۶۷۱۸۲۵
۱۱ نظر
۵۰۲۱
۱۱ نظر
۵۰۲۱
پ

حجاب حداکثری، حجاب حداقلی

«موضوع این نوشته حجاب حداقلی در بحث های قانونی و سیاسی است و نه بحث های اعتقادی و دینی. طبیعی است که شرع و باورها در میان باشد خیلی ها به کمتر از حداکثر رضایت نمی‌دهند.»

عصر ایران - مهرداد خدیر: «برخورد دولت در مسألۀ حجاب باید حداقلی باشد و به میزانی باشد که جامعه این برخورد را تأیید کند یعنی این حق را و بالاتر از آن وظیفه را برای دولت قایل باشد که حفظ حداقل حجاب را خواستار باشد. از همین رو باید برخی تنگ نظری ها را کنار گذاشت و برخورد دولت نباید طوری باشد که مردم احساس کنند دولت در امور خصوصی مردم دخالت می کند. برخوردهای نامعقول با امر حجاب سبب شده برخوردهای قانونی هم واکنش ایجاد کند.»

تصور می کنید عبارات بالا سخنان کیست؟ اینها عین سخنان سردار محمدباقر قالیباف در برنامۀ انتخاباتی سال ۱۳۸۴ است که در ویژه‌نامۀ همایش سراسری ستادهای کشوری با عنوان «زندگی خوب، برازندۀ ایرانی» در ۵ اردیبهشت ۱۳۸۴ توزیع شد و اصولگرایان حامی ایشان نیز کمترین اعتراضی نکردند و نگفتند حکومت باید حداکثری برخورد کند نه حداقلی و بیانیه صادر نکردند و موضع نگرفتند.
حجاب حداکثری، حجاب حداقلی

این روزها که بحث حجاب دوباره درگرفته - و البته بحث بسیار حساسی است و بیم آن می رود که دچار سوء تعبیر شود - اشاره به همین نکته که ۱۲ سال پیش آقای باقر قالیبافِ اصول گرا - که سه بار از طرف اصولگرایان کاندیدای ریاست جمهوری شد - مطرح کرد کفایت می‌کند تا بگوییم آن قدر یک طرف به دنبال برخورد حداکثری بوده که حالا طرف مقابل دیگر به حداقل هم رضایت نمی دهد و چاره کار هم گرفتن و تهدید نیست؛ چرا که بازداشت زن و بچه مردم به خاطر شُل بودن یا افتادن شال و روسری صورت خوشی ندارد و مذهبی ها هم رضایت نمی‌دهند و جامعه زنان را بر پایۀ پوشش دوپاره می کند.

واقعیت این است که حکومت ها نمی‌توانند به دنبال حداکثرسازی باشند و ناگزیرند به حداقل ها بسنده کنند و جاهایی حتی چشم خود را ببندند؛ چرا که اگر حکومت‌ها در پی اِعمال حداکثری باشند، حداقل‌ها را هم از دست می‌دهند.

در قضیۀ حجاب نیز باید دقت و تفکیک کنیم که یک بحث شرعی و عرفی داریم و یک موضوع سیاسی و حکومتی و قانونی. به این پرسش هم باید پاسخ داده شود که برخورد و دخالت پلیس و دیگران از حیث شرعی است یا در اجرای قانون. اگر جنبه شرعی مطرح است آیا کل موضوعات شرعی را به پلیس سپرده ایم و اگر از نظر قانونی است در قانون مشخص شده و اگر نمایندگان مجلس بخواهند قانون مصوب مجلس را تغییر دهند یا اصلاح کنند چنین امکانی وجود دارد یا نه؟

اگر شخص بر پایۀ اعتقادات یا متناسب با فرهنگ و عرفی که پذیرفته باید حجاب را رعایت کند اندازه و نوع آن در اختیار خودش باید باشد و نمی‌توان مطالبه حداکثری داشت کمااینکه حکومت نمی‌تواند پلیس بگذارد تا ببیند کی نماز می خواند و کی نمی‌خواند یا وقتی نماز می خواند چگونه می خواند. اگر هم بحث قانون مطرح است در قانون به صراحت آمده چنانچه شخص بی حجاب باشد ۵۰ هزار تومان جریمه می شود و اصطلاح بد حجاب و بد پوشش هم در قانون نداریم.

به نظر می رسید زنان و حکومت بر سر حداقل حجاب (اکتفا به شالی بر سر و مانتوهایی که دیگر مانند روپوش مدرسه نیست) به توافق رسیده بودند اما در یک طرف قضیه کسانی کافی نمی‌دانستند و مدام خواستار حداکثرسازی و سخت‌گیری و کسر نمره و کسر حقوق و جریمه بودند، در حالی که حداکثر سازی کار پلیس و حکومت نیست و این روحانیون هستند که باید با وعظ و خطابه این موضوع را دنبال کنند هر چند که در قضیه اخیر یک واعظ در کاشان دیدیم که پلیس با نوع وعظ او هم انگار کار دارد و اگر سابق بر این مداحان ذیل روحانیون بودند حالا انتظار دارند روحانیون مداحان را مدح کنند.

به سخن آقای باقر قالیباف بازمی‌گردیم و بر اساس آن احتمال می دهیم که توافق بر سر حجاب حداقلی شاید زمینه ای برای واکنش های روزهای اخیر باقی نمی گذاشت. توافق بر سر حداقل بود و وقتی یک طرف به حداقل اکتفا نکند و هر روز بیشتر و بیشتر بخواهد - ولو در سطح جامعه نتواند ولی در هر اداره که بتواند این احساس را ایجاد کند - طرف مقابل هم توافق را نقض می کند و حداقل را هم کنار می گذارد.

معلوم است که دختری که تنها یک شال روی سرش می‌اندازد و دوست دارد بخشی از مویش دیده شود به حجاب سفت و سختی که در مدرسه به او آموزش داده اند و در سریال های ایرانی هم دیده خیلی باور ندارد ولی چون قانون مکلف کرده رعایت می کند همان طور که اتومبیل خود را زیر تابلوی توقف ممنوع نمی گذارد، چون از جریمه و مجازات می‌ترسد اما به همین شال بسنده می کند. حالا اگر با این وجود باز هر روز و هر جا به او گیر دهند که نه، این کافی نیست یا مواخذه کنند که چرا سفید است و سیاه نیست، چرا شال است و روسری نیست، چرا روسری است و مقنعه نیست و چرا مقنعه است و چادر نیست او را به واکنش وامی دارند و به نقطه ای می رساند که توافق حداقلی را بر هم می‌زند و این چالش در دستگاه های تصمیم گیر درمیگیرد که مطابق قانون قبض جریمه ۵۰ هزار تومانی برای او صادر کنند یا نگاه صرفا مذهبی داشته باشند یا قضیه را سیاسی تلقی کنند و به صنم های قبلی یک یاسمن هم اضافه شود.

این موضوع را نیز نمی توان انکار کرد که دخترانی هم احساس کردند و می‌ کنند که موضوع فراتر از حجاب شرعی - به مثابه حایلی میان دو جنس - است زیرا وقتی با کلاه و بارانی خود را می پوشانند مقبول نمی افتند و احساس می شود به جز چادر سنتی و پرسابقه ایرانی تنها شکل خاصی مد نظر است که قدمت آن به ۵۰ سال نمی‌رسد. اینجاست که در دختران و زنانی این تلقی ایجاد می شود که انگار باید یک یونیفورم طراحی شده را بپوشند و قضیه از حجاب به یونیفورم هایی مانند بلوک شرق تغییر ماهیت می دهد؛ حال آن که اگر بحث صرفا حجاب باشد این همه اصرار بر تیره پوشی چرا و چرا لباس های محلی اقوام مختلف ایرانی در جاهای غیر محیط خود عملا پذیرفته نمی شود یا اصلا چرا محصل دبیرستان و دانشجوی دانشگاه و کارمند اداره همه باید مثل هم و مانتوی سورمه ای به تن کنند؟ آخر اینجا که کره شمالی نیست.

راهکار همان است که ۱۲ سال پیش آقای قالیباف هم گفته بود. کاری نداریم با هدف انتخاباتی بیان شد یا نه اما یادمان باشد آن زمان تازه از فرماندهی نیروی انتظامی به سودای ریاست جمهوری کنار رفته بود و تجربۀ پلیسی در ناکامی در برخوردهای حداکثری را هم بازمی گفت و جدای اینها سخن درستی است و چه بسا اگر طرفین بر سر حداقل به توافق رسیده بودند و طرف صاحب زور این همه اصرار بر حداکثر طلبی نمی کرد کار به اینجا نمی رسید که پوشش - که همه جای دنیا تابع عرف و سنت و فرهنگ است - به یک مشکل حاد سیاسی تبدیل شود و وقتی طرف مقابل اصرار بر حداکثر دارد این طرف می خواهد حداقل را هم کنار بگذارد.

کار به جایی رسیده که خودم دیدم خبرنگار صدا و سیما پای پلکان عابر پیاده میدان هفتم تیر نمی توانست خانمی با استانداردهای صدا و سیما را برای مصاحبه پیدا کند و بعد از کلی انتظار هم وقتی یک خانم چادری را دید و ذوق زده شد دختر جوان محجبه گفت: «من با شما مصاحبه نمی کنم. شما به انتخاب های سیاسی اکثریت مردم توهین می کنید.» در برنامه های خبری تلویزیون ایران دقت کنید. تصویری از رفتوآمد عادی مردم در خیابان ها را هم کمتر نشان می دهد چون پوشش اغلب زنان آنی نیست که آنها می خواهند و تبلیغ می کنند.

کافی است کنار یک مدرسۀ دخترانه بایستید تا ببینید پوشش بچه ها در بیرون به باورهای خودشان یا نوع تربیت خانوادگی یا نوع مدرسه که دولتی است یا خاص یا غیر انتفاعی یا نوع منطقه بستگی دارد و تهدید هر بامداد خانم ناظم به کسر نمرۀ انضباط و انذار دادن های هر نیمروز معلم تربیتی در بیرون دیوارهای بلند مدرسه ها رنگ می بازد و بچه ها دنیای دیگری دارند و مدام از خود می پرسند چرا هیچ یک از دختران و زنانی که در فیلم ها و برنامه های تلویزیونی می بینند این گونه لباس نمی پوشند و حتی بازیگران تلویزیون ایران هم در فضای مجازی به شکل دیگری لیاس می پوشند و عکس می گذارند؟

سوءتفاهم نشود. موضوع این نوشته حجاب حداقلی در بحث های قانونی و سیاسی است و نه بحث های اعتقادی و دینی. طبیعی است که شرع و باورها در میان باشد خیلی ها به کمتر از حداکثر رضایت نمی دهند؛ هر چند که بر سر این حداکثر هم اختلاف نظر وجود دارد؛ کما این که مرحوم آیت الله آذری قمی می گفت: «حتی چادر هم حجاب برتر نیست. حجاب برتر خانه نشینی زن است.»
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • سارا

      چیه زنها رو کردن مثل مردها همه شلوار و کتونی پاشونه هیچ اثری از زیبایی و ظرافت و زنانگیشون معلوم نیست وقتی شعور جامعه پایینه شما خانومارو تو گونیم بکنی اون بیشعورها کار خلاف و آزار و اذیتِ خودشون رو میکنن اینو قبول کنید

    • بدون نام

      من فقط میدونم که هیچی اجباریش خوب نیست

    • بدون نام

      من یک زن چادری هستم که معتقدم چادر با آرایش و شیک پوشی کاملا در تضاد اند ،یعنی اینکه من چادر بپوشم ،بعد روسری انچنانی ،جوراب شیشه ای ،کفش پاشنه داری که تو چشم بیاد ،آرایش ر ژ لب و...
      حجاب یعنی پوشیدگی و سادگی ،فقط پوشیدگی نیست ،سادگی به اندازه ی پوشیدگی مهم است ،مثل زنان مالزی رنگارنگ می پوشند اما ساده و پوشیده اند ،رنگ حجاب مهم نیست ،حرکات و رفتار هم جزئی از حجاب است .
      من فقط ضد آفتاب اونهم بی رنگ میزنم .

      اما با همه ی اینها من به همان حداقلی حجاب رای میدهم هرگز در اسلام اجبار نیست بیشتر مردم از دین زده می شوند .

    • رویا

      من موافق اینم که اجبار نباشه ولی بعضی وقتا فکر میکنم فایده هم نداره بعد اینهمه محدودیت الان اگه حجابم برداریم کلی زمان میبره تا مردان ما چشمشون عادت کنه و بتونن درست برخورد کنن و بلا ملا سرمون نیارن حالا چه کلامی چه فیزیکی. ولی فکر کنید مثلا میری تو یه کشور دیگه و یهو همه چی متفاوته و آزاده و برای همه هم عادیه چقد جالبه.اینجا از الان اگه شروعم کنیم بجنگیم برای احقاق حقوقمون به سه نسل بعد از خودمونم نمیرسه الان انقد مغزا بسته شده که یه ذره روسریت عقب باشه خودشونو مجاز میدونن هر فکری دربارت بکنن هر حرفی بزنن و هر آزار واذیتی بکنن البته نه همه ولی بیشترشون کلی زمان میبره این طرز فکر اصلاح بشه.میان میگن ما برای همین حجاب خون دادیم!فقط برای حجاب؟ مگه قبلا بی حجابی بود یا اونایی که جزو انقلابیون بودن همه محجبه بودن؟فقط اجبار به چیزی نبود.بعدم شهدا با یه تار موی ما انقد ناراحت نمیشن تا اینکه ببینن اسم مملکت فقط اسلامی شد و توش پر از دزدی و اختلاس و بی کفایتی و بدبختی برای مردمیه که از هر خانواده حداقل یه شهید دادن تو این شکی نیست

    • بدون نام

      خانه نشینی زن؟؟؟ بیشعورااا

    • بدون نام

      بابا خیلی از همین دانشمندان ،سیاستمداران ،هنرمندان ،بازیگران و.....
      مادرهایشان زن های خانه دار ،خانه نشین بوده اند

      کم به اسم پیشرفت زن ها رو به بیراهه بکشانید، فعلا که با اینترنت امکان پیشرفت تو خونه از قدیم ها بیشتره ،
      خواهر من پرستاره ،آنقدر خسته است که نگو و نپرس
      دوستم تو کانون پرورش فکری کودکان کار میکنه ،میگه کاش یکی بیاد منو بگیره بگه نرو سر کار !

      همسایه ی ما خانه داره ،ماشالا آنقدر تو ناز و نعمته !!!
      اصلا تو خونه نیست صبح تا شب تو بازار و به گردش و تفریح

    • بدون نام

      خانه نشینی ؟؟؟؟؟؟؟؟ بی عقل تر و عوضی تر از خودت دیده بود ؟؟؟؟؟؟ ای کاش خودتم یه زن بودی میدیدم خانه نشینی یعنی چی؟؟؟؟؟

    • رویا

      *معلوم است که دختری که تنها یک شال روی سرش می‌اندازد و دوست دارد بخشی از مویش دیده شود به حجاب سفت و سختی که در مدرسه به او آموزش داده اند الی آخر ...
      این پاراگراف خیلی خوب بود خب پس خودتونم میدونید که نتیجه اجباری بودن این میشه پس چرا عادیش نمیکنید ؟یکی دوس داره با حجاب باشه یکی نه این کاملا منطقیه و سلیقه ایه اجبار شما غیرمنطقیه. به نظر من بی حجابی اجباری با حجاب اجباری هیچ تفاوتی نداره هر دو در نفس عمل اجبارن و خدا آدم رو مختار آفریده یعنی اجبار رو دوست نداره تو هر چیزیم اجبار باشه آدم مخالفت و لجبازی میکنه چون تو ذاتش نیست حالا ما چیکار کنیم که کلا از تنظیمات کارخونه اجبار رومون نصب نشده؟شما برنامشو برامون نصب کن فعال بشه بله قربان گو بشیم هر تصمیمیم برامون گرفتین پذیرا باشیم!

    • نازنین

      مثل این میمونه که ما هم بگیم حجاب برتر کور کردن تمام مردان است.نظرت راجع به این چیه؟والا دیگه چرا همش زن باید کوتاه بیاد؟امان از افراط و افراطی گری والا کشور خیلی مسائل واقعا مهمتر داره که احتیاج به رسیدگی داره اصلا این مسئله ساده ترین مسئله دنیاس که شما انقد پیچیدش کردین؟راستی برای چی با اینجور بحثها مردم رو سر کار میذارید؟ما دیگه خسته شدیم واقعا.به شعورمون یه عمره توهین شده واقعا الان جاگعه رو جداسلزی کردین دیگه.هدف این بود؟زنها به مردها اعتماد ندارن و مردها به زنها دیگه خودشون از هم دوری میکنن.میخواین کلا یه خط بکشین وسط کشور با بتن پر کنید زنها اینور مردا اونور.بعد واقعا فکراتون آزاد بشه بشینید برای مسائل مهم چاره اندیشی کنید.مثلا سهم تک تک مردم رو از اختلاسها محاسبه کنید بریزید تو حساباشون اختلاسگرا رو که نگرفتین لااقل به ما هم برسه از بغلش

    • تعمیر کار یخچال

      به نظر من برترین حجاب حتی خانه نشینی هم نیست حجاب برتر استفاده از کارتن یخچال برای پوشش کامل و مناسبه و توصیه میشه.

    • ***

      خوب اگه قرار به پوشش کامل باشه میشه با دامن،پیراهن بلند رنگ های متنوع هم حجاب کرد و حجاب کاملی هم داشت و این چیز های که اینجا با رنگ های خفه و منزوی می گویند را اسلام هم قبول ندارد،ضمن این که شما باید صورت مسئله رو پاک کنید الان آدم با حجاب هم امنیت اخلاقی نداره

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج