اعتصاب پرستاران در شیراز و کرج دردسر شد
نزدیک به ۹ بیمارستان شیراز و یکی از بیمارستان کرج، در هفتهای که گذشت با بحران شدیدی روبهرو شدند. پرستاران آنها در اعتراض به اضافهکار اجباری، اجرا نشدن قوانین، حقوق پایین، کار سخت و فراوان، توهینها و تهدیدها، دست از کار کشیدند و در خانه نشستند. حالا تنها خواسته آنها حضور رئیسجمهوری برای رسیدگی مستقیم به مشکلاتشان است.
فرهیختگان: دقیقا اردیبهشت و خرداد ماه امسال بود که پرستاران در بیمارستانهای مختلف برای به نتیجه رسیدن مطالباتشان، دست به استعفای دستهجمعی زدند.
با وجود انتشار اخبار از رسانههای غیررسمی و فضای مجازی، اما ماجرا در سطح رسانههای کشور جدی گرفته نشد و از این گذشته نیز علیرغم پیگیری فراوان برای گفتگو با پرستاران بیمارستانها و شهرهای مختلف کشور، اما پرستاران حاضر به گفتگو نشدند و تنها تعداد معدودی از پرستارانی که خبر استعفای دستهجمعیشان منتشر شده بود، به گفتگو و درددل از وضعیت بد شغلی و معیشتیشان نشستند.
از انتقادات جدی پرستاران، رقم پایین دریافتیشان بهعنوان یکی از اعضای کادر درمان بود. یکی از پرستاران گفته بود مجموع دریافتی پرستاران با سابقه کار بالای چند سال نیز رقمی حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیون است و در این میان نیز اضافهکارشان عددی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان به ازای هر یک ساعت است.
حالا، اما چند روزی میشود که برخی از پرستاران بیمارستانهای دولتی شیراز و تعدادی دیگر از شهرهای کشور دست به اعتصاب زدهاند. اعتصابات اخیر از یکی از بیمارستانهای استان البرز شروع شده، اما آنگونه که پرستاران بیمارستانهای دولتی شیراز میگویند، در شیراز اعتراضات پرستاران به چندماه پیش برمیگردد و چندباری روبهروی استانداری، دانشگاه علوم پزشکی و دفتر امامجمعه تجمع کرده بودند.
تا اینکه چند روز گذشته، یکی از پرستاران بیمارستانهای دولتی شیراز خودکشی کرد. پس از چند روز هم یک بهیار در بیمارستان دیگر شیراز دست به خودکشی زد. پس از این دو خودکشی در فاصله چند روز، تعدادی از پرستاران بیمارستان چمران شیراز پیشنهاد اعتصاب را مطرح کردند. همچنین این مساله عنوان شد که برای شیفتهایشان حضور پیدا نکنند. در آخر همین اتفاق هم افتاد و ۱۵ مرداد حدود ۹۰ الی ۹۵ درصد از پرستاران بیمارستان چمران شیراز در شیفتهای کاریشان حاضر نشدند.
پس از عدم حضور پرستاران بیمارستان چمران شیراز، خبر در سطح دیگر بیمارستانهای شیراز منتشر شد و به دنبال آنها پرستاران بیمارستانهای نمازی و... هم دست به اعتصاب زدند. تا لحظه نوشتن این گزارش، بنا به گفته تعدادی از پرستاران شیراز، بیمارستانهای دولتی شیراز پذیرش ندارند و تنها بیماران اورژانسی پذیرش میشوند. همچنین از طرفی دیگر بیمارستانهای خصوصی نیز ظرفیتشان پر شده است و پذیرش خاصی ندارند.
واکنش علوم پزشکی شیراز به تحصن پرستاران؛ فراخوان جذب پرستار
یکی از پرستاران طرح بیمارستان چمران شیراز درباره واکنش مسئولان این استان میگوید: «جلساتی که اکنون در استانداری برگزار میشود، ظاهرا خروجی موفقی ندارد و آنطور که مطلع هستم، از سمت مسئولان وزارتخانه گفته شده به دلیل جابهجایی دولت، نمیتوان دست به اقدام خاصی زد. اعتصاب تا به اینجای کار همچنان پابرجاست. در سمت دیگر ماجرا که نظام پرستاری نهاد صنفی است در یک دعوای صنفی گیر افتاده است. امری که مشخص است، این است که بیمارانی از استانهای جنوبی مانند کرمان، سیستانوبلوچستان و خوزستان برای درمان به شیراز میآیند. امروز بیماری سرطانی برای دریافت دارو و درمان مراجعه کرده بود، اما پذیرش نشد؛ چراکه پرستاری نیست تا درمان بگیرد.»
این پرستار همچنین ادامه میدهد: «واکنش علوم پزشکی شیراز به ماجرا هم جالب است. در گروهها فراخوان جذب نیرو از سایر شهرها و کلانشهرها صادر میکند. بسیج جامعه پزشکی هم به نیروهای جهادی فراخوان داده است که برای جبران اعتصابات به بیمارستانهای دولتی شیراز مراجعه کنند. امروز در بیمارستان خودمان دیدم که به بیماربر روپوش داده بودند و در قالب کمکپرستار در بخش درحال فعالیت است. به پرستاران جدیدی که میخواهند جایگزین کنند، گفته شده که ساعتی ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومان با شما حساب میشود. این درحالی است که ما از آبان ماه معوقه داریم و سیستم درحال لجبازی با ماست. همچنین تهدید میکنند که اگر حضور پیدا نکنیم، غیبت رد میشود و حتی میتوانند طبق آییننامه حقوق هم پرداخت نکنند.»
این پرستار طرحی همچنین درباره مطالباتشان میگوید: «یکی از مسائل جدی ما پایه حقوقمان است که نسبت به سایر ارگانها بسیار پایین است. در شیراز چه نیروی باسابقه و چه نیروی طرحی پایه حقوقش ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان است. همچنین اضافهکار بیمارستانهای دولتی در کل کشور نهایت ۲۳ هزار تومان است؛ درصورتیکه در همین بیمارستانهای خصوصی شیراز اضافهکار رقمی بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است. این ارقام البته بستگی به وزارتخانه دارد، ولی بههرحال در شهرهای مختلف، متفاوت است. مساله دیگر هم تعرفهگذاری است. یک قانون سال ۸۶ در مجلس تصویب شد که تا سالهای پیش اجرا نمیشد. درنهایت در دولت دوازدهم اجرا شد. منتها اصلا مشخص نیست براساس چه معیاری تعرفهگذاریها داده میشود. تعرفهها براساس تعداد بیمار است؟ سطح مراقبتی است؟ اصلا شفاف نیست تعرفهگذاریها چگونه است. البته همین اضافهکار نیز وضعیت مشخصی ندارد. ما که طرحی هستیم تا ۲۷۰ ساعت اضافهکار هم داریم. اما مشخص نیست باز هم فرمول اضافهکار چگونه محاسبه میشود و رقم دریافتی ماهی که اضافهکار بیشتری نسبت به ماه دیگر داریم، اصلا معلوم نیست.»
۱۲۰ هزار تومان حق مسکن علوم پزشکی شیراز به پرستاران
این پرستار همچنین عنوان میکند که دانشگاه علوم پزشکی شیراز پول معوقههای پرستاری را بهموقع پرداخت نمیکند. همچنین از سوی دیگر در بیمارستانهای دولتی شیراز مانند بیمارستان نمازی هر پرستار حداقل ۲ تا ۳ نفر را کاور میکند و حجم کار پرستاران بسیار بالاست.
این پرستار طرحی همچنین به این مساله اشاره میکند که نهتنها نظام پرستاری با پرستاران معترض همراهی نمیکند، ساختار وزارتخانه نیز به مطالبات گوش نمیدهد. متاسفانه به دلیل بیتوجهی مسئولان علوم پزشکی و وزارتخانه به مطالبات، وضعیت به شکلی است که پرستاران بیمارستانهای دولتی دیگر علاقهای به بازگشت به کار ندارند. پرستاران مطالبهگر این مساله را مطرح کردهاند که لااقل معوقات پرداختنشده، پرداخت شود تا برای ما یک دلگرمی ایجاد شود. اما به همین موضوع هم توجهی نشده است.
او میگوید یکی از ارقام عجیب واریزی از سمت علوم پزشکی شیراز حق مسکن است: «علوم پزشکی شیراز نفری ۱۲۰ هزارتومان حق مسکن برای ما واریز میکند. بارها معترض شدهایم. یا همین اضافهکار، مالیات آن بهروز کسر میشود، اما واریزی با اختلاف ۷ الی ۸ ماه واریز میشود. پرسنل شرکتی هم وضعیتی به مراتب بدتر از ما دارند. پایه حقوقهایشان ۷ میلیون تومان و دریافتیشان بسیار کمتر است. همچنین تعدادی دیگر هم نیروی پیمانی هستند که مدتها پیش به این افراد قول استخدام داده شده، اما عملی نشده است.»
رها کردن کار انسانی نیست
محمدرضا سقائیانفر نیز یکی دیگر از فعالان صنفی پرستاری است. سقائیانفر، اما به شیوه اعتراض برای دستیابی به مطالبات پرستاران شیرازی منتقد است. او میگوید: «من یکی از منتقدان این روش هستم. ما قرار نیست تحت هر عنوانی، سلامت مردم را گروکش مطالبات صنفیمان کنیم. این روش را من اصلا قبول ندارم. برخیها میگویند که نه، ما همه راهها را رفتهایم. اما من این را رد میکنم. پیشنهاد دادم و درخواست کردم که دبیرکل خانه پرستار، شفاف کند که کدام راه قانونی برای اصلاح تعرفهگذاری پیش گرفته شد؟ به کدام سازمان شکایت شد؟ از همه چیز گذشته، مساله معوقات نهتنها در بیمارستانها، بلکه در کل علوم پزشکی مطرح است. اما آیا میتوان واکسن نوزادان را تعطیل کرد؟ آیا میتوان بازرسیها را تعطیل کرد؟ تحت هیچ عنوانی، این روش صحیحی نیست.»
سقائیان همچنین عنوان میکند: «ما باید دقت کنیم که قسمت عمده پول دانشگاهها از سمت سازمانهای بیمهگر دریافت میشود. اگر این بیمهها با تاخیر تسویه کنند، طبیعتا دانشگاه نیز معوقات پرسنلش را با تاخیر پرداخت میکند. چرخه وجود دارد. در اینجا هم همین اتفاق افتاده است و سازمانهای بیمهگر با تاخیر معوقات را پرداخت کردهاند.» این پرستار در انتقاد به تحصن صورتگرفته میگوید: «با این تحصنها بخشهایی دچار اختلال میشوند که بیماران شرایط خاص دارند. مثلا بیماران بخش آیسییو، آیسییوی نوزادان یا بخش شیمیدرمانی. آن وقت شما دست به کاری میزنید که بیمارستان مجبور میشود بخش شیمیدرمانی بزرگسالان را تعطیل کند؛ چراکه کسی نیست درمان را پوشش دهد. بیماران باید کجا بروند؟ روند درمانشان چه میشود؟ بیمار سرطانی فرآیند درمان منظمی باید داشته باشد. اگر در فرآیند درمان اختلالی ایجاد شود انگار که کاری از اساس شکل نگرفته است و حتی احتمال دارد که بیماری عود کند. بیماری که نوبت عمل داشته باشد، باید کجا برود؟ کسی اتاق عمل را پوشش نمیدهد. این کارها تحت هیچ عنوانی و با هیچ بهانهای، کار منطقی و انسانی در قبال بیمار نیست و به نظرم میتوانستند کار را از مجاری قانونی، راحتتر پیگیری کنند.»
سقائیانفر درنهایت اشاره میکند که پرستاران پتانسیل پیگیری از سوی سازمان نظام پرستاری را هم دارند. یعنی کار قابلیت پیگیری از چهارچوب قانونی را داشت.
پرستاری؛ بیم و امید بهبود وضعیت معیشتی
با وجود پیگیری بسیار ، اما مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز حاضر به گفتگو نشدند و شرح ماوقع را به وزارتخانه محول کردند.
درمجموع و بهطور خلاصه میتوان گفت آنچه که امروز موجب نارضایتی پرستاران شیرازی و البته پرستاران سایر شهرهای کشور شده است، به چند مساله اصلی تقسیم میشود. یکی از مسائل ترمیم حقوق است که تا جایی ماجرا پیش رفت، اما بعدها متوقف شد. همچنین تعرفههایی که بهطور دقیق محاسبه نمیگردد و اضافهکاریهایی که بهطور شفاف ضریب آن مشخص نمیشود. حرف اصلی این روزهای پرستاران این است که آنچه به آنها در گذشته تخصیص داده شده، امروز پرداخت نمیشود و میتوان گفت که مطالبه بهحقی دارند. پرستاران نیز به دو دسته بهداشت و درمان تقسیم میشوند. پرستارانی که این روزها دست به اعتراض زدهاند متعلق به بخش درمانند.
اما اشکال ماجرا این است که وزارت بهداشت در برخی از موقعیتها دائما نوید اعطای امتیاز یا حقوقی را میدهد که اساسا بودجه آن تامین نشده است و حتی توانایی تامین بودجه لازم را هم برای وعدههایش ندارد. این وزارتخانه عمده بار تامین هزینهها را روی دوش دانشگاههای علوم پزشکی قرار داده است. از بودجه عمرانی گرفته تا تامین حقوق پرسنل دانشگاه؛ بنابراین در چنین شرایطی، دانشگاههای علوم پزشکی در تامین برخی از مطالبات یا بودجهها کم میآورند. حالا باید دید در آستانه شروع دولت سیزدهم، وزیر جدید بهداشت و درمان چه برنامهای برای بهبود وضعیت معیشتی پرستاران دارد.
نظر کاربران
چرا مردم برای شماها مهم نیستند
پاسخ ها
ما از همین مردمیم استاد..اما دقیقا غالب مردمم به ما توجهی نداشتند.پزشکان که زیر میزی بتونن میگیرن..جبران میشه.حاضری ساعتی بیست تومن شب تا صب بیدار باشیو بدویی؟
نه تنها پرستاران بلکه کلیه کارمندان وزارت بهداشت اوضاع دریافتی مناسبی ندارند
بنده خودم با مدرک دکترا
۱۵ سال سابقه کار
در دانشگاه علوم پزشکی دارم ماهانه ۲۲ ملیون میگیرم
اونم در بدترین آب وهوا
محرومترین استان
بعد طرف با مدرک لیسانس توی پتروشیمی کنار دستم
داره ماهانه ۱۲۰ ملیون تومن میگیره
کارکنان وزارت بهداشت حق مسلم دارن که اصلا کار نکنن
تا زمانی که دریافتیها درست شه
خدایی حقوقشان باهزاران مشکلات برابرباحقوق یک کارگرهم نیست لطفابخاطربیماران رسیدگی کنیدتشکرفارس
پاسخ ها
خالی بندی 😳اتفاقا پزشکان و پرستاران بالاترین حقوق و کارانه و مزایا را در کل پرسنل وزارت بهداشت و درمان دارن اما چون تعدادشون زیاده معترضن یعنی پول تعرفه پرستاران در بیمارستان صد تختخوابی ما از پنج میلیون شروع و حتی تا شصت میلیون هم داشتیم
به جای حل مشکل. تهدید میکنند. همین الان هم با کسری نیرو مواجه هستیم. اونوقت اخراج میکنید؟. پرستاری شغل تخصصی هست از کجا نیرو می آورید ؟. از تو خیابون آدم جمع میکنید ؟.
حق دارند بیچارها با این حقوق نا چیز وکار بسیا ر سخت وکم درامد
حتمی باید اعتصاب کنند تا بفهمید حق وحقوقشان پائین هست کارگر باید همین بلارا سرتان بیاورند
حقوق کم پولبی ارزش
با عرض سلام
مگه فقط حقوق پرستاران هست که پایین میباشد حقوق تمام نیروهای خدماتی و نگهبانان و حراست ووو. پایین هست بنده با ۲۶ سال سابقه تو لین مجموعه دارم ۱۵ میلیون حقوق بهم میدن ۴ نفر هم عائله هم دارم
واقعا حقوق پرستارا خیلی پایینه اونهم با اینهمه شیفت
خدا لعنت کنه پزشکان
پزشکا میلیاردی.....این بدبختا ۱۵ میلیون
چقدر فاصله؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
چرا چرت میگی. . شما ۲۴_۲۴ هم کار کنی. باز هم ۲۷۰ ساعت اضافه حقوق نمیشه. در بهترین حالت می شه ۱۲۰ تا ۱۵۰. .
۲۷۰ از کجا دروردی؟؟ بقیه مراکز دولتی همین طورن .تهران هم همینن . اینا حقوق و اضافه کاری رو میگن . ولی کارانه و بهره وری و پاداششون صداشو درنمیارن.
چقدر اوضاع کشور خرااااابه....
مزایاشون بالاس. اینا فقط غصه حقوق و اضافه کاری رو میخورن. ولی بهره وری و کارانه شون هم اندازه حقوقشونه رو صداشو درنمیارن . زیر ۳۰ ملیون درنمیارن اینا
حقوق یه کارگر شهرداري بیشتر از یه پرستار هست ،واقعا حق پرستار آن خیل ضایع شده ،حتی دیگر پرسنل بیمارستان ها ،با این حقوق بسیار نا چیز واقعا دولت آقای پزشکیان باید فورا کاری انجام بدهد ،
بخدا به جان بچم دیگه ن وقت داریم ن توان آخه الان میشه با 16 زندگی کرد یه کارگر فضای سبز عسلویه 40 تومن حقوقشه ک حقشه اصلا درآمد 80 درصد مردم کمه صنفی و طبقه بندی نکنیم همه دارن زجر میکشن یکیش هم من کادر درمان با 15 سال سابقه آخه 16 چیکارش کنم
شیر مادر و نان پدر ، حلالتون باشه.
دقیقا. حق مسکن ما پرستار ا ماهی ۱۱۶هزار تومنه.به کی بگیم
کاش یکی پیدا بشه درد همه مردم رو بفهمه.نمیشه که یه روز معلما اعتراض کنن یه روز بازنشسته ها.یه روز کارگرای نیشکر هفت تپه و حالا پرستارا .اعتراض بعدی نوبت کدوم صنفه الله اعلم
درود بر پرستاران مردم دوست و خدمتگزار. شما باید کاملأ در خدمت بیماران محترم باشید و بهشون بهترین سرویسها رو ارائه بدید. علوم پزشکی و ریاست بیمارستان هم باید، تأکید ميکنم باید، حقوق دلخواه شما رو پرداخت کنه.
نگران نباشین بزودی تمام روسای علوم پزشکی های کشور تغییر پیدا میکنند فقط شما باید توماری درست کنید و به ریاست محترم جمهور ارسال کنید
این حرکت علوم پزشکی شیراز هم خلاف قانون است و میتوانید از طریق قانونی شکایت را برای دیوان عدالت اداری ارسال کنید
این جور اعتراض اشتباه هست اگر یک بیمار بمیرد چی
همسرم هد نرس بخش شیمی درمانی یکی از بیمارستان های پایتخت هست.
به خاطر تعهد و عشق و علاقهای که به کارش داره مجبور شدم 5 سال پیش تن به اجاره نشینی در مرکز شهر بدم و به تهران کوچ کنم.
به خدا اگه پول رهن خونه رو بذارم بانک و سودش رو بهش بدم دو برابر حقوقی میشه که در حال حاضر با 20 سال خدمت داره میگیره.
خیلی از این عزیزان با خدای خودشون معامله کردن و به خاطر خدمت به خلق خدا دارن میان سر کار.
سلام کادر بهداشت و درمان هستم واقعا حقوق کفاف زندگی نمیده سخت ترین شرایط کاری ، بیماری و استرس داری بعد اضافه کار ساعتی ۲۵ هزار تومان آقای سقاییان این همه گروه درست کرد وزارتخونه رفت گفت مطالبه گری کنیم به کجا رسید ؟چکار تونست بکنه راهی به غیر از این نذاشتن وگرنه که همه دوست دارن با دل و جون به مردم خدمت کنن
کلا ح قبل حقوق و مزایای پرسنل و بهداشت و درمان پایینه