند کشیدن با این سطح فهمشون از مشکلات و ت. استه مردم

  • سلام

    خوبه دو کلمه هم از مادر عروس شنیدیم.

  • چشم سوم

    اقتصادکشوردرست کنید،همه چیزدرست میشه.

  • Reza.Sh.1-1-4

    سلام. آقای عبدی واقعا الان نیاز مبرم مردم ایران رفع فیلترینگ و تلگرام و غیره هست ؟؟؟ یا در درجه اول رفع تحریم ها و پایین آوردن قیمت دلار، و تنظیم معیشت داغون زندگی ملت است ؟ اصلا اینستاگرام را رفع فیلترینگ نکنند، بذار فیلتر بماند که برخی آقایان خدایی ناکرده به گناه نیفتند، اصلا فیلترینگ مال خود دولت و نمایندگان مجلس، الان مشکل حیاتی و معظل بزرگ 85% ملت ایران که به خاطر افزایش سنگین و سه برابری قیمت دلار، و تورم بالای 200% و گرانی وحشتناک، از مسکن و اجاره بها بگیر تا سفره ملت، که باعث شده این درصد مردم 100% زیر خط فقر مطلق زندگی کنند ، می‌باشد.

  • بازنشسته

    پس وعده ی معیشت چی...؟!

  • عمو عطا

    احسنت احسنت

  • فدایی میهن

    انگارکه مملکت هیچ مشکلی نداردفقط مونده فیلترینگ .عباس عبدی فقط دغدغه فیلترینگ راداره

  • عباس

    فیلترینگ را بی خیال شوید مردم راه دورزدن را پیدا کرده اند ایلان ماسک هم داره میاد زودتر از پزشکیان بکمک خواهد امد

  • عباس

    آقای پزشکیان کاش دنبال وفاق بااکثریت قهر با انتخابات بود .از تنور آن حد اقل ها جز ناکامی چیزی در نمیاید

  • اسم من آنهایی که خاعنند نمی توانند مملکت درست بکنند

    به فکر اخرتت باش نه فیتلیرنگ

  • مجیدسرلک

    فقط دلسوز خادم ملت باشید

  • سالار

    فیلتر ینگ مهم است کاستیهای دیگر چون آب برق گاز وهوای الودهوهزاران شهر و شهرستان وفقر اقتصادی مردم و

  • بدون نام

    مابه شمارایی دادیم که اوضاع را بهتر کنید اما بهتر که نشد بدتر هم شد

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج