چه عواملی لبخند ایرانیان را کمرنگ کرده است؟
این روزها، در میانهایکه جهان، خارج از همه تصوراتش درگیر ویروسی کشنده شده است؛ شاید شنیدن واژه «مهربانی» غریب به نظر برسد.
روزنامه توسعه ایرانی - سعیده علیپور: این روزها، در میانهایکه جهان، خارج از همه تصوراتش درگیر ویروسی کشنده شده است؛ ویروسی که بیش از یک میلیون نفر را تا به امروز به کام مرگ کشانده و آسیبهای مادی و معنوی فراوانی به داراییهای بشر وارد آورده؛ شاید شنیدن واژه «مهربانی» غریب به نظر برسد. آن هم زمانی که به آدمها توصیه میشود هر چه بیشتر از همه فاصله بگیرند، از نفسهای هم بگریزند و صورتشان را پشت ماسکهای چند لایه پنهان کنند.
اما فارغ از شرایط ویژه یک سال اخیر جهان، ۱۳ نوامبر برابر ۲۳ آبان ماه چند سالی است که عنوان «روز جهانی مهربانی» را بر خود دارد. روزی که توصیه شده انسانها به هم لبخند محبتآمیز بزنند و ناراحتیها و دلخوریها را فراموش کنند.
با این حال برخی معتقدند کمرنگ شدن لبخندهای محبتآمیز در ایران و فراوان شدن ابروان در هم گره خورده، نه به این سال کرونایی و استتار در ماسکها برمیگردد که چند سالی است رخ نشان داده است.
سال گذشته مؤسسه نظرسنجی بینالمللی گالوپ در تحقیقی عصبانیترین ملل جهان را در لیستی مرتب کرد که بر اساس آن، ایرانیها جزو پنج ملت اول عصبانی در جهان قرار گرفتند. نگاهی به افزایش آمار جرایم مبتنی برخشونت، عصبانیت، تندخویی، خشم و نزاع وتوهین و ضرب و شتم و ... در چند سال اخیر شاید تاییدی بر این مدعا باشد.
شرایطی که نشان میدهد آستانه تحمل مردم و تابآوری جامعه کاهش یافته و با کوچکترین تنش شاهد عکسالعملهای کلامی و رفتاری خارج از عرف بین افراد هستیم.
حال اگر موضوع کرونا و استرس، دغدغهها و تبعات ناشی از آن را هم به مسائل عادی بیفزاییم این وضعیت به اعتقاد کارشناسان و دستاندرکاران امر نسبت به قبل وخیمتر هم شده است.
بیشتر ما روزانه دوروبرمان شاهد بیقراریها، عصبانیتها، از کوره دررفتنها یا به عبارتی کاهش آستانه تحمل مردم و نیز خود هستیم، به طوری که با بیاهمیتترین موضوع که میتوان با صبر و بیاعتنایی و گذشت از کنار آن عبور کرد، بگو و مگوها، کشمکشها، جدالها و دعواهای شدید شکل میگیرد و گاهی منجر به شرایط جبرانناپذیری میشود و اتفاقهایی رخ میدهد که زندگی افراد درگیر را نابود میکند.
چگونه مهربان باشیم؟
با این شرایط شاید صحبت از مهربانی چندان محلی از اعراب نداشته باشد. اما بسیاری از روانشناسان معتقدند با یادآوری دائمی این مقوله به مردم و آموزش آن به فرزندان و دانشآموزان میتوان شاهد معجزات بزرگی حتی در شرایط سخت و بحرانی بود.
شاید به همین دلیل باشد که در سالهای دور گروهی از نهادهای بشردوستانه با یکدیگر متحد شدند تا مردم را تشویق کنند که خارج از مرزها، نژاد و مذهب به یکدیگر مهربانی کنند و هدیه بدهند. هدیههایی مثل کتاب، لباس، غذا، شاخهی گل و حتی یک لبخند.
به عقیده روانشناسان رفتارهای مهربانانه چند وجهی دارند. نتایج پژوهشها نشان داده است تاثیر مثبت مهربانی، بر شخص مهربان، بیشتر از فرد دریافتکننده مهربانی است، به عبارت دیگر فرد دهنده (مهربانی) از فرد گیرنده (مهربانی) خوشحالتر میشود و جالبتر اینکه عمل مهربانانه بیشترین تاثیر را بر فردی دارد که به صورت اتفاقی شاهد این ماجرا بوده است. نتایج چند پژوهش نشان داده است، احتمال اینکه فردی که شاهد تعامل مهربانانهای بود، عملی مهربانانه انجام دهد، ۷۰ درصد بیش از فردی است که چنین تعاملی را ندیده است.
اما روانشناسان معتقدند؛ بخشی از مهربانیهایی که افراد به یکدیگر روا میداند، به فرهنگ و آداب و رسوم یک جامعه باز میگردد، بخشی از آن نشات گرفته از مولفههایی است که نظام سیاسی و اجتماعی و حتی شهری، در اختیار شهروندانش میگذارد و حتی بخشی به تصمیم فردی افراد برای تغییر در روابطشان منوط است. از هدیه دادن به افرادی که دوستشان داریم و لبخند زدن به کودکان و تماس تلفنی با دوستان و غذا دادن به پرندهها و حیوانات گرفته تا اهدای خون، کاشتن درخت، زباله نریختن در خیابان و طبیعت، کمک کردن به افراد نیازمند، بازدید از خانه سالمندان و تشکر کردن از افرادی که با خدمات خود به جامعه کمک میکنند مثل پلیس، پاکبان، آتشنشان، پرستار و هزاران مورد دیگر میتواند لیستی باشد از مهربانیهای کوچکی که میتوانیم بدون سختی در حق اطرافیانمان روا داریم. با این حال به نظر میرسد این روزها بسیاری از ما چنان با مشکلات و سود و زیانهای خود درگیر هستیم که به این موضوعات نمیاندیشیم.
شروین دادخواه، جامعهشناس و استاد دانشگاه: «درگیری یک جامعه با دومینوی بحرانها در ابعاد گوناگون باعث میشود افراد برای گذر از مشکلات به خودخواهی فردی رسیده و با نگاهی فردگرایانه به حل معضلات بپردازند که همین امر نامهربانی اجتماعی را شکل میدهد»
فاصله گرفتن جامعه از مهربانی اجتماعی
جامعه ایرانی و مردمی که در این جامعه زندگی میکنند سالهای سال است که مهربانی را یکی از هزاران خصلت نیک خود میدانند و به میزانی که توانستهاند از آن در تمامی امور استفاده کردهاند، اما طی چند سال اخیر موضوع مهربانی در بین افراد در سطح پایینی قرار دارد به صورتی که گاهی به ذهن افراد خطور میکند که این مهربانی از بین رفته و تبدیل به یک حلقه مفقوده در بین مردم شده است.
شروین دادخواه، جامعهشناس و استاد دانشگاه، در خصوص این موضوع گفت: «نمیتوان به صورت کلی گفت جامعه حال حاضر ما جامعهای نامهربان است بلکه باید گفت برخی از رفتارهای معطوف به احسان و کمکرسانی به همنوعان در گذشته وجود داشته که در شرایط حال حاضر و تعامل در بین افراد و برخی از اقشارها از بین رفته است. درگیری یک جامعه با دومینوی بحرانها در ابعاد گوناگون باعث میشود افراد برای گذر از مشکلات به خودخواهی فردی رسیده و با نگاهی فردگرایانه به حل معضلات بپردازند که همین امر نامهربانی اجتماعی را شکل میدهد».
به گفته او مهربانی با عصبانیت و خشونت رابطه معکوس دارد. یعنی زمانی که شاهد کاهش مهربانی در جامعهای هستیم، میتوانیم گسترش خشونت در جامعه را نیز انتظار داشته باشیم.
بحران اقتصادی چند ساله اخیر جامعه را به سمت عصبیت هر چه بیشتر سوق داده. برخی درگیر معیشت روزانه خود شدهاند و برخی دیگر به دلیل احساس ناامنی اقتصادی به مالاندوزی هر چه بیشتر، آن هم به هر قیمتی سوق پیدا کردهاند.
او با بیان اینکه احساس تبعیض و محرومیت در جامعه یکی دیگر از عوامل نامهربانی است، میگوید: «احساس محرومیت، اثرش بیشتر از محرومیت است، این مهم خود به خود درگیری و تنش ایجاد میکند؛ ضمن اینکه کاهش امید به آینده و نگرانی از آینده.
«امروزه اخبار اختلاسها و عدم اطمینان به مسئولان در تصمیمگیریها باعث کاهش تابآوری مردم شده است. یک کارمند یا یک فرد کارگر وقتی امید به ادامه کارش ندارد که آیا با وجود این مشکلات در سرکارش میماند یا نه، آن فرد نه میتواند برای خانوادهاش یک پدر و همسر خوبی باشد و نه همکار آرامی در محیط کار و نه شهروند مهربانی در خیابان».
مولفههای شهری و گسترش تعامل مثبت
سوای از مولفههای اقتصادی که بسیاری معتقدند در افزایش میزان خشونت در جامعه و کمرنگ شدن مهربانی شهروندان با یکدیگر نقش دارد، دادخواه معتقد است؛ آموزش و برخی از مولفههای شهری هم میتواند کمی از بار سنگین مشکلات اقتصادی بر ابروان گره خورده مردم این کشور را کم کند. مولفههایی که به اعتقاد او در طراحیهای شهرهای مختلف در کشور مخصوصا شهرهای مدرنتری مثل تهران کمتر به آن توجه شده است.
۱۳ نوامبر برابر ۲۳ آبان ماه چند سالی است که عنوان روز جهانی مهربانی را بر خود دارد. روزی که توصیه شده انسانها به هم لبخند محبتآمیز بزنند و ناراحتیها و دلخوریها را فراموش کنند.
در تهران شما کمتر فضایی برای پیادهروی مردم میبینید. در همه عرصهها عابران پیاده از هجوم موتورسیکلت و ماشینها در امان نیستند. در نتیجه مجال کمی برای نشستن بیدغدغه و پیادهروی بیاسترس خانوادهها با فرزندان کوچکشان وجود دارد. در این شهر اغلب آدمها مجبورند از اتومبیل شخصی استفاده کنند و در نتیجه تعامل رو در روی آدمها و لبخندها به هم، به ترافیک دود و بوق و چراغ قرمز و احتمال فحش و عصبانیت ختم میشود. این در حالی است که شاید جای این تصویر زشت را با یک طراحی درست شهری میشد به دویدن کودکانمان در میان کبوترهای میادین شهر داد و بیشتر شاهد غذا دادن کهنسالان به حیوانات بود.
به اعتقاد او شاید چنین مواردی کوچک به نظر برسد، اما دیدن این تصاویر حتی کارگر خستهای که از محل کار با کوله باری از مشکلات راهی خانه میشود را نیز وادار به لبخند میکند.
نظر کاربران
اینا
پاسخ ها
شیخ حسن و عوامل دولت سبز و بنفش
سبز بنفش نارنجی زرد دیگه تمومه
۱۰۲۴
دولت هیچ کارست
پس چرا اون موقعی که باید برجام خارج میشدن
چرا نشدن
جز دولت کی باید حرف گوش میداد
چرا خارج نشدن
چرا حرف گوش ندادن
پس دولت همه کارست
چون قبل انتخابات از رای اکثریت حرف میزنید
بعدش که گند زدیدن دولت میشه تشریفاتی
اينا يا اونا
كاربر 11/18 واسه انتخاب اين دولت 24 ميليون راي دادن اگر هيچ كاره بود چرا راي داديد؟چرا كانديد شدن؟
ساده حداكثري...
۱۰۲۴
شما اول اسم خارجی نزار با این عقایدت.و اینکه چهل ساله همینه
۱۰۲۴
چهل ساله همینه
دولت هیچکارست و مشکل جای دیگس دوره احمدی نزاد و خاتمی و رفسنجانی هم همین بود
پروفسور 1129 برجام خوب پيش ميرفت اگر موشك پراني اربابان شما ادامه پيدا نميكرد.
خودتون نمیدونید؟؟ دروغگویی اختلاس از بین بردن انسانیت
پاسخ ها
بدترازویروس دزدی واختلاس
ملت نزول خور ایران
دزدی و اختلاس ....
ناامیدی نسبت به آینده بزرگترین آفت ملت است مردم نمی دانند دشمنی با آمریکا تاکی چتاکجاست ...
پاسخ ها
لایک
چهل سال بستر دروغ و دزدی و پول ربا خوردن فراهم کردن
دوتا دلیل اصلی داره.پول ربا خوردن( سود بانک ) و جلوی ظلم واینستادن.لطفا منتشر کن
غارتگران سهمیه بگیر از انقلاب
مردم میدونن خودشون منتشر نمیشه
لیبرالهای غربگدا کشور را به ناکجاآباد بردند دو قورت و نیمشان هم باقیست
بی پولی انگیزه آدمها رو میکشه
پاسخ ها
ملت ربا خوار ایران
نه خير بي ايماني و بي حجابي و بي نمازي عامل اصلي كمبود لبخنده
11:32 دقیقه خسته نمیشی ...
یعنی 6میلیارد انسان دنیا که دارن شاد زندگی میکنن حجاب دارن چرت نکو احد جان
اول مشکل اختصاصی دوم کسی سر جای خودش نیست تو اداره بانک یا یکی از این جا ها میری یه جوری جواب میدن که انگار نیمی از خونه شخصی شون و میخوان بهت بدن خوب وقتی میای بیرون کم کم یک روز حالت خرابه
پاسخ ها
کاملا درسته
اقتصاد درست بشه با آمریکا روابط دیپلماتیک داشته باشیم درست میشه در کشور رو باز کنید
پاسخ ها
اینکه هنوز هم آمریکا رو منجی کشور می دونین نشون میده از گذشته عبرت نگرفتین
مملکت سیاست میخواد که شماها ندارین نمیتونین برای ملت و مملکت کاری کنین سیاست اینه که حتی از دشمن هم استفاده کنین برای رشد مملکت نه اینکه فقط فوشش بدین
مسعود اگه آمریکا رو دوست داری برو اونجا زندگی کن دولت آمریکا تو مشکلات خودش مونده نمیاد برای ایران دوا و درمان بشه ما ملت ایران باید مشکلاتمان رو با توصیه های رهبر فرزانه حل کنیم
پشت گوشوتو ببینی ایران بشه محل جولون امریکا
مسئولین
دروغ فریب
سو مدیریت
اینا همه چی رو میندازن گردن ترامپ مهناز افشار
اصولگرا اصلاح طلب اعتدالگرا همه
روحانی
از بالا تا پایین
انواع محدویت باید نباید بیخود
مستاجری بیکاری بی پولی سفر نرفتن نداشتن سرگرمی
کلیدحسن کلیدساز
کمرنگ؟ شسته برده دیگه
اینکه صب پامیشی نمیدونی هنوز میشه گوجه خورد یا نه
فقط دروغ
لبخند کمرنگ نشده بلکه مدت هاست لبخند و امید و نشاط از جامعه ایرانی رخت بر بسته و به جای آن خشم و نا امیدی و افسردگی و استرس و اضطراب و اندوه و تاریک اومده بله این یک واقعیته که متاسفانه متولیان نظام خودشون رو به غفلت زده اند. به هر حال در یک کلمه باید بگویم ایران ویران شده و کسی به کسی نیست
پاسخ ها
ببین همش سیاه نمایی
چشمتون و رو زحمات مسئولین بستید و فقط منفی میبافین
این همه پیشرفت این همه علم و ......... نمیبینید
غرب پرستهای ........ اههههههه
گرونی. فساد. اعتیاد بین جوانان. اختلاس. فقر
کلاس های مضخزف مجازی
پاسخ ها
آره واقعا فردا نمی دونم چطوری داخل سایت با دوربین که اگه سرت تکون بخوره تقلب می گیره می خواهند از ما امتحان فیزیک بگیرند ، فیزززززیک که باید داخل برگه بنویسی و روش فکر کنی
احسنت
نبودن امنیت شغلی و نگاه به آینده ایی نامعلوم
پاسخ تیتر خبر کاملا مشخص است؟
فقر، بیکاری، ناامیدی، استرس،فحشا، کارتن خوابی،بانکهای ربوی، اختلاس، دزدی بیت المال، بی اعتمادی، دروغ، خیانت،انزوا و و و که تمامی موارد دست اورد مسئولین بوده وهست.
تبعیض وناامیدی ازاینده ویک دلیل دیگه برمیگردد به خودمون که توقع خودمان راخیلی بالا برده ایم ومیخواهیم یک شبه به تمام ارزویهایمان برسیم
مسئولین نالایق و بی کفایت
42سال ملت رنگ خوشی رو ندیدن همیشه در موقعیت حساس کنونی هستیم
پاسخ ها
دقیقا همینه
دزدی...دروغ گویی مسئولین... نامردی مسئولین... مسئولین..
اتفقا هفته پیش بود که یه اقا ماشینشو نگهداشت کنارمون داشتیم یه وسیله ی سنگینو میذاشتیم تو ماشین.گفت کمک میخواین گفتیم نه. خودمونم بهش شک داشتیم اما بنده خدا اومد کمک کرد بعدم گفت شما هم عین خانواده خودم تشکر کردیم ورفت.هنوزم دارم فکر میکنم مگه میشه هنوزم ادمی پیدا شه بدون چشمداشت و نفع شخصی به بقیه کمک کنه.خدا خیرش بده
وضعیت داغون اقتصاد مشکلات اجتماعی محیط زیستی پولی که هر روز بی ارزش تر میشه نظام آموزشی پولی درب و داغون مسئولین دزد که از اینجا میدزدن و خانواده ها و خودشون تو آمریکا و کانادا براحتی زندگی میکنن واقعا ما ایرانی ها توی پایه ای ترین نیازهامون یعنی خوراک و پوشاک و مسکن موندیم وقتی یه کشوری نتونه اولین نیازهای مردم جامعه شو فراهم کنه اون جامعه هیچوقت پیشرفت نمی کنه و آدما اون جامعه هم هیچ وقت نمیتونن به پتانسیل واقعی که دارن برس چون ذهن درگیره
سلام گرانی بیکاری بدبختی افسرده گی
استبداد و دروغ مسئولان
این دنیا مهم نیست مهم اخرته که اقایان خوب مسیرشو بلدن و مارو به سمتش هدایت میکنن
سیاستمداران کلاااا
پول
علی برکت الله گفتن روحانی
یک لبخندی گوشه لبمون بود که کرونا گرفتش...من که حالا میفهمم ناشکر بودم که نعمتها رو ندیدم و شاد نبودم.اگر خدا بهمون فرصت بده در آینده جبران کنیم با هم مهربان باشیم تا همه با هم خوشحال باشیم.
لبخندمون کمرنگ نشده
کلا دیگه پاک شده
اگه لبخنی هم هس ما داریم به دردامون میخندیم
خنده ی تلخ من از گریه غم انگیز تر است
آدمهای شیطان صفت
بنظرتون چرا ؟؟؟
مواد غذایی فراوان وارزون!!! درامد همه مردم عالی،خونه ها پرپیمون و همه چی عالی ،اینجا که مثل بهشته چرا ناراحت،الان باید رو ابرها باشیم،نه؟؟؟
راستی مردم سویس چجوری شادی میکنن؟؟؟
رفاه اجتماعي زياد ..!!
آینده تیره
بی پولی بی کاری مریضی
خوشی زیاد دلمونو زده