۱۴۸۲۱۹۹
۲۵ نظر
۲۱۷۵
۲۵ نظر
۲۱۷۵
پ

ایران چقدر باید زیان ببیند تا شیوه‌های حکمرانی تغییر کند؟!

بر اساس برآوردهای کارشناسان، زیان ناشی از تحریم ها، سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار است؛ رقمی که می تواند اقتصاد ایران را از این رو به آن رو کند و معیشت همه ایرانی ها را متحول سازد.

جعفر محمدی در عصر ایران نوشت: در بازارهای مالی مانند بورس، اصطلاحی وجود دارد به نام "حد ضرر" که معنایش به زبان ساده این است که صاحب سرمایه، برای سهم خود عددی را تعیین می کند که اگر قیمت بدان نزول کرد، از بازار خارج شود تا بیش از این ضرر نکند. تعیین این رقم، بسیاری را از زیان های هنگفت و ورشکستگی نجات داده است.

اصل تعیین "حد ضرر" را می توان به همه امور زندگی تعمیم داد؛ از زندگی شخصی و ارتباط با دوستان گرفته تا حکومتداری.

در این نوشتار کوتاه، می خواهم با چند پرسش، نظر و حواس متولیان حکمرانی در کشور را به تعبیر راهبردی "حد ضرر" معطوف کنم:

۱ - بر اساس برآوردهای کارشناسان، زیان ناشی از تحریم ها، سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار است؛ رقمی که می تواند اقتصاد ایران را از این رو به آن رو کند و معیشت همه ایرانی ها را متحول سازد.

سوال این است که حد ضرر تحریم ها کجاست؟ سالانه باید به  چه عددی از ضرر برسیم که بگوییم حالا به نقطه "حد ضرر" رسیدیم و باید مجموعه ای از تدابیر را برای عادی سازی روابط با دنیا که مقدمه رفع تحریم هاست، تمهید کنیم؟

2045259_340

2 - سال گذشته، پژوهشی رسمی و ملی با عنوان «موج چهارم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان» انجام و نتایج آن در رسانه های داخلی منتشر شد که خلاصه خروجی اش این بود: 92 درصد مردم ایران از وضع موجود ناراضی هستند و فقط 8 درصد وضع موجود را قابل قبول می دانند.

این، یک آمار رسمی و مستند است و سوال این که چند درصد از مردم یک کشور باید از وضع موجود ناراضی باشند تا این نتیجه حاصل شود که باید روش های حکمرانی را  تغییر داد؟ حد ضرر نارضایتی عمومی چه عددی است؟

3 - آمار مهاجرت ایرانی ها به خارج از کشور همچنان صعودی است؛ بسیاری از شرکت های ایرانی، نیروهای خود را به دلیل مهاجرت شان از دست می دهند و نمی توانند جایگزین کنند. رئیس کمیسیون بهداشت مجلس اعلام کرده که تنها در 2 سال گذشته، 10 هزار پزشک از ایران مهاجرت کرده اند و کار به جایی رسیده که در برخی استان های کشور حتی یک جراج قلب هم نمانده است. مهاجرت ایرانیان، تنها محدود به متخصصان آکادمیک نیست و کارشناسان فنی و کاربلدهای تجربی از تعمیرکار و باغبان گرفته تا راننده جرثقیل و آشپز از کشور می روند و ایران، رسماً دارد از سرمایه انسانی تهی می شود.

حد ضرر این پدیده کجاست؟ مثلاً باید سالی چند پزشک از ایران بروند تا سیاستگذاران به این جمع بندی برسند که دیگر بس است و باید طور دیگر حکمرانی کرد تا ایرانی در ایران بماند؟

2045260_351

4 - وزیر بهداشت گفته است که سالانه 50 هزار ایرانی بر اثر آلودگی هوا می میرند. او خسارت ناشی از آلودگی هوا را نیز بین 12 تا 20 میلیارد دلار ذکر کرده است. سوخت کم کیفیت خودروها، تکنولوژی قدیمی موتورها، خودروها و کارخانه ها، مازوت سوزی در نیروگاه ها، فلرسوزی در صنعت نفت و ... همه و همه دست به دست هم داده اند تا در شهرهای ایران هولوکاستی دائمی برقرار شود.

عددی که به عنوان سقف فوتی ها و سقف خسارت های مالی ناشی از آلودگی هوا تعیین شده چیست و چند نفر در سال باید بمیرند و چند میلیارد دلار به خسارت های کنونی افزوده شود که تصمیم گیران به این نتیجه برسند که باید مشکل را ریشه ای حل کرد و نه با تعطیلی های موقت و به امید باد نشستن!

2045263_387

5 - طبق اعلام مرکز آمار ایران، سال گذشته 930 هزار دانش آموز ایرانی ترک تحصیل کرده اند که نسبت به سال قبل تر، 2 در صد افزایش داشته است. سطح علمی دانش آموزان ایرانی نیز در طول سال های اخیر، نسبت به دانش آموزان کشورهای دیگر دچار افت بوده است به طوری که در آخرین آزمون آزمون بین‌المللی تیمز،  دانش آموزان ایرانی در بین 58 کشور، رتبه 54 را به دست آورده اند، جایی نزددیک قعر جدول!

حد ضرر در آموزش و پرورش کجاست؟ سرمایه های آینده این کشور باید تا چه مرحله ای بسوزند که مشخص شود روش های کنونی باید تغییر کند؟!

6 - سال 1376 ، سریالی در ایران پخش شد به نام "مردان آنجلس" که داستان اصحاب کهف را روایت می کرد که بعد از صدها سال خوابیدن  در غار، بیدار می شوند و یکی را به بازار می فرستند و بقیه ماجراها.در سالی که این سریال پخش می شد، قیمت هر دلار حدود 480 تومان بود و حالا که نه صدها سال که تنها 27 سال می گذرد دلار به 82000 تومان رسیده است، یعنی 171 برابر! که احتمالاً حتی اصحاب کهف نیز چنین چیزی را تجربه نکردند.

سوال اینجاست که حد ضرر افت مستمر ارزش پول ملی چه عددی است و مشخصاً هر دلار در ایران باید به چه قیمتی برسد که بگویند بس است؛ باید چاره ای اساسی اندیشید؟!

2045272_154

7 - ...

آنچه نوشته شد، مشتی هستند نمونه خروار از "حدضرر" هایی که تعیین نشده اند و می توان بدان ها پدیده های متعدد و مهمی که قابل اندازه گیری و عدد دهی هستند را افزود، مانند فرونشست زمین، بی آبی، کاهش سرمایه گذاری خارجی، کاهش درآمد سرانه، کاهش سرمایه اجتماعی، تعطیلی و نیمه تعطیلی واحدهای صنعتی، آلودگی های غذایی، طلاق، خودکشی، بیابان زایی، تلفات رانندگی، جرم و جنایت، افت گردشگری، فرسودگی ناوگان حمل و نقل و ... و درباره تک تک شان پرسید که حدد ضررش کجاست؟ سوالاتی که اگر مانند یک مدیر ماهر سرمایه گذاری پرسیده و بدان ها ترتیب اثر داده نشود، سهامدار سرمایه یعنی ملت ایران، به طور فزاینده دچار زیان می شود و بیم ورشگستکی می رود. 

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ناشناس

    چقدر زیبا ست این مطلب.از دست تندروها نفسی باقی نمانده

  • ناشناس

    این نوشته را باید قاب طلایی گرفت و بر سر در مجلس و میادین شهر و روستا نصب کرد تا با دیدن و خواندن آن اذهان خفته بیدار شود!

  • ن خ

    موضوع اینه که مردم ایران برای هیچکس مهم نیستن.مهم آقایون مسولن که خیلی هم از تحریم‌ها سود میبرن.

  • ناشناس

    درود بر نویسنده عالی بود 👋👍👌👍👋 ولی کو گوش شنوا

  • هادی

    مگه تو این مملکت از مسئول ها کسی هم میفهمه این چیزهارو که بخواد جلوش رو هم بگیره،هزار افسوس

  • مهدی

    ده برابر هم ضرر کنیم کک پایداریها و تندرو ها نمیگزه مرغشون یک پا داره هیچ از سیاست نمیفهمند

  • میزا علی اکبر

    زمانی اوضاع خوب میشه که میهن پرستان مسلمان زمام امور را دست بگیرن و
    عرق وطن پرستی داشته باشند

  • آریانا

    از کسانی که سواد ندارن چه توقعاتی دارین؟؟؟

  • saba

    جالب و رسا بود باید گوش های شنوا بشنوند

  • مسعود خانی چلکاسری

    👏 👏 👏

  • خنگول

    خودت رو اذیت نکن دادا ، این از اون مواردیه که حدّ ضرر نداره ، مرغ ما یک پا داره و تا خط پایان هم میدوه!!!!

  • بهی

    دمت گرم

  • بدون نام

    همین که کاسبان تحریم راضی باشند کفایت میکند ،گور بابای
    ملت .

  • عشق من ایران

    آقای محمدی چرا خودت رو به نفهمی میزنی واقعا اگه حرف خودت رو قبول داری بفرمایید حد ضرر عادی سازی روابط با اروپا چقدره ؟برجام رو کی از بین برد چرا ازبین برد چون دید ایران داره پیشرفت میکنه اوضاع اقتصادیش بهبود پیدا میکنه

  • بدون نام

    اصلا مهم نیست که ملت چه میزان ضرر میدهند ، همین که کاسبان تحریم را

  • بدون نام

    عوضش امنیت داریم .

  • علیرضا

    مسعولین حواسشون جایه دیگست

  • خرم

    می خواهند ایرانی ها را نابود کنند افغانی حایگزین کنند چون انها حرف هم را می فهمند

  • فدایی میهن

    میشه بفرماییدبچه روشی حکمرانی کنندمگراختیارتحریمهادست دولت مردان است که لغوکنندوسالی صدملیارددلاضررنکنندشایدهم منظورتان که باپیوستن بهfatfبقیه اقتصادراهم توسط تحریم کننده فلج کنند

  • فلک زده

    صلح و آشتی با جهان تنها راه حل است.رفتار نادرست خود آدماست که بیشتر دشمنی ها رو بوجود میاره

  • کاوه

    جناب محمدی،انگارهمه دست تودست هم گذاشتن ایران وایرانی را نابودکنن

  • ارام

    گوش اگر گوش منو ناله اگر ناله تو آن که هر گز ب جائ نرسد فریاد است

  • معین

    لعنت به تو با این مقاله ات میخواهید ایران را به بهانه تحریم ضرر دو دستی تقدیم بیگانه دهی درست مثل سوریه

  • بدبخت بیچاره

    تا زمانیکه نام ایران را به ایرانستان‌‌ تبدیل نکن این سیاست ادامه دارد

  • قنبر

    حد ضرر ندارد،هدف نابودی کامل ملت ایران است

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج