سدسازی عاملی برای بحران آب در ایران
میزان مصرف آب داخلی در ایران ۷۰ درصد بالاتر از میانگین جهانی و نحوه مصرف کاملا غیر اصولی است و گرایش بیش از حد به سدسازی یکی از عوامل اصلی بحران آب در ایران است.
کارشناسان رشد فزاینده جمعیت، تغییرات آب و هوایی، بیابانزایی، سوء مدیریت آب و گرایش بیش از حد به سدسازی طی سالهای گذشته را عامل اصلی بحران آب در ایران میدا نند.
ایران اکنون ۷۵ میلیون جمعیت دارد که ۱۲ میلیون نفر آنها در پایتخت زندگی میکنند، تقاضا برای آب در این کشوربه سرعت روبه افزایش است در کنار آن آب منابع زیر زمینی و آب دریاچههای اصلی هم به شدت کاهش مییابد.
مسئله دسترسی به آب در بسیاری از کشورها به بنبست خطرناکی رسیده است، بسیاری کشورها معیارهای محکمی برای رفع معضل آب دارند اما ایران که در منطقه خشک قرار دارد از زمره کشورهایی است که با مشکل شدید کمبود آب مواجه است.
*۵۰۰ شهر ایران با مشکل کمبود آب مواجه است
علاوه بر تهران، ۵۰۰ شهر ایران نیز با مشکل کمبود جدی آب مواجهند.
به رغم کاهش شدید آب در این کشور نحوه مصرف کاملا غیر اصولی است میزان مصرف آب داخلی این کشور ۷۰ درصد بالاتر از میانگین مصرف جهانی آب است.
این پایگاه خبری نوشته است:خشکسالی سالهای ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۲ در ایران باعث افت شدید تولید محصولات کشاورزی در این کشور شد، به طوری که در برخی شهرهای این شهر برای تامین آب شرب سهمیه بندی هم شد به منظور نشان دادن عمق این فاجعه کافی است که به صحبتهای وزیر جهاد کشاورزی سابق برگردیم
کلانتری وزیر سابق جهاد کشاورزی گفته است: بحران آب ایران فراتر از تهدید کشورهای آمریکا و اسرائیل یا بحثهای سیاسی در ایران است اگر مسئله آب حل نشود ایارن به کشوری غیر قابل سکونت تبدیل میشود.
به گفته این پایگاه خبری، وزیر نیروی ایران هشدار داده است شرایط منابع آبی در ایران از وضعیت بحران نیز گذشته است.
*۹۶ میلیارد متر مکعب آب تجدید شونده در ایران مصرف میشود
به گفته چیت چیان در حال حاضر سالانه ۹۶ میلیارد متر مکعب از ۱۲۰ میلیارد مترمکعب از منابع آب تجدید شونده در کشور مصرف میشود در حالی که در کشورها دیگر ۴۰ تا ۶۰ درصد از آبهای تجدید شوند مصرف میشود.
خشکسالی به مدت ۱۳ سال است که در ایران مشاهده میشود، در حالی که در کنار آن افزایش جمعیت و تقاضا هم وجود دارد. کمبود آب به سطح بحران در شهرهای تهران، تبریز ،اصفهان، خوزستان، قم مشهد و همدان رسیده است
مسئولان اغلب هشدار میدهند که مسئله کمبود آب در پایتخت تهران جدی است و اگر میزان مصرف در این شهر و بخشهای تابعه کم نشود تهران با مشکل بزرگتری مواجه خواهد شد.
این بحران به دریاچهها و رودخانهها ایران نیز تاثیر گذاشته است، رودخانههای مرکزی ایران اطراف اصفهان و اهواز نزدیک خلیج فارس خشک شده اند،هامون نزدیک مرز افغانستان خشک شده است
دریاچه ارومیه، یکی از بزرگترین دریاچه نمکی جهان، ۲۰۰ متر عمق آن کم شده است و باد نمکهای آنرا از بستر دریا به اطراف میپاشد که تهدیدی برای زندگی و کشاورزی مردم ۳ میلیون نفری است که آن اطراف زندگی میکنند.
بیش از ۷۰ درصد آب دریاچه ارومیه خشک شده است عمق آب از زمان ۱۹۹۵ روبه کاهش است. کارشناسان مسائل زیستی میگویند: برنامههای که توسط دولت برای این دریاچه در نظر گرفته شده ناکافی است.
مسئولان ملل متحد میگویند غبار حاصل از بستر دریاچه ارومیه و رودخانههای اطراف آلودگی شهرهای اطراف را موجب میشود که در ردهبندی از بین ۱۰ کشور آلوده جهان ایران جایگاه چهارم را دارد
این پایگاه خبری گفته است: بحران آب در این کشور میتواند منجر به نارضایتیهای اجتماعی در این کشور شود.
صدها کشاورز در اصفهان لولهای که آب را از رودخانه این منطفه به شهر یزد میبرد را خراب کردند. کارشناسان افزایش جمعیت، تغییرات آب و هوایی، بیابانزایی، سوء مدیریت آب و گرایش به سدسازی را طی سالهای اخیر در مسئله کمبود آب این کشور دخیل میدانند آب گرانبها ترین منبع در سیاره ، گرانبهاتر از هر چیز دیگری میشود و امروزه ارزش آن بیشتر از نفت میشود.
نظر کاربران
چاه های عمیق و سد سازی های اشتباه، نمونه هایی از جهالت مدرن در کشور هستند
تو شهر ما با اینکه کویری هست...سبزوار... هرجا زمین رو گودبرداری میکنن تا ساختمان بسازند به اب میرسند بعد ی پمپ میزارن تا4یا5 سال شبانه روز اب زلال میکشن و میریزن تو جوب.هر خیابونی سه چهار تا کارواش زدن اونم با اب شهری.فضای سبز رو هم با اب شرب اب میدن.تازه نزدیک به شهرمون کارخونه فولاد هم زدن که کلی اب میخاد...این همه برنامه ریزی دیگه چرا خشکسالی بشه