ابتکار پژوهشگران آمریکایی برای تولید شیر طلایی
پژوهشگران آمریکایی با ارائه یک روش کارآمد برای استخراج ترکیب زیستفعال موجود در زردچوبه، راه سادهای را برای تولید شیر زردچوبه ابداع کردهاند.
ایسنا: شیر طلایی که به آن لته طلایی یا لته زردچوبه نیز میگویند، از شیر، زردچوبه و ادویههای دیگر تشکیل شده و گزینه خوبی برای افرادی است که میخواهند از مصرف کافئین یا قهوه خودداری کنند و در عین حال از یک طعم بینظیر لذت ببرند.
به نقل از فیز، شیر زردچوبه در منوی بعضی از کافهها به عنوان یک جایگزین سالم و بدون کافئین برای قهوه تبلیغ میشود اما این نوشیدنی در واقع یک نسخه از نوشیدنی سنتی هندی «هالدی دود»(haldi doodh) است که اغلب به عنوان یک درمان خانگی برای سرماخوردگی مورد استفاده قرار میگیرد.
اکنون، پژوهشگران یک روش کارآمد را برای ساختن یک نسخه فوری و گیاهی ابداع کردهاند که ویژگیهای سودمند مواد تشکیلدهنده را حفظ میکند و عمر مفید آن را افزایش میدهد.
«آنتونی سوریامیهارجا»(Anthony Suryamiharja) دانشجوی کارشناسی ارشد «دانشگاه جورجیا» گفت: این نوشیدنی بسیار خوبی است؛ به ویژه اگر هوای بیرون سرد باشد یا مریض باشید. زردچوبه ترکیب زیستفعال کورکومین را در بر دارد. کورکومین نوعی پلیفنل است که پژوهشگران اثرات بالقوه ضد التهابی و آنتیاکسیدانی آن را مورد بررسی قرار دادهاند. اگر بتوانیم ترکیبات زیستفعال مانند کورکومین را در شیرهای گیاهی بگنجانیم تا آنها را به سطح مغذی بودن مشابه شیر گاو برسانیم، چرا این کار را انجام ندهیم؟
با وجود این، جدا کردن کورکومین از زردچوبه دشوار است و معمولا به روشهای استخراج پیچیدهای شامل حلالهای آلی، چندین روز زمان و انرژی زیاد نیاز دارد. علاوه بر این، این ترکیب به مرور زمان تجزیه میشود و عمر مفید آن کاهش مییابد.
بنابراین، سوریامیهارجا و همکارانش با الهام از شیر طلایی تصمیم گرفتند بررسی کنند که آیا راهی برای استخراج کورکومین و ذخیره آن در شیر گیاهی وجود دارد. آنها ابتدا پودر زردچوبه را به یک محلول قلیایی اضافه کردند که پیاچ بالای آن باعث شد کورکومین سادهتر حل شود و استخراج آن آسانتر باشد. سپس، این محلول قرمز تیره به نمونه شیر سویا اضافه شد و به رنگ زرد تیره در آمد. سوریامیهارجا و همکارانش محلول را به پیاچ خنثی در حدود هفت رساندند.
درست مانند اسیدهای دارای پیاچ پایین، بازهای با پیاچ بالا برای مصرف خوشایند نیستند. شیر شبهطلایی خنثیشده را میتوان همان طور که هست مصرف کرد اما پژوهشگران برای حفظ بیشتر آن، آب را از طریق خشک کردن انجمادی از محلول بیرون آوردند و یک پودر شیر طلایی فوری تولید کردند.
این روش نه تنها کورکومین را کارآمدتر از روشهای موجود از زردچوبه بیرون میآورد، بلکه کورکومین را در قطرات روغن داخل شیر سویا محصور میکند. این بدان معناست که وقتی کورکومین مصرف میشود، بدن ما آن را به عنوان چربی میشناسد و هضم میکند. همچنین، کپسوله کردن کورکومین از آن در برابر هوا و آب محافظت میکند و طول عمر آن را افزایش میدهد.
اگرچه این پژوهش به طور ویژه روی شیر سویا به دلیل محتوای آمینواسید بالای آن متمرکز بود اما پژوهشگران میگویند که میتوان آن را روی شیرهای گیاهی دیگر نیز اعمال کرد تا گزینههایی برای کسانی که به سویا آلرژی دارند، ارائه شود. علاوه بر این، روش استخراج مبتنی بر پیاچ را میتوان روی ترکیبات گوناگون گیاهی با سهولت و کارآیی مشابه استفاده کرد. به عنوان مثال، زغالاخته سرشار از آنتوسیانین است که یکی دیگر از پلیفنلهای محلول در آب به شمار میرود.
اگرچه پیش از ارائه شیر طلایی به فروشگاهها باید تحقیقات بیشتری انجام شود اما نتیجه اولیه امیدوارکننده است. سوریامیهارجا گزارش داد که شیر طلایی این پژوهش طعم خوبی داشته است.
این گروه پژوهشی امیدوار هستند که نتایج پژوهش آنها بتواند شیمی ورای نوشیدنی طلایی را توضیح دهد و ارزش غذایی این نوشیدنی را برای کسانی که از آن لذت میبرند، بهبود ببخشد.
ارسال نظر