به بچهها استامينوفن بديم يا نه؟
محققان میگویند همیشه پایین آوردن تب با کمک این دارو به نفع سلامت فرزندتان تمام نمیشود. اعتماد مادران به این داروی تب بر گاهی از این هم فراتر میرود و به تجویز خودسرانه و بیش از اندازه این دارو و به خطر انداختن جان کودکان منجر میشود.
اعتماد مادران به اين داروي تب بر گاهي از اين هم فراتر ميرود و به تجويز خودسرانه و بيش از اندازه اين دارو و به خطر انداختن جان كودكان منجر ميشود. استامينوفن كه اين روزها در خانه اغلب ايرانيها پيدا ميشود، موضوع اين مطلب است. در اين دو صفحه به شما ميگوييم اين دارو را چه زماني و به چه شكلي بايد مصرف كنيد و شما را با خطراتي كه محققان براي مصرف آن كشف كردهاند، آشنا ميكنيم.
راهنماي مصرف استامينوفن
حتما شما هم ميپرسيد چه ميزان از اين دارو، بدون به خطر انداختن فرزندتان باعث پايين آمدن تب او ميشود؟ گفته ميشود هر كودك مجاز به دريافت قطره استامينوفن به اندازه دوبرابر وزنش در فواصل شش ساعته است اما در سايت اطلاعات دارويي اين راهنما براي مصرف داروي استامينوفن آورده شده است:
- كودكان ۱۲-۱۱ ساله: مقدار ۴۸۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان ۱۰-۹ ساله: مقدار ۴۰۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان ۸-۶ ساله: مقدار ۳۲۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان ۵-۴ ساله: مقدار ۲۴۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان ۳-۲ ساله: مقدار ۱۶۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان ۲۳-۱۲ ماهه: مقدار ۱۲۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان ۱۱-۴ ماهه: مقدار ۸۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
- كودكان سه ماهه يا كوچكتر: مقدار ۴۰ ميليگرم هر چهار تا شش ساعت.
مراقب باشيد اوردوز نكند
برخلاف تصور اغلب والدين، مصرف بيش از اندازه استامينوفن هم ميتواند اوردوز و حتي خطر مرگ را به دنبال داشته باشد. درحالي كه والدين ميخواهند با چكاندن چند قطره بيشتر استامينوفن در دهان كودكشان و كوتاه كردن فاصله ميان دو وعده استامينوفن محكمكاري كنند و احتمال تبدار شدن فرزندشان را پايين بياورند، پزشكان نسبت به مرگآور بودن اوردوز اين دارو هشدار ميدهند. بچههايي كه بيش از اندازه استامينوفن ميگيرند، ممكن است با تهوع، استفراغ و دلدرد نسبت به اين مشكل واكنش نشان دهند اما در بسياري موارد نشانههاي اوردوز پنهان ميماند يا به اشتباه به عنوان نشانههاي بيماري اصلي كودك تفسير ميشود و جان او را تهديد ميكند.
گذشته از اين، گاهي والدين داروهاي ديگري كه حاوي استامينوفن هستند را همراه خود استامينوفن به كودك ميدهند اما نميدانند داروهاي حاوي اين ماده هم ميتوانند مسبب اوردوز شوند و آسيبهاي كبدي يا از دست دادن جان را همراه بياورند.
حداقل چهار ساعت وقفه بيندازيد
حتي بالا رفتن تب نميتواند مجوزي براي خوراندن استامينوفن در فاصلههاي كمتر از چهار ساعت به كودك باشد. معمولا بچهها بايد هر شش ساعت يكبار به اندازه دوبرابر وزنشان قطره دريافت كنند اما در صورت پايين نيامدن تب، ميتوان قطرهها را هر چهار ساعت یکبار به كودك خوراند.
در صورتي كه به جاي قطره تصميم گرفتيد شياف استامينوفن را برای فرزندتان مصرف کنید هم حق نداريد فاصله ميان دو بار استفاده از شياف را از چهار ساعت كمتر كنيد و در اين مورد هم بهتر است در شرايط عادي، به همان زمان شش ساعته وفادار باشيد و در عين حال با روشهاي مكمل مثل استفاده از دستمال خيس براي پايين آوردن تب او تلاش كنيد.
همراه با اين داروها خطرساز ميشود
اگر فرزندتان تحت درمان با داروهاي ضدانعقاد است در مورد خوراندن استامينوفن به او با پزشكش مشورت كنيد. گذشته از اين، كودكاني كه بهخاطر ريفلاكس تحت درمان با داروهاي ضداسيد هستند هم ممكن است چندان از استامينوفن تاثير نپذيرند. استامينوفن كه در صورت مصرف شدن با كافئين اثر درمانياش بيشتر ميشود، در صورتي كه همراه با داروهاي ضدتشنج مورد استفاده قرار گيرد، ميتواند كبد را بيشتر از قبل با خطر مسموم شدن مواجه كند.
به دستتان اعتماد نكنيد
مادراني كه از استامينوفن براي پايين آوردن تب فرزندشان پس از دريافت واكسن استفاده ميكنند دو دستهاند؛ گروهي به محض تزريق واكسن براي پيشگيري قطره را به كودك ميدهند و گروهي تا نگذشتن تب فرزندشان از ۵/۳۸ درجه از اين دارو استفاده نميكنند.
شما برحسب شناختی که از خودتان در مهار استرس و کنترل کردن شرایط دارید میتوانید یکی از این دو رویکرد را انتخاب کنید.گذشته از این،گفتيم كه گاهي جز مصرف اين دارو، چارهاي باقي نميماند اما شما تنها در شرايطي بايد بهخاطر سوختن فرزندتان در تب از اين دارو استفاده كنيد كه عدد روي دماسنج عدد ۵/۳۸ يا بالاتر را نشان دهد. پس به دستتان براي سنجيدن تب كودك اعتماد نكنيد و با كمك دماسنج ديجيتالي حرارت بدن او را اندازه بگيريد.
چرا نبايد همیشه به استامينوفن اعتماد كنيد
استامينوفن هنوز هم يكي از معتبرترين و رايجترين تببرها براي كودكان در همه جاي دنياست اما پشت سر اين داروي مورد اعتماد، حرف و حديثهايي هم هست. شكي نيست كه اين دارو ميتواند تب را پايين بياورد اما محققان ميگويند ميتواند بيماريهاي ديگري را به جان كودكان بيندازد. پس پيش از آنكه براي برداشتن قطره استامينوفن دست به كار شويد، اين نتايج كه از سوي پژوهشگران منتشر شده است را بخوانيد:
تاثير واكسن را كم ميكند
بر اساس گزارشهايي كه بيبيسي منتشر كرده است، دادن استامينوفن به كودكان بعد از انجام واكسن ميتواند از تاثيرگذاري واكسن كم كند. مطالعات گستردهاي كه در اين مورد انجام شده است نشان ميدهد استامينوفن به خوبي ميتواند احتمال تب كردن كودكان بعد از انجام واكسن را كاهش داده يا بهطور كلي از بين ببرد اما گاهي بهتر است كه والدين خطر تبدار شدن فرزندشان را به جان بخرند و سراغ اين دارو نروند.
چراكه در همين بررسي گسترده ثابت شد با دادن استامينوفن به بچههاي واكسن زده، ايمني بدنشان در برابر واكسن هم بالا ميرود و تاثيرات مثبت تزريق كمتر ميشود. به همين دليل پژوهشگران توصيه ميكنند والدين پيش از تزريق سراغ اين دارو نروند و تنها در صورتي كه مشاهده كردند فرزندشان ناخوش بوده و تبش در حال بالا رفتن است از استامينوفن كمك بگيرند. جالب اينجاست كه در هر دو گروه مورد بررسي، چه در ميان آنهايي كه استامينوفن بعد از واكسيناسيون دريافت كرده بودند و چه در ميان كساني كه اين دارو را نگرفته بودند، تب بالاتر از ۵/۳۹ ديده نشد.
نفس را تنگ ميكند
ابتلا به آسم و مشكلات تنفسي از ديگر مشكلاتي است كه بهخاطر مصرف بيرويه استامينوفن ميتواند ايجاد شود. محققان ميگويند نوزاداني كه استامينوفن مصرف ميكنند، ممكن است در شش يا هفت سالگي به اگزما، مشكلات تنفسي يا حتي آسم دچار شوند. به عقيده محققان احتمال ابتلا به اين بيماريها در ميان كودكاني كه در نوزادي اين دارو را گهگاه مصرف كردهاند۶۱ درصد بيشتر از ديگران است.
اين درحالي است كه مصرف مداوم اين دارو ميتواند خطر ابتلا به اين بيماري را تا سه برابر بيشتر كند. گذشته از اين، برخي از پژوهشگران معتقدند مصرف اين دارو ميزان آنتياكسيدانها را در بدن كاهش ميدهد و راديكالهاي آزاد را به تهديدي جديتر براي بدن مصرفكنندگان تبديل ميكند. با اين وجود پژوهشگران اعتراف ميكنند گاهي جز مصرف اين دارو، چارهاي باقي نميماند و همچنان معتقدند خطر تبهاي بالا و تشنج براي كودكان از مصرف اين دارو هم بيشتر است.
بچهها را بيشفعال ميكند
تنها در دوره كودكي نيست كه مصرف استامينوفن ميتواند عوارضي را همراه داشته باشد. محققان ميگويند حتي پيش از تولد هم دريافت اين دارو ميتواند با عوارضي در سالهاي آينده همراه باشد. يونايتدپرس نوشته است مصرف اين دارو در ماههاي بارداري، ميتواند كودك را در آينده به بيشفعالي دچار كند. به گفته پژوهشگران، خانمهايي كه در دوران بارداري سراغ اين دارو ميروند، فرزندي به دنيا ميآورند كه چند سال بعد با مشكل كمبود توجه و تمركز روبهرو ميشود.
گذشته از اين پژوهشگران ميگويند ابتلا به بيماريهاي كليوي در هفت سالگي هم از مشكلات ديگري است كه بهخاطر مصرف اين دارو توسط مادر باردار ايجاد ميشود. درحالي كه سه تا پنج درصد كودكان قبل از هفت سالگي نشانههاي مرتبط با بيشفعالي و كمبود تمركز را بروز ميدهند، محققان ميگويند كه در ميان اين جمعيت سهم آنهايي كه مادرشان در بارداري استامينوفن دريافت کرده، بيشتر است.
نظر کاربران
استامینوفن نه.... سرماخوردگی بزرگسال.. موندم کدوم دکتری این استامینوفنو واسه تب تجویز میکنه
ممنون از مطالب خوبتون
متشکرم
سلام بچه من 13قطره استامینیوفن دادن ولی استفراغ کرد اون 4 ماهشه چند قطره بدم
من به بچه ام اشتباهی ۲۵ قطره استامینوفن دادم چیکار کنم لطفا زود راهنمایی کنید
سلام بچه ی من قطره استامینوفن خورد پنج دقیقه بعدش بالا اورد حالا چیکار کنم ؟
یعنی استامینوفن ها رو هم بالا اورده ؟
پاسخ ها
بچه ما ۴۵ روزه به دنیا اومده که۸ روزه خیلی به خودس زور مزنه وبه خودش میپیچه به دکتر هم بردیم براش شربت قطره چکان که دکترش میگه روده اش باد کرده از شربت به ش دادیم ولی همان طور هستش ودر ضمن روده اش خوب کار نمیکنه لطفا راهنماییمان بکنید خیلی متشکیم
سلام من بچه م 2 ماه الان 6 روزه روزی 3 بار اسامینیفون بهش میدم دکتور بهم گفت تا 10 روز روزی 3 بار بهش بدم الان من چیکار کنم ؟؟لطفن جواب بدین؟؟
پاسخ ها
سلام پسرمن یک ماه وپنج روزشه شباموقع خواب بهش استامینوفن میدم تاراحت بخوابه ضررداره یانه؟؟
سلام بچه ما استامینیفون میخوره سریع بالا میاره .
دوباره بهش استامینفون بدیم یا نه؟؟
آیامیتوانم برای نوزاد4 ماهه باوزن 6کیلوجهت کم کردن گریه های زیادش که پس ازبررسی بی دلیل است وبیماری نداردازقطره استامینوفن روزی یک دزورحدچندقطره استفاده کنم؟
واقعامطالبش عالی بود ازتون ممنونم
خسته نباشید ممنون از راهنماییتون
سلام من به دخترم که دکتر گفت 20 قطره استامينوفن ا شتباهی بیشتر دادم حالا چیکار کنم
بچه من ۶ماهشه سرما خورده سرفه میکنه تب هم داره،۴روز دیگه واکسن داره،میتونم بهش استامینوفن بدم ک موقعی ک واکسن بزنه سرماخوردگیش خوب شده باشه،لطفا سریع جوابمو بدین
سلام بچه من پنج ساله بعد از استفاده از شیاف صورتش قرمز شده وخارش داره لطفا راهنمایی کنید
خیلی مطالب مفیدی بود لطفاً همیشه بروز باشید
سلام بچه من تازه می خوادبره4ماه خیلی گریه می کنه ازدیروزم سرماخورده بینیش کیپ شده می تونم روزی1باربهش استامینوفن بدم؟
محمد طاها ده ماهه
سلام خسته نباشید برای دخترم واکسن دو ماهگی زدم برای تبش قطره استامینوفن دادن اما بهش نمیسازه و اسهال میگیره و دل درد آیا داروی دیگری میشه بهش داد؟_
ممنون ازت لطفتون دوستان من خیلی راهنمایی گرفتم این مطالب خوب تون واقعا ممنونم اطرف عسل کوچولو۴ماهه
سلام من شربت استامینفون نداشتم دخترم تب داشت استامینفون کدین300نصفشو به بچه 4ساله دادم ایاخطر ناک نیست
سلام اگه شبها به بچه استامینوفن بدی یه مدت براش عادت نمیشه
دخترم ۶سالشه تبش بالای ۴۰میره دکتر بهش استاژل داده ولی رو جعبه ش زده زیر ۱۲سال مصرف نشه ،دخترم ۲۶کیلو وزنش دکتر گفت به خاطر وزنش موردی نداره بخوره دو دلم نمیدونم چیکار کنم
نباید برای راحت خوابیدن نوزاد استامینوفن دا د
استامنيفون رو براي خواباندن نوزادم استفاده ميكنم ضرر داره خواهشن راهنمايم كنيد
منم میدم لطفابگیدظررداره یانه
معلومه که ضرر داره.آدم برا راحتی خودش که بچشو دستی دستی بدبخت نمیکنه.
من زمان واکسن بچم هم با دودلی و شک بهش استامینوفن میدم.
اصلا کار درستی نیست که به بچه سالم فقط بخاطر اینکه بخوابه و خواب ما رو بهم نریزه استامینوفن بدیم.
خدا رو خوش نمیاد.گناه داره.
بعدا عوارضش هم دامن خودتونو میگیره هم دامن اون طفل معصومو.شاید بیش فعال بشه که هم دمار شما رو دربیاره هم خودش بخاطر عدم تمرکز نتونه به موقعیت های بالای اجتماعی و تحصیلی برسه.
خواهشا نکنید این کارو.