امروز در تاریخ
۴ خرداد - ۲۵ مِی؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز ۴ خرداد برابر با ۲۵ مِی تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویداد ها:
۳۱۱ پيش از ميلاد - هنر ایرانیان در خودی کردن فاتحان و حفظ فرهنگ ملی
ژنرال «سلوكوس» جانشين اسكندر در متصرفات آسيايي او، ۲۵ ماه مي سال ۳۱۱ پيش از ميلاد ساختن شهري را در كناره غربي رود دجله (عراق امروز) آغاز كرد كه پنج سال بعد تكميل شد و سلوكيه نام گرفت و دستگاه حكومتي اش به آنجا انتقال يافت. اشکانيان بعدا تيسفون را در سوي ديگر دجله ساختند و پايتخت قراردادند و ده قرن بعد، بغداد که یک روستا در نزديكي همين دو شهر بود به صورت شهری بزرگ درآمد و پایتخت (دارالخلافه) عباسیان شد.
سلوكوس اول با هدف جلب قلوب ايرانيان نسبت به خود، درهمان سال (311 پيش از ميلاد) با «آپاما» دختر كلانتر بلخ (بزرگتر این شهر) ازدواج كرد، ولي ايرانيان با بكارگيري روش منحصر به فرد خود براي مدتي طولاني زيربار مقدوني ها نماندند؛ به همان گونه كه بعدا عربان، تركمانان و مغول ها هم نتوانستند به مفهوم واقعي كلمه بر آنان حكومت كنند كه مورخان متفق القول اين روش ويژه (ذوب فاتحان در درون خود) را هنر ايرانيان نوشته اند كه با زبردستي خاص در فاتحان نفوذ مي كنند، آنان را تغيير فرهنگ و روانشناسي مي دهند (خودی می کنند) و به تدريج قدرت را به خود منتقل مي سازند.
در آن زمان که ایران با انبوه مشکلات داخلی و عمدتا ناشی از مداخلات دولت لندن و تحریک سران ایل ها، خان ها و سرکردگانِ محلی بویژه شیخ خزعل به گردنکشی دست به گریبان بود، سلطان احمد شاه قاجار، چهارم خرداد سال 1300 هجری (25 می 1921) در پي يك مشاجره لفظي كوتاه با سيدضياءالدين طباطبائي يزدي نخست وزير وقت، وي را از اين سمت بركنار كرد.
در روزهاي پيش از اين برکناري، جماعتي در ميدان بهارستان برضد سياست هاي داخلي دولت سيدضياء دست به تظاهرات زده و خواستار بركناري اش شده بودند كه شاه وقت از اين فرصت استفاده كرده، وي را به كاخ گلستان احضار و به او پيشنهاد داد كه كناره گيري كند. سيدضياء نپذيرفت و ميان آن دو مشاجره لفظي روي داد که شاه وقت بي درنگ (فی المجلس) حکم برکناری وي را نوشت و این حکم را هنگام خروج سیدضیاء از کاخ سلطنتی (کاخ گلستان) به دست او دادند.
سيدضياء با حمايت انگلستان و كودتاي تيپ قزاق در اسفند 1299 بر سر كار آمده بود و مصدق اورا عامل و دست نشانده دولت لندن اعلام می کرد. بنابراین، برکنارشدن سیدضیاء به آن صورت تعجب برانگیز است. با اینکه از آن زمان 92 سال گذشته است هنوز روشن نشده است که محرّک تظاهرات بهارستان برضد سیدضیاء چه عواملی بودند و انگیزه واقعی برکناری او از چه سیاستی ناشی شده بود!.
پس از بركناري سيدضياء، دولت تهران 25 هزار تومان هزينه سفر به او داد تا كشوررا داوطلبانه ترك كند و سيدضياء از ايران رفت. او سال ها در فلسطين ـ تحت الحمایه وقت انگلستان ـ اقامت داشت كه پس از اشغال نظامي ايران در شهريور 1320 به كشور بازگشت و از شهر يزد ـ زادگاه خود ـ به نمايندگي مجلس انتخاب شد. اعتبار نامه نمایندگی سیدضیاء به رغم مخالفت سرسختانه دكتر مصدق كه اورا عامل يك دولت خارجي (انگلستان) اعلام كرده بود به تصويب رسید.
سیدضیاء در باغ خود در سعادت آباد تهران زندگی می کرد و با اینکه پهلوی دوم (محمدرضاشاه) ظاهرا بااو روابط صمیمانه داشت، ژاندارمری منطقه وَنَک ماموریت داشت که رفت و آمدهای اورا زیر نظر داشته باشد و در روزهای تعطیل که برخی رجال به دیدارش می رفتند، اسامی و ساعت ورود و خروج آنان را گزارش کند.
1940 - نبرد «دونکرک» و فرار 338 هزار نظامي انگليسي و فرانسوي
نبرد دونکرک Dunkirk بيست و پنجم می 1940 آغاز شد که تا چهارم ژوئن اين سال ادامه داشت. باقیمانده نیروهای فرانسه و بلژيک و نظامیان انگلیسی که به کمک آنان فرستاده شده بودند هنگام عقب نشینی از برابر آلمانی ها و فرار به انگلستان، در بندر دونکرک فرانسه و مناطق ساحلي اطراف آن به دام ارتش دوم آلمان و پانزرهای Panzer (تيپ هاي زرهي) این کشور به فرماندهی ژنرال فون روندشتدت G. von Rundstedt و ژنرال فون کلايست P. von Kleist افتادند، محاصره شدند و در اين منطقه نبردي مرگبار روي داد که به شکست نیروهای فرانسوی و انگلیسی محاصره شده انجامید. دستور تخليه شکست خوردگان 26 مي صادر و مار تخليه از 27 مي آغاز و تا پايان روز 4 ژوئن به مدت 9 روز ادامه داشت. هیتلر برای دادن فرصت فرار به این نیروها سه روز آتش بس داده بود که معلوم نیست چرا از آن استفاده نشد.
در نبرد دونکرک از ۴۰۰ هزار نظامی فرانسوی و انگلیسی نزديک به سی هزار نفرشان کشته و ۳۴ هزار تن دیگر اسیر شدند. همچنین ۱۷۷ هواپیمای انگلیسی سرنگون و شش ناوشکن و دویست ناوچه این کشور غرق شدند. نبرد دونکرک پیروزی بزرگی برای هیتلر بود. اگر وی به شوروی تعرض نکرده بود پیروز جنگ بود و جهان، امروز وضعیت دیگری داشت.
در نبرد دونکرک نزدیک به سی هزار انگلیسی و فرانسوی و متحدین این دو کشور کشته و ۳۴ هزار تن دیگر اسیر و ۳۳۸ هزار و ۲۲۶ تن دیگر با ۸۶۰ کشتی و قایق تخلیه شدند. عملیات نجات این نظامیان بی سابقه بود. نظامیان فراری خودرا به دریا می زدند و تا گردن به زیر آب می رفتند تا به کشتی و یا قایق برسند. در جریان تخلیه بیش از ۲۰۰ ناوچه، کشتی و قایق ازجمله ۹ ناوشکن انگلیسی و فرانسوی غرق شدند و به ۱۹ ناوشکن دیگر آسیب وارد آمد. انگلیسی ها همچنین ۱۷۷ هواپیما از دست دادند. نیروهای شکست خورده دو هزار و ۴۷۲ توپ، ۶۵ هزار خودرو ازجمله تانک و موتوسیکلت و ۵۰۰ هزار تُن مهمات برجای گذاردند و فرار کردند. ۱۹۸ هزار و ۲۲۹ هزار تن از تخلیه شدگان انگلیسی و ۱۳۹ هزار و ۹۹۷ تن فرانسوی و بلزیکی و ... بودند. چرچیل در پارلمان انگلستان شکست در دونکرک را یک فاجعه و تخلیه نظامیان را یک معجزه خوانده و گفته بود که نباید فریب آرامش ۲۰ ساله پس از جنگ جهانی اول را می خوردیم، آلمان را دست کم می گرفتیم و برای جنگ احتمالی دیگر آماده نمی شدیم، همه جنگها قابل پیش بینی نیستند و برخی در پی یک شکست و اشتباه سیاسی آغاز می شوند، باید همیشه آماده بود.
نبرد دونکرک پیروزی بزرگی برای هیتلر بود. اگر وی به شوروی تعرض نکرده بود پیروز جنگ بود و جهان، امروز وضعیت دیگری داشت.
1942 - دولت تهران متعهد به تامين هزينه هاي ريالي اشغالگران ايران شد!
در اين روز درسال 1942 (1321 خورشيدي) دولت وقت ايران متعهد شد كه هزينه هاي ريالي متفقين ( اشغالگران ) در ايران را تامين كند و در ازاء هر 13 تومان ( 130 قران ) بعدا يك پوند انگليسي دريافت دارد. دولت ايران با چاپ اسكناس اين هزينه ها را تامين كرد كه باعث تورم پول در كشور شد و قيمتها را تا چند برابر بالا برد.
1946 - روز ملی اردن ـ چگونگي تاسيس اين کشور
دو ماه پس از امضای قرارداد لندن، 25 می 1946 مجلس «امارت ماوراء اردن» این سرزمین را کشور هاشمی اردن و عبدالله بن حسین را پادشاه آن اعلام کرد که روز ملی اردن است. عبدالله بن حسین از این روز به بعد ملک عبدالله خطاب شد. وی که 20 ژانويه 1951 در بیت المقدس به دست یک فلسطینی کشته شد از سالها پیش از پادشاه شدن، ریاست امارت «ماوراء اردن» را به دست داشت. عبدالله متولد مکه در 1882 که در استانبول تحصيل کرده بود مدتي نماينده مکه در مجلس عثماني بود. پدر او امیرحسین که شریف مکه (و امير حجاز) بود در طول جنگ جهانی اول به انگلیسی ها در شکست دادن عثمانی کمک کرده بود. سرزمینی که امروز اردن خوانده می شود پیش از سال 1917 یک ایالت عثمانی وابسته به سوریه بود. انگلیسی ها که اردن را تاسيس و قيمومت آن را با دريافت مصوبه جامعه ملل از سال 1921 به دست داشتند از 15 می 1923 رياست خاندان هاشمي را كه از حجاز بودند و تحت فشار سعودي ها به اردن مهاجرت کرده بودند بر ماوراء اردن که عنوان «امارت» داشت برسميت شناخته بودند.
اردن که زماني هم قطعه اي از امپراتوري ايران بود 89 هزار کيلومتر مربع وسعت و اينک (سال 2012) شش ميليون و پانصد هزار تن جمعيت دارد. در جريان نخستين جنگ اعراب و اسرائيل (جنگ سال 1948) ارتش اردن غرب رود اردن و بيت المقدس را تصرف کرد و چهار ـ پنج دهه در کنترل داشت.
1951 - چرچيل خواهان حمله نظامي به آبادان شد
در اين روز در سال 1330 (1951 ميلادي) و در آستانه اجراي قانون ملي شدن نفت و خلع يد از شركت نفت انگلستان كه دولت اين كشور سهامدار عمده آن بود، اين دولت برضد ايران به ديوان داوري لاهه شكايت كرد و دفتر اين ديوان دولت وقت ايران را از مفاد اين شكايت آگاه ساخت و اطلاع داد كه دولت انگلستان به استناد ماده 22 قرارداد 1933 ايران و انگلستان رسيدگي به اختلافات موجود في مابين دو كشور را به اين ديوان احاله كرده تا داوري كند. طبق ماده 22، دو دولت موافقت كرده بودند كه اگر اختلافي روي دهد، براي حل آن به «داور» مراجعه كنند و نظر داور را بپذيرند.
در همين روز وينستون چرچيل كه هنوز نخست وزير نشده بود از دولت حزب كارگر انگلستان انتقاد كرد و اين دولت را متهم ساخت كه در برابر دكتر مصدق كوتاه آمده است و علنا از حمله نظامي براي تصرف آبادان جانبداري كرد. در واكنش به اظهارات چرچيل كه بعدا نخست وزير انگلستان شد تا با دولت دكتر مصدق مقابله كند، مسكو و واشنگتن واكنش نشان دادند. دولت آمريكا با هرگونه عمليات نظامي انگلستان بر ضد ايران مخالفت كرد و آن را به مصلحت غرب ندانست و دولت مسكو با اشاره به قرارداد سال 1921 ايران و روسيه تهديد كرد كه اگر پاي سرباز انگليسي به ايران برسد براي دفاع از ايران نيرو به اين كشور خواهد فرستاد. در اين ميان روزنامه هاي تهران كه ماده 22 قرارداد 1933 را براي اطلاع مخاطبان خود چاپ كرده بودند دولت وقت ايران كه اين قرارداد را امضاء كرده بود دست نشانده انگلستان و خائن به ملت ايران خوانده بودند.
1952 - دكتر مصدق رهبر وقت ايران يک بار ديگر تکرار کرد: در جهاني كه براي حفظ صلح و نظارت بر حقوق بشر و داوري در اختلافات داراي مرجعي به نام سازمان ملل است نياز به قطب نيست و همه ملل داراي حقوق و اختيارات برابر هستند. وجود يک و يا چند ابرقدرت در جهان باعث تعرض به حقوق ملل ضعيف و جنگ خواهد شد. اين، واکنش مصدق به تفسير مطبوعات اروپايي بود که نوشته بودند ايران با درگيري با ابرقدرت انگلستان دارد با آتش بازي مي کند، امپراتوري لندن يک قطب از سه قطب جهان است. (دو قطب ديگر؛ واشنگتن و مسکو).
۱۳۵۸ - سوقصد به جان آیت الله هاشمي رفسنجاني
چهارم خرداد ۱۳۵۸ (۳ ماه و نيم پس از پيروزي انقلاب)، ساعت هشت و نيم شب، علي اكبر هاشمي رفسنجاني در محل سكونت خود در دزاشيب (شميران) هدف دو گلوله قرار گرفت، مجروح شد، در بيمارستان تجريش تحت عمل جراحي قرار گرفت و زنده ماند.
وي در اتاق پذيرايي منزل هدف گلوله قرار گرفته بود. دو مرد به عنوان رسانيدن پيامي از يك روحاني ديگر به هاشمي، به خانه او وارد شده بودند و تيراندازي از سوي يكي از آن دو صورت گرفته بود. مهاجمان موفق به فرار شدند، ولي تقريبا بلافاصله، گروه فرقان متهم به طرح اين توطئه شد. هاشمي متولد آگوست ۱۹۳۴ (شهريور ۱۳۱۳) بهرمان رفسنجان بعدا به ترتيب رئيس مجلس، رئيس جمهور شد و رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام شده است. دو روز پس از اين تيراندازي، امنيت روحانيون به عهده دژباني ارتش به فرماندهي سرتيپ امير رحيمي گذارده شد.
1963 - تشكيل سازمان وحدت افريقا
به دنبال تشكيل كنفرانس تاريخي سازمان وحدت كشورهاي افريقايى در آديس آبابا پايتخت اتيوپي در بيستم مه 1963م، اين سازمان در 25 مه آن سال شكل گرفت و به تدريج تمامي كشورهاي استعمارزده اين قاره به عضويت آن درآمدند. بنيانگذاران سازمان وحدت افريقا، جمال عبدالناصر، قوام نكرومه و احمد سُكوتوره رؤساي جمهوري وقت مصر، غنا و گينه بودند. اين سازمان تلاشهاي خود را جهت ايجاد يكپارچگي ميان كشورهاي افريقايى، حل و فصل اختلافات اين كشورها، دفاع از حق حاكميت كشورهاي عضو و آزادي سرزمينهاي تحت استعمار افريقا متمركز كرده است. منشور سازمان كشورهاي افريقايى كه با حضور 30 كشور اين قاره در اتيوپي به امضا رسيد در حال حاضر مورد تأييد 53 كشور، چندين سازمان و جبهه آزادي بخش افريقايي است و همگي عضو اين سازمان ميباشند. مقر سازمان وحدت افريقا در كشور اتيوپي ميباشد و اجلاس سران، هرسال در يكي از كشورهاي عضو برگزار ميشود. سازمان وحدت افريقا در سال 2002م باتحت پوشش قراردادن اكثريت مطلق كشورهاي اين قاره، به اتحاديه افريقا تغيير نام داد.
۱۹۸۵ - يك توفان دريايي ۱۱ هزار تن را در بنگلادش كشت. در همين روز در سال ۱۹۴۱ توفان دريايي ديگري درهمين منطقه در دلتاي رود گنگ باعث مرگ ۵ هزارتن شده بود.
۱۳۶۷ - سقوط شلمچه توسط رژيم بعثي عراق
فرايند سقوط فاو، با توجه به تأثيرات تعيينكننده آن بر تغيير توازن به سود عراق، بسيار حائز اهميت بود. عراقيها، پس از حمله به فاو، در زماني كمتر از ۴۸ ساعت، نقل و انتقال از منطقه فاو را با هدف آمادگي براي عمليات بعدي آغاز كرده و ۳۸ روز پس از حمله به فاو، سرانجام در بامداد روز چهارم خرداد سال ۱۳۶۷، به منطقه شلمچه حمله كردند، در نهايت پس از هشت ساعت درگيري، شلمچه در حالي سقوط كرد كه بيش از هفتاد درصد از توان دشمن در جنوب متمركز شده بود. نتايج برخاسته از سقوط شلمچه منجر به انجام اقداماتي از جانب جمهوري اسلامي ايران گرديد كه: افزايش فعاليتهاي ديپلماتيك و پيگيري روند جابجايي در بندهاي قطعنامه ۵۹۸، دعوت از مردم براي پشتيباني جبهه ها و نيز انتصاب حجت الاسلام و المسلمين هاشمي رفسنجاني به عنوان جانشين فرماندهي كل قوا از آن جمله ميباشد.
۲۰۱۱ - اپرا وینفری تهیه کننده، بازیگر، مجری و خیرخواه آمریکایی به برنامه شو اپرا پایان بخشید.
زادروزها
۱۸۰۳ - زادروز رالف والدو امرسون فیلسوف و نویسنده آمریکایی
۱۸۸۷ - زادروز پادره پیو کشیش کاتولیک ، قدیس ایتالیایی
۱۸۸۹ - زادروز ایگور سیکورسکی طراح هواپیما و عامل اصلی توسعه و تکامل بالگردها اهل اوکراین
۱۹۳۹ - زادروز ایان مککلن بازیگر انگلیسی
۱۹۶۳ - زادروز مایک مایرز بازیگر کانادایی
۱۹۶۵ - زادروز یحیی جامه رئیسجمهور گامبیا
۱۹۰۷ ـ زادروز عبدالحسین سپنتا، شاعر ایرانی
۱۹۳۸ - زادروز ریموند کارور، نویسندهٔ داستانهای کوتاه و شاعر آمریکایی.
1345 - زادروز احمدرضا عابدزاده، بازیکن و مربی فوتبال اهل ایران.
درگذشتها
۹۹۲ - درگذشت میشکو اول لهستان نخستین شاه و موسس کشور مستقل لهستان
۱۲۶۱ - درگذشت الکساندر چهارم از پاپ های کلیسای کاتولیک رم
۱۶۸۱ - درگذشت پدرو کالدرون نمایشنامهنویس و شاعر عصر طلایی اسپانیولی
۱۹۵۴ - درگذشت رابرت کاپا عکاس انسانگرا و ضدجنگ و فتوژورنالیست مجارستانی
۱۹۸۳ - درگذشت محمد ادریس سنوسی اولین و تنها پادشاه لیبی از سال ۱۹۵۱ تا ۱۹۶۱
۱۸۰۵ - درگذشت ویلیام پیلی، فیلسوف مسیحی بریتانیایی.
۱۹۸۹ ـ درگذشت عبدالعلی وزیری، خواننده ایرانی
۲۰۱۴ - درگذشت وویچخ یاروزلسکی سیاستمدار و نخستین رئیسجمهور لهستان
*****
منابع:
-پايگاه نوشيروان کيهاني زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون
ارسال نظر