اولین شهردار زن در سیستان و بلوچستان
هفته نامه کلید ملی در آخرین شماره خود گفتگویی با سامیه بلوچزهی، شهردار شهر سرباز در سیستان و بلوچستان و نخستین زن شهردار در سیستان و بلوچستان منتشر کرده است.
شهر سرباز در جنوب سیستان و بلوچستان واقع شده است. شهری که برای اولین بار یک زن سکان اداره آن را به عنوان شهردار به عهده دارد. «سامیه بلوچزهی» شهردار ۲۷ساله سرباز، می گوید: «امکاناتی که در گذشته وجود نداشته ایجاد کردیم. مانند دانشگاه علمی- کاربردی که اولین دانشگاه در شهر سرباز است.»
او کارشناسی ارشد منابع طبیعی دارد.
به عنوان اولین زن شهردار شهر سرباز چه کارهایی در طول حدود ۲سال خدمتتان انجام دادهایدکه برای شهر هم تازگی داشته است؟
از زمان شهردار بودن من یک سال و چهار ماه می گذرد. در ماه آذر ۲سال خواهد شد. میتوانم بگویم کارهای بزرگی را در شهر سرباز انجام دادهایم. امکاناتی که در گذشته وجود نداشته برای مردم ایجاد کردیم. مانند راهاندازی دانشگاه علمی- کاربردی که اولین دانشگاه در شهر سرباز است. سرباز قبلا هیچ دانشگاهی نداشتهاست. اما اکنون ۹۰ دانشجوی ترم اولی در حال تحصیل داریم. ارتقای درجه شهرداری از دیگر کارها است.
از همان ابتدای تاسیس شهرداری که از سال ۸۰ بود، درجه شهرداری یک باقی مانده بود. درجه یک پایینترین و ضعیفترین درجه است. اما من درجه شهرداری را در عرض شش ماه توانستم از یک به ۳ ارتقا بدهم. همچنین احداث زمین چمن مصنوعی که اولین زمین فوتبال در شهر سرباز را محسوب میشود. از دیگر کارهای انجام شده سنگفرش کوچه ها بود که امکان آسفالت آن به علت عرض کم وجود نداشت. پروژه در دست اقدام برای احداث پارک بانوان داریم. و به طور کلی آسفالت خیابان، نصب المان، نامگذاری خیابان ها و کوچه ها و چراغانی سطح شهر حتی به طور تزئینی اجرا شدهاست. در گذشته این موارد در شهر سرباز انجام نشدهبود.
در حال حاضر زنان شهر سرباز چه میزان توانمند شدهاند و برای توانمندی آنان شما چه کارهایی انجام دادهاید؟
زنان شهر ما به خودباوری رسیدند. زیرا قبلا تا به این اندازه اعتماد به نفس و خودباوری نداشتند. به این باور دست یافتهاند که خود میتوانند وارد عرصههای مدیریتی شوند. ما همایشی برگزار کردیم با عنوان «مقام منزلت زن بلوچ» که یک هزار و ۵۰۰ نفر از شهرهای مختلف شرکت داشتند. با توجه به کمبود زمین در شهر سرباز ساخت پارک بانوان، ویژه زنان شهر در دست داریم. حتی به علت نداشتن زمین مجبور شدیم کوه را تخریب کنیم. این از برنامههای من برای بانوان بوده است.
باتوجه به وضعیت شهر، آینده سرباز را چگونه ارزیابی می کنید و آیا روند رو به رشدی را پیش بینی میکنید؟
شهر ما روند رو به رشدی را طی میکند. اما یکی از مشکلات اصلی ما نداشتن زمین است چون در منطقهای کوهستانی واقع شده است. زیرا اگر زمین داشتیم برنامههای بیشتری را اجرا می کردیم، مانند احداث سالن بدن سازی برای بانوان. البته کارهای انجام شده تا به الان شهر را با مشخصههای شهری نشان میدهد. یعنی مشخص است که در این شهر انسانهایی زندگی می کنند. و به طور کلی روند رو به رشد و مثبتی را برای شهر سرباز پیش بینی میکنم.به این علت که شهردار یک زن است بنابراین زنان از من انتظار بیشتری دارند.
اما نداشتن زمین مشکل اساسی ما است. اگر اعتباری برای خرید زمین اختصاص داده میشد بنابراین من هم کمک بیشتری را به شهرمان می کردم. می توانستم امکاناتی مانند استخر شنا، باشگاه بدنسازی و سالن ورزشی را ایجاد کنم. با نبود اعتبارات ..البته حمایت سازمان شهرداریها شامل حال ما میشود اما بازهم مشکلات ما فراوان است. زیرا اگر زمین داشتیم دست به تخریب کوه نمی زدیم. و با وجود زمین، پروژه ساخت پارک بانوان در همان ۶ ماه اول به اتمام می رسید. زیرا تخریب کردن کوه حدود ۳سال زمان میبرد. اگر مشکلات این چنینی ما حل میشد توانایی انجام بیشترین برنامهها را در شهر سرباز داشتیم.
باتوجه به مشکلات و کمبود امکانات در شهر انتظارتان از کدام سازمان و نهادی برای حمایت بیشتر است؟
از سازمان شهرداری ها، وزارت کشور و استانداری درخواست حمایت داریم. همچنین دفتر امور شهری که ما زیر نظر آنان هستیم. و حتی مشارکتهای مردمی هم با در اختیار گذاشتن زمین می توانند کمک شایانی به ما داشته باشند. استانداری و مدیرکل مربوطه به کمبود زمین در شهر ما به خوبی آشنا هستند. اما باید اضافه کنم که استاندار واقعا شهر ما را مورد حمایت خود قرار داده اند. نظر ایشان نسبت به حضور زنان بسیار مثبت است. زیرا مدیر زن زیادی را در مقام های مختلف می بینیم. علت این امر تدبیر استاندار است. همین موضوع به من نیز اعتماد به نفس داده است. با وجود استاندار نیز آینده را بسیار مثبت ارزیابی می کنم.
فکر می کنید توانستهاید انتظارات مردم را باتوجه به اینکه اولین زن شهردار محسوب می شوید عملی کنید؟
ابتدا که شهردار شدم مردم نگران بودند. نگرانی از این رو که یک زن شهر سرباز را چگونه اداره خواهد کرد. زیرا شهر ما شهری سنتیایست و مردم در آن متعصب هستند. اما من با عملکرد خود نشان دادم که یک زن هم میتواند مانند یک مرد شهردار باشد. ما مشکلات را پشت سر گذاشتیم. مردم واقعا راضی هستند. آنان می گویند بعد از اتمام دوره چهار ساله نمی گذاریم بروید. زیرا انتظار نداشتند یک زن توانایی انجام کارها را داشته باشد. اما با کمک مسئولان توانستیم کارهای بزرگی انجام دهیم.
نظر کاربران
مشک آن است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید سرکار خانوم شهردار
خوشحاليم خانم ها هم فعاليت اجتماعي در شهرهاي ايران دارند اما چرا كوه را تخريب مي كنند؟