رپورتاژ آگهی
بهترین روش درمان دیسک کمر کدام است؟ از علائم تا درمانهای ممنوعه
چکیده : اطراف شما کسانی هستند که درگیر کمر درد و دیسک کمر میباشند. علت اصلی این مشکل هم بهداشت ستون فقرات و رفتار نامناسب با کمر میباشد. البته که عوامل ژنتیکی هم در این موضوع نقش مهمی دارد.
دیسک کمر چیست؟ بهترین روش درمان دیسک کمر چیست؟ و هر آنچه که باید بدانید.
دکتر محمدرضا شاه محمدی، متخصص جراحی مغز و اعصاب با شماره نظام پزشکی ۱۲۲۱۷۳، در این مقاله تخصصی به بررسی دقیق و جامع موضوع دیسک کمر، علائم دیسک کمر و بهترین روشهای درمانی موثر دیسک کمر پرداخته است.
ایشان با استفاده از تجربیات بالینی و دانش تخصصی خود، به ارائه اطلاعاتی دقیق و کاربردی در زمینه تشخیص و مدیریت این مشکل شایع ستون فقرات میپردازند.
دیسک کمر چیست؟
دیسک، جسمی نرم و ژلاتینیمانند است که مانند بالشتکهایی در فضای بین مهرههای ما قرار دارد.
وظیفه این عضو مهم، ایجاد انعطافپذیری در ستون فقرات و جلوگیری از ساییدگی مهرههای استخوانی کمر است.
هسته دیسک بهصورت ژلاتینی و کشسان است که محیط آن را پوششی سفت احاطه کرده است. این ساختار باعث میشود ستون فقرات نرم و قابل انعطاف باقی بماند.
بیرون زدگی دیسک کمر چگونه اتفاق می افتد؟
هرتغییری در ساختار ژلاتینی یا بافت سخت اطراف آن اتفاق افتد مشکلاتی را برای ستون فقرات ایجاد میکند.
یکی از مهمترین مشکلات دیسک، بیرون زدگی یا پاره شدن قسمت سخت دیسک است که علاوه بر مشکلات ساختاری، موجب فشار و تخریب نخاع در آن ناحیه میشود.
قدرت و شدت تخریب نخاع و ستون فقرات به واسطهی مشکلات دیسک کمر ارتباط مستقیمی به میزان تخریب دیسک و فشاری که بر روی نخاع و ستون فقرات میآورد میباشد.
از کجا بفهمیم دیسک کمر داریم؟
وقتی ما کمردرد میگیریم، اولین چیزی که میشنویم این است که شما دیسک کمر گرفتهاید.
البته مهمترین علامت دیسک کمر، درد کمر است. این درد عمدتاً ناگهانی و شدید بوده و با فعالیت بیشتر شده، بهطوری که ممکن است با حرکات ناگهانی یا پس از فعالیتهای سنگین تشدید شود و حتی به ناحیه باسن، رانها یا پاها منتشر شود.
دیسک کمر به مرور باعث تضعیف عضلات کمر و پاها میشود. در مراحل ابتدایی و خفیف بیرونزدگی یا فتق دیسک کمر، استراحت و مصرف مسکن و ضدالتهاب میتواند موجب بهبودی و کاهش درد شود.
اما با پیشرفت این مشکل، علایم شدیدتر و مقاومتر خواهد بود.
علائم خطرساز دیسک کمر چیست؟
دیسک کمر در موارد شدید بسیار خطرناک بوده و ممکن است علایم جبرانناپذیری برای نخاع به همراه داشته باشد. علایمی چون از دست رفتن حس و حرکت پاها، عدم کنترل ادرار و مدفوع، و ایجاد مشکلات جنسی در فرد میشود. با درمان مناسب دیسک کمر در مراحل ابتدایی میتوان از بروز این مشکلات پیشگیری کرد.
چه زمانی برای دیسک کمر باید به پزشک مراجعه کنیم؟
دیسک کمر خفیف عمدتا با استراحت برطرف میشود اما تشخیص اینکه دیسک شما خفیف است یا شدید با متخصص مغز و اعصاب و پس از معاینه دقیق و انجام کارهای تکمیلی مشخص میشود.
صرف اینکه درد زیاد نسیت یا زیاد اذیت ندارد نمیتوان ثابت کرد که دیسک خفیف است. چه بسا دیسک های بزرگی که به علت تخریب زیاد علائم درد را کاهش داده ولی تخریب درحال انجام است.
فرق دیسک کمر و سیاتیک چیست؟
عصب سیاتیک از نخاع کمری منشا میگیرد و در طول پاها انتشار مییابد. اصلیترین علت دردهای سیاتیک، فشار دیسک و ستون فقرات کمری به منشا عصب سیاتیک در کمر میباشد.
عمدتاً درد دیسکهای کمر به باسن و پاها انتشار مییابد و این عنوان که دیسک کمر با مشکل سیاتیک دو موضوع مجزا هستند، کاملاً اشتباه است.
با درمان دیسک کمر، فشار از روی عصب سیاتیک برداشته شده و دردهای سیاتیکی بهبود مییابد.
درمان های غیر جراحی دیسک کمر چیست؟
حدود ۸۰ درصد دیسک کمر نیاز به اقدامات جراحی ندارد. درمانهای دارویی و استراحت، اولین اقدام در دیسکهای کمری خفیف میباشد. درمانهای تکمیلی مانند فیزیوتراپی و آبدرمانی نیز در درمان دیسکهای خفیف کمری بسیار موثر هستند. البته این درمانها باید با نظر جراح مغز و اعصاب انجام شوند که نتیجهبخش باشند، نه با تجویز سرخود و مراجعه به افراد غیرمتخصص.
درمان های تهاجمی اصولی دیسک کمر
لیزر دیسک کمر
جراحی لیزر دیسک کمر برای شرایط خاصی از بیرون زدگی دیسک کاربرد دارد. در این روش با خارج کردن محتویات دیسک بیرون زده فشار از روی نخاع برداشته میشود.
عمل جراحی لیزر دیسک کمر به صورت سرپایی و بدون بیهوشی انجام میشود.
این روش شرایط خاصی دارد و برای همه دیسک ها مناسب نیست.
ضرورت جراحی لیزر دیسک کمر زمانی مطرح میشود که درمانهای غیرجراحی مانند دارو یا فیزیوتراپی تأثیر نداشته و بیمار همچنان از درد شدید و علائم آزاردهندهای مانند بیحسی یا ضعف در پاها رنج میبرد. این روش حداقل تهاجمی با استفاده از لیزر، فشار را از روی اعصاب برداشته و به تسکین درد کمک میکند. جراحی لیزر دیسک کمر گزینهای مناسب برای افرادی است که به دنبال بهبودی سریعتر و دوره نقاهت کوتاهتری هستند.
جراحی باز دیسک کمر:
در این روش با برشهای طولی در کمر و رسیدن به نخاع، اقدام به برداشتن دیسک پارهشده میکنند. این روش دورهی نقاهت چندماهه دارد و نیاز به مراقبتهای خاصی پس از عمل است.
این روش برای جراحیهای شدید دیسک و عملهای مجدد انجام میشود.
جراحی میکروسکوپی دیسک کمر:
این روش جدیدترین روش جراحی دیسک کمر است که با یک برش چند سانتی و با استفاده از میکروسکوپ و ابزار میکروسکوپی اقدام به برداشتن قطعهی بیرونزده و پارهشدهی دیسک میشود. این روش دورهی نقاهت کوتاهی دارد و تمامی علائم فرد بعد از عمل کاملاً بهبود مییابد.
جراحی میکروسکوپی دیسک کمر جدیدترین و استانداردترین روش جراحی دیسک کمر است که موفقیت صددرصدی دارد.
انتخاب بهترین روش درمان دیسک کمر را با توجه به سبک زندگی و شرایط خود به متخصص بسپارید، برای مشاوره جراحی میکروسکوپی دیسک کمر میتوانید از دکتر محمدرضا شاه محمدی مشاوره رایگان دریافت کنید.
درمان های ممنوعه دیسک کمر چیست؟
دیسک کمر یکی از بیماریهای شایع در جهان است و به تبع آن، درمانهای جانبی و گاهی غیراصولی زیادی وجود دارد. درمانهایی چون کایروپرکتیک، اوزونتراپی یا تزریق اپیدورال، که ممکن است به عنوان روشهای درمانی مطرح شوند، اما در واقع میتوانند خطرناک باشند. در ادامه، به توضیح چند روش درمانی غیراصولی و شایع که به شدت توصیه نمیشوند ، خواهیم پرداخت:
کایروپرکتیک
کایروپرکتیک شبهعلم است و اصلاً بر پایههای اصول علمی نیست. این روش درمانی با ایجاد فشار و یا تغییر شکل ساختار اصلی ستون فقرات، تغییراتی را در سیگنالهای عصبی نخاع ایجاد میکند که این تغییرات همیشه مثبت نیستند و اغلب خطر زیادی را به همراه دارند.
ازون تراپی
اوزون گاز سمی است که موجب تخریب بافتهای غضروفی میشود. از اوزونتراپی در مفاصل شانه و یا زانو استفاده میکنند تا قطعات جداشدهی مفاصل را تخریب کرده و درد ناشی از این قطعات تخریبشده را تسکین دهد. اما در ستون فقرات انجام این روش ممنوع بوده و موجب تخریب دیسک سالم و مشکلات جدی در ستون فقرات کمری میشود.
تزریق اپی دورال
این تزریق به منظور تسکین دردهای ستون فقرات انجام میشود و فقط برای کسانی کاربرد دارد که به علت مشکلات بدنی و یا سنی، انجام عمل جراحی برای آنها امکانپذیر نیست. با تزریق اپیدورال، درد بیمار کاسته میشود؛ ولی تخریب عصب به قوت خود باقی است و با کاهش درد، حتی امکان فشار بیشتر به کمر و خطر بیشتر برای نخاع نیز به همراه دارد.
سخن پایانی
درمان دیسک کمر نیازمند تشخیص دقیق، درک صحیح از شرایط بیمار و انتخاب روش درمانی مناسب است. دکتر محمدرضا شاه محمدی عضو انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران با تجربهی بالینی گسترده و دانش تخصصی خود، به بررسی همهجانبهی این موضوع پرداخته و راهکارهای موثری را برای مدیریت و درمان دیسک کمر ارائه میدهند. اگر شما یا اطرافیانتان با مشکلات کمر درگیر هستید، به یاد داشته باشید که اقدام به موقع و مشاوره با یک متخصص مغز و اعصاب میتواند نقش تعیینکنندهای در جلوگیری از عوارض جدی داشته باشد.
حفظ بهداشت ستون فقرات، اصلاح الگوهای حرکتی نادرست و انتخاب درمانهای اصولی و علمی، کلید سلامت طولانیمدت شماست.
مشاوره رایگان درمان دیسک کمر
برای دریافت مشاوره رایگان درمان دیسک کمر میتوانید از راه های ارتباطی زیر با مطب دکتر محمدرضا شاه محمدی در ارتباط باشید:
وبسایت : https://drshahmohamadi.com
اینستاگرام : https://www.instagram.com/Dr_shahmohamadi/?hl=en
تلفن نوبت دهی : ۰۹۲۱۲۵۷۵۳۷۱ – ۰۲۱۲۲۹۰۴۲۶۸
آدرس مطب دکتر محمدرضا شاه محمدی، جراح متخصص مغز و اعصاب : تهران - شریعتی - بعداز ظفر - کوچه مرشدی - پلاک 19- طبقه 2
از تشخیص دقیق تا درمان اصولی، برای سلامتی همراه شما هستیم.
ارسال نظر