ایران - آمریکا؛ در آستانه توافق نهایی
تقریبا کمتر کارشناسی در جهان بود که در تمدید توافق میان ایران و آژانس پس از تاریخ ۲۱ می تردید داشته باشد؛ علت آن هم کاملا روشن بود؛ ایران و آمریکا توانسته بودند در چهار دور از مذاکرات وین به پیشرفتهایی دست یابند اما...
هادی خسرو شاهین، کارشناس مسائل سیاسی در روزنامه سازندگی نوشت: تقریبا کمتر کارشناسی در جهان بود که در تمدید توافق میان ایران و آژانس پس از تاریخ ۲۱ می تردید داشته باشد؛ علت آن هم کاملا روشن بود؛ ایران و آمریکا توانسته بودند در چهار دور از مذاکرات وین به پیشرفتهایی دست یابند.
تکلیف تحریمهای سبز رنگ (قابل رفع) از همان ابتدا مشخص بود و ایالات متحده به خوبی میدانست برای احیای برجام باید همه تحریمهایی را که قبل از سال ۲۰۱۵ وضع شده بود و در می ۲۰۱۸ توسط دولت ترامپ بازگردانده شده بود، رفع کند. اما در حوزه تحریمهای زرد رنگ (قابل مذاکره) نیز پیشرفتهایی حاصل شده بود؛ از جمله اینکه دولت بایدن پذیرفته بود برای بهرهمندی ایران از مزایای برجام، تحریمها علیه بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ذیل موضوع تروریسم را به حال تعلیق درآورد.
همین پیشرفتها کافی بود تا ایران شرایط داخلی را برای تمدید توافق با آژانس آماده کند. اما آنچه باعث تاخیر چند روزه در اعلام چنین تصمیمی شد، اول بازه زمانی مورد نیاز برای همکاری ایران و آژانس بود و دوم درخواست تروئیکای اروپایی برای دسترسی به محتوای دوربینهای نظارتی طی سه ماه گذشته بود.
طبیعی بود ایران برای تحت فشار قرار دادن طرف مقابل جهت کسب امتیازات بیشتر و جلو انداختن زمان لغو تحریمها بر تمدید کوتاه مدت توافق و همینطور عدم امکان دسترسی به محتویات دوربینها اصرار داشته باشد.
به نظر میرسد دو طرف در موضوع اول به یک زمان مرضی الطرفین دست یافتند، اما در دومی اصرار ایران باعث شد تروئیکای اروپایی برای مسدود نشدن مذاکره عقب نشینی کند و فعلا قید دسترسی به محتویات دوربینها را بزند. در چنین بستری دور پنجم مذاکرات در وین آغاز شده است. ولی با وجود همه دستاوردها موانع مهم و جدی بر سر احیای برجام وجود دارد.
هدف حداکثری ایران این است که لغو تحریمها را به دایره تحریمهای قرمز (از نظر آمریکا این تحریمها بیشتر جنبه حقوق بشری و تروریسم دارند و قابل مذاکره نیستند) بکشاند؛ در واقع موضع حداکثری ایران این است که همه تحریمهای دوره ترامپ حتی تحریمهایی که بین ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ تا می ۲۰۱۸ علیه تهران وضع شده است، لغو شود؛ اما به نظر میرسد این درخواست در یک نقطه توازنی و به عنوان یک دستور کار عملگرایانه به مابقی تحریمهای زرد رنگ آمریکا از جمله قرار گرفتن سپاه در لیست تروریستی وزارت خارجه تقلیل پیدا کند؛ اما ایالات متحده برای لغو این تحریمها احتمالا امتیازات مهمی از ایران در حوزه راستی آزمایی و حضور بیشتر بازرسان آژانس در تاسیسات هستهای طلب کند.
در عین حالی یکی دیگر از موانع جدی میان ایران و آمریکا در حوزه تحقیق و توسعه و سانتریفیوژهای پیشرفته است که در این زمینه هم شاهد اختلافات بسیار جدی هستیم. آمریکا خواستار تخریب سانتریفیوژهای پیشرفته یا انتقال آنها به خارج از ایران است و در مقابل کشورمان و همین طور روسیه بر نظارتهای آژانس بر این دستگاهها در داخل پافشاری میکنند (از جمله مهر و موم شدن این دستگاهها در داخل تا تاریخ انقضای برجام).
اختلاف سوم در حوزه توالی و جدول زمان بندی بازگشت به تعهدات است؛ مدل آمریکا گام اولیه در لغو بخشی از تحریمها و سپس راستی آزمایی برنامه هستهای ایران است و در گام نهایی لغو ۷۰۰ تحریم از ۱۵۰۰ تحریم آمریکا؛ در حالیکه ایران بازگشت کامل به تعهدات هستهای خود را منوط به راستی آزمایی لغو تحریمهای آمریکا کرده است.
این سه حوزه را باید جدیترین موانع باقی مانده در مذاکرات وین دانست. تخمین آمریکاییها قبل از اعلام لیست نهایی نامزدهای انتخابات ایران این بود که توافق تا اواسط ماه جون در دسترس خواهد بود (یعنی همزمان با پایان روز رای گیری در ایران یا چند روز پس از آن).
اما با این حال میتوان سه سناریو برای آینده در نظر گرفت؛ اول، توافق تا یک ماه دیگر و همزمان با انقضای همکاری ایران و آژانس؛ دوم، شتاب گرفتن مذاکرات و توافق نهایی تا دو هفته دیگر با توجه به آرایش جدید نیروهای سیاسی در انتخابات ایران؛ سوم، سناریوی موکول شدن کل پرونده هستهای ایران به دولت آینده. با این حال با توجه به اتخاذ تصمیم گیریها در حوزه سیاست خارجی در نهادهای بالادستی و تعریف مسئله هستهای در حوره خاکستری منافع ایران (حوزه قابل مذاکره و امکان ورود به پروسه بده - بستان) سناریوهای اول و دوم از امکان عملیاتی بیشتری برخوردار هستند.
آنچه به نظر قطعی میاید احیای کامل برجام (با توجه به اجرای کامل جدول زمانبندی) تا پایان سال میلادی قابل دسترسی است. با این همه چنین توافقی را نباید چندان بلند مدت قلمداد کرد. چرا که دولت بایدن پس از احیای برجام و استقرار دولت جدید در ایران به سراغ موضوعات دیگر، از جمله اصلاح برجام، نقش منطقهای و برنامه موشکی خواهد رفت؛ موضوعات بسیار حساسی که دو مورد آخر آن جزو خطوط قرمز منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی تعریف میشود. با این حال هیچ بعید نیست که دولت بایدن قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ دوباره به سوی استفاده حداکثری از اهرم خود یعنی تحریمها سوق یابد.
نظر کاربران
فقط چهار سال مردم رو زجر دادن در دوره ترامپ هم میتونستن همین کار رو بکنن ملت گرو گان صندلی قدرت
پاسخ ها
ساده نباش امریکا اگر با اینها توافق کرد کل مردم تهران را میبرم شمال ویلای روحانی
کمی فکر کن
خخخخخخخخخخ. وزیر خارجه آمریکا گفت هیچ نشانهای از پایبندی ایران به برجام وجود ندارد و باید تصمیم سخت گرفته شود .انچه مسلم است برداشتن همه تحریمها و راستی آزمایی سرابی بیش نیست و
پاسخ ها
خخخخ یعنی چه؟ دوست عزیز!!!
خوشحالی از عدم لغو تحریمها بر مردم کشور خودت چه معنی داره؟؟؟
فقط دروغ تحویل مردم میدن که دلت خوش بشه ممکنه کورسویی از امید در آینده وجود داشته باشه. بنام دین هم دنیایمان را و هم آخرتمانرا به یغما بردند.
آمریکاوایران عمرن آشتی کنند
نه کسی خوشحال نیست صحبت سر این که واقعیت چیه و باید قبولش کرد
خب تعلیق تحریمهای زرد در برابرش ایران باید چکار کنه چرا اینو توضیح نمیدی
این تحلیل گر هم آرزوهای خودش را تح یر کرده نه واقعیت
این توافق برجام یک فاجعه ای است که مدام به هم خواهد خورد و این مذاکرات بارها تکرار خواهد شد و تا قیامت ادامه خواهد داشت به محض اینکه پولها برسه باز به هم میخوره دوباره همین سیکل مذاکره و تحریم تکرار خواهد شد چیی به ملت نخواهد رسید
بورس و چیکار کنیم
پاسخ ها
مردم طمع نمیکردن پول مفت دربیارن نمیرفتن توش
اگر خودتون می فهمیدید چکار دارید میکنید، 8 سال طول نمی کشید، این کوبین آب در هاونگ برجام...
پاسخ ها
نه میشینیم تا دلار بشه ۱۰۰ هزار تومن
براوو...براوو..آقایان روحانی و ظریف.
پاسخ ها
درود بر ظریف لعنت بر کاسب تحریم
پاکستان همه کاری در حوضه غنی سازی اورانیوم میکنه
نمی دونم چرا تحریم نمیشه یا کشور های دیگه
پاسخ ها
چون پاکستان سرش تو کار خودشه
برای اینکه وطن فروش نیستند مردم پاکستان ، تا امریکا سوء استفاده کند.
چون پاکستان بمب اتم رو ساخته.
پس تکلیف اون چند نفری که ایران تحریمشون کرده بود چی میشه.
خودم تو برترینها چندماه پیش خوانده بودم که ایران چندتا
از مسئولین بلندمرتبه ی آمریکاییهارو تحریم کرده بود.
پاسخ ها
تحریم ایران فقط شامل ممنوع التصویر وممنوع البیان است وتوان چیز دیگر ندارد
خخخخخخخ
خخخخخ
نظر بسیار مو شکافانه وقابل قبولیه .احسنت
روزهای اول عراقچی میگفت آمریکا اصلا در وین و طرف ما نیست
اصولگراها همیشه ژست ضدامریکایی داشنند برای همین گفتن تا روحانی هست مذاکره رو اون بکنه که باز دولت بعد اصولگراست بتونه امریکا رو وند سال بکوبه اگر دولت بعد مذاکره میکرد دیگه نمی تونست
پاسخ ها
همین الان هم ضد آمریکاییم. آمریکاست که داره التماس میکنه
۷:۴۹آمریکا چرا باید التماس شمارو بکنه،اون که ابر قدرته دلش واسه شما سوخته
7.49
اره باشه تو راست میگی تو تحریم کردی امریکا رو اون بهتون احتیاج داره هفت صبحی چی میگی خخخخخ
روزهای اخر دولت روحانی چه عجله ای دارید حالا خخخخخخ
تحریم پوست شون رو کنده بدو بدو وین خخ
ترامپ گفت انتخابات تقلب شده سه سال دیگه میاد حال بایدن پلوسی اصولگرا رو با هم میگیره
تحریم برا این تبلیغ این دولت بی تدبیره،
وگرنه براملت رنگ بوی ندارد،
منتظریم تا این دولت محوبشه،
وکاردولت بااقتدار رئیسی راببینیم،
تا روحانی بفهمه که با ریش رنگ کردنش ده جوانتر نمیشود،
پاسخ ها
همشون از یه گماشن
کشور از نظر اداره کردن فقط سوئد ، دانمارک و آلمان دم دولتشون گرم، کشور ما فقط دارن به مردم ظلم میکنن
پاسخ ها
اری
چرا بچه گول میزنین. اروپا منتظر نتایج انتخابات در ایران هستش و فقط به این علت یه ماه تمدید کرد
اگه تحریم ها بره اینا دیگه چه بهونه ای دارن که مشکلات کشورو بندازن گردنش؟
شتر در خواب ببیند پنبه دانه .
توافقی در کار نیست
کره شمالی بمب اتم داره تا آمریکا میزنه ولی ملتش در فقر بدبختی به سر میبرند جه فایده داره
ببینیم بعداز توافق بازم همه چیو میندازن گردن امریکا و میگن مرگ بر امریکا یا نه
درود بر ظریف درود بر سردار دیپلماسی
حالا فهمیدین دنیا دست کیه
تمام توافقات بین نمایندگان ایران ودولت آمریکا،باید درمجلس نمایندگان آمریکا تصویب شود،آنهاهم بدستورصهیونیستها،اینکاررانخواهندکرد...
پاسخ ها
دنیا در دست امریکا
بشنو وباور نکن
مشگل مملکت اینه که همه شدن کارشناس و روی همه مسائل بیسوادانه نظر می دهند
اینا آشتی کنن در وسط این دلالها چکار کنن؟؟