۱۰۰۳۰۶۹
۲۵ نظر
۶۳۴۸
۲۵ نظر
۶۳۴۸
پ

بررسی آخرین آلبوم سروش لشکری

آقای هیچکس؛ هر چی که شما می‌خونی باعث تحریکه

«هیچکس» جایگاه رفیعی در موسیقی رپ فارسی دارد، عموما او را با تِرک «اختلاف» می‌شناسیمش، همان که در مطلعش می‌خواند:«اینجا تهرانه، یعنی شهری که...»، هیچکس حدود سه ماه پیش آلبومی بیرون داد که مورد توجه قرار گرفته، این یادداشت را بخوانید.

برترین‌ها: «هیچکس» جایگاه رفیعی در موسیقی رپ فارسی دارد، عموما او را با تِرک «اختلاف» می‌شناسیمش، همان که در مطلعش می‌خواند:«اینجا تهرانه، یعنی شهری که...»، هیچکس حدود سه ماه پیش آلبومی بیرون داد که مورد توجه قرار گرفته و حالا روزنامه «توسعه ایرانی» به قلم بهروز آقاخانیان به بررسی این آلبوم پرداخته.

«چرا مجاز مهم است؟» این سوال احتمالاً برای بسیاری از کسانی که «هیچ‌کس» و تشکل «ملتفت» را می‌شناسند جواب واضحی دارد. برای آن‌هایی که اصولاً مخاطب رپ فارسی نیستند، شنیدن درباره آن جوان لوطی‌منش خیابانی که با صدای خش‌دارش می‌گفت «مهدیار اون سنتور رو بیار» نوستالژی دهه ۸۰ و نوجوانی‌شان است و زمان انتظار برای طرفدار پیگیر این جریان که سال‌ها در شبکه‌های مجازی زیر پست‌های مختلف کامنت‌های «پس مجاز کی میاد» را می‌دیدند یا خود می‌گذاشتند، سرآمد. اما نوشته حاضر به بهانه جواب این سوال می‌خواهد هرچند اجمالی نگاهی به سیر تغییر و تکامل تصویر «هیچ‌کس» در طول دو دهه گذشته و ارتباط آن با جامعه مخاطب و جایگاهش به‌عنوان مرجعی اجتماعی برای گروه‌هایی از جامعه امروز ایران بیندازد.

آقای هیچکس؛ هر چی که شما می‌خونی باعث تحریکه

لوطی معترض و وطن‌پرست

شخصیت لوطی بامرام به‌عنوان فردی ساکن جنوب شهر تهران از طریق سینمای گیشه‌ای و پس از نقش سیاسی آن‌ها در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ وارد عرصه فرهنگ عامه‌پسند مردم ایران شد. شخصیتی که شاید «علی بی‌غم» با بازی ناصر ملک‌مطیعی را بتوان یکی از شاخص‌ترین چهره‌های آن نامید. شخصیتی مورداحترام در میان اهالی محل که با مردانگی رقاصه کاباره را از چنگال شخصیت‌های شر داستان نجات می‌داد و به نقش سنتی زن یعنی همسر و مادر بازمی‌گرداند. این تصویر با ظهور قهرمانی به نام قیصر در اواخر دهه ۴۰ بُعد یاغی و قانون‌شکن گرفت.

شخصیت هیچ‌کس در دهه ۸۰ زاده چنین فضایی بود. لوطی جوانی که ناخودآگاه می‌خواست قیصر زمان خودش باشد. از طرفی خسته از ساختار دیکته شده فرهنگی و ناعدالتی اقتصادی، از طبقات محروم یا خلاف‌کار‌هایی می‌خواند که جامعه آن‌ها را به این روز انداخته است و از طرفی به خاطر فضای ضد ایرانی پس از حملات ۱۱ سپتامبر خود و رفقایش را سربازانی می‌دید که حاضرند جان خود را فدای وطن کنند.

گذار به روشنفکر واسط

مهاجرت چهره‌های شناخته‌شده رپ فارسی ازجمله سروش لشکری و مهدیار آقاجانی به اروپا و زندگی خارج از ایران، ادامه تحصیل و تغییر در روابط عاطفی (به‌واسطه ازدواج یا زندگی مشترک) فرصتی به آن‌ها داد تا این بار گذشته و وضعیت فعلی کشور خود را با فاصله و دیدی کلی‌تر ببینند و راهنما و الگویی باشند برای هنرمند تازه‌کار تا در دهه ۹۰ ثابت کنند که رپ فارسی نه یک اتفاق نوستالژیک بلکه جریانی‌ست که قرار است بر عرصه فرهنگی و اجتماعی تا سال‌ها اثرگذار باشد.

آلبوم مجاز در سال آخر این دهه تبلور همین پختگی و جهان‌بینی چکش‌کاری شده است. برای نویسنده این متن بلوغ این اثر صرفاً نه در آهنگ‌هایی مانند «قاضی منو دوست داشت»، «شبی گرگا» یا «سخت مسلمون بودن» بلکه در آثار شخصی‌تر یا صمیمی‌تری مانند «یه مکث»، «از آشناییتون خوشبختم» و «جدول و رویا» است. آلبومی که او را نه‌تن‌ها در هیبت روشنفکری واسط قرار می‌دهد بلکه به خاطر ذات هنر و ارتباط عاطفی با مخاطب، او را تبدیل به فیگوری تقریباً منحصربه‌فرد در جامعه ایرانی می‌کند.

آقای هیچکس؛ هر چی که شما می‌خونی باعث تحریکه

«ایـران: از روشنفکران بلندپرواز تا روشنفکران واسط»

روشنفکر واسط اصطلاحی است که در جامعه ایرانی برای اولین بار توسط فرهاد خسروخاور در سال ۲۰۰۴ در مقاله‌ای انگلیسی و سپس در سال ۲۰۱۲ در مقاله تحت عنوان «ایـران: از روشنفکران بلندپرواز تا روشنفکران واسط» مطرح شد. به باور خسروخاور در ایران به‌ویژه پس از جنگ و فروپاشی شوروی، همانند بسیاری از کشور‌های دیگر روشنفکران بلندپروازی که دید احاطه‌گر و تمامیت‌خواه (مانند جلال آل احمد، شریعتی یا روشنفکران مارکسیست) داشتند کمتر در جامعه مورد ارجاع قرار می‌گیرند و با توجه به تجربه‌های قبلی، توسعه ارتباطات و افزایش سواد گروه‌های مختلف مردم روشنفکرانی پا به عرصه گذاشته‌اند که خود را «پیشرو نمی‌دانند و در مقام واسط بین اقشار اجتماعی نقش خود را انتقال برداشت‌ها و مکنونات قلبی گروه‌های اجتماعی می‌دانند و از ارائه تصویری از پیش‌پرداخته شده و آرمان‌گرا و انقلابی به جامعه پرهیز می‌کنند.

اینان خود را برتر از گروه‌های اجتماعی دیگر نمی‌دانند. نقش اساسی آن‌ها ایجاد ارتباط بین گروه‌های گوناگون جامعه، تبیین جامعه مدنی، گسترش ساحت افواه عمومی در اجتماع و بالا بردن سطح آگاهی اجتماعی، بدون اتکا به گفتمانی خاص است.» به باور او روشنفکران واسط در ایران ابتدا در دهه ۷۰ و از میان نواندیشان دینی و بعد‌ها به خاطر فضای اجتماعی و مطبوعاتی بازتر دوره اصطلاحات از میان فعالین حقوق بشر، وبلاگ‌نویسان و روزنامه‌نگاران سر برآوردند. رشد شبکه‌های اجتماعی و برداشته شدن دیوار ارتباطی به‌واسطه مهاجرت و اتفاقات بعد از جنبش سبز نیز این‌گونه روشنفکری را بیشتر در میان گروه‌های مختلف مردم محبوب کرد.

هرچند سیر پختگی هیچ‌کس در سال‌های قبل و از اوایل دهه ۹۰ آغاز شده بود و در آثاری که به‌صورت تک‌آهنگ منتشر می‌شد، قابل‌مشاهده بود؛ اما انتشار آلبوم مجاز به سبب آنکه اثری عمده محسوب می‌شود و به این واسطه موجی در فضای فرهنگی ایجاد می‌کند حائز اهمیت است. او هرگاه شاهد کج‌روی و فسادی در جامعه رپ است سعی کرده با کنشگری و نفوذ کلامش آن را نقد کرده و تا حد ممکن جلو آن را بگیرد. همین ویژگی‌ها و مرجعیتش برای دنبال‌کنندگان پرشمارش او را می‌تواند در تعریف روشنفکر واسط قرار دهد.

آقای هیچکس؛ هر چی که شما می‌خونی باعث تحریکه

جامعه رپ فارسی و روشنفکر واسط

سوالی که ممکن است در اینجا پیش بیاید این است که آیا تعریف روشنفکر واسط را می‌توان برای دیگر هنرمندان رپ فارسی هم به کار برد یا خیر؟ اول آنکه باید در نظر داشت این تعریف (که نویسنده این متن خود به آن نقد دارد که توضیحش در اینجا نمی‌گنجد) باوجوداینکه دارای ارزش در کارنامه کاری یک هنرمند اجتماعی است، اما عدم آن را نمی‌تواند حاصل ناکامی دانست. هنرمند رپ فارسی مانند سایر هنرمندان می‌خواهد حس درونی خود را به فرمی خلاق بیان کند و این بیان در بسیاری از موارد در خلاف جهت جریان مسلط جامعه پیرامون وی است. عده‌ای بیشتر درگیر تجربه‌گرایی در کلام و موسیقی هستند و عده‌ای تمایل به ساخت آثاری سرگرم‌کننده دارند.

اشعار هیچ‌کس در مقابل رویکرد انتزاعی مسلط بر رپ فارسی زیرزمینی در دهه ۹۰، بیشتر عینی و در مواجهه با مسائل پیرامونی صریح، پخته و برنده است. او به‌واسطه نوع نگاهش به جامعه و هنر به سمت جریان پاپ رپ فارسی که از رسانه‌های تجاری مانند رادیو جوان و پی‌ام سی پروموت می‌شوند نرفته است. شخصیتی لوطی و خاکی هم او را از جایگاه تقدس فاصله داده و هم به وی خصلتی عامه‌پسند و اصطلاحاً «با حال» بخشیده است. هرچند تعلق به نسل اول به هیچ‌کس در پیدا کردن پایگاه مردمی کمک بسیاری کرده است، اما به باور نویسنده در رپ فارسی کم نیستند هنرمندانی که می‌توانند در آینده علاوه بر هنرمند بودن در تعریف روشنفکر واسط نیز قرار گیرند.

تصویر «هیچ‌کس» شخصیتی فروتن است که سعی می‌کند شمایل قدیس و بت را برای دنبال‌کنندگانش نداشته باشد. علاوه بر این با کنشگری و نفوذ کلامش سعی در نقد کج‌روی و فساد جامعه رپ دارد و همین ویژگی‌ها می‌تواند او را در تعریف روشنفکر واسط قرار دهد.

آقای هیچکس؛ هر چی که شما می‌خونی باعث تحریکه

آلبوم مجاز نقطه عطفی هم در کارنامه هیچ‌کس و مهدیار و هم رپ فارسی است. آلبومی که متعلق به همه فعالان جریانی است که امروز بعد از دو دهه تجربه مصائب و چالش‌ها و موفقیت‌ها، در این دوران سخت کشور دوره بلوغ خود را سپری می‌کند. شاید این قسمت از آهنگ رسوا بهترین تعریف از هیچ‌کس از زبان خود او باشد:

من نه یه لاتم، نه یه رهبر

هیچ‌کدوم این دو تا نیستم

دین‌دارا منو از خودشون نمی‌دونن، چون اونقدرا هم باخدا نیستم

کافرا منو از خودشون نمی‌دونن، چون اونقدرا هم بی‌خدا نیستم

من با شما‌م و جدا نیستم.

ولی از هیچ‌کدوم شما نیستم

منبع: روزنامه توسعه ایرانی

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    هیچکس مثل هیچکس نیست

    پاسخ ها

    • بدون نام

      سورش بکست کجان سروش بگو زودتر بیان.
      زنده باد سروش لشکری

    • مهران

      این پسر واقعا تو رپ تکرار نشدنیه

  • قلی زاده

    جالب بود عشق اس هیچکس

    پاسخ ها

    • بدون نام

      استادی برای تمام فصول.من کلی خاطره با آهنگاش دارم.کیفیت اشعارش بی نظیر بود

  • mohammad

    پدر رپ فارسی.

  • بدون نام

    پدر رپ فارس

  • بدون نام

    عشقه عشق ..به کسی کاری نداره..شما هم کاری بهش نداشته باشین..من همیشه میگم باز هم میگم برترینها فقط جو سازی میکنه...نمیبینین در مورد گرونی یا چیزای دیگه چه جوری تیتر میزنه ...الکی میخواد اعصابا رو خرد کنه..همین

  • بدون نام

    پدر رپ فارسی

  • میثم هرمزی

    ممنون از برترین ها،امیدوارم اونایی ک سروشو نمیشناسن حتما بخونن این مطلبو،البته یه نقدیم به این مطلب هست ک سروش بچه جنوب شهر نبود،محل زندگیش ونک بود ک تقریبا بالا حساب میشه

  • بدون نام

    خوبه اگر بزارن رشد کنه

  • هیچکس

    وقتی که افتاد زندان، چرا هیچ کی از شماها ککتون هم نگزید؟؟ یا وقتی همه اهنگاشون رو ف.یلتر کردن و هیچ راهه ارتباطی نداشتن؟ حالا که پیشرفت کرده میاین تعریف میکنین ازش؟! بابا دمتون گرم ایول دارین. فقط من نمیدونم اگه اینا ها روشنفکرن و طرفدارشونین، چرا همه رپرا الان خارجن؟؟

  • cactus

    این البوم اخریش فوق العاده است
    16 ترک که هر کدوم به مسائل مختلفی پرداخته
    واقعا این هیچکس با هیچکس ده سال پیش زمین تا اسمون فرق کرده

  • بدون نام

    سروش بچه ونک بود

  • بدون نام

    نویسنده این نوشته بشدت قصد داره بتی بسازه از هیچ کس که بشینه جای رپرهای فراری داده شده ! بهرحال بپذیریم که هر کس جایگاه خودش رو داره.

    پاسخ ها

    • امیر

      ولی خب جایگاه هیچکس از بقیه چند پله بالاتره

    • میثم‌.س

      باید‌حمایت‌بشه‌
      اهنگ‌هاش‌جوان‌پسنده‌
      دوسش‌دارن‌

    • میثم‌.س

      باید‌حمایت‌بشه‌
      اهنگ‌هاش‌جوان‌پسنده‌
      دوسش‌دارن‌

    • بدون نام

      امیر جان، نظر شما محترمه ولی الزاما صحیح نیست، هیچکس و همسرش باید برای تبلیغ کار تازه شون بیشتر روی بعد هنری کار می کردند تا تخریب رقبا و بستن پیجشون!!گرفتی که

  • بدون نام

    به قول شاعر داد میزنه کی این جنایتو از یاد میبره

  • سارا

    خلافکارا میگیرن حقوق،،،،،،،،،،از جیب منو تو میریزه پول پول٬٬٬٬٬٬بده قدرتو دست مردم٬٬٬٬٬...

  • بدون نام

    هنرمند پرستی یک جلوه از نفس پرستی وشیطان پرستی.

  • بدون نام

    هنرمندان دوست داشتنی هستن
    احتیاج به پرستش ندارن
    آدم میتونه هر کسی رو که بهش انرژی مثبت می ده دوست داشته باشه.دوست داشتن کسی پرستیدنش نیست!!!!

  • بدون نام

    ترانه های پر معنی و زیبا، ملودی و اجرای فاخر و پرصلابت. دوستداران هیچکس از تمام سنین هستند.

  • Hichkas

    بدون هیچکس کل موسیقی ایران انگل صوتی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج