بازیهای قدیمی و سنتی ایرانی ها (۲)
بازیهای سنتی قدیمی همچون هفت سنگ، عمو زنجیرباف، قایم موشک، گرگم به هوا، کی بود کی بود، لی لی، شیر و آهوها، وسطی و ... ریشه در سنت های دیرینه مردم ایران دارد و هنوز نسلی که با این بازی ها اوقات فراغت خود را سپری می کردند، هستند.
برترین ها: بازیهای سنتی قدیمی همچون هفت سنگ، عمو زنجیرباف، قایم موشک، گرگم به هوا، کی بود کی بود، لی لی، شیر و آهوها، وسطی و ... ریشه در سنت های دیرینه مردم ایران دارد و هنوز نسلی که با این بازی ها اوقات فراغت خود را سپری می کردند، هستند و فقط از آنها به عنوان خاطرات کودکی یاد می کنند.
این روزها، وسایل ارتباط جمعی، بازی های رایانه ای و ورزش های جدید خود را در دل مردم جای کرده اند و این بازی ها به دست فراموشی سپرده شده اند. اما لذتی که در آنها هست را هیچ بازی کامپیوتری یا معاشرت مجازی نمی تواند به انسان بدهد. هیجان و شادی وسطی و جیغِ خوشحالی از بُل گرفتن چیزی نیست که بتوان در دورهمی های ساده این روزها آن را تجربه کرد.
برای یادآوری روش بازی این سرگرمی ها تعدادی از آنها را انتخاب کرده و برایتان توضیح داده ایم. بلکه وسوسه بشوید تا به یاد دوران کودکی آنها را با دوستان خود دوباره تکرار کنید.
بازیهای قدیمی و سنتی ایرانی ها (۱)
طناب بازی
تعداد بازیکنان: ۵ نفر به بالا
ابزار بازی: یک ریسه طناب به طول تقریبی ۲ متر (با افزایش تعداد بازیکنان طول طناب افزایش می یابد) که به سر آن چیزی نظیر یک توپ می بندند.
در این بازی، همه بازیکنان در وسط میدان می ایستند و از بین خودشان، یکی را انتخاب می کنند. نفر برگزیده در وسط میدان می ایستد و طنابی به طول ۲ متر را در دست می گیرد و برای سنگین شدن طناب به سر رها شده طناب چیزی را می بندند که به راحتی بتوان آن را به دور سر چرخاند.
فرد برگزیده، طناب را به شکل دورانی روی زمین می چرخاند و بازیکنان در فاصله یک تا یک و نیم متری بازیکن می ایستند و هر گاه طناب به بازیکنان نزدیک شود، بازیکنان باید از روی طناب بپرند تا طناب به پایشان برخورد نکند. چرخش طناب و پریدن بازیکنان هم چنان ادامه پیدا می کند تا زمانی که طناب به پای یکی از بازیکنان برخورد کند.
در این صورت بازیکن می سوزد و باید جایش را با بازیکن طناب به دست عوض کند و طناب را به دستش بگیرد و کار چرخاندن را آغاز کند. بازی تا زمان دلخواه ادامه پیدا می کند.
یک گل دو گل
تعداد بازیکن: بیشتر از دو نفر (۲ تا ۱۰)
ابزار بازی: ۵ سنگ گرد که کمی بزرگ تر از فندق باشد
ابتدا با جفت یا تک آمدن، آغاز کننده بازی را مشخص می کنند، به این گونه که یکی از بازیکنان سنگ ها را در مشت می گیرد تا دیگری بگوید زوج است یا فرد این بازی چندین مرحله دارد و بازیکن با اجرای موفق هر مرحله، به مرحله دیگر راه می یابد، ولی اگر در هر مرحله مرتکب اشتباه شود، می بازد و باید بازی را به نفر بعدی واگذار کند.
مرحله اول (قل اول): پنج سنگ را به گونه ای که جدا از هم باشد روی زمین پخش می کنند، آغاز کننده بازی یکی از سنگ ها را بر می دارد و به بالا می اندازد و در فاصله زمانی پایین آمدن سنگ، یکی از سنگ های روی زمین را بر می دارد و با همان دست، سنگ بالا انداخته را که در حال سقوط است می گیرد و به همین شیوه همه سنگ ها را بر می دارد.
مرحله دوم (دو قل): ۵ سنگ را به گونه ای که دو به دو قرار بگیرد، روی زمین پخش می کند؛ یکی را برمی دارد و به بالا می اندازد و سنگ ها را دوتایی از روی زمین بر می دارد.
مرحله سوم (سه قل): مانند مراحل مذکور است؛ با این تفاوت که چهار سنگ روی زمین را باید در دو حرکت یک تایی و سه تایی بردارد.
مرحله چهارم: یک سنگ را به هوا می اندازد و چهار سنگ را با هم از روی زمین بر می دارد و سنگ معلق در هوا را می گیرد.
مرحله پنجم (قرتک): یک سنگ را به هوا می اندازد، در حالی که چهار سنگ دیگر در مشت است انگشت سبابه را به زمین می کشد، بعد سنگ را در هوا می گیرد.
مرحله ششم: بازیکن سنگ ها را پخش می کند یکی را بر می دارد و بالا می اندازد، در فاصله بازگشت، یکی از سنگ های روی زمین را بر می دارد و سنگ هوا را می گیرد و با یک پرتاب دیگر، سنگی را که از روی زمین بر می دارد با یکی از سنگ ها عوض می کند و به همین روش، مرحله را با تعویض تمامی سنگ ها به پایان می رساند.
مرحله هفتم: در این مرحله، بازیکن بعد از ریختن سنگ ها روی زمین، دست چپ را در یک طرف آن ها به شکل عمودی بر زمین می گذارد و دیواری درست می کند.
با دست راست یکی را بعد از برداشتن به طرف بالا می اندازد و دو بار می گیرد و دراین فاصله باید یکی از سنگ ها را بردارد و آن سوی دیوار بگذارد و این حرکت را برای تمامی سنگ ها اجرا کند.
مرحله هشتم: در این مرحله، بازیکن سنگ ها را یک جا به طرف بالا می اندازد و در فاصله بازگشت آن ها، به سرعت دست ها را به هم می چسباند و با دو کف دست، سنگ ها را می گیرد. دوباره آن ها را در همان حالت با دو دست به طرف بالا می اندازد و در این فاصله دست ها را وارونه می کند و از ناحیه انگشت سبابه به هم می چسباند و آن ها را با پشت دست هایش می گیرد و سپس سنگ ها را به بالا پرتاب می کند و با کف دو دست می گیرد. افتادن حتی یک سنگ موجب سوختن است و هر کدام از بازیکنان که این مراحل را بدون اشتباه بگذرانند، برنده بازی معرفی می شوند و اگر در هر مرحله بسوزند، باید بازیکن حریف بازی را ادامه بدهد.
مرحله آخر: مرحله تنبیه است و دو بازیکن رو به روی هم می نشینند؛ بازنده کف دستش را به زمین می چسباند و نفر برنده سنگ ها را یکی یکی با اسامی تنبیه ها مانند: «نوازش و برداشتن عسل از کندو» پشت دست او می چسباند، سپس باید با یک حرکت همه سنگ ها را به سوی بالا بیندازد و با کف دست بگیرد، اگر توانست همه را بگیرد تنبیهی متوجه او نیست اما اگر سنگی روی زمین بیفتد به تعداد سنگ های افتاده برای او جریمه تعیین می کنند.
هُپ هُپ
تعداد بازیکنان: ۳ نفر به بالا
در این بازی، ابتدا یک نفر از افراد را به عنوان استاد انتخاب می کنند. استاد یک عدد را انتخاب می کند، به طور مثال عدد ۵ را انتخاب می کند (انتخاب عدد اختیاری است.)
بقیه افراد به شکل دایره وار می نشینند و استاد، یکی از افراد را انتخاب می کند. آن فرد باید از عدد یک شروع کند، یعنی او باید شماره یک بگوید، بعد به ترتیب، نفر دوم عدد دو، نفر سوم عدد سه و نفر چهارم عدد چهار را باید بگوید. در این جا نفر پنجم باید بسیار حواسش جمع باشد و به جای عدد ۵ کلمه «هپ» را بگوید.
چون عدد ۵ را استاد انتخاب کرده بود به همین روش نفرات شش، هفت و ... باید اعداد مربوط به خود را بگویند.
وقتی عدد ۱۰ می رسد باز باید کلمه «هپ» گفته شود. به همین ترتیب به جای مضارب عدد ۵ باید کلمه «هپ» را بگویند.
این عدد شماری به شکل دوره ای ادامه پیدا می کند. کسانی که به اشتباه به جای کلمه «هپ» عدد بگویند یا کلمه «هپ» را به جای عددی غیر از مضارب ۵ بگویند، می سوزند و از بازی خارج می شوند.
بازی تا زمانی ادامه پیدا می کند که تنها یک نفر باقی بماند. آخرین نفر باقی مانده در دایره بازی به عنوان برنده شناخته می شود.
قایم باشک
تعداد بازیکنان: ۴ نفر به بالا
این بازی در محیطی باز در حالی که مکان هایی برای مخفی شدن وجود دارد (به دو روش گرفتن و دیدن) انجام می گیرد. ما در این جا به نوع گرفتن یا لمس کردن می پردازیم.
در آغاز بازی یک نفر از بچه ها با روش قرعه کشی به عنوان گرگ انتخاب می شود. او کنار دیوار چشمش را می بندد، بقیه بازیکنان هر کدام در جایی پنهان می شوند و شخصی که چشمش را بسته است تا شماره ۲۰ می شمارد و بعد چشمانش را باز می کند و دنبال افرادی که مخفی شده اند، می رود و اگر بتواند یکی از بچه ها را پیدا کند و دستش را به بازیکن بزند، برنده می شود.
آن شخص باید جای گرگ را بگیرد و چشم ببندد، ولی اگر نتواند بچه ها را پیدا کند و بچه ها خودشان را به جایگاه نشانه برسانند، شخص گرگ شده دوباره باید چشم ببندد و بازی دوباره آغاز شود. این بازی تا خسته شدن گروه ادامه دارد.
شخصی که چشمش را بسته است به جای شمارش از یک تا بیست می تواند از این شعر زیر نیز استفاده کند: «ده، بیست، سی، چهل، پنجاه، شصت، هفتاد، هشتاد، نود، صد، حالا که رسید به صدتا، ما می گوییم سیصدتا، هاجر خانم حاضر باش من اومدم به کنکاش، دستمال آبی بردار، پر از گلابی آبدار.»
نظر کاربران
چه کیفی می داد اون روز ها.
پاسخ ها
عالی
عالی بود ولی کم بود
قولنج منو شکستی با این خاطرات یادش بخیر چه تخلیه روح و روانی داشتیم اون روزها با این بازیها
اصلا خوب نبود
پاسخ ها
ببند گالری رو
به نظر من اگر کمی هم درباره ی بیشتر بازی ها مطلب می گذاشتند برنامه بهتر و مفید تری می شد
ممنون ازسایتتون خیلی خوب بود
عالی بود. ممنون
عالی بود ولی کم بود
پاسخ ها
آره خیلی کم بود
به نظر من ما دهه ی شصتی ها اصلا هم نسل سوخته نیستیم..نسل سوخته اینهایی هستند که نه حیاط دیدن نه حوض پر از ماهی ..و اینکه هیچ کدوم از این بازهای رو انجام ندادن..همش تبلت و لپ تاب . ایکس باکس ..اینا نسل سوخته هستن نه ما دهه ی شصتی ها
پاسخ ها
نسل به این خوبی حسودیتون میشه نسل سوخته
نسل سوختهخود شمایید که نه تبلت دیدید نه لب تاب
عالی
مسی
پاسخ ها
خیلی خرم من
به نظرم خوب بود ولی کم بود
پاسخ ها
عالی
بیشتر بگذارید
خیلی خیلی کم بود
ممنون از توضیحاتتون
در یه قل دو قل
مرحله پنجم رو ما میگفتیم "موچ" وقتی انگشت سبابه(انگشت اشاره) رو زمین میکشیدیم صدای موچ(بوس کردن) میدادیم :)
توی هر مرحله هم هنگام برداشتن سنگ از روی زمین اگه دست به سنگ بغلدستیش میخورد طرف میباخت
مراحلی هم بود مثل مراحل دیوار اما به جای دیوار درست کردن با انگشت اشاره و انگشت شست دست چپ یه دروازه درست میکردیم که باید با دست راست دقیقا مثل مرحله دیوار اما اینبار سنگهای روی زمین رو یکی یکی( در فاصله زمانی که سنگ پرتاب شده پایین میاد ) قل(حول) میدادیم تا از دروازه رد بشه اگه رد نمیشد طرف میباخت
این دروازه چهار حالت داشت دوتاش با انگشت اشاره+انگشت شست و دوتای دیگه با انگشت اشاره+انگشت وسطی
دروازه یه بار طوری قرار میگرفت که پشت دست چپ به طرف سنگها بود یه بار هم با چرخش مچ رو یا کف دست چپ به طرف سنگها بود
در بازی حالت امتیازی هم داشتیم اونجایی که همه سنگهارو بالا مینداختیم بعد در هنگام پایین اومدن دست رو برمیگردوندیم و با پشت دست سنگهارو میگرفتیم(فقط با دست راست نه دو دست) که امکان داشت بعضی از سنگها رو نتونیم با پشت دست بگیریم که اشکالی نداشت اما بعدش باز باید در همون حالتی که سنگها بر پشت دست هستن اونارو بالا مینداختیم و ایندفعه با کف دست همشون رو میگرفتیم که اگه حتا یکیشون میفتاد میسوختیم و امتیازی نبود و اگه همشون رو میگرفتیم به تعداد سنگهای گرفته شده امتیاز میاوردیم
در هر مرحله که شخص میسوخت نفر بعدی شروع میکرد و وقتی دوباره نوبت به نفر اول میرسید باید از قل اول شروع میکرد تا به مرحله امتیاز برسه.... :)
خوب بود ولی بسیار کم
زیاد خوب نیست
مسخره بود
خیلی خیلی بد بود
پاسخ ها
خیلی خری
بازی های قدیمی
خیلی خوب بود
عالی بود خیلی کمکم کرد
بد نبود ولی اگه بازی های بیشتری بود بهتر میشد این بازی ها بیشتر برای حاله تا گذشته
ی گل دوگل تصویرشو میخام
عالیییییییی یادش بخیر
50
عالیییییییی
عالیییییییییی
خیلی خوبه
خیلی بد بود
خیلی خیلی بد بود
عالللللللللللللللللللللللللللللللی و درجه یک بود
پاسخ ها
عالی
خیلی خیلی بد است
خوب
خیلی عااالی بود من چن.تابازی روسرکلاس برای استاداجراکردم
پاسخ ها
خوبس نداختند بیرون
عالی بود خیلی خو ووب بود
عاااااااااااااالی بووووووودددددد خخخخخخخخخخیللی خووووووووب بووووووووددددددد
بسیار عالی بود
خيلي خوووووووووووووووووووووووووووووووووووووببببببببببببببببببببببههههههههههههههه
عالییییی بود ولی تکراری
عععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععععللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللیییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی ولی کم وخیلی خوب
خیلی خوب نبود ولی یکم حال داد